6 Μαρτίου 2021

Σοκολατένιες φέτες πορτοκαλιού

 


Πορτοκάλι με σοκολάτα είναι συνδυασμός φούστα – μπλούζα. Κλασικός, ταιριαστός και με σίγουρη επιτυχία όπου κι αν τον συναντήσεις, σε κέικ, κουλουράκια και τα σχετικά. Εδώ τώρα όμως μιλάμε για τα υλικά αυτά σε μια σχεδόν πρωτογενή μορφή. Σκέτο πορτοκάλι και σκέτη σοκολάτα συνδυασμένα κι αγκαλιασμένα το ένα με τ΄ άλλο. Πε-θαί-νεις.




Τα έχεις δει σίγουρα παντού, τα έχεις φάει άπειρες φορές από διάφορα ζαχαροπλαστεία αλλά αυτά τα σοκολατένια πορτοκάλια είναι διαφορετικά. Είναι φουλ ζουμερά γιατί ακολουθείται άλλη μέθοδος παρασκευής από την κλασική του ψησίματος. Εδώ κάνουμε πρώτα το πορτοκάλι γλυκό και μετά το κάνουμε πιο «γλυκό» βουτώντας το στη σοκολάτα. Δηλαδή ξεφεύγει το πράγμα…. για γεύση μιλώντας πάντα.

Πικρούτσικη φλούδα πορτοκαλιού, με ζουμερή σάρκα εσωτερικά, με εντάσεις κανέλας και κριτσανιστή υφή σοκολάτας που σπάει στο στόμα κι έπειτα λιώνει.  Ένα γλυκό που αν το φας δροσερό από το ψυγείο είναι απίστευτα νόστιμο.  




Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη αλλά θέλει το χρόνο της. Το επίπεδο είναι για αρχάριους και οι οδηγίες μου αναλυτικότατες. Δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα εάν κι εφόσον εξασφαλίσεις τα σωστά πορτοκάλια. Και πάμε τώρα στο πιο βασικό! Τα πορτοκάλια που θα χρειαστείς θα πρέπει να είναι μικρά σαν ένα μπαλάκι του τένις. Αν χρησιμοποιήσεις μεγάλα ή έστω μέτρια πορτοκάλια η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Γιατί? Γιατί την ώρα που θα βράζουν οι φέτες στην κατσαρόλα για να γίνουν γλυκό, αν είναι μεγάλες θα σου ανοίξουν, θα τρυπήσουν εσωτερικά στη λεγόμενη σάρκα του πορτοκαλιού και θα μείνεις με τις φλούδες στο χέρι, που ούτε να βουτηχτούν στη σοκολάτα θα γίνεται, αλλά και δεν θα είναι πλέον κι εμφανίσιμες.   

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δεις με άλλο μάτι τα μικρά, κακορύζικα πορτοκαλάκια που τα προσπερνάς στον πάγκο της λαϊκής. Αυτά που δεν τα πιάνει το μάτι σου, γίνονται το καλύτερο γλυκό. Προχώρα στο παρασύνθημα!!!




 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΦΕΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ


Υλικά:

1)     1200 γραμμάρια πορτοκάλια πολύ μικρά, περίπου όσο ένα μπαλάκι του τένις

2)     1 κιλό ζάχαρη

3)     1 κιλό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο

4)     260 γραμμάρια νερό (για το σιρόπι αυτό το νερό)

5)     2 κουταλάκια γλυκού κανέλα

6)     360 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια




Μέθοδος:


Σημαντική Σημείωση:

Σχετικά με τα πορτοκάλια που θα επιλέξουμε για τη συνταγή. Χρειαζόμαστε μικρά πορτοκάλια όσο περίπου ένα μπαλάκι τένις. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν θα βράσουν οι φέτες πορτοκαλιού μέσα στο σιρόπι, αν είναι μεγάλες θα διαλυθούν στο εσωτερικό τους (στην ψίχα δηλαδή του πορτοκαλιού) και θα μας μείνει μόνο η φλούδα με μια τρύπα στη μέση. Θα πάψουν οι φέτες να είναι συμπαγείς και θα ανοίξουν εσωτερικά ή ακόμα και θα κοπούν. Άρα ούτε να βουτηχτούν θα μπορούν στη σοκολάτα, ούτε φυσικά θα είναι ευπαρουσίαστες. Η επιτυχία του γλυκού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του σωστού πορτοκαλιού.


Βήμα 1 (το βράσιμο):

Η διαδικασία είναι απλή. Πλένουμε τα πορτοκάλια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα πορτοκάλια. Τα βράζουμε για 4 λεπτά. Έπειτα χύνουμε το νερό, το πετάμε και βάζουμε καινούριο νερό να βράσει. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το βράσιμο των πορτοκαλιών. Με λίγα λόγια συνολικά βράζουμε τα πορτοκάλια σε νερό 4 φορές από 4 λεπτά την κάθε φορά. Αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουν.


Βήμα 2 (το κόψιμο):

Μόλις τελειώσουμε με το ξεπίκρισμα, αφήνουμε τα πορτοκάλια σε ένα μπολ να κρυώσουν. Όταν είναι  πλέονκρύα και μπορούμε να τα πιάσουμε χωρίς να καούμε, κόβουμε τα πορτοκάλια ως εξής. Βάζουμε σε έναν δίσκο κοπής ένα πορτοκάλι και κόβουμε μία φέτα από το πίσω μέρος και μία από το μπροστινό, εκεί δηλαδή που το φρούτο κρέμεται από το κλαρί του δέντρου και τις πετάμε. Το υπόλοιπο πορτοκάλι το κόβουμε σε φέτες χοντρούτσικες, 1ός εκατοστού η κάθε μία κι όχι λιγότερο γιατί θα ανοίξουν κατά το βράσιμο. Καλύτερα να είναι πιο χοντρές παρά πιο λεπτές. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα πορτοκάλια.


Βήμα 3 (το γλυκό):

Σε όσο το δυνατόν πιο πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 260 γραμμάρια νερού, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Μόλις κοχλάσει και αφού περάσουν και 5 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε με προσοχή την κανέλα, ανακατεύουμε και έπειτα ρίχνουμε προσεκτικά τις φέτες των πορτοκαλιών. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνει ένα αραιό και ωραίο σιρόπι. Μετά το πέρας του μισάωρου αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα πορτοκάλια να κρυώσουν τελείως μέσα στο σιρόπι τους.





Βήμα 4 (το στράγγισμα):

Σε μια μεγάλη σχάρα (πχ από το φούρνο μας) βάζουμε προσεκτικά τις φέτες των πορτοκαλιών τη μια δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να στραγγίσουν στον πάγκο της κουζίνας (πάνω από ένα ταψί) και να στάξει κάτω όλο το περιττό σιρόπι. Σε αυτό το στάδιο πρέπει τα πορτοκάλια να μείνουν και να στραγγίσουν από 12 έως 24 ώρες ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.


Βήμα 5 (το πάγωμα):

Αφού στραγγίσουν καλά τα πορτοκάλια τα βάζουμε σε μια πιατέλα σε στρώσεις και τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να παγώσουν καλά και να σταθεί αμέσως η σοκολάτα επάνω τους.


Βήμα 6 (η επικάλυψη):

Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί να λιώσει και έπειτα την ρίχνουμε μέσα σε μια κούπα. Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας. Παίρνουμε από το ψυγείο τα πορτοκάλια και βουτάμε μια μία ροδέλα στη λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση. Έπειτα με πολύ προσοχή να μη πασαλειφτούν βάζουμε τις ροδέλες τη μια δίπλα στην άλλη επάνω στη λαδόκολλα και τις αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιθεί η σοκολάτα. Το γλυκό είναι πλέον έτοιμο να το απολαύσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο σε κλειστό σκεύος για 20 μέρες με 1 μήνα!

 

Επιπλέον σημειώσεις:

-        Είναι νηστήσιμες και ιδανικές για την περίοδο της σαρακοστής.

-        Μπορούν να διατηρηθούν επίσης στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.


Καλή επιτυχία!!






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10