22 Δεκεμβρίου 2021

Αλμυρό κέικ παρμεζάνας με μυρωδικά και frosting τυριού

 


Ο Άγιος Βασίλης κάθε παραμονή δοκιμάζει τα σπιτικά γλυκά του κόσμου όλου κι όταν πια έχει τελειώσει το ταξίδι του κι επιστρέφει στην πατρίδα, κάθεται και καταγράφει σε ποιο σπίτι έφαγε τα καλύτερα ώστε του χρόνου που θα ξαναπάει, να βάλει και στις τσέπες. Έλα όμως που ενώ γυρνάει πίσω στο Ροβανιέμι χορτάτος κι ευτυχισμένος είναι υποχρεωμένος να «φάει» και παντόφλα από την Αγιοβασίλενα, γιατί είναι λέει επιρρεπής!




Ο Άγιος Βασίλης παιδιά ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Πάρτε το χαμπάρι. Είναι που είναι ο άνθρωπος υπερήλικας κι ο γιατρός του έχει συστήσει λιτή ζωή, τον μπουκώνετε κι εσείς με τόνους ζάχαρης κι έρχεται ο οργανισμός και τα παίζει. Η καμπύλη του ζαχάρου γίνεται ευθεία με ανοδική πορεία.

Εγώ πάλι που τον αγαπώ πραγματικά και δεν τον βλέπω ως δωροθέτη, ακολουθώ άλλη τακτική. Του σερβίρω αλμυρό.




Δεν θα ξεχάσω που πέρσι του έβαλα μια παχιά φέτα από το συγκλονιστικότερο κέικ παρμεζάνας με μυρωδικά και πλούσια, έντονη γεύση. Είδε το κέικ με το γλάσο, το πέρασε για γλυκό και μπούκωσε μια μεγάλη δαγκωνιά. Τον βλέπω απ΄ την κρυψώνα μου να γουρλώνει τα μάτια και να σταματά να μασάει. Σοκ! Λέω, πάει θα μου μείνει στα χέρια ο παππούλης. Τρελαμένος πάει πίσω στην πιατέλα, το χώνει όλο μες το σάκο και φεύγει. Σκέψου τώρα την πικάντικη παρμεζάνα, τα μυρωδικά, τη διακριτική γεύση του σκόρδου και τη βελούδινη υφή του στραγγιστού γιαουρτιού.  Βάλε και το βελούδινο γλάσο τυριού μαζί με το δροσερό ρόδι, δε θέλει και πολύ ο άνθρωπος για να την ακούσει. Ακόμη κι ο Άγιος λυγίζει.




ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ FROSTING ΤΥΡΙΟΥ

Υλικά για το κέικ:

1)     350 γραμμάρια αλεύρι γοχ

2)     2 κουταλάκια γλυκού baking powder

3)     140 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

4)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

5)     15 γραμμάρια ζάχαρη

6)     1 κουταλιά σούπας παπαρουνόσπορο

7)     75 ml ελαιόλαδο

8)     100 ml γάλα φρέσκο

9)     2 αυγά

10)  200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι Total 5% της ΦΑΓΕ

11)  2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

12)  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι

13)  1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

Υλικά για το frosting :

1)     120 γραμμάρια τυρί κρέμα

2)     55 γραμμάρια παρμεζάνα

3)     70 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι Total 5% της ΦΑΓΕ

4)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Επιπλέον:

1)     Σπόρους ροδιού για στόλισμα

  



Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την παρμεζάνα, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον παπαρουνόσπορο.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, το στραγγιστό γιαούρτι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα υγρά μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός σαν μαλακή ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη του κέικ μέσα σε μια μακρόστενη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, στον αέρα. Ελέγχουμε το κέικ πριν το βγάλουμε από το φούρνο βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε είναι έτοιμο.

Το αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα του και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρουμε.

Στο διάστημα που το κέικ κρυώνει φτιάχνουμε το frosting.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του frosting μέσα σε ένα μικρό μπολάκι και μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε το τοποθετούμε στο ψυγείο.




Όταν το κέικ είναι πλέον κρύο, το βάζουμε σε πιατέλα και το καλύπτουμε με το frosting τυριού. Πασπαλίζουμε με σπόρους ροδιού και σερβίρουμε κόβοντας ωραίες, χοντρές φέτες.

 

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

* Το κέικ αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου με την @fage_greece

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10