20 Ιουλίου 2010

Γαλατόπιτα αλμυρή

      

           Τώρα το καλοκαίρι δεν πολυμαζεύομαι στο σπίτι. Γι΄αυτό και η απουσία μου μερικές μέρες. Δυστυχώς μια ίωση της Μικρής, μας κράτησε μακρυά από τη θάλασσα, αλλά όχι μακρυά από την κουζίνα! Επιστρέφω λοιπόν με μία συνταγή πίτας που κρατάει καλά μέσα σε 5 γενιές! Έρχεται από το χωριό Μάννα Κορινθίας και έχει φτάσει στα χέρια μου από προπρογιαγιά!! 










        Είναι η γνωστή γαλατόπιτα, αλλά όχι γλυκιά όπως οι περισσότεροι την γνωρίζουν. Γαλατόπιτα φαγητό! Η πίτα αυτή δεν έχει φύλλο και θα τη λατρέψουν όσοι αγαπούν τη μπεσαμέλ και τις κρεμώδεις γεύσεις. Το ιδανικό είναι να γίνει με κατσικίσιο γάλα! Αυτή που βλέπετε στην φωτογραφία είναι η αυθεντική συνταγή με κατσικίσιο γάλα, αλλά τις περισσότερες φορές, επειδή στο μπαλκόνι δεν έχω ακόμα κατσίκα, την φτιάχνω απλώς με γάλα βιολογικό που πάντα υπάρχει στο σπίτι.



ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ

Υλικά:

1) 4,5 ποτήρια του νερού γεμάτα ως επάνω, γάλα φρέσκο βιολογικό
2) μισό ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3) μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό 
4) λίγα κρεμμυδόφυλλα ψιλοκομμένα, από φρέσκα κρεμμυδάκια (2 κουταλιές της σούπας περίπου, μόνο που πρέπει να προσέξουμε να είναι το πολύ τρυφερό εσωτερικό μέρος τους, χρειαζόμαστε μόνο την τρυφερή καρδιά τους!!!) 
5) δυόσμο ψιλοκομμένο περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας (είναι άκρως απαραίτητος, είναι το υλικό "κλειδί" της συνταγής, η ποσότητα που δίνω είναι περίπου μια χούφτα φύλλα δυόσμου)
6) αλάτι
7) πιπέρι
8) 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη (δεν θα βγει γλυκιά, μη φοβάστε)
9) λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
10) λίγο λάδι μέσα στην γαλατόπιτα (περίπου 1/3 του φλιτζανιού)
11) 3 αυγά χτυπημένα σε μπολ με ένα πιρούνι
12) μία γεμάτη χούφτα χυλοπίτες
13) μία γεμάτη χούφτα ρύζι γλασέ



 Διαδικασία:


       Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το λάδι.  Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και να μην είναι μεγάλοι σβώλοι. Κατόπιν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και τα "δένουμε" ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν κρέμα σαν τη μπεσαμέλ, όχι πολύ πηχτή όμως. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!!


       Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην βράσουν. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, κρεμμυδόφυλλα, χυλοπίτες, ρύζι) και ανακατεύουμε πάλι. Αν δούμε ότι η κρέμα μας είναι πολύ σφιχτή, τότε προσθέτουμε λίγο γάλα και την ανακατεύουμε να αραιώσει ελαφρά, καθώς οι χυλοπίτες και το ρύζι θα τραβήξουν τα παραπανίσια υγρά.


       Αλείφουμε με λάδι ένα βαθύ ταψί ή ένα κλασσικό πιρέξ  και ρίχνουμε την κρέμα.




       Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο μέχρι να πάρει χρώμα και να σφίξει η κρέμα. Θέλει περίπου στο μισάωρο. Αν δούμε ωστόσο ότι αρχίζει να αρπάζει από πάνω περισσότερο από ότι πρέπει, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο. 



Αφού βγεί από τον φούρνο την αφήνουμε να σταθεί αρκετά, ίσως και κανά 2ωρο πριν την κόψουμε, ώστε να βγουν τα κομμάτια ατόφια, χωρίς να διαλυθούν.

Καλή επιτυχία!




10 σχόλια:

  1. Χρυσαυγή υπέροχη η συνταγή σου! Λατρεύω όλα τα υλικά που έχει. Θα την φτιάξω το γρηγορότερο! Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου! Μπράβο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιαίτερη πίτα, οπωσδήποτε στον τόπο καταγωγής της θα την έψηναν και σε ξυλόφουρνο ή κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελική μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πράγματι είναι καταπληκτική πίτα, είναι από τις αγαπημένες μου. Όσο για τις φωτογραφίες... αυτό συζητούσα μόλις τώρα με τον άνδρα μου, ότι η φωτογραφική μηχανή που έχουμε δυστυχώς δεν με βοηθάει στο να βγάλω κάτι καλύτερο! Αυτές είναι ότι καλύτερο μπορώ να βγάλω σύμφωνα με την ανάλυση και τις δυνατότητες της φωτογραφικής μας! Πάντως και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή έχεις απόλυτο δίκιο! Όντως η πίτα αυτή ψηνόταν σε ξυλόφουρνο και το γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν απευθείας από την κατσίκα... Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει η δυνατότητα για πιστή παρασκευή της πίτας στην Αθήνα του 2010!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή στην οικογένειά μου αγαπάμε τα γλυκάλμυρα (τρώμε την τυρόπιτα και τη σπανακόπιτα πασπαλισμένες με ζάχαρη!), θα φτιάξω την πιτούλα σου οπωσδήποτε Χρυσαυγή! Φαίνεται υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρα πολυ αλευρι.Την εφτιαξα και σβολιασε και μετα καθομουν και την σουρονα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να ανακατεύεις συνεχώς το γάλα με το αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν μπεσαμέλ. Ίσως αυτό να έφταιξε. Το αλεύρι δεν είναι πολύ, είναι όσο ακριβώς χρειάζεται για να δέσει η γαλατόπιτα. Αν βάλεις λιγότερο, απλώς δεν θα δέσει ποτέ.

      Διαγραφή
  7. Περίεργη, πλούσια....και μ'αρέσει πολύ!!!!

    Να της έβαζα λίγο τυράκι???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου είναι εκπληκτική!
      Παραδοσιακή συνταγή από ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας.
      Τη φτιάχνω μετά μανίας και μου την έφτιαχνε και η μαμά μου όταν ήμουν παιδί.

      Προτείνω να μην της προσθέσεις τυρί ή κατι άλλο. Η γεύση της είναι τόσο πλούσια που νομίζω ότι το τυρί περιττεύει και θα τη χαλούσε. Φτιάξ΄ την τουλάχιστον την πρώτη φορά έτσι και βλέπεις...

      Διαγραφή
  8. Σούπερ η παραδοσιακή γαλατόπιτα!
    Πλούσια υλικά για να χορτάσουν τα πεινασμένα στομάχια των ξωμάχων.

    Σ΄ευχαριστούμε για την οικογενειακή πρόταση Χρυσαυγή μου. Απλά τέλεια!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10