2 Δεκεμβρίου 2023

Κριθαρότο με γαρίδες

 


Με το που μπήκε χθες ο Δεκέμβριος έγινε χαμός από χριστουγεννιάτικες συνταγές. Άνοιξαν οι ασκοί και πετάχτηκαν έξω τα καταπιεσμένα μελομακάρονα, οι ανυπόμονοι κουραμπιέδες, οι στριμωγμένοι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και τα μπισκότα του Αη Βασίλη που σε 22 μέρες από τώρα θα έχουν ήδη μπαγιατέψει ή φαγωθεί. Τα κάστανα καθαρίστηκαν, οι κουβερτούρες σήκωσαν τα μανίκια κι ετοιμάστηκαν να βουτήξουν σε μπεν μαρί, τα σπιτικά βρώσιμα δώρα άρχισαν να ετοιμάζονται και τα γιορτινά μενού μπήκαν σε σειρά.




Εγώ πάλι, ανάποδη σαν τον κάβουρα μια ζωή τώρα, επιμένω να πάω όχι με το ρεύμα αλλά με την ψυχολογία και την όρεξή μου. Θέλω να φάω κριθαρότο με γαρίδες κι αυτό θα φτιάξω! Κι όχι μόνο αυτό θα φτιάξω αλλά αυτό θα δεις από εμένα.




Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχω ήδη στολίσει εδώ και μέρες, έχω ήδη τρελαθεί με το γιορτινό κλίμα που επικρατεί στο σπίτι κι έχω ήδη αγοράσει τα δώρα των κοριτσιών, αλλά στην κουζίνα ακόμη δεν έχω μπει αν και κρυφοκοιτάζω κάποιες συνταγές που θέλω να φτιάξω φέτος.




Το κριθαρότο με τις γαρίδες μπορεί να γίνει αν και κατά τη γνώμη μου είναι, ένα καταπληκτικό γιορτινό φαγητό γι΄ αυτούς που δεν θέλουν αποκλειστικά το κρέας στη διατροφή τους. Είναι πλούσιο και εκλεπτυσμένο πιάτο που όσοι αγαπούν τα θαλασσινά, θα το λατρέψουν. Η συγκεκριμένη συνταγή δε, είναι από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη που έχω ποτέ φάει. Για δες και κρίνε.




ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Υλικά για τις γαρίδες:

1)     1 κιλό μεγάλες γαρίδες (περίπου 30 γαρίδες)

2)     100 ml ελαιόλαδο

3)     100 ml ούζο για το σβήσιμο

Υλικά για το κριθαρότο:

1)     500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο

2)     50 ml ελαιόλαδο

3)     1 καρότο μέτριο ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια

4)     1 μεγάλο φινόκιο ψιλοκομμένο σε κυβάκια

5)     1 κολοκυθάκι πράσινο ψιλοκομμένο σε κυβάκια

6)     1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

7)     3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

8)     500-600 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες λιωμένες στο μούλτι ή τριμμένες

9)     1-2 τσιμπιές μπούκοβο (προαιρετικά)

10)  1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

11)  1 κύβο φρέσκο ζωμό λαχανικών

12)  Αλάτι

13)  Πιπέρι

14)  1 ½ λίτρο νερό και ίσως προσθέσουμε κι άλλο, όσο χρειαστεί.




Μέθοδος:

Προετοιμάζουμε τις γαρίδες:

Τις καθαρίζουμε από το κέλυφος αφήνοντας όμως τα κεφάλια τους όπου εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Στη συνέχεια χαράσσουμε τη ράχη τους στο κέντρο, κατά μήκος και αφαιρούμε το εντεράκι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα 100 ml ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τις γαρίδες ελάχιστα, ίσα να αλλάξουν χρώμα και απ΄τις δυο πλευρές. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε με λίγες λίγες γαρίδες ώστε να μπορούν όλες να έχουν επαφή με τον πάτο του τηγανιού και να μην είναι η μία πάνω στην άλλη. Όσες γαρίδες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία του σοταρίσματος μέχρι να τελειώσουν όλες.

Μόλις τελειώσουμε, επιστρέφουμε όλες τις γαρίδες πλέον στο τηγάνι και τις σβήνουμε με το ούζο. Τις αφήνουμε στη φωτιά για ελάχιστα λεπτά μέχρι αυτό να εξατμιστεί και στη συνέχεια αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βγάζουμε τις γαρίδες μαζί με το ζουμάκι τους σε μια πιατέλα. Τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Φτιάχνουμε το κριθαρότο:

Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα (πλατιά με βαρύ πάτο δηλαδή) βάζουμε το λάδι (50 ml) να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Κατόπιν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά που έχουμε ψιλοκόψει, το σκόρδο, το καρότο, το κολοκυθάκι και το φινόκιο. Τα ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αυτά για μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε τη λιωμένη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη και τον κύβο λαχανικών. Προσθέτουμε το νερό (1 ½ λίτρο)  και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Όταν δούμε να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά και να έχει βράσει η σάλτσα προσθέτουμε το κιθαράκι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μπούκοβο προαιρετικά.

Κατά τη διάρκεια που βράζει το κριθαράκι αν δούμε ότι «ήπιε» το νερό, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο, ρίχνουμε λίγο ακόμα καυτό νερό, για να μην σταματήσουμε τη διαδικασία βρασμού. Ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να βράσει και να μαλακώσει.

Τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό προσθέτουμε τις γαρίδες μαζί με όλα τα ζουμιά από την πιατέλα. Ανακατεύουμε ελαφρώς να ενσωματωθούν με το φαγητό. Μεγάλη προσοχή ώστε οι γαρίδες να μην μπουν πολύ νωρίτερα γιατί αν βράσουν παραπάνω θα γίνουν σαν λάστιχο και δεν θα είναι ζουμερές.

Μόλις το κριθαρότο είναι έτοιμο και χυλωμένο θα το αφήσουμε για λίγα λεπτά στην κατσαρόλα και έπειτα θα σερβίρουμε αμέσως καυτό όπως είναι.

Καλή επιτυχία!!!   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10