29 Οκτωβρίου 2018

Σοκολατένια κρέμα βρώμης χωρίς ζάχαρη




Μετά τη Σερραϊκή μπουγάτσα που πραγματικά απέσπασε θερμότατες κρητικές και ενθουσιώδη σχόλια απ΄ όσους την έφτιαξαν, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Δεν χρειάζεται να το σκεφτώ πολύ για να πω την αλήθεια. Κι εσύ, αν με ξέρεις λιγάκι όλα αυτά τα χρόνια, την απάντηση την έχεις στο τσεπάκι. Φυσικά το άλλο άκρο!



Το απόλυτα υγιεινό και light γλυκό που τρώγεται για πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα όπως ακριβώς δηλαδή και η μπουγάτσα. Εδώ όμως θα πέσουμε στα μαλακά. Έξω βούτυρα, ζάχαρη και λιπαρά, αλλά θα κρατήσουμε τη γεύση.



Πλούσια σοκολατένια κρέμα, με διαφορετικές υφές εξαιτίας των υλικών της επικάλυψης, πράγμα το οποίο την κάνει άκρως ενδιαφέρουσα όταν τη  γεύεσαι.



Ζουμερό ρόδι, τραγανό αμύγδαλο, μαλακιά μπανάνα, γλυκό μέλι, αρωματική κανέλα, στυφή καρύδα, υπόξινες σταφίδες εναλλάσσονται στο στόμα και δημιουργούν έκρηξη γεύσης με βάση τη σοκολάτα! 



Δεν σου κρύβω πως είναι το γλύκισμα που έχει γίνει εδώ και καιρό η νέα μου εμμονή.



Το απολαμβάνεις χωρίς τύψεις. Το τρως και δεν σε τρώει. Μπορείς να το φτιάξεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ώστε ποτέ να μην το βαρεθείς ποτέ. Οι επιλογές άπειρες σχεδόν. Όσα και τα υλικά που θέλεις να την στολίσεις.



Ενώ η βάση είναι η ίδια σοκολατένια, έχεις τη δυνατότητα να παίξεις με την επικάλυψη δοκιμάζοντας διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά και αρώματα και δημιουργώντας έτσι εκ νέου πολλές διαφορετικές κρέμες.



Αν και δεν συνηθίζω στις αναρτήσεις μου να δίνω διατροφικές οδηγίες καθώς αυτό αφήνω να το κάνουν οι επαγγελματίες του χώρου της διατροφής (εγώ μια απλή μαγείρισσα είμαι βρε….) αυτή τη φορά θα τονίσω την διατροφική αξία της βάσης αυτής της κρέμας. Τη διατροφική αξία της βρώμης.



Το κουάκερ λοιπόν ή βρώμη  ανήκει στην κατηγορία των τροφών που αποδίδουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ θρεπτικό, παρέχοντας στον οργανισμό πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και είναι ικανό να μας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας.



Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους δοκίμασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες το στρούντελ μήλου και την Σερραϊκή μπουγάτσα και έκαναν τον κόπο να μου στείλουν τις φωτογραφίες τους, τις οποίες κι έχω ήδη δημοσιεύσει σε story στο λογαριασμό μου στο ίνσταγκραμ. Το ίδιο εύχομαι να συμβεί και με την κρέμα βρώμης! Σημειώνω πως ιδιαίτερη αξία έχουν τα tips στο τέλος της ανάρτησης γι΄αυτό μην παραλείψετε να τα διαβάσετε. Λύνουν τα χέρια. 

Καλή βδομάδα!!!




ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ ΒΡΩΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Υλικά για την κρέμα:

     1)      Ένα ποτήρι (250 ml) γεμάτο μισό με άπαχο γάλα και μισό με νερό. Ούτε σταγόνα πάνω από 250 ml όμως γιατί δεν θα δέσει η κρέμα.
     2)      4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη (αλεύρι δηλαδή)
     3)      1 κουταλάκι γλυκού σταφίδες
     4)      1 κουταλιά της σούπας καρύδι τριμμένο (ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας)
     5)      2 κουταλάκια γλυκού σκόνη κακάο
     6)      Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
     7)      ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα

Υλικά για σερβίρισμα:

     1)      ½ μπανάνα κομμένη σε φέτες
     2)      7 αμύγδαλα κομμένα στα δύο
     3)      1 – 2  κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού
     4)      1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη καρύδα
     5)      1 κουταλάκι γλυκού σπόρους chia
     6)      Κανέλα
     7)      1 κουταλάκι γλυκού μέλι




Μέθοδος:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το γάλα (συνολική ποσότητα 250 ml), την βρώμη που έχουμε αλέσει, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα και το κακάο.

Τοποθετούμε το κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά και με έναν αυγοδάρτη αρχίζουμε να ανακατεύουμε έντονα σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.

Μόλις ξεκινήσει να πήζει και να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια, μετράμε 30 με 40 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε την κρέμα αμέσως σε ένα μπολ. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τουλάχιστον για 15 λεπτά ή ακόμα καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ ή για μερικές ώρες. Έπειτα την διακοσμούμε με τη μπανάνα σε φέτες, τα σπασμένα αμύγδαλα, το ρόδι, την τριμμένη καρύδα, τους σπόρους chia, το μέλι και πασπαλίζουμε με έξτρα κανέλα.

Απολαμβάνουμε την κρέμα ως  πρωινό, βραδινό ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας!



Tips:

  • ·         Τα υλικά που θα σερβίρετε την κρέμα ποικίλουν. Μπορείτε να βάλετε διαφορετικά υλικά και σε διαφορετικές ποσότητες, σύμφωνα με τα γούστα σας, αλλάζοντας βεβαίως και την θερμιδική απόδοση της κρέμας. Μερικά από αυτά που προτείνω και που έχω δοκιμάσει είναι τα εξής:


     1)      Κόκκινα φρούτα όπως φρούτα του δάσους, φράουλες ή σύκα. Γενικά ταιριάζουν με την κρέμα τα ζουμερά και γλυκά φρούτα. Επίσης τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική επιλογή.

     2)      Ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας αλλά και σπόρους όπως κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, σπόρους chia, καβουρδισμένο σουσάμι.

     3)      Αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερις, σταφίδες (Κορινθιακή ή Σουλτανίνα), ψιλοκομμένους χουρμάδες ή δαμάσκηνα.

     4)      Κινόα ψημένη, αποξηραμένη καρύδα είτε τριμμένη, είτε σε φλοίδες.

     5)      Μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα ή οτιδήποτε άλλο θεωρείτε πως ταιριάζει.

     6)      Μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι.

     7)      Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού το οποίο βέβαια ταιριάζει τέλεια με τη σοκολάτα μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα σας με ότι άλλο θέλετε όπως πχ με μαστίχα, βανίλια, ξύσμα λεμονιού, άρωμα καφέ κλπ.



  • ·         Επίσης μπορείτε ν΄ αντικαταστήσετε το νερό με το γάλα με ένα φλιτζάνι (250 ml) φυτικό γάλα, όπως γάλα αμυγδάλου ή σόγιας κλπ. Ή ακόμα και να βάλετε όλη την ποσότητα με γάλα χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου νερό εάν δεν το επιθυμείτε. Αλλά αυτό θα ανεβάσει την κρέμα σε θερμίδες κάνοντάς την ταυτόχρονα και πιο πλούσια. Είναι δική σας η επιλογή.  


  • ·         Μπορείτε να παραλείψετε τελείως τους ξηρούς καρπούς ή τις σταφίδες αν δεν σας αρέσουν από την κρέμα. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα υλικά αν δεν είναι του γούστου σας.



  • ·         Το μέλι δεν το ρίχνουμε από την αρχή μέσα στο κατσαρολάκι γιατί δεν πρόκειται να πήξει η κρέμα. Μπαίνει από πάνω αφού αυτή έχει πρώτα κρυώσει.


  • ·         Η κανέλα που μπαίνει μέσα στην κρέμα ενισχύει την σοκολατένια γεύση της, κάνοντας εξαιρετικό συνδυασμό με το κακάο και γι΄ αυτό προτείνω να μην την παραλείψετε.


  • ·         Την ποσότητα αυτή της κρέμας μπορείτε να την ετοιμάσετε με διπλά υλικά και να την μοιράσετε σε 2 μπολ, δημιουργώντας 2 μερίδες.



  • ·         Τέλος αν την προτιμάτε ζεστή για πρωινό αλλά βιάζεστε να φύγετε για τη δουλειά σας, μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά της κρέμας (όχι όμως τα υλικά του σερβιρίσματος) από βραδύς στο κατσαρολάκι το οποίο θα καπακώσετε και θα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Το πρωί θα έχετε μόνο να την βράσετε για ελάχιστα λεπτά και να την απολαύσετε ως ζεστό πρωινό.

 Καλή επιτυχία!!! 










2 σχόλια:

  1. A ρε κορίτσι! Τι μας κάνεις πρωί πρωί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από την εμφάνιση μου τράβηξε την προσοχή και το σοκολατένιο!!!
    Την βρώμη (σκέτη) την φτιάχνω κι εγώ και μου αρέσει ζεστή.Είμαι σίγουρη πως θα γίνει το αγαπημένο μου. Μπαίνει στα προσεχώς, μιας και θα μου επιτρέψεις να δοκιμάσω πρώτα την μπουγάτσα.
    Πάμε με σειρά προτεραιότητας ; )
    Μην τα ισοπεδώσουμε κι όλα..χαχαχα

    Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10