24 Μαΐου 2022

Μπακαλιάρος με πατάτες πλακί

 


Στο σπίτι γενικά παίζει πολύ η γάστρα. Έχεις γάστρα? Έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Τα φαγητά εκεί, μαγειρεύονται στον αυτόματο χωρίς να πρέπει όλη την ώρα να σε έχουν από πάνω για να τσεκάρεις αν «ήπιαν το νερό», αν άρπαξαν ή αν ψήθηκαν τελικά. Η γάστρα εξασφαλίζει το αργό και ζουμερό ψήσιμο του φαγητού, αλλά εδώ δεν κάνουμε τηλεπωλήσεις. Δεν εμπορεύομαι γάστρες.  Εδώ απλά λέμε τα πράγματα ως έχουν.




Το φαγητό αυτό είναι το αντίστοιχο του κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες, αλλά σε ψάρι. Απλούστατο, γρήγορο και ιδιαίτερα νόστιμο. Έχω παρατηρήσει πως ακόμα και στα παιδιά που δεν αρέσει το ψάρι, αυτό το φαγητό κατά έναν παράξενο τρόπο το τρώνε. Επιβεβαιωμένο! Θυμάμαι δηλαδή παλιά που η Νεφέλη ήταν μικρούλα και δεν έτρωγε ψάρι, της έλεγα ότι τρώει κοτόπουλο με πατάτες και τρελαινόταν.

Θα σου πω τί πρέπει να προσέξεις τώρα. Πρώτον το αλάτι, καθώς το συγκεκριμένο ημίπαστο ψάρι είναι ελαφρώς αλατισμένο. Αν φτιάξεις το φαγητό, χρησιμοποιώντας αυτές ακριβώς τις ποσότητες των υλικών που αναγράφονται, τότε θα βάλεις στις πατάτες και μόνον, το αλάτι που γράφω. Ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού δηλαδή ή και λιγότερο αν το επιθυμείς πιο ανάλατο. Βέβαια αν μειώσεις την ποσότητα των υλικών, ενεργείς αναλόγως κι ουδεμία ευθύνη φέρω. Μη με ρωτήσεις αν μπορείς να φτιάξεις το φαγητό με φρέσκο μπακαλιάρο. Όλα τα μπορείς και δεν θα σταθώ εγώ εμπόδιο. Ωστόσο δεν υπάρχει σχέση στη γεύση μεταξύ του ενός και του άλλου. Το φαγητό αυτό, το φτιάχνουμε εδώ στην Κορινθία με αυτόν τον τρόπο και αυτή είναι κι η χάρη του.




Τέλος, το ψάρι πρέπει να είναι σε χοντρό φιλέτο και όχι λεπτούτσικο, καθώς ο χρόνος παραμονής στο φούρνο είναι αρκετός και μπορεί να στεγνώσει, πράγμα που δεν το θέλουμε. Το αγοράζεις σε σούπερ μάρκετ. Όχι στο ψαράδικο.

Σου έχω εμπιστοσύνη. Ο μπακαλιάρος πλακί έχει βαθμό δυσκολίας μηδαμινό. Είναι για αρχάριους που θέλουν να καυχηθούν για τις μαγειρικές τους ικανότητες. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει και η χρήση γάστρας. Όλα εκεί καταλήγουν τελικά.




ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΛΑΚΙ

Υλικά για μια μεγάλη γάστρα:

1)     1.900 γραμμάρια (καθαρό βάρος) φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο, ελαφρώς αλατισμένο (υγράλατο) και καθαρισμένο από τα λέπια του

2)     1.200 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες

3)     3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φετούλες

4)     3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες

5)     2 μέτριες ντομάτες (περίπου 300 γραμμάρια) τριμμένες στον τρίφτη

6)     ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

7)     300 ml ελαιόλαδο

8)     1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι για τις πατάτες

9)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Σε μεγάλη γάστρα βάζουμε τις ροδέλες από πατάτα απλωτές, να καλύψουν όλη την επιφάνειά της. Προσθέτουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις φέτες κρεμμυδιού και σκόρδου. Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα, το λάδι, τον μαιντανό, το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Απλώνουμε πάλι όλα τα υλικά, έτσι ώστε να είναι όμορφα στρωμένα στον πάτο της γάστρας.

Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες του μπακαλιάρου ολόκληρες, χωρίς να τις κόψουμε και με την πέτσα να κοιτάζει προς τα πάνω. Δηλαδή θέλουμε το κρέας του μπακαλιάρου να ακουμπάει στις πατάτες.

Ρίχνουμε 400 ml νερό, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό στον αέρα για μισή ώρα στους 220 βαθμούς (ή στο τέρμα της κουζίνας όποιο κι αν είναι αυτό). Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες, τσιμπιούνται δηλαδή με το πιρούνι. Υπολογίζουμε περίπου άλλη μια ώρα δηλαδή, ωστόσο ανοίγουμε την γάστρα και κοιτάζουμε πότε είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό εφόσον δούμε οτι το έχει πιεί. 

Προσοχή: Το φιλέτο του μπακαλιάρου πρέπει να είναι όσο πιο παχύ γίνεται ώστε να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Για τον ίδιο αυτό λόγο δεν το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, αλλά το ψήνουμε ολόκληρο.

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10