22 Δεκεμβρίου 2011

Κρέμα κάστανο

        
Μια κάρτα για τα Χριστούγεννα.
    
            Επιτέλους ήρθε ο χειμώνας! Καθώς τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ο καιρός πρίν από δυο 24ωρα ήταν καθαρά Πασχαλινός είχαμε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα γιορτάσουμε φέτος όπως δείχνουν τα card postal!





             Όμως η ανατροπή έγινε! Ο καιρός «βάρυνε», οι άνεμοι δυνάμωσαν και τα πρώτα χιόνια ήδη έπεσαν! Όσοι από εσάς διαθέτετε γιαγιά, βάλτε την μπροστά στο αναμμένο τζάκι, δώστε της ένα παραμύθι ανά χείρας, σκορπίστε 2-3 κουτσούβελα στα πόδια της, αφού βέβαια της έχετε φορέσει σκούφο και νυχτικό, χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε κεριά και αφήστε την να διαβάζει παραμύθια με τις ώρες! Αυτή είναι η συνταγή(μιας και σε μαγειρικό blog βρισκόμαστε), για ένα live Χριστουγεννιάτικο card postal!


            Σήμερα όμως εγώ θα σας παρουσιάσω μία κανονική Χριστουγεννιάτικη κάρτα. Με πολύ χαρά, θα σας δείξω την κάρτα που ζωγράφισε το μικρό μου ανιψάκι και πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μεταξύ 2.000 καρτών που έφτιαξαν μαθητές Δημοτικού, 15 σχολείων του Λονδίνο. Και αυτό γιατί ο Αλέξανδρος (περί αυτού πρόκειται) ζει με τους γονείς του στην Αγγλία.


           Και αφού φτιάξαμε ένα ιδανικό, cozy, σκηνικό, που μας οδηγεί προς ολοταχώς στην καρδιά των εορτών, λέω να σας δείξω και μία κρέμα από κάστανο. Το κάστανο που είναι για μένα συνδεδεμένο άρρηκτα με τα Χριστούγεννα , είναι από τις ποιο αγαπημένες μου τροφές, με οποιαδήποτε μορφή και να του δώσουμε, σε γλυκά και φαγητά. Τη συνταγή για την κρέμα κάστανο την βρήκα στο περιοδικό του Στέλιου Παρλιάρου, «Γλυκές Ιστορίες» και η χρησιμότητά της είναι πολλαπλή. Εκτός του ότι μπορεί κάποιος να την φάει κυριολεκτικά με το κουτάλι, την αλείφουμε πάνω σε ψωμί σαν μαρμελάδα, την χρησιμοποιούμε για γέμιση σε τούρτες , σε τσουρέκια, τάρτες ή φτιάχνουμε με αυτήν κέικ. Εγώ σήμερα θα σας δείξω την βασική συνταγή και σε λίγες μέρες θα αναρτήσω την συνταγή από το κέικ κάστανο που έφτιαξα χρησιμοποιώντας την.



ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

Υλικά για 1 ½ κιλό

1) 1 κιλό κάστανα ακαθάριστα
2) 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
3) 500 γραμμάρια νερό και αρκετό ακόμη για το βράσιμο των κάστανων
4) 750 γραμμάρια ζάχαρη
5) 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
6) 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ


Εκτέλεση:

            Χαράζουμε τα κάστανα από την κορυφή προς τη βάση με ένα μαχαιράκι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει (όχι τα 500 γραμμάρια της συνταγής).

            Προσθέτουμε το αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε λίγα λίγα και με τη μύτη ενός μαχαιριού τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.

           Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 500 γραμμάρια νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας, καθώς και ολόκληρο το κλωναράκι της. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο.

           Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ¾ του σιροπιού στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το όλον για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας.

          Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

          Είναι προτιμότερο να διατηρούμε την κρέμα του κάστανου στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!


 

12 σχόλια:

  1. Να είναι καλά το παιδάκι πάντα τέτοια.Η καστανοκατάσταση πολύ καλή,σου εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές γιορτές να έχεις! Να χαίρεσαι τον καλλιτέχνη ανιψιό!
    Η κρεμούλα όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στον ανηψούλη,τι όμορφη καρτούλα! Το κάστανο μου αρέσει πολύ, η κρέμα σου φαίνεται νοστιμότατη.
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφη κάρτα! Μπράβο στον Αλέξαδρο, αστεράκι είναι!
    Σούπερ λαχταριστή η κρέμα κάστανο! Μπράβο Χρυσαυγή και μπράβο και για τις φώτος! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσαυγή να χαίρεσαι το ανηψάκι!μπράβο του!και Καλά Χριστούγεννα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρίες μου, καλά Χριστούγεννα σε όλες σας!! Να είστε καλά. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. polu omorf i karta!kai toy xronou!
    to katsano einai agapimeno xristougenniatiko uliko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζάμπιά μου, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κοπλημέντο σου είναιπολύ σημαντικό για μένα, σαν δώρο! Να είσαι καλά!
    Σου εύχομαι καλές γιορτές με υγεία. Είναι το μόνο που τελικά θέλω να εύχομαι, καθώς τις τελευταίες μέρες όλο δυσσάρεστα νέα έρχονται στ΄ αυτιά μου!
    Καλά Χριστούγεννα!

    Ειρήνη μου να είσαι καλά! Καλές γιορτές να έχεις με την οικογένειά σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι χαρούμενη κάρτα!!!!

    Η κρέμα φαίνεται πολύ ωραία!!! Τώρα είδα την ανάρτηση....παω να βρω και το κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν θα το φτιάξω, μόλις βρώ κάστανα σε λογιή τιμη (είδα και με 7 ευρώ!). Πάω να δώ και το κέικ που έφτιαξες με τη κρέμα.
    Και μόλις πρόσεξα ότι έχεις 666 οπαδούς στο facebook! SPOOKY!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10