25 Νοεμβρίου 2021

Μπάρες Twix

 


Ακούει ο άλλος μπάρες και πετάει τη σκούφια του γιατί λέει «κάτι ωραίο και θρεπτικό θα δούμε εδώ».  Να ξαναφορέσει τη σκούφια του παρακαλώ και να καθήσει φρόνιμα. Τρώγοντας αυτές τις μπάρες, το μόνο πράγμα που θα διαπιστώσει κανείς είναι τη ζυγαριά του να ανεβαίνει και την απόλαυση να κορυφώνεται.




Το τρίπτυχο «μπισκότο, καραμέλα, σοκολάτα» είναι ομάδα που κερδίζει. Το λέει άλλωστε και τ΄ όνομά τους. Μπάρες που θυμίζουν το σνακ περιπτέρου που όλοι έχουμε αγαπήσει από παιδιά. Οι μπάρες αυτές γεμίζουν το στόμα σου από γεύση και γλύκα. Αν σου αρέσουν τα άγλυκα γλυκά να προσπεράσεις τη συνταγή, αλλά αν είσαι λάτρης όλων αυτών των σνακ, τότε θα ξετρελαθείς που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι σου κάτι που να μοιάζει τόσο πολύ σ΄αυτά.




Τρεις παρασκευές χρειάζονται για τη συγκεκριμένη συνταγή. Να φτιάξεις το μπισκότο και να το ψήσεις. Να φτιάξεις την καραμέλα και να την ψήσεις κι αυτή  και τέλος να ρίξεις τη σοκολάτα και ν΄αφήσεις τις μπάρες να κρυώσουν στο ψυγείο πριν τις κόψεις. Είναι εύκολες όσο κι αν φαίνονται περίπλοκες και χρονοβόρες. Αν η πρώτη φορά που θα τις φτιάξεις σε αγχώσει, τότε τη δεύτερη θα πας στον αυτόματο χωρίς ούτε καν να κοιτάζεις τη συνταγή. Από την τρίτη και μετά θα κόβεις εισιτήριο έξω από το σπίτι σου και θα τις πουλάς με το κιλό.

Αυτά είχα να πω και αποχωρώ.

 



ΜΠΑΡΕΣ TWIX

Υλικά για τη βάση (μπισκότο):

1)     150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     80 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

3)     45 γραμμάρια τριμμένη καρύδα

4)     125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Υλικά για την καραμέλα:

1)     125 γραμμάρια βούτυρο ψιλοκομμένο

2)     80 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

3)     395 γραμμάρια γάλα ζαχαρούχο (1 κονσέρβα δηλαδή)

Υλικά για την επικάλυψη:

1)     200 γραμμάρια κουβερτούρα

2)     15 γραμμάρια λάδι καρύδας




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί διαστάσεων 25Χ25 εκ, λαδόκολλα έτσι ώστε να καλύπτει τον πάτο αλλά να εξέχει και από τα τοιχώματά του.

ΒΑΣΗ:

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού έτσι ώστε να ομογεννοποιηθούν και να γίνουν ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Αυτό το τοποθετούμε στο ταψί μας και το στρώνουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας ώστε να μοιραστεί ισόποσα σε όλη την βάση. Μην είναι δηλαδή αλλού πιο χοντρό και αλλού πιο λεπτή η στρώση.

Το ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να το δούμε να χρυσίζει. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αν το πιέσουμε θα δούμε οτι είναι μαλακό, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί όσο μένει σφίγγει. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά όσο εμείς φτιάχνουμε την καραμέλα.




ΚΑΡΑΜΕΛΑ:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω στη φωτιά (μέτρια θερμοκρασία) και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο, να ζεσταθεί το μίγμα και να το δούμε να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια. Δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα όλη αυτή την ώρα. Μόλις γίνει αυτό, τότε προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Θα δούμε ότι μόλις ζεσταθεί θα αρχίσει να βγάζει χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα γιατί θα πιάσει η καραμέλα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε όλη πάνω στο ψημένο μπισκότο. Κουνάμε το ταψί λίγο ώστε να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του.

Βάζουμε πάλι το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την καραμέλα για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να την δούμε να παίρνει χρώμα. Για να την βγάλουμε θα πρέπει να δούμε να έχει χρυσίσει η επιφάνειά της. Αν δεν έχει πάρει χρώμα τότε σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί ακόμα και πως όταν κόψουμε τις μπάρες θα ρέει και δεν θα στέκεται.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20-30 λεπτά. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Μετά από μια ώρα περίπου μπορούμε να βάλουμε και την επικάλυψη.




ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την ρίχνουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε μέσα και το λάδι καρύδας και τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί. Την λιώνουμε ανακατεύοντας και μόλις λιώσει την ρίχνουμε πάνω στην κρύα πλέον καραμέλα. Αν χρειάζεται την στρώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και κουνάμε το ταψί ώστε να λειανθεί η επιφάνειά της. Την αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείου να σταθεί και κατόπιν βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμα καλύτερα για περισσότερο.

Όταν είναι να κόψουμε τις μπάρες τραβάμε το λαδόχαρτο που εξέχει από το ταψί και το βγάζουμε σε ένα μεγάλο δίσκο κοπής. Το αφήνουμε για 5-7 λεπτά εκτός ψυγείου και έπειτά κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια.

Οι μπάρες φυλάσσονται στο ψυγείο μέσα σε σκεύος με καπάκι για 7-10 μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10