1 Αυγούστου 2022

Κρασάτη χταποδομακαρονάδα φούρνου

 


Δεν καταλαβαίνω το άγχος, το κλάμα και τον οδυρμό που προκαλεί το πιο άνετο «ένδυμα» -θα το πω-, του κόσμου όλου. Το μαγιό, μεγάλη η χάρη του!




Φόβος και τρόμος σαν πλησιάζει το Πάσχα το ωραιότατο μαγιουδάκι, που στο κάτω κάτω τί είναι? Ένα βρακί κι ένα σουτιέν σε αδιαφανές ύφασμα. Όση άνεση σου δίνει πρακτικά, τόσο σε στρεσάρει ψυχικά. Δηλαδή τί? Καλύτερο είναι το τζιν που κάνεις σκουότ για να το ανεβάσεις, με τελική εκτίναξη προς ταβάνι κι ευθύς αμέσως σανιδώνεις στο κρεβάτι, ρουφάς ότι ρουφιέται, κρατάς ανάσα κι ανεβάζεις το φερμουάρ ψελίζοντας το πάτερ ημών μην κάνει και δεν κλείσει το κουμπί? Τί θες? Να κυκλοφορείς σαν να κατάπιες καδρόνι θες? Να τρομάζεις να κάτσεις? Να ξεκουμπώνεσαι κρυφά κάτω απ΄την πουκαμήσα, να τρέμει η ψυχή σου πως θα σκύψεις να βάλεις παπούτσια ή να μετράς τις ώρες για να γυρίσεις, ν΄αρχίσεις να γδύνεσαι απ΄τις σκάλες? Φίλη μου όχι! Είσαι λάθος. Πάρ΄ το αλλιώς. Μαγιό και πάλι μαγιό και μακαρόνι και παγωτό! Εκτίμησέ το, το ρημάδι που σ΄ έχει στα ώπα ώπα όλο το καλοκαίρι, να δεις τι όμορφα που θα περάσεις! Λάσκα τα λουριά κι αέρα στα πανιά.

Εδώ λοιπόν βλέπεις την εξελιγμένη μορφή του κοφτού με χταποδάκι. Πικάντικη, καυτερή, πλούσια σε γεύση μακαρονάδα φούρνου, με άφθονα μπαχαρικά που θα σου μείνει αξέχαστη. Μπορεί το ξιδάτο χταποδάκι να είναι πάντα το αγαπημένο μου, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πλήρες γεύμα. Μη λυπηθείς το λάδι, μη λυπηθείς τίποτα από τα υλικά, γιατί η γεύση είναι όλη εκεί. Στην αφθονία! Και η άνεση, που αλλού? Στο μαγιό.

 


ΚΡΑΣΑΤΗ ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά:

1)     1 μεγάλο χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο

2)     500 γραμμάρια σπαγγετίνι Νο 10

3)     2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

5)     2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά ζάρια

6)     2 μικρές σκελίδες σκόρδο (ή 1 αρκετά μεγάλη) ψιλοκομμένο ή τριμμένο

7)     3 φύλλα δάφνης

8)     1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλάκι γλυκού ξερό τριμμένο

9)     1 ξύλο κανέλας

10)  8-10 κόκκους μπαχάρι

11)  ½ κουταλάκι μπούκοβο

12)  250 ml κόκκινο ξηρό κρασί

13)  200 ml ελαιόλαδο

14)  Ελάχιστο αλάτι - περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού

15)  Πιπέρι

16)  1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

17)  2 κουταλιές σούπας κάππαρη




Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι (αν είναι κατεψυγμένο το έχουμε προηγουμένως αποψύξει) και 1 φλιτζάνι νερό. Το βράζουμε σκεπασμένο σε μέτρια θερμοκρασία για 40 περίπου λεπτά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να μαλακώσει ελαφρά.

Το βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το τεμαχίσουμε σε μέτρια κομμάτια. Όχι μικρές μπουκίτσες. Θέλουμε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα πλοκάμια σχεδόν ολόκληρα. Εννοείται πως πετάμε το μάτι και το δόντι του χταποδιού, κρατάμε όμως το ζουμί στο οποίο έβρασε γιατί θα το χρειαστούμε στην πορεία.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε πάλι στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι να γίνει διάφανο ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού και το καρότο και τα σοτάρουμε και αυτά για ελάχιστα λεπτά. Τελευταίο ρίχνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα για πολύ λίγο ώστε να μην καεί και πικρίσει. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας δηλαδή, όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, τα ντοματάκια,  τη ζάχαρη, μόνο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (γιατί το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό και έντονο), πιπέρι και την κάππαρη. Ρίχνουμε και μισό φλιτζάνι από το ζουμί που έβρασε το χταπόδι, το οποίο έχουμε κρατήσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για μισή περίπου ώρα μέχρι να δούμε τη σάλτσα να δένει και το χταπόδι να είναι μαλακό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζουμί από το χταπόδι.  Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.




Σε μιαν άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα σπαγγέτι μας. Τα βράζουμε χρονομετρημμένα για 3 λεπτά ακριβώς και τα σουρώνουμε.

Τα βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και προσθέτουμε από πάνω όλη τη σάλτσα.





Αν είναι πολύ πηχτή ρίχνουμε μαζί και λίγο από το ζουμί του χταποδιού. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε για το αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα δούμε ότι τα ζυμαρικά θα έχουν μαλακώσει αλλά ταυτόχρονα θα είναι και al dente. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το σερβίρουμε μόλις κρυώσει και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10