16 Νοεμβρίου 2021

Ρυζόγαλο

 


Τί θέλουν όλοι από το ρυζόγαλο εκτός από ωραία γεύση? Να παραμείνει κρεμώδες και ρευστό ακόμα κι αν είναι από ψυγείο.




Τί θέλω εγώ από το ρυζόγαλο? Τα παραπάνω καθώς και να παραμείνει αγνό, άσπιλο κι αμόλυντο. Παρθένο, ακριβώς όπως το τρώγαμε όλοι στην παιδική μας ηλικία.  Δεν βάζω στο στόμα μου ρυζόγαλο που να έχει γεύση μαστίχας, ξύσματα εσπεριδοειδών, σοκολάτα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από γάλα και ρύζι. Κι αυτό στο λέω εδώ τώρα να καταγραφεί, να το θυμάσαι και να μου το τρίψεις στη μούρη αν κάποτε σου φτιάξω «πειραγμένο» ρυζόγαλο και στο εκθειάσω.  Μόνο απ΄την κανέλα ανέχομαι να το αγγίζει στην επιφάνειά του και να του μεταφέρει το ζεστό άρωμα της θαλπωρής και τη γλύκα της. Όλοι οι άλλοι επίδοξοι μνηστήρες μείνετε μακριά.




Αυτό λοιπόν που βλέπεις εδώ τώρα είναι όπως το θέλω. Ένα ρυζόγαλο απλό και κρεμώδες. Μια συνταγή βασική από αυτές που δεν πρέπει να λείπουν από τα οικιακά τετράδια μαγειρικής, κι όμως να που έλειπε από το μπλογκ εδώ και δέκα χρόνια.

Σε αφήνω να το χαρείς, να παω να χαρώ κι εγώ το τελευταίο εναπομείναν μπολάκι που υπάρχει στο ψυγείο.




ΡΥΖΟΓΑΛΟ

Υλικά:

1)      160 γραμμάρια ρύζι γλασέ

2)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

3)     600 ml νερό

4)     140 γραμμάρια ζάχαρη

5)     1250 ml φρέσκο γάλα

6)     60 γραμμάρια κόρν φλάουρ (+125 ml κρύο νερό)

7)     Κανέλα για πασπάλισμα από πάνω




Μέθοδος:

Πλένουμε και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι το ρύζι.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα  βάζουμε τα 600 ml νερό και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις το νερό κοχλάσει ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας. Θέλουμε ίσα που να βράζει γιατί αν το έχουμε σε δυνατή θερμοκρασία θα εξατμιστεί το νερό πολύ γρήγορα χωρίς το ρύζι να είναι έτοιμο. Αφήνουμε έτσι να σιγοβράσει το ρύζι για περίπου 13-15 λεπτά, μέχρι να το δοκιμάσουμε και να έχει μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. 

Το μυστικό για να μην πήξει το ρυζόγαλο υπερβολικά αλλά να παραμείνει κρεμώδες όσες μέρες κι αν περάσουν βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Δηλαδή το ρύζι πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο πριν ρίξουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, έτσι ώστε να μην έχει πολύ περιθώριο να "ρουφήξει" υγρά για να φουσκώσει. Όσο πιο καλά βρασμένο είναι, τόσο πιο κρεμώδες θα μείνει το ρυζόγαλο. 

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Πλέον δυναμώνουμε το μάτι σε μέτρια ένταση. Μόλις κοχλάσει το γάλα, που σημαίνει ότι έχει βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το κορν φλάουρ, το οποίο έχουμε ήδη διαλύσει σε ένα μικρό μπολάκι μαζί με τα 125 ml κρύο νερό. Ανακατεύουμε ζωηρά και βλέπουμε ότι το ρυζόγαλο άρχισε να δένει. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, μέχρι ν΄ αρχίζει να πήζει.

Μόλις είναι έτοιμο  αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο με τέταρτο να ξεκουραστεί μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια. Κατόπιν θα δούμε ότι έδεσε ακόμα περισσότερο και τότε το μοιράζουμε σε μπολάκια τα οποία πασπαλίζουμε με κανέλα στην επιφάνεια.

Τρώγεται υπέροχα χλιαρό αλλά και δροσερό μέσα από το ψυγείο, ενώ παραμένει ρευστό και κρεμώδες μέχρι το τελευταίο μπολάκι.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10