31 Δεκεμβρίου 2021

Βελουτέ σούπα καλαμποκιού

 


Και μετά τα Χριστούγεννα τί? Πρωτοχρονιά. Στο μυαλό μου τα Χριστούγεννα έχουν χρώμα κόκκινο και η Πρωτοχρονιά χρυσό. Τα Χριστούγεννα είναι πληθωρικά και γεμάτα θαλπωρή σαν μια χοντρή, καλοσυνάτη κυριούλα με γεμάτους δίσκους στα χέρια της, έτοιμη να φιλέψει τον οποιονδήποτε. Η Πρωτοχρονιά πάλι μοιάζει με ντελικάτη, ψιλόλιγνη ύπαρξη, με καμπύλες,  κόκκινα μακριά νύχια, αστραφτερό γεμάτο πούλιες φόρεμα, προκλητικό μπούστο και μαλλί ξανθό μπουκλέ που πέφτει ανέμελα στους ώμους.




Η κυριούλα των Χριστουγέννων τρώει μπούτι γαλοπούλας με τα χέρια, τσιμπάει πετσούλα απ΄το ταψί και πίνει ρετσίνα. Λέει και κάτι σόκινγκ χωρατά και καταλήγει να έχει μάγουλο βερίκοκο και κοιλιά καρπούζι.

Στον αντίποδα η ψιλή ξανθιά της Πρωτοχρονιάς τρώει για πρώτο πιάτο σούπα βελουτέ καλαμποκιού (οτιδήποτε χρυσίζει είναι το χρώμα της), για δεύτερο πράσινη σαλάτα με τρυφερά φιλετάκια μοσχάρι και τρουφόλαδο, για τρίτο ριζότο με χτένια και πάει λέγοντας… Δε γελά πολύ για να μην κάνει ρυτίδες στο πόδι χήνας, δεν τρώει πολύ για να μη φύγει το κραγιόν και καταλήγει στο τέλος της βραδιάς το ίδιο γοητευτική κι ανάλαφρη όπως στην αρχή!

Κάτσε τώρα να σου πω πως θα φτιάξεις τη σούπα, γιατί στα υπόλοιπα δεν μπορώ να βοηθήσω. Ειδικά στο ψηλή, ξανθιά με καμπύλες δεν έχω μυστικό καρδιά μου. Αγοράζεις λοιπόν τρυφερό, γλυκό σαν αμαρτία καλαμπόκι και αφήνεσαι στα χέρια μου. Βάψε νύχι και δες με να μαγειρεύω!

Καλή χρονιά σε όλους εκεί έξω!




ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

Υλικά:

1)     400 γραμμάρια καλαμπόκι κατεψυγμένο ΑΙΝΟΣ

2)     1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

3)     500 γραμμάρια πατάτα κομμένη σε μέτρια κομμάτια

4)     1,200 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου

5)     ½ κουταλάκι γλυκού κάρυ

6)     ½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

7)     ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

8)     Αλάτι

9)     Πιπέρι

Επιπλέον υλικά για το σερβίρισμα:

1)     Μπέικον ψιλοκομμένο και σοταρισμένο

2)     Κρέμα γάλακτος

3)     Ποπ κορν




Μέθοδος:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Για 2 περίπου λεπτά δηλαδή.

Κατόπιν προσθέτουμε την πατάτα, το καλαμπόκι, τα μπαχαρικά (κάρυ και κουρκουμά) και πιπέρι. Ανακατεύουμε για μισό λεπτό και ρίχνουμε το ζωμό.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση του ματιού της κουζίνας και κλείνουμε με καπάκι την κατσρόλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η πατάτα απόλυτα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε την σούπα λίγη – λίγη από τον επεξεργαστή τροφίμων να την λιώσουμε. Παρ΄ όλα αυτά θα δούμε ότι το καλαμπόκι δεν μπορεί να λιώσει απόλυτα λόγω της φλούδας του. Έτσι λοιπόν μετά από αυτό το στάδιο θα περάσουμε την λιωμένη πλέον σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι με σίτα ώστε να κρατηθούν τυχόν φλούδες που υπάρχουν. Αν δούμε ότι υπάρχουν φύτρες από το καλαμπόκι, κάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία με τη σίτα ώστε η υφή της να είναι όσο γίνεται πιο βελούδινη.

Την αλατίζουμε και διορθώνουμε αν θέλουμε τη ρευστότητά της με λίγο νερό ώστε να την κάνουμε όσο αραιή μας αρέσει.

Τη σερβίρουμε ζεστή βάζοντας στο κάθε πιάτο λίγη κρέμα γάλακτος, σκορπισμένο ψιλοκομμένο και σοταρισμένο μπέικον και μερικά ποπ κορν για την τραγανότητα. Ταιριάζουν τέλεια!!

 Καλή επιτυχία !!

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου 

με την εταιρία «ΑΙΝΟΣ – το μποστάνι της φύσης»








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10