13 Μαρτίου 2023

Σπιτικός γύρος κοτόπουλου

 


Η ομορφιά είναι αυταπόδεικτη. Η γεύση αντιθέτως όχι. Πρέπει να δοκιμάσεις για να πειστείς πως κάτι είναι νόστιμο όσο θελκτικό και να φαίνεται στο πιάτο σου. Εδώ βλέπεις σπιτικό γύρο κοτόπουλου και θέλω να σε διαβεβαιώσω πως ότι βλέπεις είναι!




Ο γύρος κοτόπουλου είναι υγιεινός και πολύ νόστιμος. Κυρίως όμως είναι εύκολος. Η επιτυχία του έγγυται στα άφθονα μπαχαρικά τα οποία δίνουν την γεύση που έχει κι ο αγοραστός. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μπαχαρικά και λίγο λάδι. Αρκετές ώρες μαρινάρισμα και έπειτα απλά ψήσιμο.

Το άλλο κομβικό σημείο που πρέπει να ασχοληθεί κανείς και να προσέξει είναι το επιμελές ψιλόκομμα του κρέατος. Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το ψημένο κοτόπουλο. Όσο πιο τρίμματα είναι, τόσο το καλύτερο. Βοηθάει έτσι και στο δάγκωμα αλλά και στο ότι μπλέκονται οι γεύσεις.






Αν με ρωτάς, δεν χρειάζεται να το συνοδεύσεις με τίποτα άλλο πέρα από ντομάτα, κρεμμύδι, απαραιτήτως μαϊντανό, οπωσδήποτε πάπρικα και σος. Οι πατάτες περισσεύουν.

Αξίζει παραπάνω απ΄ οτι μπορείς να φανταστείς!

 



ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υλικά για το γύρο:

1)     800 γραμμάρια φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου

2)     ½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

3)     1/3 κουταλάκι γλυκού κύμινο

4)     1/3 κουταλάκι γλυκού κάρυ

5)     1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο

6)     1 κουταλάκι γλυκού σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

7)     1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή κατά προτίμηση καπνιστή)

8)     1 κουταλάκι γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

9)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμμένο

10)  1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

11)  Αλάτι

12)  2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Υλικά για την σος:

1)     200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

2)     1 γεμάτη κουταλιά σούπας μαγιονέζα

3)     1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

4)     1 κουταλάκι γλυκού κέτσαπ

5)     Αλάτι

Επιπλέον υλικά:

1)     Πίτες για σουβλάκι

2)     Ντομάτα κομμένη σε φέτες

3)     1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες

4)     Μαϊντανό ψιλοκομμένο

5)     Πάπρικα γλυκιά




Μέθοδος:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου (αυστηρά από μπούτι και όχι στήθος το οποίο στεγνώνει) σε μπολ και ρίχνουμε μέσα όλα τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάνοντας μαλάξεις, μέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί πλήρως από το μίγμα των μπαχαρικών και του λαδιού. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο έως την επόμενη μέρα που θα το ψήσουμε.

Την επόμενη μέρα:

Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα φιλέτα του κοτόπουλου (χωρίς να τα τεμαχίσουμε) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μέχρι δηλαδή να δούμε το κοτόπουλο πως έχει ψηθεί καλά και έχει αρχίσει να καψαλίζεται. Δεν χρειάζεται απλά να ψηθεί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να ξεροψηθεί περισσότερο.

Όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα συνοδέψουν το γύρο μας.




Φτιάχνουμε τη σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε μέχρι να είναι στην επιθυμητή γεύση και νοστιμιά. Την αφήνουμε στην άκρη.

Επιπλέον: Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τις πίτες από τα σουβλάκια και τις τοποθετούμε σε μια στοίβα στην άκρη.

Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το βάζουμε σε μπολ. Μέσα στο μπολ με το κρεμμύδι ψιλοκόβουμε αρκετό μαϊντανό και ανακατεύουμε τα δυο αυτά υλικά να αναμειχθούν και να μπλεχτούν. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Μόλις είναι έτοιμο και καλοψημένο το κοτόπουλο το βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε ένα ένα τα φιλέτα πάνω σε δίσκο κοπής. Με μεγάλο μαχαίρι του σεφ, ψιλοκόβουμε τα φιλέτα όσο το δυνατόν περισσότερο. Και τρίματα δηλαδή να προκύψουν δεν μας πειράζει. Η μισή νοστιμιά του γύρου έχει να κάνει με το πόσο ψιλοκομμένος είναι. Βάζουμε τον κομμένο γύρο σε ένα μπολ.

Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας και αρχίζουμε να τυλίγουμε βάζοντας μέσα στο καθένα τα υλικά που επιθυμούμε.

Οπωσδήποτε πριν φάμε πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα το καθένα.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10