18 Μαΐου 2023

Καλοκαιρινή σαλάτα με κους κους, γαρίδες, αβοκάντο και μάνγκο

 


Είμαι πεπεισμένη πως θα βαρεθείς να τρως αυτή τη σαλάτα το καλοκαίρι 2023! Φρουτώδης, δροσερή, πλούσια και συ-γκλο-νι-στι-κή. Τα υλικά μιλάνε από μόνα τους και η εμφάνιση επίσης. Όλα είναι ένα προς ένα βαλμένα και δεν παραλείπουμε τίποτα. Συγγνώμη που είμαι απόλυτη. Δεν μετανιώνω. Για να φας αυτή τη σαλάτα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα υλικά, μηδενός εξαιρουμένου. Η δροσιά του δυόσμου τέλος, είναι το επιστέγασμα, το κερασάκι στην τούρτα, το απόλυτο άγγιγμα.




Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά να πω. Ή την ερωτεύεσαι με τη μια ή όχι. Μόνο για το κους κους ίσως χρειάζεται να πω πως καλύτερα είναι να ψάξεις γι΄ αυτό το κους κους που είναι σαν ζουμπουρλούδικη μπίλια κι όχι το πιο ψιλό. Παίζει κι αυτό το ρόλο του στην αίσθηση.

Ας γεμίσουν οι καλοκαιρινοί μπουφέδες από αυτό το πιάτο. Θα τρελάνει κόσμο!




ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΜΑΝΓΚΟ

Υλικά:

1)     1 δοσομετρικό φλιτζάνι κους κους

2)     2 δοσομετρικά φλιτζάνια νερό

3)     200 γραμμάρια γαρίδες (καθαρισμένες - καθαρό βάρος)

4)     ½ μάνγκο καθαρισμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους

5)     1 μέτριο αβοκάντο, κομμένο σε μικρούς κύβους

6)     1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

7)     1 χούφτα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

8)     1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

9)     2 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

10)  1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (1Χ1 εκατοστά)

11)  1 λεμόνι, το χυμό του

12)  7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

13)  Αλάτι

14)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Μαρινάρουμε τις γαρίδες:

Βάζουμε τις καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μπολ και τις αλατίζουμε καλά, ρίχνουμε πιπέρι, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε να κοκκινίσουν από την πάπρικα και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη να μαριναριστούν, όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Βράζουμε το κους κους ως εξής:

Ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα 2 δοσομετρικά φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι. Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει το νερό βράση, ρίχνουμε το κους κους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Κατόπιν τοποθετούμε μια πετσέτα κουζίνας πάνω στο κατσαρολάκι, κλείνουμε με το καπάκι σφραγίζοντας καλά και ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ το μάτι της κουζίνας, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΗΔΗ ΖΕΣΤΟ ΜΑΤΙ για 15-20 λεπτά περίπου. ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΟΥΤΕ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ.  Έτσι το κους κους θα ρουφήξει όλα τα υγρά, χωρίς να παραβράσει και θα γίνει όσο πρέπει μαλακό, ενώ ταυτόχρονα θα παραμείνει αφράτο και τρυφερό. Μόλις περάσει το 20λεπτο ανοίγουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το κους κους να αφρατέψει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε ελάχιστο λάδι και να το ανακατέψουμε για να μην κολλήσουν οι κόκκοι του όταν αυτό κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες:

Σε ένα μικρό πιατάκι τρίβουμε το σκόρδο και το φρέσκο τζίντζερ.

Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίχνουμε τις γαρίδες μέσα. Τις αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα από τη  μια μεριά και κατόπιν τις ανακατεύουμε να ψηθούν κι από την άλλη για άλλα 2-3 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το τριμμένο σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα να ψηθούν ελάχιστα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.




Συνθέτουμε τη σαλάτα:

Σε μια μεγάλη γαβάθα / σαλατιέρα βάζουμε το κους κους. Ψιλοκόβουμε το μισό μάνγκο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα (μπορούμε να βάλουμε και περισσότερο αν θέλουμε και μας αρέσει). Το ίδιο κάνουμε επίσης με το αβοκάντο και την πιπεριά Φλωρίνης. Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες μαζί με το λάδι τους και τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα προσθέτουμε και αυτά.




Τέλος ρίχνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι εντάξει στο αλάτι.

Σερβίρουμε τη σαλάτα απευθείας ή μετά από μερικές ώρες. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Καλή επιτυχία!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10