18 Δεκεμβρίου 2011

Σαλάτα πράσινη με κολοκύθα και γλυκόξινο dressing

            
...να ήμουν για μια εβδομάδα παιδί!!!

           Σήμερα το πρωί, βρέθηκα σε γνωστό εμπορικό κέντρο για ένα bazaar. Εκεί γίνονταν πολλά events, υπήρχαν παιχνίδια, carousel, είχαν στηθεί κιόσκια, μοίραζαν γλυκά, αναψυκτικά και διάφορα εδέσματα. Ήταν μια γιορτή για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Ο κόσμος ήταν πολύς και κινούνταν προς πάσα κατεύθυνση ωσάν αφιονισμένος.




            Μέσα στα πανηγύρια και τις χαρές δεν έλειπαν οι φωνές, οι ψιλοτσακωμοί μεταξύ οικογενειών και κυρίως η γκρίνια των παιδιών. Σε μια γιορτή όπου θα περίμενες να δεις χαρούμενες παιδικές φατσούλες, σε όποια γωνιά και αν γύριζες θα έβλεπες ένα παιδί να χτυπιέται σαν το χταπόδι για κάποιο λόγο. Κάποιο έκλεγε γιατί του έπεσε κάτω το μελομακάρονο που δεν πρόλαβε να δαγκώσει, ένα άλλο ήθελε ένα ακόμη γύρο με το carousel, ποιο κάτω ένα είχε πέσει στα πλακάκια ανάσκελα και χτυπιόταν για κάποιο επίσης σοβαρό λόγο που είχε καθορίσει τη ζωή του εκείνη τη στιγμή. Γελούσα μόνη μου με το θέαμα. Γελούσα με αγάπη και κατανόηση για όλους εκείνους τους γονείς που προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κρίση μέσα στο πλήθος.


            Ένας είχε βάλει τις φωνές, άλλος το είχε πιάσει σαν αρνί στον ώμο και το πήγαινε προς την έξοδο, ένας τρίτος προσπαθούσε με επιχειρήματα να το νουθετήσει, αλλά όλοι τους, όποιον τρόπο και αν είχαν διαλέξει, κινούνταν κάτω από τον ίδιο παρονομαστή. Αυτόν της απόγνωσης… !


            Πραγματικά γελάω και διασκεδάζω σε κάτι τέτοιες στιγμές. Όχι γιατί μου αρέσουν οι καταστάσεις αυτές, αλλά γιατί σκέφτομαι πως τα παιδιά ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο, ο οποίος είναι γεμάτος δυσκολίες, πίκρες, αντιξοότητες και απογοητεύσεις από τη ζωή. Και εμείς οι μεγάλοι, είμαστε τόσο σκληροί και άπονοι και δεν κατανοούμε το δράμα που ζουν, τα προβλήματα που έχουν…. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν είναι δράμα να μην κάνεις τσουλήθρα, στην κόκκινη, αλλά στην μπλε, ή να ζητήσεις να κάνεις την 5η βόλτα με το carousel και αυτή η άπονη μάνα, που περιμένει στην ουρά για πάνω από 45’, να μην στο επιτρέψει….


          Αχ και να ήμουν για μια εβδομάδα παιδί!!


          Σήμερα το μενού μας έχει σαλάτα, η οποία εντυπωσιάζει τόσο στη γεύση όσο και στις χρωματικές της αντιθέσεις. Γιατί πρώτα απ΄  όλα "τρώει" το μάτι !!



ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ DRESSING


Υλικά:


1) 1 μαρούλι
2) 1 γαλλική σαλάτα
3) 1 ραντίτσιο κόκκινο
4) 1 ματσάκι ρόκα
5) Κολοκύθα κίτρινη κομμένη σε λεπτές φέτες
6) Θυμάρι
7) Ρίγανη
8) Πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
9) Αλάτι - πιπέρι
10) λάδι

Υλικά για το dressing:

1) 4 κουταλιές σούπας λάδι
2) 4 κουταλιές σούπας ξύδι balsamico
3) 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
4) Αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεση:


             Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Τα βάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα. Φτιάχνουμε το dressing χτυπώντας τα απαιτούμενα υλικά σε ένα βαζάκι.


             Στρώνουμε σε ταψί φούρνου μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε πάνω τις φέτες της κολοκύθας. Κατόπιν τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, πιπεριά καυτερή και λίγο λάδι. Τις ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά που προηγουμένως τα έχουμε ανακατέψει με το dressing.

Καλή επιτυχία!!!



8 σχόλια:

  1. Χρυσαυγή μου τι ωραία η σαλάτα σου δροσερή και σίγουρα πεντανόστιμη.Εγω μήπως θα μπορούσα να γίνω παιδί για περισσότερο καιρό;Αν βρείς την ειδική φόρμουλα πρίν απο μένα στείλε σήμα.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, δεν μου αρέσουν καθόλου αυτές οι υστερικές καταστάσεις γονιών - παιδιών. Είναι νομίζω καλύτερα οι καλές εξηγήσεις πριν βρεθούμε σε τέτοια μέρη με την τοποθέτηση ορίων. Νομίζω ότι είναι περισσότερο ίδιον των Ελληνικών οικογενειών.
    Η σαλάτα σου υπέροχη θα τη δοκιμάσω έχω κολοκύθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ροδάνθη, δεν έχεις παρά να το ζητήσεις από τον Άγιο Βασίλη και θα σε κάνει παιδί, για όσο χρονικό διάστημα θέλεις!! χιχιχι!!

    Ξανθή σε κανέναν δεν αρέσουν αυτές οι καταστάσεις, και ειδικά εάν έχει υπάρξει πρωταγονιστής σε αυτές. Το σίγουρο είναι πως το έχει η κουλτούρα των Ελλήνων το παρατράγουδο και την υστερία! Όμως ας διευκρινίσω ότι μιλάμε για παιδία με ηλικίες 3ών έως 5 το πολύ ετών. Τι συννενόηση να κάνεις με ένα παιδί στα 3 του και τι να καταλάβει?? Το μόνο που μπορείς να κάνεις και είναι αυτό που έχω εφαρμόσει και εγώ στη μεγάλη μου κόρη (γιατί η μικρή είναι μωρό ακόμα), είναι ότι αν αρχίσει να παρεκτρέπεται την παίρνω επιτόπου και φεύγουμε απ΄ όπου και να είμαστε. Όταν το κάνεις μία, δύο φορές και είσαι συνεπής, την τρίτη θα σκεφτεί να το ξανακάνει το παράπτωμα γιατί θα ξέρει ότι θα φύγει από εκεί που είναι και περνάει ωραία. Πάντως έχω υπάρξει και εγώ σε ανάλογο περιστατικό που θα ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρυσαυγή καλησπέρα και χαίρομαι που σε βρήκα!! Υπέροχη η σαλάτα σου και με την κολοκύθα που λατρεύω!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Χρυσαυγή και καλή εβδομάδα! Εντάξει, το σκηνικό με τα παιδάκια να γκρινιάζουν και να χτυπιούνται κάτω είναι από τους μεγαλύτερους εφιάλτες μου! Η μικρούλα μου είναι 9 1/2 μηνών βέβαια, αλλά το θέμα της σωστής διαπαιδαγώγησης μας προβληματίζει πολύ...
    Η σαλάτα σου πολύ γιορτινή και πραγματικά ευχαριστιέσαι να τη βλέπεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ πρώτα τρώμε με τα μάτια!!! Μαρέσει να είναι γεμάτη χρώματα μια σαλατα, γιατί σίγουρα θα είναι και γεμάτη αρώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρασα να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα, με υγεία, χαρά και πολλή-πολλή αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κορίτσια ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10