13 Νοεμβρίου 2023

Μακαρονάδα με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας

 


Στους λογαριασμούς που παρακολουθώ στο ίνσταγκραμ γίνεται της κολοκύθας το κάγκελο, με το συμπάθειο. Είναι τόσες πολλές οι συνταγές που υπάρχουν σε γλυκά και αλμυρά που δεν βρίσκω κανένα λόγο να φτιάξεις μια ακόμα.  Δεν ξέρω, αλλά αν ήμουν στη θέση σου θα προσπερνούσα.




Δεν είμαι όμως, κι άρα κάθομαι εδώ να σου μιλήσω για τη συνταγή αυτή που αν με ξέρεις έστω λιγουλάκι θα γνωρίζεις πως δεν βγαίνει προς τα έξω τίποτα αν δεν το θεωρώ απλά γαμάτο, για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους!

Είναι φορές που η πραγματικότητα υπερβαίνει τη φαντασία και αυτή εδώ η μακαρονάδα έρχεται να υποστηρίξει ακριβώς αυτό. Έχει πλούσια γεύση, φανταστική υφή, ταχύτατη εκτέλεση και …όρεξη να ΄χεις να τρως.

Ο πουρές κολοκύθας μπορεί να φτιαχτεί είτε με ψήσιμο της κολοκύθας που είναι μια ας πούμε περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία, είτε με βράσιμο που είναι τάχιστη. Δεν ξέρω αν έχεις βρει σε σούπερ μάρκετ έτοιμο πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα όπως υπάρχει στην Αμερική, κάτι το οποίο μπορεί άνετα να λειτουργήσει στη συνταγή και είναι και το πιο εύκολο, αλλά προτείνω να τον φτιάξεις μόνη σου, αφού είναι απλούστατος.




Κατά τα λοιπά, η διαδικασία είναι απλή όσο δεν φαντάζεται κανείς. Λίγα υλικά που απλά ζεσταίνονται σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά. Ανακατεύεις και απολαμβάνεις σε χρόνο μηδέν.

Η μακαρονάδα τρώγεται ζεστή, αμέσως μόλις την φτιάξεις και προτείνω να χρησιμοποιήσεις κάποιο κοντό ζυμαρικό με τρύπα , μέσα στο οποίο θα εγκλωβιστεί η κρεμώδης σάλτσα, όπως είναι τα ριγκαντόνι, οι πένες ή τα μικρά κοχυλάκια.




ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια κοντά ζυμαρικά (ριγκαντόνι, πένες ή μικρά κοχύλια)   

2)     370 γραμμάρια φρέσκια κολοκύθα ή 250 γραμμάρια έτοιμο πουρέ κολοκύθας

3)     4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

4)     2 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

5)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

6)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

7)     2-3 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο 

8)     1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

9)     ½ κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)

10)  1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

11)  250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά

12)  Αλάτι

13)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τον πουρέ κολοκύθας:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια κολοκύθας και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να τσιμπιούνται με το πιρούνι και να διαπιστώσουμε ότι έχουν μαλακώσει πολύ καλά. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο πολυμίξερ (multi) μαζί με λίγο νερό (μερικές κουταλιές της σούπας). Τα πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουν μορφή πουρέ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή. Δεν πρέπει να υπάρχουν κομμάτια στον πουρέ.

Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την έχουμε κάνει 1-2 μέρες πριν και να κρατήσουμε τον πουρέ σε μικρό τάπερ στο ψυγείο, ώστε την ώρα που θέλουμε να φτιάξουμε τη μακαρονάδα να μειώσουμε κατά πολύ τον χρόνο ετοιμασίας.




Φτιάχνουμε τη μακαρονάδα:

 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν.

Κατά τη διάρκεια που βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα (φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο) βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε κατευθείαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ίσα – ίσα να βγάλει το άρωμά του, με προσοχή όμως για να μην καεί και πικρίσει. Προσθέτουμε κατευθείαν τον πελτέ και τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε να ζεσταθούν και να πάρουν βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το μπούκοβο, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε και μόλις ζεσταθεί πάλι το μίγμα ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αυτή η διαδικασία θα πάρει ελάχιστα λεπτά. Σε 2-3 λεπτά το πολύ, η σάλτσα είναι έτοιμη.




Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα ρίχνουμε απευθείας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με λίγο από το νερό τους, το πολύ μισό φλιτζάνι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο αλάτι. Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, τότε αφήνουμε στην άκρη τα ζυμαρικά 3-5 λεπτά να την απορροφήσουν λίγο και κατόπιν ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό.

Καλή επιτυχία!!!  




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10