23 Μαρτίου 2023

Σοκολατόπιτα

 


Είχα στο νου μου χρόνια ολόκληρα να βάλω αυτό το γλυκό στο μπλόγκ αλλά δεν το αποφάσιζα. Είναι όλα θέμα timing και το σωστό ήρθε τώρα, παραμονή 25ης Μαρτίου. Ουδεμία σχέση με τη γιορτή όπως αντιλαμβάνεσαι, αλλά δε βαριέσαι. Κράτα σημείωση στο μυαλό σου να φτιάξεις αυτό το μεγαλειώδες γλυκό ανήμερα το Πάσχα που θα υπάρχει κόσμος ώστε να φαγωθεί ή στις γιορτές που έρχονται μετά.




Η σοκολατόπιτα είναι ένα πλούσιο γλυκό, με το γλάσο του, το σιρόπι του και την ολοκληρωτική γεύση σοκολάτας που σε πλημμυρίζει τρώγοντάς το! Προορίζεται αυστηρά για λάτρεις της σοκολάτας ή για αθεράπευτα γλυκατζίδες. Απογειώνεται με μια μπάλα παγωτού βανίλιας ή και δυο!




Δυστυχώς δεν φτιάχνεται μέσα σε λίγη ώρα όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα γλυκά του είδους του. Χρειάζεται προγραμματισμός. Η συνταγή έχει στάδια που απαιτούν να μεσολαβήσει χρόνος μεταξύ τους και προπάντων είναι απαραίτητο να μείνει λίγες ώρες αφότου ολοκληρωθεί, να σταθεί για να «δέσουν» οι γεύσεις του και να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό.

Καλό Σαββατοκύριακο από μένα, καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις!




 

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υλικά για το κέικ:

1)     250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

2)     350 γραμμάρια ζάχαρη

3)     80 γραμμάρια σκόνη κακάο άγλυκο

4)     80 ml κονιάκ ή μαύρο ρούμι

5)     10 γραμμάρια baking powder

6)     5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

7)     200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

8)     250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

9)     1 τσιμπιά (στη μύτη από ένα κουταλάκι του τσαγιού) κανέλα

10)  2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για το σιρόπι:

1)     250 γραμμάρια ζάχαρη

2)     550 ml νερό

3)     75 γραμμάρια σκόνη κακάο άγλυκο

4)     1 σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι

Υλικά για το γλάσο:

1)     250 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

2)     250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3)     1 κουταλιά σούπας μέλι

Επιπλέον:

1)     Λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού

2)     Λίγη σκόνη κακάο για το ταψί




Μέθοδος:

Βήμα 1

Λίγες ώρες πριν φτιάξουμε το κέικ της σοκολατόπιτας φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να έχει το χρόνο να κρυώσει εντελώς:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό για το σιρόπι, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας μέχρι να ομογεννοποιηθεί το μίγμα και να αρχίσει να βράζει. Προσοχή, γιατί όταν βράσει το σιρόπι, λόγω του κακάο που περιέχει θα φουσκώσει και υπάρχει περίπτωση να υπερχειλίσει. Βράζουμε το σιρόπι για 2 λεπτά το πολύ μέχρι να το δούμε να φουσκώνει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε το ένα σφηνάκι αλκοόλ (κονιάκ ή ρούμι) και ανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε το αλκοόλ όσο είναι ζεστό, γιατί θα εξατμιστεί και δεν το θέλουμε. Τώρα το σιρόπι είναι έτοιμο προς χρήση. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Φτιάχνουμε το κέικ:

Αρχικά ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το  baking powder και την ελάχιστη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα δοχείο ενώνουμε το νερό με το αλκοόλ (το κονιάκ ή το ρούμι) και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ: Χτυπάμε για περίπου 4-5 λεπτά το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί  με τη ζάχαρη ν΄ αφρατέψουν. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά ένα - ένα τα αυγά, αφήνοντας μεταξύ του ενός και του άλλου, μικρά διαστήματα ώστε να χτυπηθεί καλά το μίγμα. Όταν ρίξουμε το τελευταίο αυγό προσθέτουμε μαζί και το εκχύλισμα βανίλιας. Όταν τελειώσουμε με τα αυγά θα δούμε ότι έχει προκύψει ένα πολύ αφράτο μίγμα.

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε εναλλάξ σε 2-3 δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και το νερό με το αλκοόλ μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Η ζύμη της σοκολατόπιτας είναι έτοιμη.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 35Χ25 εκατοστών. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη της σοκολατόπιτας και λειαίνουμε την επιφάνεια σε όλο το ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και η λάμα του να βγει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης.




Βήμα 3

Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, αμέσως μόλις το βγάλουμε δηλαδή από το φούρνο, όπως είναι καυτό, το κόβουμε σε κομμάτια.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε κουταλιές από το σιρόπι το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου και σιροπιάζουμε το κέικ σε όλη του την επιφάνεια.

Προσοχή εδώ, το σιρόπι δεν το ρίχνουμε βίαια και μονομιάς πάνω στο κέικ. Το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά με προσοχή και σε μικρή απόσταση η κουτάλα από το κέικ προσπαθώντας να πάει το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια και στις γωνίες έτσι ώστε να σιροπιαστεί ομοιόμορφα ολόκληρη η σοκολατόπιτα.

Μόλις τελειώσουμε με το σιρόπι αφήνουμε στην άκρη τη σοκολατόπιτα για 2 περίπου ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.




Βήμα 4

Φτιάχνουμε το γλάσο:  

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα κομμάτια κουβερτούρας. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας μέλι ανακατεύοντας συνεχώς για να λιώσει μέσα στη ζεστή σοκολάτα. Το γλάσο είναι έτοιμο.

Κόβουμε πάλι σε κομμάτια τη σοκολατόπιτα, ακριβώς στα ίδια σημεία που την είχαμε κόψει προηγουμένως. Αυτό το βήμα δεν το παραλείπουμε για να βοηθήσουμε στη συνέχεια να βγουν όσο το δυνατόν ομορφότερα τα κομμάτια κατά το σερβίρισμα.

Ρίχνουμε κατευθείαν το ζεστό γλάσο πάνω σε όλη την επιφάνειά της και με μια σπάτουλα ή την ράχη ενός κουταλιού το απλώνουμε να πάει παντού. Κουνάμε και λίγο το ταψί να λειάνει η επιφάνεια.

Η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη! Την αφήνουμε λίγες ώρες πριν την κόψουμε ώστε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και να δέσουν οι γεύσεις!

Η σοκολατόπιτα μπορεί να μπει μετά από 24 ώρες στο ψυγείο σε σκεύος που κλείνει με καπάκι ή πολύ καλά σκεπασμένη ώστε να μη στεγνώσει. Κρύα θα μοιάζει με πάστα.

Καλή επιτυχία!!!

 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10