30 Απριλίου 2023

Μαλακά πρέτσελ

 


Συστάσεις για τα γνωστά σε όλους πρέτσελ δεν χρειάζονται. Η συνταγή είναι εκπληκτική και πολύ απλή αν εξαιρέσεις το χρόνο που θα χρειαστεί για ένα παραπάνω βήμα απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες παρασκευές ζύμης. 




Πρόκειται για ένα «μπάνιο» μέσα σε βραστό νερό με μαγειρική σόδα που τα κάνει βελούδινα κι αφράτα. Σε αυτό οφείλεται η μαλακή και νόστιμη ζύμη τους και στο χοντρό αλάτι η ιδιαίτερη γεύση τους.




Στο μπλογκ υπάρχει και μια παλιότερη συνταγή (παρεμφερή θα έλεγα) για μπουκιές πρέτσελ, που πλέον θεωρώ πιο χρονοβόρα, αλλά αξίζει να πας να ρίξεις μια ματιά καθώς τη συνοδεύει μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα τυριού που αξίζει να φτιάξεις για να βουτήξεις τα πρέτσελ σου. Αλλά ακόμη και σκέτα να τα φας με συνοδεία μιας κρύας μπύρας για τώρα την άνοιξη, είναι σκέτο ποίημα.




Μερικές συνταγές έχουν δημιουργηθεί για να έχουν περίοπτη θέση στο αρχείο των συνταγών σου. Τα πρέτσελ μου, είναι μια από αυτές! Παρακάτω θα δεις φωτογραφίες βήμα – βήμα που θα σε βοηθήσουν να τα «πλέξεις» και να τους δώσεις το χαρακτηριστικό τους σχήμα.  

 



ΜΑΛΑΚΑ ΠΡΕΤΣΕΛ

Υλικά:

1)     1 ½ δοσομετρικό φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 360 ml)

2)     7 γραμμάρια ξερή μαγιά

3)     1 γεμάτη κουταλιά σούπας ζάχαρη

4)     500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Επιπλέον υλικά:

1)     Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα

2)     10 φλιτζάνια νερό

3)     2/3 φλιτζανιού μαγειρική σόδα

4)     1 αυγό χτυπημένο μαζί με 1 κουταλιά σούπας νερό




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τη ζύμη των πρέτσελ. 

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.   

Σε ένα άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ αν έχουμε) ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη για 5-7 λεπτά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να βγάλει δηλαδή φουσκάλες στην επιφάνεια.

Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο μίγμα της μαγιάς το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε είτε με τα χέρια μας, είτε αν έχουμε μίξερ με το εργαλείο «γάντζος» μέχρι να προκύψει μια λεία, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Δίνουμε σχήμα μπάλας στη ζύμη. Βάζουμε στη χούφτα μας λίγο ελαιόλαδο και λαδώνουμε το μπολ ή τον κάδο του μίξερ περιμετρικά για να μην κολλάει, αλλά επίσης και εξωτερικά την μπάλα της ζύμης «χαϊδεύοντάς» την. Εναποθέτουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα. Τη βάζουμε σε ζεστό και ξηρό μέρος για μια ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Στο διάστημα που η ζύμη φουσκώνει κάνουμε την προετοιμασία για τα πρέτσελ:

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τα 10 φλιτζάνια νερό και την αφήνουμε στην άκρη.

Στρώνουμε δυο λαμαρίνες ή μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη και όμορφα φουσκωμένη την παίρνουμε και την βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας μας την οποία έχουμε αλευρώσει ελαφρά για να μην κολλάει. 

Τη χωρίζουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια βάρους 75 γραμμαρίων έκαστο. Ζυγίζουμε ξεχωριστά το κάθε κομμάτι ζύμης για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα πρέτσελ θα βγουν ομοιόμορφα.

Τα πλάθουμε κατόπιν σε μπαλάκια, ένα ένα ξεχωριστά και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμαθεί στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. Την αφήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι το νερό να έρθει σε σημείο βρασμού, όση ώρα εμείς πλάθουμε τα πρέτσελ.

Πλάθουμε τα πρέτσελ:

Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε κορδόνι μήκους περίπου 40 εκατοστών.

 


Παίρνουμε τις δύο άκρες του κορδονιού και τις ενώνουμε χιαστί σχηματίζοντας έναν κύκλο σαν θηλιά.

 


Στρίβουμε τώρα μια φορά τις άκρες μεταξύ τους.

 


Τέλος, φέρνουμε τις στριμμένες άκρες προς τα κάτω, ενώνοντάς τες με τον κύκλο και σχηματίζοντας το γνωστό σχήμα του πρέτσελ. Τις πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν πάνω στον κύκλο της ζύμης ώστε να μην ξεκολλήσουν κατά το βράσιμο.

 


Κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης που έχουμε στη διάθεσή μας και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε τα πρέτσελ:

Όση ώρα εμείς πλάθουμε τα πρέτσελ, το νερό που έχουμε στην κατσαρόλα έχει ήδη έρθει σε σημείο βρασμού. Παίρνουμε λοιπόν τα πρώτα δύο πρέτσελ και τα ρίχνουμε απαλά μέσα στο νερό που κοχλάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20-30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα εναποθέτουμε πάνω στις λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. 




Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα πρέτεσλ που έχουμε φτιάξει. Όταν βάζουμε τα πρέτσελ στις λαμαρίνες φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο (όχι πολύ μεγάλη γιατί δεν πρόκειται να φουσκώσουν πολύ αφού έχουν ήδη φουσκώσει κατά το βράσιμο).

 



Ψήνουμε τα πρέτσελ:

Μόλις έχουν βράσει όλα τα πρέτσελ και τα έχουμε μοιράζει στις λαμαρίνες, χτυπάμε σε ένα μικρό μπολάκι ένα αυγό μαζί με 1 κουταλιά σούπας νερό, ακριβώς σαν να φτιάχνουμε ομελέτα. Αλείφουμε τα πρέτσελ με το χτυπημένο αυγό και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.




Ψήνουμε τα πρέτσελ για 12-15 λεπτά το πολύ, μέχρι δηλαδή να δούμε να πάρουν ένα ωραίο χρυσό καφέ χρώμα στην επιφάνειά τους! Τρώγονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα πρέτσελ μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένα καλά για 2-3 περίπου μέρες αλλά όσο περνάνε οι μέρες θα σφίγγουν λίγο και δεν θα είναι το ίδιο μαλακά όπως την πρώτη μέρα που τα φτιάξαμε. Μπορούμε πριν τα καταναλώσουμε να τα ζεστάνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα ή σε τοστιέρα. Έτσι θα γίνουν πάλι μαλακά !

Καλή επιτυχία!!!

 


 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10