22 Σεπτεμβρίου 2021

Μπουγάτσα στρούντελ

 


Η μπουγάτσα (με κρέμα, για τους Θεσσαλονικείς) δεν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις. Σου αρέσει είτε πάρα πολύ ή λιγότερο. Μέχρι εκεί διακυμαίνεται η επιθυμία σου γι΄ αυτήν. Το καθόλου δεν το ΄χω συναντήσει στη ζωή μου και δεν προτίθεμαι σήμερα ειδικά να το ακούσω, που έχω τόσα να σου πω γι΄ αυτό εδώ το στρούντελ με κρέμα. Αν είσαι αρνητής μπουγάτσας, τότε να σωπάσεις για πάντα! 




Στο μπλογκ έχω ήδη μια καταπληκτική μπουγάτσα τη λεγόμενη Σερραϊκή. Αυτή όμως είναι το κάτι άλλο. Εξαρτάται βέβαια τι σου αρέσει. Αν είσαι λάτρης της εύθρυπτης σφολιάτας ή της μαλακής ζύμης όπως είμαι εγώ, τότε θα σε ξετρελάνει. 




Όμως αυτή εδώ η συνταγή έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Είναι μικρότερη σε ποσότητα, άρα και πολύ πιο εύκολη και γρήγορη, καθώς δεν χρειάζεται λάδωμα στα φύλλα, ούτε στρώσεις, ούτε κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Ένα απλό ρολάρισμα στο φύλλο σφολιάτας αρκεί για να κλείσει μέσα του τη γέμιση και αυτό είναι όλο.

Δες τις φωτογραφίες και κρίνε. Δε μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος!  

 


 

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ

Υλικά:

1)     750 ml γάλα φρέσκο

2)     100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

3)     180 γραμμάρια ζάχαρη

4)     1 αυγό

5)     30 γραμμάρια βούτυρο

6)     1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνης

7)     1 πακέτο σφολιάτα (περιέχει 2 φυλλα)

8)     Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

Αρκετές ώρες πριν ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε την κρέμα της μπουγάτσας γιατί πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς ώστε να μην είναι καθόλου ρευστή και να ρολάρεται εύκολα στο στρούντελ.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και έπειτα τοποθετούμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει. Θα το αποσύρουμε από τη φωτιά μόνο αν δούμε να κάνει χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Μπορεί να μας φανεί ρευστή η κρέμα αλλά όσο περνάει η ώρα θα πήζει κι όταν κρυώσει θα σταθεροποιηθεί εντελώς. Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά την κρέμα ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντάς το. Την αφήνουμε στην άκρη πέντε λεπτά περίπου να κατέβει λίγο η θερμοκρασία της και τέλος ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο ανακατεύοντας με πολύ γρήγορες κινήσεις ώστε να μην ψηθεί. Για την επόμενη μισή ώρα μέχρι δηλαδή να αρχίσει να κρυώνει καλά, την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα στην επιφάνεια.

Αν έχουμε φτιάξει την κρέμα από το προηγούμενο βράδυ, τότε μόλις κρυώσει σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και το αφήνουμε μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρώσουμε το στρούντελ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα δυο φύλλα σφολιάτας και απλώνουμε το ένα στην επιφάνεια εργασίας που έχουμε. Στην πιο μεγάλη του πλευρά απλώνουμε κατά μήκος κουταλιές από την κρέμα (που ήδη θα έχει σταθεροποιηθεί). Βάζουμε ακριβώς τη μισή ποσότητα. Κατόπιν κλείνουμε τις άκρες και ρολάρουμε το φύλλο να κλείσει μέσα του τη γέμιση και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μπαστούνι σαν φρατζόλα ψωμιού. Τοποθετούμε το ένα στρουντελ με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω μέσα σε μεγάλη λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο στρούντελ και μόλις το φτιάξουμε, το βάζουμε μέσα στη λαμαρίνα, δίπλα στο πρώτο κρατώντας μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσει η ζύμη.

Χαράζουμε με πολύ απαλό τρόπο λίγο τη ζύμη στο πάνω μέρος της, εκεί δηλαδή που θα κόψουμε τα κομμάτια όταν ψηθεί. Αυτό το κάνουμε γιατί αφ΄ ενός δεν θέλουμε να σκάσει η ζύμη όταν ψηθεί και αφετέρου για να κόβονται πιο εύκολα τα κομμάτια χωρίς να τρίβεται το φύλλο. Προσοχή όμως κατά το χάραγμα μην βάλουμε βαθιά το μαχαίρι και βγει η γέμιση έξω την ώρα που ψήνεται.

Ψήνουμε τα στρούντελ για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε τη σφολιάτα ροδοψημένη και τραγανή.

Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν περίπου 10 λεπτά πριν τα πασπαλίσουμε με άφθονη άχνη και κανέλα για να τα κόψουμε και να  τα  σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10