6 Μαΐου 2023

Αγκινάρες με κουκιά και μάραθο στη γάστρα

 


Συνταγή για μύστες! Τί να σου λέω εγώ τώρα αν εσύ δεν εκτιμάς τις αγκινάρες και δεν τρως κουκιά? Τζάμπα το σάλιο που θα χαλάσω και κρίμα θα το πρήξιμο για σένα. Στην περίπτωση αυτή γυρνάς σελίδα. No worries, κι αύριο εδώ θα είμαστε με καμιά μακαρονάδα αρεστή σε όλους να τη φάμε, να την ευχαριστηθούμε.



Αν βέβαια είσαι ο τύπος που λατρεύεις όπως εγώ, την μαλακιά και ιδιαίτερη αγκινάρα, αν δεν έχεις ανεπάρκεια ενζύμου G6PD και μπορείς να φας άφοβα κουκιά, αν αρέσκεσαι στο ιδιαίτερο άρωμα του μάραθου, κάνε στάση γιατί αυτό που θα δεις θα σου αρέσει ΠΟΛΥ.

Οι αγκινάρες με τα κουκιά και το μάραθο είναι το πιο εποχιακό φαγητό που μπορείς να φας τώρα την Άνοιξη. Είναι μια παλιομοδίτικη συνταγή νοσταλγίας για μένα, μιας και το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Μαρίκα που άχυρα έπιανε και σε χαβιάρι τα μετέτρεπε. Στη μαγειρική δεν πιανόταν η γυναίκα. Ήταν όπως και στη ζωή της πληθωρική, υπερβολική και άφθονη. Έτσι ακριβώς όπως και στις γεύσεις που δημιουργούσε.




Για το φαγητό αυτό εγώ και η μητέρα μου, που το φτιάχνουμε πανομοιότυπο, χρησιμοποιούμε άγριες αγκινάρες, φρέσκα κουκιά που τα βρίσκεις μόνο τώρα την άνοιξη, άγριο μάραθο που μαζεύουμε στα χωράφια της περιοχής μας και αρκετό λάδι γιατί το λαδερό είναι ακριβώς αυτό. Πρόκειται να φτίαξεις ένα φαγητό πλούσιο σε γεύσεις, αρωματικό κι όχι φθηνό όπως τα υπόλοιπα λαδερά της άνοιξης. Έξτρα πόντοι δυσκολίας είναι για το καθάρισμα της άγριας αγκινάρας που σε πετσοκόβει με τα αγκάθια της καθώς και στο χρόνο που απαιτείται για το καθάρισμα των κουκιών. Κατά τ΄ άλλα, όλα τα υλικά μπαίνουν στη γάστρα και τη δουλειά την κάνει ο φούρνος ενώ εσύ περιμένεις με μια φρατζόλα χωριάτικο ψωμί ανά χείρας.





ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Υλικά για μια μεγάλη γάστρα:

1)     12 φρέσκιες αγκινάρες, κατά προτίμηση άγριες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος

2)     800 γραμμάρια φρέσκα κουκιά (καθαρό βάρος)

3)     500 γραμμάρια κατεψυγμένο αρακά

4)     200 γραμμάρια κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

5)     1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6)     30 γραμμάρια άγριο μάραθο, ψιλοκομμένο

7)     3-4 ολόκληρα (κι όχι ψιλοκομμένα) και μεγάλα κλαδάκια μάραθο επιπλέον

8)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα

9)     1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

10)  350 ml ελαιόλαδο

11)  Αλάτι

12)  Πιπέρι





Μέθοδος:

Όλη η φασαρία της συνταγής έγκειται στην προετοιμασία των υλικών:

Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε άγριες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε και τις περνάμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κατόπιν τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό αφού τις έχουμε κόψει κάθετα στη μέση. Αντί για άγριες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ήμερες φρέσκιες. Φυσικά το φαγητό μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες στην περίπτωση που δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία του καθαρίσματος.

Καθαρίζουμε και τα κουκιά και κάνουμε μια κάθετη χαρακιά σε κάθε ένα κουκί στο πάνω μέρος του. Χρειαζόμαστε καθαρό βάρος καρπού, 800 γραμμάρια περίπου.

Για αρακά χρησιμοποιώ πάντα κατεψυγμένο κι όχι φρέσκο. Ο φρέσκος είναι πιο μαλακός και θα ψηθεί πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα λαχανικά που χρειάζονται αρκετό χρόνο στο φούρνο. Αντιθέτως ο κατεψυγμένος συμβαδίζει σε χρόνο ψησίματος με τα υπόλοιπα υλικά.

Χρειαζόμαστε μια μεγάλη γάστρα γι΄ αυτό το φαγητό:

Βάζουμε μέσα τις αγκινάρες διάσπαρτες, τα κουκιά και τον αρακά. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε 30 γραμμάρια άγριο μάραθο και τον ρίχνουμε κι αυτόν στη γάστρα. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια καθώς και το ξερό κρεμμύδι και τα ρίχνουμε όλα στη γάστρα.

Σε ένα μικρό κουπάκι βάζουμε 1 κουταλιά σούπας πελτέ και τον λιώνουμε μαζί με μισό φλιτζάνι νερό. Περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το φαγητό.

Λιώνουμε στο μούλτι 400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα. Κατόπιν προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα ολόκληρα κλαδάκια του μάραθου που έχουμε κρατήσει τα οποία θα αφαιρέσουμε μετά το ψήσιμο.

Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάζει ελαφρά τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 2,5 ώρες περίπου. Μέχρι δηλαδή να έχουν μαλακώσει απόλυτα τα λαχανικά, να διαπιστώσουμε ότι τσιμπιούνται πολύ καλά με το πιρούνι και το φαγητό να έχει μείνει αυστηρά μόνο με το λάδι του!

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο μόλις είναι έτοιμο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε. Όπως όλα τα λαδερά τρώγεται ακόμα πιο ευχάριστα την επόμενη μέρα!

Καλή επιτυχία!!!  

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10