11 Μαΐου 2023

Μακαρονοσαλάτα με τόνο

 


Όποιος πρόλαβε τα Goodys με salad bar, είναι σε ηλικία που πρέπει ν΄ αρχίσει να κάνει εξετάσεις για χολιστερίνη, σάκχαρο και τριγλυκερίδια. Βέβαια όποιος θυμάται το salad bar των Goodys, σίγουρα θα θυμάται και την επική μακαρονοσαλάτα με τόνο που είχε.




Πάντα πήγαινα για burger και κατέληγα να τρώω ένα ασφυκτικά γεμάτο μπολ μακαρονοσαλάτα. Αυτή που βλέπεις εδώ, είναι η αναβίωση εκείνης της παλιάς κι αγαπημένης. Ναι, πλησιάζει πάρα πολύ, σχεδόν αγγίζει τη γεύση εκείνης.




Οι μακαρονοσαλάτες είναι εύκολες παρασκευές γευμάτων, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις υλικά. Όσο περισσότερα έχουν, τόσο πιο νόστιμες και πλούσιες γίνονται. Όχι βέβαια τυχαία υλικά τύπου «άνοιξα το ψυγείο κι ότι είχε μέσα το έβαλα», αλλά υλικά που δένουν αρμονικά και που έχουν διαφορετικές υφές ώστε το μαλακό και το τραγανό να συναντιούνται σε κάθε μπουκιά.




Σε παρακινώ να πας να δεις και την παλιότερη μακαρονοσαλάτα που έχω στο μπλόγκ εδώ και μερικά χρόνια, η οποία πραγματικά δεν υπάρχει. Βέβαια εκείνη είναι με τυριά και αλλαντικά. Αυτή εδώ έχει τόνο, λαχανικά, άνηθο που την απογειώνει και ταιριάζει με τον τόνο ιδανικά και τέλος ένα φοβερό dressing με γιαούρτι και μαγιονέζα.




ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Υλικά:

1)     400 γραμμάρια φιογκάκια (ή βίδες) βρασμένα αλ ντέντε

2)     2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

3)     1 μεγάλη κονσέρβα τόνο λαδιού

4)     1 μεγάλη κονσέρβα τόνο καπνιστό

5)     150 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

6)     80 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

7)     30 γραμμάρια (1 κλωνάρι) σέλερι ψιλοκομμένο

8)     80 γραμμάρια καρότο ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια

9)     80 γραμμάρια καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβας στραγγισμένο

10)  ¼ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο

Υλικά για το dressing:

1)     200 γραμμάρια μαγιονέζα

2)     150 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

3)     50 ml χυμό λεμονιού

4)     2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα

5)     1 κουταλάκι γλυκού μέλι

6)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

7)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αμέσως τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό βρύσης ώστε να σταματήσουμε το βρασμό τους. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι που έχουμε βάλει νερό να βράσει ρίχνουμε ταυτόχρονα τον αρακά, το καρότο και το καλαμπόκι (στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο κι όχι κονσέρβας) και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά το πολύ! Θέλουμε να είναι τραγανά και να κρατάνε στο δόντι. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα ζυμαρικά.

Κατόπιν προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλερι, το κρεμμύδι, τις 2 κονσέρβες τόνο που έχουμε στραγγίσει από τα υγρά τους και έχουμε ξεψαχνίσει με το πιρούνι και τον άνηθο. Κάνουμε ελαφρύ ανακάτεμα.

Σε ένα μικρότερο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσσινγκ και τα ανακατεύουμε καλά να ομογεννοποιηθούν. Περιχύνουμε με το ντρέσσινγν τη μακαρονοσαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.

Σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο μπολ για 3-4 μέρες το πολύ.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10