29 Αυγούστου 2018

Λεμονάτα ρεβίθια με μανιτάρια, δεντρολίβανο και κάρυ




Ξαράχνιασμα!

Σαν να χαθήκαμε λίγο. Μπήκα χθες βράδυ μετά από επτά ολόκληρους μήνες στο γνώριμο περιβάλλον του μηχανοστασίου του ιστολογίου μου. Ξέρεις, είναι το από πίσω. Αυτό που δεν βλέπεις εσύ. Αυτό που υπάρχει πίσω απ΄ την οθόνη που κοιτάς αυτή τη στιγμή. Εκεί που γίνεται όλη η «βρώμικη δουλειά», το γράψε – σβήσε και η επεξεργασία για να βγει το ιλουστρασιόν προς τα έξω.
Μπήκα που λες, και στάθηκα με τα χέρια μετέωρα στο πληκτρολόγιο. Είχα μπλοκάρει. Λες και ήταν η πρώτη φορά εδώ μέσα. Δεν ήξερα από πού να το πιάσω και τι να πω. Από τι να αρχίσω και που να τελειώσω. Όταν λείπεις καιρό έτσι είναι αυτά.


Αμηχανία.



Όπως μπήκα, ύστερα από λίγο βγήκα.
Ξαναμπήκα σε δυο ώρες. Με καθαρό μυαλό και γεμάτο στομάχι (πάντα βοηθάει, να ξέρεις).

Μερικές φορές σου έρχονται στη ζωή καρπούζια μαζεμένα. Προσπαθείς να τα φορτωθείς όλα μαζί γιατί σε πιάνει η απληστία σου. Τα θέλεις όλα. Τελικά όμως διαπιστώνεις πως στο δρόμο αρχίζουν και σκορπίζουν. Πέφτει το ένα από δω, σπάει το άλλο από ΄κει, κατρακυλάει το τρίτο πιο πέρα και βρίσκεσαι με μηδέν καρπούζια στο χέρι και μια τρύπα στο νερό. Αναγκαστικά λοιπόν, για να μη συμβεί αυτό αφήνεις εν γνώσει σου κάτω μερικά από αυτά (για λίγο) και υπόσχεσαι να επιστρέψεις να τα πάρεις όταν καταφέρεις να ισορροπήσεις με τα προηγούμενα.



Κάπως έτσι ήρθαν τα πράγματα πριν λίγους μήνες. Η παραβολή της ασυνεπούς κόρης μιλάει για καρπούζια αλλά στην πραγματικότητα ήταν δουλειές, υποχρεώσεις, καινούριοι φίλοι, νέες ενασχολήσεις και δραστηριότητες.
Από το μπλογκ μπορεί να απουσίαζα, ωστόσο είχα δώσει όλη μου την ενέργεια στο αγαπημένο μου ίνσταγκραμ που ειλικρινά είναι για μένα ένα ευχάριστο παράθυρο στον κόσμο των σόσιαλ και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με μαγειρική.
 Τεσπά! Έτσι έχουν τα πράγματα και αυτό ήταν το μικρό μου απολογητικό υπόμνημα προς όσους λίγους αναρωτήθηκαν ή με αναζήτησαν αυτό το διάστημα της απουσίας μου.



Τώρα πια εδώ. Στις επάλξεις. Χωρίς δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Μόνο με χαρούμενη διάθεση και όσο πάει.




Στα ρεβίθια τώρα, που είναι και το ζητούμενο. Θα σου εκμυστηρευτώ κάτι. Εγώ ρεβίθια δεν έτρωγα μέχρι πριν μερικούς μήνες και γι΄αυτό ότι σου πω από δω και πέρα έχει βαρύνουσα σημασία. Είχα δοκιμάσει δηλαδή παλιά την κλασική σούπα και δεν μου είχε αρέσει. Κι έκτοτε δεν το επιχείρησα πάλι. Αλλά όταν βρήκα αυτή τη συνταγή κάτι μου έκανε, το κάρυ σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο. Ανατολίτικο μου ακουγόταν και έχω μεγάλη αγάπη στις επιρροές αυτές. Τα έφτιαξα και κατάφεραν μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνουν το νούμερο ένα όσπριο στην προτίμησή μου παρέα με τους γίγαντες!!! Δεν το λες λίγο πράγμα. Φτιάξ΄ τα οπωσδήποτε αν σου αρέσουν τα ρεβίθια αλλά φτιάξ΄ τα και αν δεν σου αρέσουν!!

Καλημέρα και καλώς σε βρήκα ξανά!!!




ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥ

Υλικά:

     1)      500 γραμμάρια ρεβίθια
     2)      200 γραμμάρια ελαιόλαδο
     3)      1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     4)      500 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα
     5)      1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
     6)      2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
     7)      2 ολόκληρα κλαριά δενδρολίβανο
     8)      100 ml χυμό λεμονιού
     9)      1 κουταλιά σούπας κάρυ
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι




Μέθοδος:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με νερό.
Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν και γεμίζουμε πάλι την κατσαρόλα με φρέσκο. Τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε περίπου για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στο πρώτο δεκάλεπτο του βρασμού τους, θα βγάλουν αφρό τον οποίο αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν με μισόκλειστη κατσαρόλα.

Μόλις είναι έτοιμα και μαλακά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα ή αν δεν έχουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και επίσης 1 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε!




Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του και τα ρεβίθια να έχουν μαλακώσει πολύ και να έχουν μελώσει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θερμότητα του φούρνου μας αλλά και από το όσπριο. Δηλαδή από το πόσο βραστερό είναι ή όχι!

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις καλύτερα!

Καλή επιτυχία!!!!!!!





17 σχόλια:

  1. Γειά σου Χρυσαυγή! Χαίρομαι που σε "ξαναβλέπω" μετά από καιρό. Εγώ σαν food blogger όχι απλώς χάθηκα, εξαφανίστηκα κανονικά, οπότε σε καταλαβαίνω κάπως.
    Είμαι η παλιά Dark Chef (αν με θυμάσαι, κι αν με θυμάται και κανείς άλλος ακόμα βέβαια), με άλλο όνομα και blog πλέον. Χαίρομαι που επέστρεψες κι εσύ εδώ, αν και σε βλέπω και στο instagram -αν δεν έχεις πολύ χρόνο όντως βολεύει.
    Τα ρεβίθια σου πάλι φαίνονται υπέροχα, ανήκω σε αυτούς που τα αγαπούν από παιδιά και τα τρώω ευχαρίστως σε όλες τις εκδοχές. Δεντρολίβανο βάζω πάντα εγώ, η κλασική ρεβιθάδα για μένα έχει απαραίτητα δεντρολίβανο και λεμόνι.
    Την καλημέρα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι απλά σε θυμάμαι!!!!!!!!!!!!! Χαίρομαι και πολύ που σε βλέπω!!!!!! Μα ξεχνιέσαι?? Ειναι δυνατόν???????

      Διαγραφή
    2. Σε θυμάμαι!!!! χαχα πάω να δω το μπλογκ σου!!!

      Διαγραφή

  2. καλως όρισες κ πάλι,μας ελλειψες τις συνταγές σου τις τιμώ κ με βγάζουν ασπροπρόσωπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που τ΄ακούω!!!!!!!!! Κι εμένα μου λείψατε πολύ!!

      Διαγραφή
  3. Καλώς την κι όσο πάει, όπως είπες χωρίς δεσμεύσεις κάπως έτσι κινούμαι κι εγώ εδώ και πολύ καιρό.
    Τα ρεβίθια μας αρέσουν και τα φτιάχνω συχνά με πολλούς τρόπους, οι πιο πολύ αγαπημένες συνταγές μου είναι με την κολοκύθα και τα μπαχαρικά και αυτή με τις μελιτζάνες.Παλιότερα έχω κάνει με πιπεριές Φλωρίνης χωρίς μανιτάρια σύντομα θα φτιάξω αυτή που προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ξανθή μου!!!!!!!!! Τις θυμάμαι τις συνταγές σου! Πολύ αξιόλογες όντως! Φτιάξε και αυτήν λοιπον για να έχεις γνώμη προσωπική αφού σας αρέσουν τα ρεβίθια τόσο πολύ!

      Καλησπέρα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. καλως ηρθες και καλως σε ξαναβρηκαμε κορίτσι.. Καλο το instagram αλλα οι συνταγές σου μου έλειψαν!! πολλα φιλια

      Διαγραφή
  4. Επιτέλους!!!!!!!!
    Καλή αρχή!!!
    Φανταστικά τα ρεβύθια!! θα τα δοκιμάσω σύντομα!! Η κάπαρη άπαιχτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς βρεθήκαμε και πάλι Χρυσαυγή μου! Κάπως έτσι έλειψα κι εγώ, κάπως έτσι ξεκίνησα και πάλι κι όσο πάει. Πάντως μου έλειψε όλο αυτό το πάρε δώσε!!! Μου άρεσε πολύ η συνταγή σου και θα την δοκιμάσω μια και τα ρεβίθια δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι! Όσο για πιπεριά Φλωρίνης ...βάζω πάντα και παντού (παρά το δούλεμα που τρώω) γιατί την λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Χρυσαυγή μου. Επιτέλους! Μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς όρισες! Χαίρομαι που διαβάζω και πάλι ανάρτηση δική σου.Θα δοκιμάσω τη συνταγή, γιατί τα ρεβίθια μας αρέσουν μεν αλλά είναι ευχάριστο να δοκιμάζεις καινούριες παραλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σεζόν λοιπόν!!! χιχι..
    Βρε θηρίο 7 μήνες ελειπες? Εγω δεν σε ένοιωθα να λείπεις γιατί όπως λες ησουν παρούσα στο αγαπημένο σου (και δικό μου ;)) instragram. Κάθε φορά ήταν μια μικρή ''ανάρτηση'' η φωτογραφία σου και η ιστορία της.
    Βέβαια οι αναρτήσεις σου εδώ έχουν άλλη χάρη αλλα σε συγχωρω γιατί από ότι έιπες και από ότι εχω καταλάβει ωραία πράγματα έχουν συβμεί (χεχε..πονηρό γελάκι εδώ) όλο αυτό το διάστημα.
    Τα ρεβύθια τα λατρεύω ετσι το καλοκαίρι ιδίως. Τα κάνω κι εγώ συχνά. Με κάρυ και μανιτάρια δεν τα εχω δοκιμάσει αλλα ήρθε η ώρα.

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω με χαρά, επιστροφές!
    Την Σκοτεινή μας Σεφ, την υποδέχτηκα μετά από πολύ καιρό (με το χαϊδευτικό Σκοτεινούλα που της είχα κολλήσει) έστω κι' αν ονομάζει αλλιώς το blog της πια...
    Εσένα Χρυσαυγή μου, σε υποδέχομαι και πάλι ως ξανθομαλλούσα, ορμητική και ψηλή θεά (καθώς αυτή την εικόνα έχω πάντα μέσα μου για σένα). Καλώς σε βρήκαμε λοιπόν ξανά.
    Σε σκεφτόμουν συχνά, αν και δεν πήρα ποτέ το θάρρος να σου στείλω προσωπικό μήνυμα...
    Πολλά τα καρπούζια πάντα και στις δικές μου μασχάλες, αλλά όπως ήδη είπαν οι άλλες φίλες, μην σε αγχώνει το θέμα. Κάνεις μια ακόμη διαδρομή στην μπλοκόσφαιρα και όσο πάει.

    Τα ρεβύθια προσωπικά τα αγαπώ πολύ. Περισσότερο από τους γίγαντες και εξίσου το ίδιο με τις φακές. Έχω κάνει κι' εγώ τις δοκιμές μου με το κάρυ και το δεντρολίβανο, αλλά με μανιτάρια δεν τα είχα συνδυάσει. Θα το πράξω στα σίγουρα το επόμενο διάστημα.

    Χαιρετισμούς πολλούς ... και όσο πάει και όπου σε πάει!
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρυσαυγή καλώς επέστρεψες σε κάτι που το κανεις τόσο θαυμάσια από τη μαγειρική μέχρι και την παρουσίαση!!
    Τα ρεβίθια τα λατρεύω και εγώ και τα 2 και 5 χρόνων μικρά μου οποτε την επόμενη εβδομάδα έχει ΑΥΤΑ τα ρεβύθια σίγουρα!!! Ευχαριστώ για την έμπνευση και ελπίζω να είσαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ ωραια συνταγη !την δευτερη φορα που την δοκιμασα εβαλα και ενα πρασο, μονο το λευκο μερος ,του πηγαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σ' αγαπώ πάρα πολύ!!!ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής μας έχει ενθουσιάσει οικογενειακώς ακόμα και τους δύσκολους πελάτες (τα ζουζούνια μου)..μα να λατρέψουμε τα ρεβίθια ?? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10