23 Νοεμβρίου 2023

Τούρτα τιραμισού

 


Την εβδομάδα που μας πέρασε γιορτάσαμε τα χρυσά δεκαεπτά της Νεφέλης κι αυτή είναι η τούρτα τιραμισού που έφτιαξα γι΄ αυτήν.



Η Νεφέλη, μια ανάσα απ΄ την ενηλικίωση και έχοντας ήδη ψηφίσει δυο φορές στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές των περασμένων μηνών, νομίζω ότι μπορεί πια να απολαύσει ένα γλυκό φτιαγμένο για ενήλικες, ποτισμένο με άφθονο καφέ εσπρέσσο κι αλκοόλ.

Το τιραμισού είναι από τα πιο αγαπημένα της γλυκά κι όταν βρήκα αυτή την τούρτα σε ένα ξένο υπέροχο μπλογκ, καταλαβαίνεις ότι ήταν μονόδρομος το να την φτιάξω. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη και εκ του αποτελέσματος, καλώς δεν υπήρξε! Την λάτρεψε την τούρτα κι εγώ ένιωσα δικαιωμένη και χαρούμενη!




Νομίζω πως από τις τούρτες που έχω φτιάξει κατά καιρούς, αυτή είναι μέσα στις ευκολότερες. Η κρέμα δεν έχει τίποτα σπουδαίο από τεχνική και τολμώ να πω πως είναι αδύνατο να αποτύχει. Τα δε παντεσπάνια μοιάζουν με μεγάλα σαβουαγιάρ και επίσης είναι πολύ εύκολα και με ελάχιστα υλικά. Η συγκεκριμένη τιραμισού έχει έντονη τη γεύση του καφέ και αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο. Απευθύνεται στους λάτρεις του καφέ και των γλυκών με κρέμα.

Αν αποφασίσεις να την φτιάξεις, τώρα τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία!

 


ΤΟΥΡΤΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

Υλικά για τα παντεσπάνια:

1)     6 μεγάλα αυγά

2)     200 γραμμάρια ζάχαρη

3)     125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

4)     12 γραμμάρια κορν φλάουερ

5)     ½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι που θα βρέξουμε τα παντεσπάνια:

1)     125 ml δυνατός καφές εσπρέσσο

2)     3 κουταλιές σούπας κονιάκ

Υλικά για την κρέμα:

1)     1.100 γραμμάρια μασκαρπόνε κρύο από το ψυγείο

2)     370 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

3)     125 ml δυνατός καφές εσπρέσσο

4)     200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί

Υλικά για τη διακόσμηση:

1)     250 γραμμάρια φυτική σαντιγί

2)     3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη

3)     3-4 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τα παντεσπάνια:

Α) Χρειαζόμαστε 3 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών το ένα. Τα στρώνουμε με λαδόκολλα και προσέχουμε να καλύπτονται και τα τοιχώματά τους με αυτήν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Β) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Γ) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να τα δούμε να ασπρίζουν και να διογκώνονται πάρα πολύ. Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε βροχηδόν το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σπάτουλα πολύ καλά, με αργές κι απαλές κινήσεις έτσι ώστε να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.

Δ) Χωρίζουμε το μίγμα σε 3 ίσα μέρη (δηλαδή περίπου 224 γραμμάρια το κάθε μέρος) και την ρίχνουμε στα ταψάκια. [Ζύγισα το καθαρό βάρος του μίγματος και ήταν συνολικά 673 γραμμάρια, οπότε στο κάθε ταψάκι θα βάλουμε κατά προσέγγιση από 224 γραμμάρια, έτσι ώστε τα παντεσπάνια να έχουν ίδιο μέγεθος και άρα να ψηθούν στον ίδιο χρόνο].

Ε) Ψήνουμε τα παντεσπάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε με προσοχή για να μην σπάσουν. Θα διαπιστώσουμε ότι κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν κι όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα πέσουν. Αυτό είναι φυσιολογικό. Στο τέλος θα προκύψουν αφράτα και σπογγώδη παντεσπάνια που μοιάζουν με σαβουαγιάρ.

Στ) Μόλις κρυώσουν εντελώς μπορούμε να τα τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη πολύ καλά, ξεχωριστά το καθένα και να τα βάλουμε κατάψυξη αν θέλουμε να φτιάξουμε την τούρτα μερικές μέρες μετά. Διαφορετικά προχωράμε στην κατασκευή της τούρτας επί τόπου. Τα παντεσπάνια μπορούμε να τα έχουμε φτιάξει και από την προηγούμενη μέρα, αρκεί να τα έχουμε τυλίξει πολύ καλά ώστε να μην στεγνώσουν και ξεραθούν.




Φτιάχνουμε την κρέμα:

Α) Φτιάχνουμε 125 ml δυνατό καφέ εσπρέσσο και τον αφήνουμε στο φλιτζάνι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θέλουμε να είναι ζεστός.

Β) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος κρύα όπως είναι απευθείας από το ψυγείο και την χτυπάμε σε πολύ σφιχτή σαντιγί, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Μόλις είναι έτοιμη, την βάζουμε σε ένα μπολ και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

Γ) Στον ίδιο κάδο του μίξερ που χτυπήσαμε τη σαντιγί (χωρίς να τον πλύνουμε) βάζουμε το μασκαρπόνε κρύο όπως είναι από το ψυγείο και το χτυπάμε για 2 λεπτά περίπου ώστε ν΄ αφρατέψει.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και χτυπάμε άλλο ένα λεπτό ξεκολλώντας με μια σπάτουλα το τυρί που κολλάει στα τοιχώματα ώστε να ανακατευτεί όλο το μίγμα πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε τον εσπρέσσο και χτυπάμε για μια τελευταία φορά ώστε να απορροφηθεί ο καφές μέσα στην κρέμα. Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε τη σαντιγί και αυτή τη φορά ανακατεύουμε με μια μαρίζ πολύ καλά ώστε να προκύψει μια αφράτη κρέμα. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σιρόπι:

Α) Φτιάχνουμε άλλα 125 ml δυνατό καφέ εσπρέσσο και τον αφήνουμε σε φλιτζάνι να γίνει χλιαρός.

Β) Μόλις είναι σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε στο φλιτζάνι που έχουμε βάλει τον καφέ, 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ. Ανακατεύουμε και το σιρόπι είναι έτοιμο.

Στήσιμο τούρτας:

Α) Σε μια πιατέλα βάζουμε το 1ο  παντεσπάνι και το βρέχουμε με το 1/3 από το σιρόπι σε όλη του την επιφάνεια. Απλώνουμε επάνω το 1/3 της κρέμας με το μασκαρπόνε λειαίνοντας την επιφάνεια.

Β) Από πάνω τοποθετούμε το 2ο παντεσπάνι και το βρέχουμε με το 1/3 από το σιρόπι όπως κάναμε και πριν. Απλώνουμε το άλλο 1/3 της κρέμας κατά τον ίδιο τρόπο που κάναμε και πριν.

Γ) Τέλος τοποθετούμε το 3ο και τελευταίο παντεσπάνι και το βρέχουμε με το τελευταίο 1/3 του σιροπιού. Απλώνουμε και το τελευταίο 1/3 της κρέμας και την στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να έχουμε μια λεία επιφάνεια και ότι περισσεύει την απλώνουμε στα τοιχώματα ολόγυρα ώστε να έχει όσο το δυνατόν πιο όμορφη όψη. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.




Διακόσμηση:

Α) Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την φυτική σαντιγί μαζί με 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη και την χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψει. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε φυτική σαντιγί είναι γιατί όταν φτιάχνουμε διακοσμήσεις με κορνέ, η φυτική σαντιγί έχει πολύ καλύτερο κράτημα και δεν πέφτει, σε αντίθεση με την ζωική κρέμα γάλακτος.

Β) Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε σε σακούλα κορνέ με πολύ ανοιχτή μύτη και κάνουμε κορυφές σε όλη την επιφάνεια της τούρτας.

Γ) Τέλος βάζουμε τη σκόνη κακάο σε ένα μικρό σουρωτηράκι και πασπαλίζουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της τούρτας.

Δ) Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν την κόψουμε ή καλύτερα για όλο το βράδυ.

Καλή επιτυχία!!!  

Αρχική συνταγή από : ΕΔΩ

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10