11 Απριλίου 2023

Σοκολατένια τούρτα με καρύδα και βουτυρόκρεμα

 


Η τούρτα των γενεθλίων μας με την Κλειώ είχε γεύση σοκολατένια. Πλούσια γεύση σοκολάτας με λίγο καρύδα και μεγάλη δόση βουτυρόκρεμας.




Τα φετινά γενέθλια, όπως άλλωστε συμβαίνει 9/10 φορές στη ζωή μας, πέφτουν την περίοδο του Πάσχα και κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι λογικά η τούρτα θα έπρεπε να είναι νηστίσιμη αλλά δεν είναι ποτέ! Μια φορά έχει κανείς γενέθλια και η τούρτα πρέπει να είναι όπως αρμόζει στην περίσταση. Κολασμένη!




Φέτος διάλεξα να την προσαρμόσω στα γούστα της Κλειώς μιας και τα δικά μου γενέθλια που πέφτουν την ίδια μέρα, μάλλον περνούν απαρατήρητα. Ναι μεν εγώ φορτώνομαι άλλον ένα χρόνο στην πλάτη μου αλλά η πρωταγωνίστρια της ημέρας είναι πάντα η Κλειώ κι εγώ απλά ο άνθρωπος που φτιάχνει τις τούρτες, των οποίων τα κεριά ΠΟΤΕ δεν σβήνει. Για του λόγου του αληθές θα δεις πιο κάτω την φωτογραφία που το αποδεικνύει.




Ας σου πω όμως λίγα λόγια για την τούρτα, την οποία θα ήταν υπέροχο να την φτιάξεις για την Κυριακή του Πάσχα. Μια τούρτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Δεν χρειάζεται να έχει κεριά πάνω της. Χρειάζεται να υπάρχει όρεξη και άτομα να την φάνε.




Αποτελείται λοιπόν από παντεσπάνια υγρά σαν μπράουνις. Εύκολα παντεσπάνια, που φουσκώνουν ομοιόμορφα, τα κόβεις εγκάρσια και έχεις τέσσερα λεπτά, ζουμερά κομμάτια, τα οποία γεμίζεις με άφθονη βουτυρόκρεμα, πασπαλισμένη με ινδοκάρυδο. Μη με ρωτήσεις αν μπορείς να το παραλείψεις. Φυσικά και μπορείς αν δεν σου αρέσει, αλλά πίστεψέ με ότι ταιριάζει φο-βε-ρα. Τέλος, την περιχύνουμε με γκανάς και την στολίζουμε με σαντιγί. Η σαντιγί δεν μπαίνει μόνο για λόγους καλαισθησίας, δροσίζει την τούρτα και είναι η ευχάριστη έκπληξη στο στόμα μέσα σε όλον αυτόν τον καταρράκτη σοκολάτας.

Γενικά θα έλεγα να την φτιάξεις ακριβώς όπως την προτείνω και να μην παρεκκλίνεις σε τίποτα.

Σου εύχομαι καλό Πάσχα και να περάσεις όμορφα!!!!!




ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ

Υλικά για τα παντεσπάνια:

1)     320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     100 γραμμάρια σκόνη κακάο άγλυκο

3)     300 γραμμάρια ζάχαρη

4)     13 γραμμάρια baking powder

5)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     1 κουταλάκι γλυκού σκόνη εσπρέσσο ή στιγμιαίου καφέ

7)     125 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

8)     2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

9)     125 ml γάλα καρύδας

10)  1 κουταλάκι γλυκού ξύδι

11)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

12)  250 ml καυτό νερό

Υλικά για το frosting:

1)     200 γραμμάρια βούτυρο καλά μαλακωμένο (όχι λιωμένο)

2)     450 γραμμάρια μασκαρπόνε

3)     350 ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

4)     2 κουταλιές σούπας γάλα καρύδας

5)     1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τη γκανάς:

1)     125 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

2)     125 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3)     1 κουταλάκι γλυκού μέλι

Επιπλέον υλικά:

1)     250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2)     2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη

3)     ½ φλιτζάνι τριμμένο ινδοκάρυδο

4)     Λίγη σκόνη κακάο επιπλέον για το παπάλισμα




Μέθοδος:

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ (από την προηγούμενη μέρα):

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Θα χρειαστούμε δυο ταψάκια στρογγυλά διαμέτρου 20 εκατοστών το καθένα. Τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο καθένα, ακριβώς όσο είναι ο πάτος τους. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το κακάο, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και τη σκόνη του καφέ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ξύδι και τη βανίλια.

Όσο χτυπιούνται, προσθέτουμε σε δύο δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι. Θα δούμε ότι προκύπτει μια ζύμη αρκετά πηχτή. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο σε μικρές δόσεις το καυτό νερό χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα. Το νερό δεν πρέπει να είναι απλά ζεστό αλλά να είναι σε κατάσταση βρασμού. Μόλις ρίξουμε όλο το νερό θα διαπιστώσουμε ότι έχει προκύψει ένα πολύ λεπτόρευστο μίγμα. Αυτή είναι η ζύμη για τα παντεσπάνια μας.

Σταματάμε το χτύπημα και χωρίζουμε τη ζύμη ισόποσα στα δυο ταψιά που έχουμε ετοιμάσει. Θα βάλουμε δηλαδή περίπου 663 γραμμάρια ζύμης στο καθένα.

Ψήνουμε ταυτόχρονα και τα δυο παντεσπάνια στους 175 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 20-25 περίπου λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κάθε κέικ και να δούμε ότι βγαίνει χωρίς υπολείμματα ζύμης.

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψάκια τους και κατόπιν τα ξεφορμάρουμε.

Τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα στήσουμε την τούρτα. Είναι αναγκαίο να μπουν ψυγείο για να σφίξουν και να μπορούν να κοπούν εύκολα και χωρίς να αφήνουν τρίμματα την επόμενη μέρα.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ FROSTING (την επόμενη μέρα):

 Το βούτυρο πρέπει να έχει μείνει από το προηγούμενο βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου. Βέβαια αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή (ειδικά το χειμώνα ή αρχές άνοιξης), δεν πρόκειται να μαλακώσει ιδιαίτερα. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπο να το μαλακώσουμε (χωρίς όμως να λιώσει), είτε βάζοντάς το δίπλα σε θερμαντικό σώμα ή λίγο με το πιστολάκι μαλλιών ή ακόμα και ελάχιστα δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε ελάχιστα να αφρατέψει. Προσοχή εδώ γιατί μπορεί αν το χτυπήσουμε αρκετά λεπτά να κόψει!!! Κατόπιν προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Τέλος ρίχνουμε και το γάλα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας και κάνουμε ένα τελευταίο χτύπημα για να ενωθούν. Το frosting είναι έτοιμο.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ:

Βγάζουμε από το ψυγείο τα 2 παντεσπάνια και με μεγάλο πριωνοτό μαχαίρι ψωμιού τα κόβουμε στη μέση εγκάρσια. Τώρα έχουμε 4 μέρη παντεσπανιού.

Τοποθετούμε το ¼ σε μια πιατέλα και ρίχνουμε πάνω του μερικές κουταλιές από το frosting. Το απλώνουμε και πασπαλίζουμε με 1-2 κουταλάκια γλυκού ινδοκάρυδο.

Επάνω του τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το frosting και το ινδοκάρυδο.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο να «χτίζουμε» την τούρτα, τελειώνοντας με frosting. Στο τελευταίο παντεσπάνι που θα μπει και θα καλυφθεί με το frosting προσέχουμε να απλώσουμε καλά και να λειάνουμε την επιφάνεια αλλά και γύρω γύρω να καλύψουμε τα τοιχώματα με όσο έχει χυθεί προς τα πλάγια. Δεν μας ενδιαφέρει να καλυφθεί η τούρτα στα πλάγια εντελώς αλλά είναι ωραίο να διακρίνονται και τα παντεσπάνια.

Μόλις τελειώσουμε την τούρτα, ρίχνουμε λίγο ινδοκάρυδο στα πλαινά τοιχώματά της, προσπαθώντας να το κολλήσουμε όσο γίνεται. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΚΑΝΑΣ:

Ψιλοκόβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μικρό μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε  και το ένα κουταλάκι γλυκού μέλι και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπρίκι την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε τόσο πολύ, σχεδόν σαν να είναι έτοιμη να βράσει. Ρίχνουμε την κρέμα έτσι καυτή πάνω στην κουβερτούρα και την αφήνουμε  για 1-2 λεπτά να σταθεί χωρίς να κάνουμε τίποτα, ούτε να την ανακατέψουμε.

Κατόπιν ανακατεύουμε το μίγμα και δημιουργείται έτσι η γκανάς η οποία θα δούμε ότι είναι αρκετά ρευστή γιατί είναι ζεστή. Την αφήνουμε για λίγη ώρα στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της και να σφίξει ελαφρώς, ελέγχοντάς την αρκετά συχνά ώστε να μην πήξει παραπάνω απ΄ ότι πρέπει και δεν απλώνεται.

Όταν είναι σε μια καλή κατάσταση που να απλώνεται εύκολα αλλά να μην ρέει ακατάσχετα, την ρίχνουμε πάνω στην επιφάνεια της τούρτας και αφήνουμε λίγη να πέσει στα τοιχώματα προς τα κάτω. Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρύα από το ψυγείο κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει μια σφιχτή σαντιγί που να κάνει όμορφες «κορυφές».

Τη βάζουμε σε κορνέ και κάνουμε 2 σειρές παχιές “dots” περιμετρικά της επιφάνειας της τούρτας. Κατόπιν πασπαλίζουμε το κέντρο της τούρτας (το ακάλυπτο δηλαδή μέρος από σαντιγί) με ινδοκάρυδο.

Τέλος βάζουμε σε ένα μικρό σουρωτήρι λίγη σκόνη κακάο και πασπαλίζουμε ελαφρά τη σαντιγί.  Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και μπορούμε μέσα στις επόμενες ώρες να την καταναλώσουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 




1 σχόλιο:

  1. Να τα εκατοστησετε Χρυσαυγη μου.Εσυ και η Κλειω.Να ειστε γερες και δυνατες.Τελεια η τουρτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10