26 Απριλίου 2023

Στριφτάρια με σπανάκι

 


Βλέπεις αυτή την πίτα με το κρουστό, τραγανό φύλλο γεμάτο φουσκάλες και σου στρίβει το μυαλό. Έρωτας με τη πρώτη ματιά. Έρως στομαχικός!




Τα πράγματα είναι απλά αλλά και δεν είναι. Όσο εύκολες μπορεί να είναι, άλλο τόσο εύκολο είναι ν΄ αποτύχουν, αλλά γι΄ αυτό είμαστε εδώ για να επιλύσουμε όλες τις δυσκολίες, να ρίξουμε φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία της συνταγής.




Περιττό να πω ότι αυτές οι σπανακόπιτες μπορούν να γίνουν και τυρόπιτες με ότι μείγμα τυριών θέλεις να τους βάλεις μέσα, ακόμα και με σκέτη φέτα. Παρ΄ όλα αυτά, αξίζει να τις φτιάξεις με τη γέμιση που προτείνω για αρχή και βλέπεις στη συνέχεια.




Το στρίψιμο της σπανακόπιτας πρέπει να είναι χαλαρό. Το φύλλο λεπτό, σχεδόν σαν τσιγαρόχαρτο ώστε να κάνει αυτές τις υπέροχες φουσκάλες καθώς τηγανίζεται. Η γέμιση λίγη και η σπείρα που θα φτιάξεις πρέπει να μην είναι σφιχτή για να εισχωρήσει το λάδι ανάμεσα στις κοιλότητες και να ψήσει μέχρι μέσα το στριφτάρι. Το τηγάνισμα τέλος πρέπει να γίνει σε μέτρια θερμοκρασία για να δοθεί χρόνος να ψηθεί ομοιόμορφα κι όχι να αρπάξει απ΄ έξω μένοντας άψητο εσωτερικά! Αυτά τα λίγα είχα να πω, που μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά όπως πάντα θα σου θυμίσω πως αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες μου, η επιτυχία της συνταγής είναι στο τσεπάκι σου. Αν κάνεις τα δικά σου…. ξέρεις!




Μήπως θα κάνεις Πρωτομαγιά κάπου στη φύση? Μήπως ετοιμάζεις πικ νικ σε κάποιο άλσος? Αν ναι, σκέψου να φτιάξεις από σήμερα κιόλας τα στριφτάρια με σπανάκι, να τα βάλεις κατάψυξη και να τα τηγανίσεις τελευταία στιγμή για να τα πάρεις μαζί σου στην εξοχή. Τριήμερο έρχεται και μάλιστα με καλό καιρό!




ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

2)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

3)     2 κουταλιές σούπας ξύδι

4)     4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

5)     250 ml χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση:

1)     500 γραμμάρια σπανάκι ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ, πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2)     6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3)     1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο

4)     1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

5)     1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

6)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι (περίπου. Ανάλογα με τη φέτα που θα χρησιμοποιήσουμε)

7)     5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

8)     200 γραμμάρια φέτα τριμμένη ή θρυμματισμένη 

Επιπλέον:

1)     Λάδι για το τηγάνισμα

2)     Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων




Μέθοδος:

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη γιατί χρειάζεται να σταθεί 1 ώρα πριν φτιάξουμε τις πίτες:

Αν έχουμε μίξερ τη φτιάχνουμε εκεί με το εξάρτημα «γάντζος», διαφορετικά τη ζυμώνουμε στο χέρι. Είναι μια πολύ εύκολη ζύμη και δεν θα μας ταλαιπωρήσει καθόλου.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να προκύψει μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμα προσθέτουμε (αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε). Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μπάλα, την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Στο διάστημα αυτό που η ζύμη ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γέμιση:

Σε ένα βαθύ και απλωτό τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το σοτάρισμα. Τέλος ρίχνουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το σπανάκι και να βγάλει τα υγρά του. Μετά από λίγα λεπτά κι αφού έχει χάσει τον όγκο του το σπανάκι και έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά από το σκεύος, το αφαιρούμε από τη φωτιά. Είναι σημαντικό να μην έχει καθόλου υγρά μέσα το σπανάκι γιατί θα χαλάσει το φύλλο από τις πίτες!!

Αφού αφαιρέσουμε το σπανάκι από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τη φέτα την οποία είτε την έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια μας αν θέλουμε να φαίνεται, είτε την έχουμε τρίψει ώστε να λιώσει. Αλατίζουμε (αυτό εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα). Αν είναι ήπια ρίχνουμε περίπου 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι. Αν είναι αλμυρή τότε ρίχνουμε περίπου ½ κουταλάκι γλυκού. Καλό είναι να δοκιμάσουμε ώστε να είμαστε σίγουροι για το πόσο αλμυρή είναι η γέμιση και αν είναι στα γούστα μας. Την αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.




Φτιάχνουμε τα στριφτάρια:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης.

Παίρνουμε έναν μεγάλο πλάστη και αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε με το φύλλο. Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μακρόστενο φύλλο διαστάσεων περίπου 10Χ45 εκατοστά.




Σκορπάμε κατά μήκος του λίγη γέμιση. Προσοχή εδώ, δεν χρειάζεται πολλή γέμιση στο κάθε στριφτάρι.




Κατόπιν τυλίγουμε τη ζύμη εγκλωβίζοντας μέσα στο φύλλο τη γέμιση, δημιουργώντας ένα μακρύ μπαστούνι. Το τύλιγμα πρέπει να είναι χαλαρό αλλά χωρίς να έχει τρύπες για να φύγει η γέμιση. Στο τέλος σφραγίζουμε τις άκρες του κάθε μπαστουνιού.




Τυλίγουμε τώρα το μπαστούνι δημιουργώντας μια σπείρα. Εδώ έχει μεγάλη σημασία να μην είναι σφιχτό το τύλιγμα διότι όσο πιο μασίφ είναι το «σαλιγκάρι» που θα φτιάξουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να ψηθεί καλά το στριφτάρι μας. Προσπαθούμε να αφήσουμε κενά στη δημιουργία της σπείρας ώστε να εισχωρήσει κατά το τηγάνισμα το λάδι και να ψηθεί ομοιόμορφα τόσο στο εξωτερικό μέρος της, όσο και εσωτερικά.




Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμαράκια που έχουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τα στριφτάρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και να τα καταψύξουμε για τουλάχιστον ένα μήνα. Αν επιλέξουμε να τα καταψύξουμε, τότε τα αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα τηγανίσουμε.




Τηγάνισμα:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λάδι περίπου στα 2 εκατοστά ύψος και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα όσα στριφτάρια χωράνε και χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τα στριφτάρια μέχρι να χρυσίσουν από τη μια πλευρά και να κάνει το ζυμάρι φουσκάλες και κατόπιν τα γυρνάμε να τηγανιστούν κι από την άλλη.




Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τρώγονται πολύ ωραία ζεστά μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση μπορεί το φύλλο να μαλακώσει λίγο, κάτι το οποίο εξαρτάται και από τις συνθήκες περιβάλλοντος και την υγρασία.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10