26 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα 2022 (κέικ πορτοκαλιού με καρύδα, αμύγδαλα και κράνμπερι)

 



«Covid-19 kiss my…. Δε σε φοβάμαι. Είμαι ο Αη Βασίλης, είμαι τριπλοεμβολιασμένος, είμαι καλά κι ατενίζω το 2022 με αισιοδοξία»! Αυτό είναι το μότο της νέας χρονιάς, απεικονισμένο πάνω στη φετινή μου βασιλόπιτα.




Αυτή είναι η διακόσμηση που επέλεξε η Νεφέλη. Είναι πλέον γνωστό πως αυτή σκέφτεται το concept κι εγώ το εμπλουτίζω με τις λεζάντες.

Η φετινή συνταγή είναι ουσιαστικά ένα αφράτο και πλούσιο κέικ με άρωμα πορτοκαλιού, εμπλουτισμένο με καρύδα, αμύγδαλα και κράνμπερι. Αρωματική και τόσο όσο πρέπει απλή για να είναι αρεστή σε όλους.

Στο αρχείο του μπλογκ υπάρχουν κι άλλες βασιλόπιτες. Θα τις βρεις στην κατηγορία «Χριστούγεννα».

Ας είμαστε όλοι το νέο έτος χαρούμενοι, ασφαλείς και υγιείς!  




ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2022 (ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΚΑΡΥΔΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ)

Υλικά:

1)     450 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2)     10 γραμμάρια baking powder

3)     125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

4)     75 ml ελαιόλαδο

5)     4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

6)     200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

7)     100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό 5%

8)     250 ml χυμό πορτοκάλι

9)     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

10)  ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

11)  ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

12)  40 γραμμάρια καρύδα

13)  40 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ

14)  70 γραμμάρια κράνμπεριζ

15)  Ζάχαρη άχνη για την επιφάνεια μόλις ψηθεί




Μέθοδος:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα φιλέ, την καρύδα και τα κράνμπερι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, το αλάτι και την κανέλα. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη με το εξάρτημα «φτερό» μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά, δηλαδή για  περίπου 5-7 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Να απέχει το ένα από το άλλο περίπου μισό λεπτό. Δεν σταματάμε καθόλου τη λειτουργία του μίξερ σε όλο αυτό το διάστημα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μίγμα το γιαούρτι και κατόπιν το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να τελειώσουν και τα δύο.

Όταν έχουμε πλέον μια ωραία ζύμη κέικ προσθέτουμε και το περιεχόμενο του μπολ με τα αμύγδαλα, την καρύδα και τα κράνμπερι. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα και σταματάμε το μίξερ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 cm. Στρώνουμε κι ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο του και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τη ζύμη της βασιλόπιτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε αντιστάσεις για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και να βγει καθαρό.

Μόλις η βασιλόπιτα είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί πριν την αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα. Αν δούμε ότι έχει φουσκώσει στο κέντρο δημιουργώντας ένα βουναλάκι, τότε με το μαχαίρι την ισιώνουμε ώστε να στέκεται όμορφα στην πιατέλα. Ρίχνουμε άφθονη ζάχαρη άχνη πάνω και την διακοσμούμε όπως μας αρέσει.

 

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10