3 Οκτωβρίου 2018

Στρούντελ μήλου




Είσαι αναβλητικός/κη?  Για να σε ρωτάω καταλαβαίνεις τον καημό μου!



Η αναβλητικότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τον εσωτερικό μου κόσμο και διαταράσσει τις ισορροπίες μου. Τις δικές μου και μερικές φορές και των υπολοίπων γύρω μου.



Το στρούντελ που βλέπεις τώρα εδώ φρέσκο μπροστά σου, το έχω στην αναμονή γύρω στα 3 χρόνια (κι έχω πολλές μισοτελειωμένες υποθέσεις στη ζωή μου που δεν είναι επιπέδου στρούντελ). 



Το έχω φωτογραφήσει κανά δυο φορές, το έχω φτιάξει άλλες χίλιες δυο αλλά δεν έλεγα να κάτσω να γράψω τη συνταγή παρόλο που μου το ζητούσαν οι φίλες μου που το έχουν φάει. Μη με ρωτάς γιατί. Ανήκει στα ανεξήγητα.



 Η πρώτη φωτογράφηση έγινε πριν τρία χρόνια και για κάποιο λόγο έσβησα τις φωτογραφίες γιατί δεν μου είχε πετύχει η συνταγή. Τραγάνιζε το μήλο στο εσωτερικό του στρούντελ και χαλιόμουν. Τώρα πως θα το διαπίστωνες εσύ την τραγανότητα με το μάτι, δεν το ξέρω, αλλά ήταν το δικό μου κόλλημα που δεν με άφησε να προχωρήσω στην δημοσιοποίηση των φωτογραφιών  παρόλο που βελτίωσα και τελειοποίησα τη συνταγή λίγο καιρό μετά. Την οποία ξανά φωτογράφησα. Αλλά ξέρεις, σαν την πρώτη φορά δεν ήταν, οπότε σβήστηκε κι η δεύτερη παρτίδα φωτογραφιών. Μη στα πολυλογώ. Φωτογράφιζα, έτρωγα κι έσβηνα.



 Άμα ξενερώσω μου παίρνει χρόνο να επανέλθω… Τελικά τρίτη και φαρμακερή απόπειρα έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μαύρο συννεφιασμένο ουρανό, εν μέσω του κυκλώνα που ταλαιπώρησε την περιοχή μας και της γενικότερης μούρλιας που επικρατούσε. Κι αυτή τη φορά μου ΄κατσε!

Αν αυτή τη στιγμή που διαβάζεις, έχεις στο ψυγείο μια σφολιάτα και τέσσερα μήλα, έχεις και στρούντελ. Έχω δοκιμάσει στρούντελ και με φύλλο κρούστας, αλλά πραγματικά δεν το προτιμώ. Τη βουτυράτη σφολιάτα δεν μπορώ να την αντικαταστήσω στο συγκεκριμένο γλυκό γιατί ακόμα και αν κρυώσει μου αρέσει το ίδιο όσο κι όταν ήταν ζεστό αν και αυτό είναι τελείως υποκειμενικό.




ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ

Υλικά:

     1)      1 πακέτο σφολιάτα με δύο φύλλα
     2)      4 μεγάλα μήλα
     3)      1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
     4)      3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
     5)      ½ κούπα καρύδια χοντροκομμένο
     6)      1 κουταλάκι γλυκού αλεύρι (προαιρετικά)
     7)      2 -3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
     8)      1 κουταλιά σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
     9)      1 κρόκο αυγού + 1 κουταλιά σούπας νερό





Μέθοδος:

Όση ώρα ετοιμάζουμε τα μήλα, βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο να μαλακώσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρούς κύβους και τα τοποθετούμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.



Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στη φωτιά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους και θα καραμελώσουν. Αυτή η διαδικασία παίρνει περίπου δέκα λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρύδια και τη σταφίδα.



Τα μήλα είναι έτοιμα όταν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι και διαπιστώσουμε ότι έχουν μαλακώσει.  Λογικά θα πρέπει να έχουν πιεί  όλα τα υγρά τους. Αν αυτό δεν έχει συμβεί και τα μήλα είναι έτοιμα, προσθέτουμε στο τηγάνι ένα κουταλάκι γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αυτό γίνεται για να τραβήξει τα υγρά που τυχόν έχουν μείνει. Αλλά δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση που τα μήλα δεν έχουν υγρασία.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε στην μεγάλη πλευρά μέχρι τη μέση του φύλλου μια με μιάμιση κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά. Απλώνουμε την μισή ποσότητα του μίγματος των μήλων (πάντα κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου) και τυλίγουμε σε ρολό προσέχοντας να βάλουμε το σημείο της ένωσης προς τα κάτω. Κατόπιν γυρίζουμε τις δύο άκρες του ρολού προς τα μέσα από την κάτω πλευρά, δημιουργώντας έτσι ένα μπαστούνι.

Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και για το δεύτερο φύλλο. Τοποθετούμε τα δύο στρούντελ σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Χτυπάμε τον κρόκο σε ένα μπολάκι, μαζί με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε τα στρούντελ. Τέλος τα χαράσσουμε κάθετα κατά μήκος σε αρκετά σημεία ώστε να φεύγει ο αέρας και να μην φουσκώσει η σφολιάτα.

Ψήνουμε τα στρούντελ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να δούμε τη σφολιάτα να χρυσίζει.

Τα βγάζουμε από το φούρνο , τα αφήνουμε 10 λεπτά να σταθούν και τα κόβουμε. Σερβίρονται τέλεια ζεστά αλλά και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!!!!!!









4 σχόλια:

  1. αυτα ειναι...κανουμε μαυρα ματια να σε δουμε και μετα σκας με ενα στρουντελ απιστευτο! ενταξει, σε συγχωρούμε, αλλα να μην επαναληφθει! Η απουσια εννοω, οχι το στρουντελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mηλαράκι & κανελα. Τ αγαπημένα μου!!
    Καλό είναι να μην αφήνουμε μισοτελειωμένες δουλειές..;)
    Ιδίως ότι έχει να κάνει με φαγητό ή γλυκό. Ετσι όπως βλεπω την τομή με τη σφολιάτα και τα μήλα με ξεσήκωσες. Θελω να το κάνω!!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχεις κάνει να δείχνει ακαταμάχητο (όχι ότι δεν είναι και στην πραγματικότητα), ειδικά στην τελευταία σου φωτογραφία!
    Από τα πιο ωραία γλυκά με μήλα Χρυσαυγή. Όσο για την αναβλητικότητα (προσωπικά δεν είμαι και πολύ οπαδός της...ειδικά όταν μιλάμε για γευστικά πονήματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική συνταγή, ειδικά για τις πολυάσχολες χειμωνιάτικες μέρες που έρχονται! Αποθηκεύτηκε-και ναι, είμαι αναβλητικη, όχι όμως όταν πρόκειται για γλυκό. Το σαβ/κο θα δοκιμάσω το μηλογλυκακι-στρουντελ, λοιπόν!Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10