16 Μαρτίου 2021

Χταπόδι ψητό στη λαδόκολλα

 




Το «ούτε αυγό δεν ξέρεις να βράζεις» είναι φράση που είθισται ν΄αναφέρεται σε μαγειρικά ατάλαντους των οποίων πραγματικά δεν «πιάνει το χέρι τους» καθόλου, στο θέμα αυτό. Ε, σε αυτούς απευθύνομαι σήμερα αλλά και σε εσάς τους καλοφαγάδες που δεν θέλετε να καταναλώσετε ενέργεια και χρόνο για να φτιάξετε ένα Σαρακοστιανό (και όχι μόνο), μεζεδάκι, σκέτο λουκούμι.




Σήμερα θα δούμε μια συνταγή τριών λεπτών και δύο ωρών! Να εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Είναι το πιο εύκολο μεζεδάκι που μπορεί να φτιάξει κανείς χωρίς να λερώσει ούτε ένα σκεύος και χωρίς να διαθέσει καθόλου από το χρόνο του. Τα κάνει όλα ο φούρνος. Δεν χρειάζεται ταλέντο, μαεστρία και καμία ικανότητα στη μαγειρική. Χρειάζεται μόνο ένα χταπόδι.

 



ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΤΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ


Υλικά:

1)     Ένα ή περισσότερα χταπόδια

2)     Δαφνόφυλλα

3)     Λεμόνι σε φέτες και χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

4)     Ρίγανη

5)     Αλάτι

6)     Ελαιόλαδο

7)     Λαδόκολλα

8)     Αλουμινόχαρτο






Μέθοδος:

Μέσα σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω του ένα επίσης μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας δημιουργώντας ένα βαθούλωμα σαν φωλιά. Μέσα εκεί τοποθετούμε τα τα πλοκάμια από τα χταπόδια που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν έχει σημασία η ποσότητα. Πάνω από τα χταπόδια ρίχνουμε μερικά δαφνόφυλλα και αραδιάζουμε φέτες από λεμόνι με τη φλούδα αφού το έχουμε πλύνει. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και κλείνουμε το χταπόδι σε πακετάκι πρώτα κλείνοντας τη λαδόκολλα και έπειτα σφραγίζοντάς το με το αλουμινόχαρτο, ώστε να μην χυθούν τα ζουμιά που θα αφήσει κατά το ψήσιμο. Το τοποθετούμε μαζί με το ταψί στον φούρνο και το ψήνουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το πακέτο.

Μετά το πέρας των δυο ωρών βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το ανοίγουμε. Τσιμπάμε με ένα πιρούνι να δούμε αν το χταπόδι έχει μαλακώσει, αλλιώς αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κι άλλο, το τοποθετούμε ξανά μέσα στο φούρνο για λίγο ακόμα. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειάζεται καθόλου παραπάνω. Στις 2 ώρες όσα χταπόδια κι αν έχω ψήσει ήταν πάντα έτοιμα. Θα έχουν αφήσει πολλά υγρά μέσα στη λαδόκολλά αλλά αυτό είναι φυσιολογικό καθώς το χταπόδι όταν ψήνεται αφήνει πολλά υγρά και μειώνεται σε όγκο. 

Βάζουμε τα πλοκάμια σε μια πιατέλα στραγγισμένα από τα ζουμιά τους, τα κόβουμε προσεκτικά σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, με χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με άφθονη ξερή ρίγανη και ελάχιστο αλάτι αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. 

Τέλος, για καλύτερη παρουσίαση μπορούμε να αραδιάσουμε μερικές ελιές που του ταιριάζουν πολύ, στην πιατέλα πριν το σερβίρουμε. Ταιριάζει επίσης εκπληκτικά με φάβα και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.

 

Καλή επιτυχία!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10