17 Ιανουαρίου 2018

Τούρτα σεράνο






Χωρίς ενοχές και με πολύ θράσος, ενώ όλοι κάνουν διατροφή μετά τα Χριστούγεννα, έφτιαξα μια τούρτα σεράνο. Αναρχία! Πάντα όμως έτσι ήμουν. Ανάποδη σαν τον κάβουρα έλεγε η γιαγιά μου, αντιδραστική έλεγε η μητέρα μου, διαφορετική λέω εγώ! 




Την τούρτα αυτή την έφτιαξα έτσι. Χωρίς λόγο.  Ένα πρωί ξύπνησα και σχεδόν αυτόματα πήγα και αγόρασα τα υλικά. Την επιθυμούσα τόσο πολύ! Το ίδιο απόγευμα την έφτιαξα και την έδειξα βήμα βήμα στα stories, στο μαγικό αυτό instagram που έχει γίνει η αγαπημένη μου συνήθεια (το εμμονή δεν το συμπαθώ διόλου) τα τελευταία χρόνια.




Μα είναι δυνατόν να πρέπει να τρώμε τούρτες μόνο σε γιορτές και γενέθλια? Μια Τρίτη απόγευμα δείχνει να είναι η ιδανική μέρα για να φτιάξει κανείς τούρτα και να την φάει για πρωινό την επομένη το πρωί. Αναρχία ξανά! 




Τελικά όμως ξέρεις κάτι? Μερικά πράγματα είναι για να γίνουν.... Όλες οι τούρτες στη γη πρέπει να φτιαχτούν ή έστω ν΄ αγοραστούν για να επιτελέσουν κάποιο σκοπό. Έτσι κι αυτή βρήκε το σκοπό της αφού τα γενέθλια προέκυψάν λίγες μέρες μετά, κι ενώ είχε μείνει το τελευταίο κομματάκι στο ψυγείο να στέκεται μόνο του, λειψό και σχεδόν μπαγιάτικο. Η παιδική μου φίλη Εύα είχε τα γενέθλιά της και ήρθε σπίτι εντελώς απρογραμμάτιστα. 




Κατόπιν όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ένα βεγγαλικό κι ένα κερί καρφώθηκαν στο εναπομείναν κομμάτι, ένα μικρό ροζ πουλάκι που είχε περισσέψει από παλιότερη τούρτα των κοριτσιών στριμώχτηκε κι αυτό κάπου εκεί δίπλα και στην εκπνοή του χρόνου, πριν η τούρτα κάνει φτερά επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο τελικά φτιάχτηκε. Κι ας μην τον γνώριζα εγώ εκ των προτέρων όταν πήρα την απόφαση να την φτιάξω. 




Η μαγεία βρίσκεται παντού. Η μαγεία βρίσκεται εκεί έξω. Στις στιγμές που όλοι επιλέγουμε να ζήσουμε, στα πράγματα που διαλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε. 




Aυτή η σεράνο ήταν πάντα εκεί. Σε όλα τα μαγικά γενέθλια της ζωής μου από τότε που με θυμάμαι. Σε όλες μου τις παιδικές αναμνήσεις. Έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς κάθε γιορτής και δεν λέω να την αντικαταστήσω με καμία πιο σύγχρονη. Αυτό κι αν είναι εμμονή! Να τελικά που τη χρησιμοποίησα τη λέξη...




Είναι η αγαπημένη μου τούρτα και την μοιράζομαι εδώ μαζί σου. Μόνο θα σε παρακαλέσω το εξής. Όταν κι εσύ αποφασίσεις να την φτιάξεις να ψάξεις να βρεις σαβαγιάρ χειροποίητα από ζαχαροπλαστείο περιωπής κι όχι αυτά τα συσκευασμένα που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Κάν΄το μου για χάρη...  που λένε. Τα φρέσκα και αφράτα σαβαγιάρ θα την ανεβάσουν επίπεδο σε αντίθεση με τα άλλα που θα την χαντακώσουν. Και δεν της αξίζει. 




Καλημέρα! 




ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΡΑΝΟ


Υλικά: 


1) 500 γραμμάρια σαβαγιάρ

2) 500 γραμμάρια κουβερτούρα

3) 370 γραμμάρια βούτυρο

4) 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

5) 5 κρόκους  αυγού

6) 7 ασπράδια αυγού

7) 1 γεμάτο σφηνάκι κονιάκ

8) 300 γραμμάρια γάλα φρέσκο

9) 60 γραμμάρια κουβερτούρα ακόμα για τη διακόσμηση




Μέθοδος: 


Τοποθετούμε τα 500 γραμμάρια κουβερτούρας (κομματιασμένα) και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και το βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 


Όταν λιώσουν και αναμειχθούν τα υλικά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε έντονα ώστε να λιώσει και αυτή. 


Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών κρατώντας 5 κρόκους και 7 ασπράδια σε ξεχωριστά μπολ. 


Χτυπάμε τους κρόκους ελαφρά με ένα πιρούνι και τους προσθέτουμε στο καυτό μίγμα της κουβερτούρας και του βουτύρου  σε δύο δόσεις,  ανακατεύοντας ταυτόχρονα  πολύ γρήγορα ώστε αυτοί να μην ψηθούν.  Μόλις κάνουμε και αυτό το βήμα, αφήνουμε το σοκολατένιο μίγμα στην άκρη. 


Ταυτόχρονα βάζουμε σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ αν διαθέτουμε) τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. 


Όταν δούμε το σοκολατένιο μίγμα να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τότε ενσωματώνουμε την μαρέγκα σε αυτό σε 2 – 3 δόσεις σταδιακά ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ πάρα πολύ να μην την ανακατεύουμε γρήγορα αλλά να την «διπλώνουμε» μέσα σε αυτό με μια σπάτουλα κάνοντας απαλές περιστροφικές κινήσεις. Αυτό είναι και το κρισιμότερο βήμα της όλης διαδικασίας καθώς αν η μαρέγκα χάσει τον αέρα που έχει μέσα της, η τούρτα θα χάσει κι αυτή με τη σειρά της την ανάλαφρη υφή που πρέπει να έχει και θα γίνει πολύ στιβαρή και σφιχτή κάτι που θα της στερήσει νοστιμιά.


Όταν ενσωματώσουμε όλη τη μαρέγκα μέσα στην λιωμένη σοκολάτα, τότε βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε το επόμενο βήμα. 


Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετούμε πάνω της ένα τσέρκι διαμέτρου 28-30 εκατοστών. 


Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να βρέχουμε τα σαβαγιάρ ένα ένα και κατόπιν τα στύβουμε απαλά μέσα στις παλάμες των χεριών μας ώστε να βγάλουν τα περιττά υγρά. Αυτό γίνεται με τα φρέσκα σαβαγιάρ από το ζαχαροπλαστείο που είναι ήδη μαλακά. Αν αγοράσετε τα τυποποιημένα του σούπερ μάρκετ τότε δεν χρειάζονται στύψιμο, παρά μόνο βούτηγμα και τοποθέτηση στην πιατέλα. 


Στρώνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο τον πάτο της πιατέλας μέσα στο τσέρκι με σαβαγιάρ βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο και προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε κενό.

Κατόπιν καλύπτουμε την πρώτη στρώση με τα σαβαγιάρ με το 1/3 της σοκολατένιας κρέμας. Συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση σαβαγιάρ ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία και από πάνω προσθέτουμε το δεύτερο 1/3 της σοκολατένιας κρέμας. Τέλος τοποθετούμε την 3η και τελευταία στρώση σαβαγιάρ καλύπτοντάς τα με την κρέμα που έχει περισσέψει. 


Στην ουσία η τούρτα αποτελείται από 3 στρώσεις σαβαγιάρ και 3 στρώσεις κρέμας.

Την τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ ή και περισσότερο.

Την επόμενη μέρα όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε την τούρτα, αφαιρούμε το τσέρκι περνώντας γύρω του ένα μαχαίρι (μεταξύ τούρτας και τσέρκι) ώστε να ξεκολλήσουμε την τούρτα από τα τοιχώματά του. 


Στη συνέχεια με το μαχαίρι ξύνουμε την κουβερτούρα που έχουμε για τη διακόσμηση, δημιουργώντας μικρά ρινίσματα, με τα οποία καλύπτουμε όλη την επιφάνειά της. 


Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 


Η τούρτα διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο για 5 μέρες! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!!



7 σχόλια:

  1. Αχ..αυτή η τούρτα!!!
    Και θα ηθελα τώρα ενα κομμάτι για πρωινό.Τέλεια θα ήταν.
    Εχεις δίκιο για τα σαβαγιάρ από ζαχαροπλαστείο κι όχι του εμπορίου.

    Και ναι...η μαγεία βρίσκεται σε ένα κομμάτι τούρτα σεράνο.Απλά πράγματα!!!!

    Φιλιά πολλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο λαχταριστή η τούρτα σου!!! Έχεις δίκιο για τα σαβαγιάρ του ζαχαροπλαστείου, δε συγκρίνονται με τα τυποποιημένα... Αγαπημένη ανάμνηση η σεράνο αλλά κι η διαδικασία να ξεκολλάω προσεκτικά τα σαβαγιάρ από τη λαδόκολλα χωρίς να τα σπάσω, που ήταν η δική μου δουλειά όταν την έφτιαχνε η μαμά μου! :) Να χαίρεσαι και τη φίλη που ήταν τυχερή να σβήσει κεράκι σε τέτοια τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστική!!! Κι έκανες πολύ καλά που την έφτιαξες για πρωινό!!! χαχαχαχα
    Θα την δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω εχω σηκωθει κ σε χειροκροτω να ξερεις!! οχι για την τουρτα αλλα για τα αυγα :P :P
    μπραβο τελεια η τουρτα !! σταθερη αξια η σερανο κλασσικη αγαπημενη!!
    (σνιφ ζηλεψα το σερβιτσιο γτ πεθυμησα τα δικα μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα πως οι τούρτες τρώγονται όποτε τις πεθυμήσουμε ..
    εκτός απ τις σοκολατένιες που επιβάλλεται να τις τρώμε δυο τρεις φορές την εβδομάδα ..
    Νόμος ..
    Μπράβο σου ..Λαχταριστή ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπερνόστιμη!
    Καλό 3ήμερο :)

    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Χρυσαυγή! συγχαρητήρια για το blog σου, έχω φτιάξει πάααααρα πολλές συνταγές με μεγάλη επιτυχία! Σε χάσαμε όμως τον τελευταίο καιρό! Όλα καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10