1 Δεκεμβρίου 2021

Κολοκύθες γεμιστές με μπέικον, κιμά και μασκαρπόνε

 


Μου πήρε 40 χρόνια να αγαπήσω τα Χριστούγεννα. Από παιδί με μελαγχολούσαν πολύ και πάντα ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε παρόλο που τα είχα όλα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως έγινε ανατροπάρα κι ως δια μαγείας χαίρομαι την εποχή αυτή του χρόνου με την καρδιά μου. Δεν ξέρω τι μπορεί να συντέλεσε σ΄ αυτή την αλλαγή ή μάλλον έχω μια ιδέα. Η πανδημία μ΄ έκανε να δω τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να εστιάσω στην ουσία της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Η ανασφάλεια σε κάνει τελικά να χαίρεσαι μ΄ αυτά που έχεις και να μην κυνηγάς το άπιαστο, να μην είσαι μίζερος με τις χαρές που σου προσφέρονται και να μην είσαι ξινός ρε παιδί ή αχάριστος. Ε, αυτό έγινε. Ήρθε και η Τσόφλι στη ζωή μας και έδεσε το γλυκό καθώς είναι ίδια η χαρά της ζωής μέσα στο σπίτι. Μια κινούμενη χιονόμπαλα με ουρά!




Να, ορίστε. Μ΄έπιασε τώρα εξομολογητική διάθεση και στα λέω όλα αυτά καθώς θέλω επιτέλους να μοιραστώ τη χαρά μου για το Δεκέμβριο που μόλις μπήκε. Στολίσαμε με ανυπομονησία εδώ και μια βδομάδα κι όχι με βαρυγκόμια (απ΄τη μεριά μου) όπως άλλες φορές κι επιτέλους η σκέψη μου είναι σε γιορτινές συνταγές, γιορτινές στιγμές και γιορτινές διακοσμήσεις.

Οι γεμιστές κολοκύθες είναι ένα κατεξοχήν γιορτινό πιάτο και οι λόγοι για να το φτιάξεις είναι πολλοί.  Για τη γεύση ούτε λόγος. Το θεωρώ δεδομένο πως θα σε συγκλονίσει γιατί είναι ένα δυνατό πιάτο με έντονες γλυκιές και αλμυρές γεύσεις που πρέπει να κρατήσεις σαν σημείωση στο κεφάλι σου, να το φτιάξεις παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς. Αλλά δες και την εμφάνιση. Ε, τώρα είναι ή δεν είναι εντυπωσιακό αυτό το φαγητό?




Διαλέγω μικρές κολοκύθες όσο η παλάμη μου. Ξέρω πως στις φωτογραφίες μπορεί να φαίνονται τεράστιες όμως είναι μια σταλίτσα μικρές. Δες το πιάτο, δες και την κολοκύθα και κάνε τη σύγκριση. Δες τες συγκριτικά και με τα μαχαιροπίρουνα. Είναι μικρές σου λέω, όσο μια μερίδα. Τις γεμίζω ακριβώς σαν τις γεμιστές ντομάτες το καλοκαίρι. Κόβω δηλαδή ένα καπάκι, σκάβω με ένα κουτάλι την κολοκύθα, την γεμίζω με τη γέμιση που έχω φτιάξει, την καπακώνω και την ψήνω μέχρι να μαλακώσει. Τόσο απλά. Θες και το καλύτερο? Την προεργασία (γέμιση και άδειασμα κολοκύθας) μπορώ να την έχω κάνει από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε τη μέρα του τραπεζιού να μην ασχοληθώ με απολύτως τίποτα πέρα απ΄το να τις γεμίσω και να τις ψήσω. Καθαρές και παστρικές δουλειές με λίγα λόγια.




Ένα φαγητό εύκολο που απλά το ξεχνάς στο φούρνο και το βγάζεις την ώρα που είναι έτοιμο το τραπέζι. Η γλύκα της κολοκύθας σε συνδυασμό με τα πικάντικα τυριά και το μπέικον της γέμισης, μπλέκονται με νότες από δεντρολίβανο και συναντούν το τραγανό κουκουνάρι και τον κρεμώδη κιμά. Θα είναι αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό πιάτο των φετινών σου γιορτών.

Να μην μακρηγορούμε όμως, δες τη συνταγή και πες μου αν έχω άδικο! Έχω?




ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ, ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ

Υλικά για 4-5 μερίδες:

1)     4-5 κολοκύθες μικρές βάρους 800 περίπου γραμμαρίων η κάθε μια.

2)     6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

3)     1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι

4)     1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο

5)     500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος

6)     ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

7)     40 γραμμάρια ρύζι που βάζουμε στα γεμιστά (γλασέ ή νυχάκι)

8)     250 γραμμάρια μασκαρπόνε (1 κεσεδάκι)

9)     200 γραμμάρια γραβιέρα σε μικρά κυβάκια

10)  4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

11)  50 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο

12)  3-4 κλαριά από φρέσκο δεντρολίβανο μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα

13)  ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

14)  ½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

15)  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι ξερό

16)  Αλάτι

17)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Προετοιμάζουμε τις κολοκύθες για γέμισμα, κάτι το οποίο γίνεται από την προηγούμενη μέρα (δείτε τις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής).

Πλένουμε τις κολοκύθες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Κόβουμε κατά μήκος της κάθε κολοκύθας μια φέτα που ουσιαστικά θα είναι το καπάκι της όταν θα τη γεμίσουμε. Δεν την κόβουμε δηλαδή στη μέση! Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της αφαιρούμε τους σπόρους και την σκάβουμε δημιουργώντας μια «κοιλιά» ακριβώς όπως κάνουμε με τα γεμιστά το καλοκαίρι. Την σκάβουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει πάνω στην κολοκύθα ολόγυρα περίπου 1-2 εκατοστά σάρκας.

Κάνουμε αυτή τη διαδικασία με όλες τις κολοκύθες και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Φτιάχνουμε τον κιμά:

Λιώνουμε στο μούλτι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε φαρδιά και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε δυνατή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα το μπέικον να σοταριστεί για 2 περίπου λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Μόλις αλλάξει χρώμα και πιεί τα υγρά του, σβήνουμε με το κρασί. Πάντα σε δυνατή θερμοκρασία. Μετά από ένα λεπτό περίπου αφού έχει εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι μαζί με 300 ml καυτό νερό. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πιεί εντελώς τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι.

Όταν γίνει αυτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κουκουνάρι και το μασκαρπόνε. Ανακατεύουμε καλά και θα δούμε ότι ο κιμάς θα αποκτήσει ένα άσπρο χρώμα και κρεμώδη υφή. Τέλος προσθέτουμε τα κυβάκια γραβιέρας και ανακατεύουμε για μια τελευταία φορά.

Ψήνουμε τις κολοκύθες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα.

Παίρνουμε ένα ταψί που να χωράει όλες τις κολοκύθες. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Γεμίζουμε τις κολοκύθες με τον κιμά και τις κλείνουμε με τα καπάκια τους. Τις τοποθετούμε στο ταψί, στηρίζοντάς τες τη μια δίπλα στην άλλη.  Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 κούπα νερό για να μην καεί το λαδόχαρτο που έχουμε στρώσει κάτω. Ταυτόχρονα παίρνουμε άλλο ένα κομμάτι λαδόχαρτου και το βρέχουμε κάτω από το νερό της βρύσης πολύ καλά. Το στίβουμε στα χέρια μας και με αυτό καλύπτουμε τις κολοκύθες σαν να τις κουκουλώνουμε με κουβέρτα. Αυτό το κάνουμε για να μην καούν στην επιφάνεια λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας του φούρνου.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 2,5 ώρες ελέγχοντας κάθε μια ώρα αν υπάρχει έστω λίγο νερό στο ταψί ώστε να μην καεί το κάτω μέρος από τις κολοκύθες. μετά από 2 ώρες ελέγχουμε με ένα πιρούνι ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι αν έχει ψηθεί η σάρκα από τις κολοκύθες. Πρέπει να είναι πολύ μαλακή για να πούμε ότι είναι έτοιμες. Το ιδανικό είναι να τις ψήσουμε περίπου στις 2,5 ώρες.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το φούρνο, και τις αφήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά πριν τις σερβίρουμε στα πιάτα στο τραπέζι μας. Τρώγονται δηλαδή ζεστές αλλά όχι καυτές.

Το μόνο συνοδευτικό που τους ταιριάζει και χρειάζεται είναι μια πράσινη σαλάτα.

Καλή επιτυχία!!

 

 


Σημειώσεις:

·        Οι κολοκύθες που διαλέγουμε για τη συνταγή είναι μικρές κι έχουν μήκος περίπου όσο η παλάμη μας. Η κάθε μια ζυγίζει το πολύ 800 γραμμάρια.  

·        Χρειαζόμαστε 4-5 κολοκύθες για την ποσότητα της γέμισης που δίνω και λέω 4-5 γιατί το μέγεθος της κολοκύθας που θα αγοράσετε δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς, ούτε τη χωρητικότητά της ανάλογα με το πόσο θα την σκάψετε στο εσωτερικό. Οπότε αυτή η ποσότητα της γέμισης μπορεί να γεμίσει 5 πολύ μικρές κολοκύθες ή 4 λίγο πιο μεγαλύτερες.

·        Τη γέμιση μπορούμε να την έχουμε έτοιμη αρκετές ώρες πριν.

·        Τις κολοκύθες μπορούμε να τις έχουμε αδειάσει από τα σπόρια τους και να τις έχουμε σκάψει με το κουτάλι από την προηγούμενη μέρα. Τις κρατάμε στο ψυγείο μέσα σε μια καθαρή σακούλα και είναι έτοιμες για να τις γεμίσουμε την ώρα που τις θέλουμε.

·        Αν περισσέψει γέμιση και δεν έχουμε άλλη κολοκύθα να γεμίσουμε, μπορούμε να την φάμε με μακαρόνια. Ταιριάζει καταπληκτικά αν τη ζεστάνετε πάνω από κάποιο κοντό ζυμαρικό (βίδες ή πένες).

·        Στο ταψί που ψήνουμε τις κολοκύθες ασχέτως αν είναι αντικολλητικό ή όχι, στρώνουμε πάντα ένα κομμάτι λαδόχαρτου έτσι ώστε να μη χρειαστεί καθόλου τρίψιμο όταν είναι να το πλύνουμε γιατί οι κολοκύθες κατά το ψήσιμο βγάζουν υγρά που μπορεί να κολλήσουν. Με το λαδόχαρτο αυτό το γλυτώνουμε.







1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10