14 Σεπτεμβρίου 2021

Ψωμί μπύρας με καρύδια

 


Αυτό είναι το ψωμί του ανθρώπου που δεν έχει πιάσει στα χέρια του κουτάλα, που δεν έχει ψήσει ένα κέικ και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την κουζίνα. Είναι βέβαια γνωστό τοις πάσι πως κάπως έτσι είναι όλα τα ψωμιά που περιέχουν μπύρα. Δεν χρειάζονται ούτε ζύμωμα, ούτε μαγιά, ούτε χρόνο αναμονής, ούτε πολλά πολλά. Είναι αυτοκινούμενα ψωμιά. Τα βάζεις όλα στη λεκάνη και εγένετο ψωμί.




Το κυριότερο για μένα όμως είναι πως δεν αφήνει ψίχουλα, είναι δηλαδή μασίφ και στιβαρό όσες μέρες κι αν το κρατήσεις στην άκρη. Για τη γεύση ας μιλήσει μόνο του. Φτάνει πια. Τα είπα όλα εγώ. Ας πει κάτι κι αυτό.

Η πρόταση σερβιρίσματος που βλέπεις παρακάτω είναι μια απλή και εντυπωσιακή πιατέλα που αποτελείται από ένα κομμάτι πικάντικης παρμεζάνας, μαρμελάδα ντομάταςγλυκοκαυτερή που ταιριάζει απόλυτα με το τυρί, ελιές που με το ψωμί είναι συνδυασμός συγκλονιστικός, σαλαμάκι πικάντικο κι αυτό που ναι… πάει με όλα, καρύδια (εδώ γίνεται και η σύνδεση με το ψωμί), σταφύλι γιατί σε όλα τα πλατό χρειάζεται ένα φρούτο ξερό ή μη, και ζουμερά ντοματίνια που είναι ο συνδετικός κρίκος για τα υπόλοιπα. Με ένα ποτήρι κρασί ήρθε κι έγινε ένα υπέροχο γεύμα.



Αν τώρα αυτό σου φαίνεται too much θα σου πω τη λύση του λαού. Τοστ ρε φίλε!!! Το απόλυτο!  Το έχω φτιάξει που λες σε τοστ με κασέρι. Εντάξει. ΔΕΝΠΕΡΙΓΡΑΦΩΑΛΛΟ. Αν μπορούσα θα το χρησιμοποιούσα αποκλειστικά και μόνο σαν ψωμί για τοστ, σάντουιτς και μπρουσκέτες.

Άκου όμως και το τελευταίο το εξτρίμ. Η φίλη μου η Ελπίδα μου είπε πως στα φοιτητικά της χρόνια ένα ακριβώς ίδιο ψωμί με καρύδια αγόραζε στον Τερκενλή στη Θεσσαλονίκη (γιατί τότε μόνον εκεί υπήρχε), ο οποίος το πουλούσε σαν σάντουιτς γεμισμένο με κοτοσαλάτα. Και πραγματικά αυτό το ψωμί με αυτήν την κοτοσαλάτα, δεν υπάρχουν ως συνδυασμός! Έτη φωτός μπροστά η Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά!

Γενικά το ψωμί αυτό το ευχαριστιέσαι όπως αγαπάς! Δεν υπάρχουν όρια και όροι στους συνδυασμούς! Παίζεις μπάλα στο δικό σου γήπεδο!




ΨΩΜΙ ΜΠΥΡΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει

2)     330 ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου (1 κουτάκι μικρό)

3)     170 γραμμάρια χλιαρό νερό

4)     1 κουταλιά σούπας μέλι

5)     1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     55 γραμμάρια καρύδια χοντροσπασμένα στο χέρι (όχι στο μούλτι)

7)     Λίγο λάδι για την επικάλυψη και το λάδωμα της φόρμας




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα σε αυτό το μέλι. Κατόπιν ρίχνουμε και το αλάτι και το διαλύουμε και αυτό ανακατεύοντάς το. Προσθέτουμε τη μπύρα και τέλος το αλεύρι. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε το μίγμα το οποίο ΔΕΝ θα έχει σφιχτή μορφή αλλά θα μοιάζει με παχύρρευστο χυλό. Θέλουμε να ομοιογενοποιηθεί. Στο τέλος ρίχνουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη φόρμα.

Λαδώνουμε καλά μια ορθογώνια παραλληλόγραμμη φόρμα, μήκους 30 εκατοστών. Τη λαδώνουμε πολύ καλά τόσο στα πλαινά τοιχώματα όσο και στον πάτο της, ασχέτως αν είναι αντικολλητική. Ρίχνουμε μέσα τον χυλό του ψωμιού και με πολύ καλά λαδωμένα χέρια αλείφουμε όλη την επιφάνειά του με λάδι. Αν χρειαστεί βάζουμε κι άλλο λάδι στο χέρι μας  και με απαλές κινήσεις αλείφουμε καλά όλα τα σημεία της επιφάνειάς του.

Ψήνουμε το ψωμί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, για 15 περίπου λεπτά στους 220 βαθμούς και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε. Είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή το φτιάξουμε βράδυ είναι καλύτερα αν το κόψουμε το επόμενο πρωί!!!

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10