13 Μαΐου 2023

Μορχέλες γεμιστές με ταλαγάνι (σκέτες ή σε ζυμαρικά)

 


Ας αρχίσω θετικά. Δίνω καμία πιθανότητα να φτιάξεις αυτή τη συνταγή. Τώρα που το είπα, συνεχίζω. Νιώθω πολύ μόνη αλλά συνεχίζω ακάθεκτη στη συνταγή. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.




Κάτσε να στα πάρω απ΄ την αρχή… Οι μορχέλες είναι θεσπέσια μανιτάρια του δάσους που φυτρώνουν την άνοιξη και πρέπει να τα μαζέψεις μόνος σου από εκεί κι όχι από το ράφι του σούπερ μάρκετ. Αυτό  σημαίνει οτι επειδή σπανίζουν,  λίγοι έχουν δοκιμάσει αυτό το συγκλονιστικό θησαυρό της φύσης. Όμως όσοι έχουν δοκιμάσει, ΞΕΡΟΥΝ!!





Επίσης αυτά τα μοναδικά σε νοστιμιά μανιτάρια μπορείς να τα απολαύσεις στο πιο νόστιμο ριζότο που έχεις φάει στη ζωή σου (κι αλήθεια λέω), ή πάνω σε μπρουσκέτα με προζυμένιο ψωμί που φτιάχνει η Μαρία στο Ξενοδοχείο «Άστρα» στην ορεινή Κορινθία. Πρόκειται για ένα στολίδι της περιοχής (το ξενοδοχείο, όχι η μπρουσκέτα). Μια οικογενειακή επιχείρηση, φροντισμένη στην κάθε της λεπτομέρεια με μεράκι, αγάπη και καταπληκτικό γούστο από την οικογένεια Καψούρου. Τα μανιτάρια όπως καταλαβαίνεις τα μάζεψαν αυτοί και είχα το… ( προνόμιο) μέσον να πάρω κι εγώ μερικά για να ετοιμάσω αυτό το πιάτο.





Είναι μια απλή συνταγή, ελάχιστων υλικών που αναδεικνύει τη γεύση των μανιταριών αυτών. Γιατί όταν έχεις υλικά 3Α, πρέπει να τα διαχειριστείς με σεβασμό και να τα αναδείξεις. Όχι να τα καλύψεις με κρέμες γάλακτος και λοιπά κατά τ΄ άλλα νόστιμα υλικά. Θα γεμίσω λοιπόν τις μορχέλες με ταλαγάνι. Αντί γι΄ αυτό βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πικάντικη ή ακόμα και γλυκιά γραβιέρα (ανάλογα την ένταση που θες να δώσεις στο πιάτο). Μόλις ψήσεις τα μανιτάρια με τον τρόπο που θα σου πω θα βρεθείς μπροστά σε ένα δίλλημα. Οι δρόμοι είναι δύο. Ή τα απολαμβάνεις έτσι ακριβώς σαν μεζεδάκι με συνοδεία ενός καλού προζυμένιου ψωμιού που θα βουτήξεις στο ζουμί που έχουν βγάλει ή θα τα ανακατέψεις με ζυμαρικά, τα οποία θα πάρουν όλη τη γεύση της σάλτσας τους! Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι να βρεις μορχέλες!

 



ΜΟΡΧΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑΛΑΓΑΝΙ (ΣΚΕΤΕΣ Ή ΣΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ)

Υλικά:

1)     600 γραμμάρια μανιτάρια μορχέλες

2)     200 γραμμάρια ταλαγάνι (εναλλακτικά γραβιέρα)

3)     2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

4)     100 ml ελαιόλαδο

5)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι ξερό

6)     Μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

7)     Ξύσμα από ½ λεμόνι

8)     2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

9)     Αλάτι

10)  Πιπέρι

11)  300 γραμμάρια σπαγγέτι (προαιρετικά)

12)  Τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (προαιρετικά)





Μέθοδος:

Διαλέγουμε ένα μεγάλο πυρέξ και τοποθετούμε τα μανιτάρια ώστε να δούμε αν χωράνε καλά το ένα στρυμωγμένο δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλο τον πάτο του σκεύους. Δεν θέλουμε να περισσεύει χώρος αλλά να είναι κοντά – κοντά βαλμένα καθώς μετά το ψήσιμο θα μικρύνουν πολύ σε μέγεθος.




Κόβουμε το ταλαγάνι σε μικρά ραβδάκια και γεμίζουμε προσεκτικά τις μορχέλες. Βάζουμε όσο περισσότερο τυρί χωράει στην κάθε μια και τις ξαναβάζουμε στο σκεύος. Γεμίζουμε έτσι όλα τα μανιτάρια. Εάν περισσέψει ταλαγάνι και θέλουμε μπορούμε να το κόψουμε σε κύβους και να το διασπείρουμε στο σκεύος ανάμεσα στα μανιτάρια. (εγώ το έκανα με λίγο που μου περίσσεψε).




Στη συνέχεια μέσα σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το λάδι, το λιωμένο σκόρδο, το ξερό θυμάρι, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα του, καθώς και ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι . Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι όπως θα κάναμε με την ομελέτα και περιχύνουμε με αυτό το λαδολέμονο τις μορχέλες, με προσοχή ώστε να πάει παντού σε κάθε μανιτάρι. Καλό είναι να το βάλουμε με κουτάλι λίγο – λίγο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα ραντιστούν όλα τα μανιτάρια. Κατόπιν αλατίζουμε καλά όλα τα μανιτάρια από πάνω και τρίβουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι. Τέλος, σκορπίζουμε τρυφερά κλαράκια ή φύλλα από φρέσκο θυμάρι σε όλα τα μανιτάρια.




Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Θα δούμε πως έμειναν μισά σε όγκο, «χώνεψαν» δηλαδή, το τυρί καραμέλωσε και έβγαλαν αρκετά ζουμιά!

Σε αυτή τη φάση μπορούν να σερβιριστούν οι μορχέλες σε μια πιατέλα περιχυμένες με το ζουμάκι τους και να τα απολαύσουμε με ζυμωτό ψωμί που θα βουτάμε στη σάλτσα.






Αν θέλουμε να τα απολαύσουμε με ζυμαρικά συνεχίζουμε ως εξής:

Βγάζουμε τις μορχέλες σε μια πιατέλα και αφήνουμε όλο το ζουμί στο σκεύος που ψήθηκαν. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και κατόπιν τα ρίχνουμε στο σκεύος. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα ζυμαρικά να καλυφθούν και να πάρουν τη γεύση της σάλτσας και προσθέτουμε τις μορχέλες, ανακατεύοντας ξανά.




Αν χρειαστεί αλατίζουμε λίγο, τρίβουμε έξτρα πιπέρι και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με το τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας, που αυτό ιδανικά θα είναι τριμμένη παρμεζάνα, ένα καλό ήπιο κεφαλοτύρι ή μια γλυκιά γραβιέρα. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τα γεμιστά μανιτάρια.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10