26 Ιουλίου 2022

Μάφινς με μύρτιλα και λεμόνι

 



Τώρα τελευταία υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα ποστ στο ίνσταγκραμ που έλεγε για τους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς που μπορεί κανείς να κάνει με τα φρούτα. Ήξερα ότι η φράουλα ταιριάζει με τη σοκολάτα αλλά δεν ήξερα ότι τα σύκα ταιριάζουν με την καπνιστή γκούντα. Έτσι και για τα παντός είδους μούρα το απόλυτο matching γίνεται με το λεμόνι. Άχαστος συνδυασμός που όλοι λίγο πολύ έχουμε γευτεί κι αν όχι, είναι επιτακτική ανάγκη να διορθωθεί αυτό άμεσα.



Έχουμε το λεμόνι, έχουμε τα μύρτιλα κι αυτό που λείπει τώρα είναι ο σωστός συνδυασμός των ποσοτήτων για να έχεις το απόλυτα αφράτο, σπογγώδες και τρυφερό μάφιν. Γιατί στις λεπτομέρειες κρίνονται όλα…. και όλοι μη σου πω!




Για τα ατομικά αυτά κεκάκια (εννέα τον αριθμό) θα χρησιμοποιήσεις πολλά μύρτιλα. Παραπάνω απ΄ όσο προστάζει η λογική σου. Όταν κατά το ψήσιμο μαλακώσουν θα γίνουν σαν μαρμελάδα μέσα στο κέικ και αυτά είναι που θα δώσουν την υγρασία που χρειάζεται η κατά τ΄άλλα σφιχτή ζύμη. Κάτι μου λέει πως τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα μύρτιλα τα έχεις ήδη σπίτι σου. Τέλος η καστανή ζάχαρη επιβάλλεται στην επιφάνεια. Μην κάνεις έκπτωση σ΄αυτό. Τραγανά από έξω, ζουμερά από μέσα.




ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ

Υλικά:

1)     70 γραμμάρια βούτυρο

2)     100 γραμμάρια ζάχαρη άσπρη

3)     ½ λεμόνι, το ξύσμα του

4)     200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

5)     1 αυγό

6)     1 ½ κουταλάκι γλυκού baking powder

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού σόδα

8)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

9)     200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10)  250 γραμμάρια μύρτιλα πλυμένα και καλά στεγνωμένα από τα νερά

11)  9 μικρά κουταλάκια του τσαγιού καστανή ζάχαρη για την επικάλυψη




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε αέρα.

Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όπου θα ρίξουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε την άσπρη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, το γιαούρτι και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το baking, τη σόδα, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Θα δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ σφιχτή αλλά δεν ανησυχούμε γιατί τα μύρτιλα θα αφήσουν πολλά υγρά όταν ψηθούν.

Τέλος ρίχνουμε τα μύρτιλα και ανακατεύουμε πάλι με σπάτουλα αλλά με προσοχή να μην λιώσουν. Θα δούμε τώρα ότι η ζύμη κάπως μαλακώνει περισσότερο.

Μοιράζουμε τη ζύμη των μάφινς σε 9 χαρτάκια για μάφινς που έχουμε ήδη βάλει στο ειδικό ταψάκι με τις εσοχές. Τέλος πασπαλίζουμε το κάθε μάφιν με 1 κουταλάκι τσαγιού καστανή ζάχαρη η οποία κατά το ψήσιμο θα κάνει τραγανή κρούστα.

Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά…. Ανάλογα με το φούρνο μας. Είναι έτοιμα όταν βάλουμε στο κέντρο του μάφιν ένα μυτερό μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι και βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης.

Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν για 15-20 λεπτά και κατόπιν τα ξεφορμάρουμε. Τώρα το καλοκαίρι διατηρούνται στο ψυγείο και μάλιστα τρώγονται πολύ ευχάριστα καθώς το λεμόνι με το φρούτο δίνουν την αίσθηση δροσιάς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χάνουν την τραγανή κρούστα που έχει κάνει η ζάχαρη καθώς μέσα στο ψυγείο υγροποιείται.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10