21 Δεκεμβρίου 2018

Πένες με σπανάκι, κατίκι Δομοκού και καβουρδισμένο κουκουνάρι




Τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ο κόσμος είναι πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη και τριμμένο καρύδι. Βουνά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες στοιβάζονται στις κουζίνες ολούθε και το αρχείο του μπλογκ με τις γιορτινές συνταγές έχει πάρει φωτιά, μιας και όλοι ψάχνουν εορταστικά φαγητά για το ρεβεγιόν.





Ομολογώ ότι εγώ ακόμα δεν έχω μπει σε γιορτινή διάθεση πέρα από κάτι κέικ που έχω ψήσει, γιατί για να νιώσεις το Χριστούγεννο χρειάζεται να έχεις χρόνο. Όταν υπάρχει έλλειψη, το μόνο που μπορείς να νιώσεις είναι η ανάγκη σου να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς ή ακόμα περισσότερο, να δεις τα παιδιά σου που σε έχουν κυριολεκτικά χάσει από προσώπου γης.



Γι ΄ αυτό και σήμερα εντελώς εκτός κλίματος θα σε βάλω να μαγειρέψεις πένες με σπανάκι, κατίκι Δομοκού και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Γιατί άλλωστε, με κάτι πρέπει να τραφείς αυτές τις τέσσερις μέρες, μέχρι να βάλεις στο φούρνο τη γαλοπούλα. Ωστόσο, μη διστάσεις να ενσωματώσεις τη συνταγή αυτή στο μενού των γιορτών. Ένα μακαρόνι ταιριάζει όπως και να ΄χει στα γιορτινά τραπέζια και δεν χρειάζεται πάντα να είναι ογκραντέν, λουσμένο με εκατομμύρια τόνους κρέμας γάλακτος, τιγκαρισμένο στα κίτρινα τυριά και τα αλλαντικά. Υπάρχει και η άλλη λύση του πιο εκλεπτυσμένου ζυμαρικού, του πιο ψαγμένου και ιδιαίτερου.




Το πιάτο αυτό προορίζεται να σε συγκινήσει με την κρεμώδη υφή και τη ντελικάτη γεύση του.

Καλές γιορτές να έχεις, εσύ κι εγώ μαζί και δεν θα χαθούμε. Το ελπίζω, το εύχομαι και θα το προσπαθήσω!




ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Υλικά:

     1)      500 γραμμάρια πένες
     2)      500 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
     3)      1 μέτριο κρεμμύδι ξερό λιωμένο στο μπλέντερ
     4)      50 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρισμένο
     5)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
     6)      200 γραμμάρια κατίκι Δομοκού
     7)      100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη (κι επιπλέον για το σερβίρισμα)
     8)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
     9)      150 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι




Μέθοδος:

Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό.

Ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι του σκεύους και το αφήνουμε να συρρικνωθεί. Θέλουμε να χωνέψει και να χάσει τα υγρά του. Ουσιαστικά πρέπει να βράσει μέσα σε αυτά είτε είναι κατεψυγμένο, είτε φρέσκο. Διατηρούμε το μάτι της κουζίνας μας σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία ώστε να προλάβει να βράσει πριν πιεί τα υγρά του.

Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μέσα σε αλατισμένο νερό αλλά τα αφήνουμε να κρατάνε λίγο παραπάνω στο δόντι γιατί σίγουρα θα ρουφήξουν μέρος της σάλτσας τους και θα μαλακώσουν κι άλλο.

Στην κατσαρόλα με το σπανάκι, μόλις αυτό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το γάλα και το κατίκι και ανακατεύουμε να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα. Κατόπιν μόλις ενσωματωθούν τα υλικά και αποκτήσει η σάλτσα μια λεπτόρρευστη υφή προθέτουμε και την παρμεζάνα καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι.



Σουρώνουμε τις πένες και τις ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με το σπανάκι. 

Προσθέτουμε το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ανακατεύουμε απαλά.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται το φαγητό επιπλέον αλάτι και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με έξτρα παρμεζάνα αν το επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία!!!






1 σχόλιο:

  1. Λοιπόν, μπορώ αποδεδειγμένα να παραμείνω μακριά από γλυκά σε φάση διατροφής. Σε κείνο που δεν μπορώ να κάνω πίσω τελικά είναι τα ζυμαρικά. Ειδικά όταν είναι χωρίς κρέας όπως αυτά. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο! Τέλεια! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10