20 Ιουλίου 2022

Αυγόφετες

 


Μη μου πεις ότι δεν ξέρεις πως φτιάχνονται οι αυγόφετες. Το τηγανητό ψωμί βουτηγμένο σε αυγό και γάλα είναι το πιο βρώμικο πρωινό που μπορείς να φας και θα το φας στην πιο απλή και πανάρχαια εκδοχή του.




Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες συνταγές της αυγόφετας τις οποίες απορρίπτω μετά βδελυγμίας. Ξύσμα πορτοκαλιού, εκχύλισμα βανίλιας και κάτι τέτοια «απροσάρμοστα» υλικά που ουδεμία σχέση έχουν με την τίμια, παραδοσιακή, δωρική, θεάρεστη (έχω κι άλλα…) αυγόφετα.  Κατανοώ την προσπάθεια του κάθε μάγειρα να διαφοροποιηθεί αλλά από μένα είναι ΟΧΙ. Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι κι αυτός στο σπίτι του επιλέγει να τις φάει straight κι ας μην τ΄ ομολογεί. Αυγό, γάλα, ψωμί. Κλείσαμε.

Για καμιά δεκαριά το πολύ, μπαμπάτσικες αυγόφετες ακολούθησε τα παρακάτω βήματα. Ψωμί χωριάτικο, προζυμένιο κατά προτίμηση κι όχι αφρολέξ. Γίνεται βεβαίως με οποιοδήποτε ψωμί θελήσεις προκειμένου να ξεσκαρτάρεις, ακόμα και του τόστ, αλλά το χωριάτικο είναι το ιδανικό. Ακόμα πιο ιδανικό είναι το χθεσινό και αγγίζει την τελειότητα το προχθεσινό. Μπαγιάτικο να ΄ναι κι ότι να ΄ναι! Το κόβεις σε χοντρούτσικες φέτες, πάχους ένα – ενάμισι δάχτυλο. Σε πιάτο σπας τα αυγουλάκια μαζί με λίγο γάλα και μια τσιμπιά αλάτι. Χτυπάς σαν ομελέτα, βουτάς και τηγανίζεις. Προς Θεού, μην αφήσεις το ψωμί να μουλιάσει μες το αυγό πριν τηγανίσεις γιατί προκύπτει αυγόφετα με εσωτερικό σαν σφουγγάρι που έχει τραβήξει νερό. Δηλαδή όχι! Είναι απλά τα πράγματα. Όσο πιο απλές τις κάνεις, τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν.

Άλλοι τις τρώνε με μέλι και κανέλα, άλλοι με μαρμελάδα, άλλοι με τυριά, φρούτα ή ακόμα και με σοκολάτα. Εγώ πάλι σκέτες εντελώς.




ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ

Υλικά:

1)     Μισό καρβελάκι ψωμί, προζυμένιο, μπαγιάτικο

2)     2 αυγά

3)     ½ φλιτζάνι γάλα

4)     1 τσιμπιά αλάτι

5)     Λάδι για το τηγάνισμα




Μέθοδος:

Κόβουμε το ψωμί σε χοντρούτσικες φέτες, πάχους 1-2 εκατοστών. 




Σε ένα βαθύ πιάτο σπάμε δυο αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Χτυπάμε με ένα πιρούνι το μίγμα, ακριβώς όπως κάνουμε στην ομελέτα.

Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι λάδι περίπου 2 εκατοστά. Δεν χρειάζεται να καλυφθούν οι αυγόφετες όταν τις βάλουμε για τηγάνισμα δηλαδή.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί βουτάμε 2-3 φέτες ψωμιού (ανάλογα πόσες χωράει το τηγάνι) μέσα στο μίγμα των αυγών και τις καλύπτουμε με αυτό κι από τις δυο μεριές. Δεν τις αφήνουμε να μουλιάσουν μέσα στο αυγό! 




Κατόπιν τις ρίχνουμε στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία πρώτα από τη μια μεριά και μόλις χρυσίσουν, τις γυρνάμε από την άλλη. Βγάζουμε τις αυγόφετες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο το ψωμί κι αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο λάδι στο τηγάνι μέχρι να τελειώσει όλη η δόση που έχουμε, καθώς όσο τηγανίζουμε, το λάδι μειώνεται γιατί το ρουφάνε οι αυγόφετες.

Τρώγονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10