8 Ιουλίου 2012

Μανιτάρια Ογκραντέν


       
      Γρήγορο, εύκολο και απλούστατο ορεκτικό φούρνου με μανιτάρια. Η γραβιέρα που περιέχεται σαν συνδετικό υλικό σε συνδυασμό με το γάλα δημιουργεί ένα ωραίο σώμα που ενώνει τα μανιτάρια.  


           Ιδανική συνταγή για συνοδευτικό γεύματος ή για μπουφέ.

           Το σκεύος είναι της φιλενάδας μου Βίκυς... Έχω αρχίσει η δύσμοιρη και δανίζομαι, (ενίοτε αρπάζω κιόλας), τα κουταλοπίρουνα, τα πιάτα και τα ταψιά των φιλενάδων μου για το food styling... !!


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΟΓΚΡΑΝΤΕΝ

Υλικά: 

1)    500 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα μεγάλα
2)    1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
3)    1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ, κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
4)    1 κούπα γραβιέρα  
5)    2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο
6)    2 αυγά
7)    πάπρικα γλυκιά  
8)    γαλέτα
9)    βούτυρο
10) πιπέρι
11) αλάτι


Εκτέλεση:

          Καθαρίζουμε τα μανιτάρια καλά με το ειδικό βουρτσάκι. Εάν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα. Βράζουμε τα μανιτάρια για 7 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. 

          Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ καλά και το πασπαλίζουμε με γαλέτα μέχρι να καλυφθεί πλήρως ο πάτος του. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο πυρέξ. 

          Σε κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα (‘Οχι πολύ και μας κολλήσει. Να πάρει μόνο μία καλή βράση) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη γραβιέρα και τα αυγά χτυπημένα με το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. 

          Προσθέτουμε το μείγμα στο πυρέξ και ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και τέλος σκορπίζουμε στην επιφάνεια μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε τα μανιτάρια σε μέτριο φούρνο (στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο) για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πήξει το γάλα και να ροδοκοκκινίσουν. 

Καλή επιτυχία!! 

 

28 σχόλια:

  1. Πόσο μ΄αρέσουν αυτού του είδους τα ω γκρατέν! Τυρένια, απαλά, φουσκωτά, νόστιμα και να λιώνουν στον ουρανίσκο! Χώρια που όλα τα υλικά είναι αγαπημένα.
    Έφτιαξες ένα πιάτο με τα όλα του, με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα τρως σαν βασιλιάς!

    Ωραίος ο δανεισμός και πολύ πρακτικός...Εγώ δυστυχώς είμαι μονίμως σε "μεταναστευτικό mood" και δεν μπορώ να το εφαρμόσω.
    Πόσα να χωρέσει ένα σακ βουαγιάζ, που σέρνω καθημερινά, σχεδόν, πάνω κάτω;:(
    Ααααχ!

    * Στο φούρνο είναι η τυρόπιτα σου αλλά η "φάτσα της" δεν μου μοιάζει για τέλεια, την παραχάραξα; Θα δείξει...:)
    Τα Εγγλεζάκια, πάντως, τρίβουν ήδη τα χέρια τους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα!!! Δεν σε πιστεύω! Το πες και το κανες τελικά. Την έφτιαξες την τυρόπιτα! Λοιπόν ένα θα σου πω και βαλ΄το καλά στο μυαλό σου. Για να είμαστε της μόδας θα πούμε ότι "δεν έχει σημασία το πως φαίνεται το φαγητό και αν είναι όμορφο στην όψη, αλλά το ότι εγινε νόστιμο, γευστικό και το φτιάξαμε με αγάπη"!! χαχαχα Τι λες?? Βολεύει αυτή η καραμέλα???

      Τα μανιτάρια όμορφο και απλό φαγάκι. Τίποτα το σπουδαίο απο εκτέλεση, αλλά νόστιμο και εύκολο!

      Τα φιλιά μου στα πιτσουνάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Είδα μανιτάρια ογκρατέν κι έτρεξα, Χρυσαυγή μου!! Σου έγιναν τέλεια και αν και είναι τέλειο συνοδευτικό εγώ δεν το αρνούμαι και σαν κυρίως πιάτο με μια ωραία ντοματοσαλάτα!!! Φιλιά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πυρεξάκι είναι μικρό Κική μου. Ήρθες δεύτερη και μπορείς να σερβιριστείς διπλή μερίδα για να την κάνεις κύριο πιάτο. Εγώ τα έφαγα σκέτα. Ούτε σαλάτα δεν καταδέχτηκα να φτιάξω... τόσο μου άρεσαν!

      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραιο φαγακι ειναι αυτο Χρυσαυγη μου! Λατρευω τα μανιταρια και αυτη η συνταγη αναδεικνυει την γευση τους!
    Μην μου το θυμιζεις το προβλημα με το food styling... δεν μπορεις να φανταστεις τι εχω μαζεψει απο χαρτονια, πιατα, σουπλα κτλ... Μεχρι που η γειτονισα μας κερασε κατι που εφτιαξε και της γυρισα το πιατο μετα απο μια εβδομαδα για να προλαβω να βγαλω καμμια φωτογραφια και μ'αυτο!
    Πολλα φιλια και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑ!!!
      Πόσο χαμηλά θα πέσουμε πια εμείς οι δύσμοιροι food bloggers? Τι θα κάνουμε ακόμα για να τραβήξουμε μια ενδιαφέρουσα φωτό? Κλέφτες πιάτων και πιρουνιών θα γίνουμε? χαχαααααα

      Αχ, Μαρινά μου!! Καταλαβαίνω απόλυτα.
      Εγώ έχω δανιστεί απο την Βίκυ ένα ακόμη σκεύος και το έχω πάνω από μήνα προσπαθώντας να μαγειρέψω κάτι σε αυτό και όλο κάτι τυχαίνει και δεν προλαβαίνω... Αλλά είναι φίλη και καταλαβαίνει!

      Ασε που όταν πάω επίσκεψη σε άλλες φίλες πχ. την Εύα, τη γειτόνισσα, τη Μαρίνα κλπ τις βάζω να ανοίξουν ντουλάπια και να μου δείξουν τα πιάτα τους, μπας και βρω κάτι ενδιαφέρον...

      Ξεφτίλα σου λέωωωωωωωω!! χαχαχααα

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ αγαπημένα τα μανιτάρια!!!!!!!!!!
    Πολύ ωραία η συνταγή σου...
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα Χρυσαυγη μου,μας ελειψες αυτη την εβδομαδα,γι'αυτο και χαρηκα ιδιαιτερα οταν ειδα την παντα ενδιαφερουσα αναρτηση σου.Πρωτα απο ολα γιατι στη θεα της,πνεει ενας ανεμος δροσιας και δευτερον με αυτη σου την συνταγη,κτυπησες το ευαισθητο σημειο μου,που ειναι τα μανιταρια!Τα λατρευω, τα μαγειρευω με πολλους τροπους-ειδικα σε περιοδο νηστειας θεωρω οτι ειναι καταπληκτικα στην αντικατασταση του κρεατος-.Και πραγμα περιεργο,ενω τα εχουμε γευτει ποικιλλοτροπως,δεν τα δοκιμασαμε au gratin.Αρα η προταση οχι μονο καταγραφεται,αλλα μπαινει στη λιστα με τα επειγοντα!!Αραγε μπορω να χρησιμοποιησω οποιο ειδος μανιταριων επιθυμω η μονο αυτα που μας προτεινεις?Ευχαριστω πολυ να εχεις μια χαρουμενη,δημιουργικη εβδομαδα!Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φωτεινή μου. Εχεις δίκιο ότι τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας. Ειδικά τα πλευρώτους στα κάρβουνα, όταν τα τρώω, νομίζω ότι είναι κρέας.

      Ωστόσο δεν βρήσκω κανέναν λόγο να μην δοκιμάσεις το ογκραντέν με οποιοδήποτε είδος μανιταριού. Είμαι σίγουρη ότι όποιο και να δοκιμάσεις θα ταιριάζει άψογα με τη γραβιέρα. Ειναι εύκολο φαγητό και πολύ γρήγορο.

      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι και προσοχή στον καύσωνα!!

      Διαγραφή
  6. Τα μανιτάρια τα τρώω όπως και να είναι Χρυσαυγή μου
    Το πιάτο σου πολύ πολύ ωραίο με αγαπημένα υλικά. Κι εγώ το έτρωγα σκέτο μια χαρά :)

    Δανεικά κι αγύριστα παίρνεις? χιχι.. Εγώ πάω κι ανοίγω της μαμάς μου τα ντουλάπια και παίρνω διάφορα (από προίκα που έχει)2 κουταλάκια, 2 πιρουνάκια..1-2 πιατάκια...και πάει λέγοντας..χιχι Τι να κάνουμε κι εμείς οι μπλόγκερσ? Είναι και δύσκολοι καιροί...
    Αυτό το σκεύος που έχεις τα μανιτάρια το έχω σε μικρό, σχεδόν ατομικό :)

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Μάριον!

      Έτσι όπως το λες είναι. Δανεικά κι αγύριστα. Ευτυχώς οι φίλες μου με αγαπούν και κατανοούν τη "λόξα" μου.. Οι καιροί είναι δύσκολοι για food blogging και άρα το ποιο καλό είναι ο δανεισμός. Αλλωστε πού να τα βάλεις τόσα σκεύη όταν τα αγοράζεις? Πρέπει να έχεις άλλο ένα σπίτι μόνο για τα κουζινικά!

      Αντε ντε, κάνε κι εσύ κάτι στο σκεύος που έχεις το ατομικό να το χαρούμε κι εμείς...

      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία πρόταση για συνοδευτικό indeed!! Θα δοκιμαστεί!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Πέλα μου.
      Είναι απλό και νόστιμο!

      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ μου αρέσει η πρότασή σου Χρυσαυγή μου!
    Τελικά ήταν να μη συμπαθήσω για τα καλά τα μανιτάρια! Έτσι όπως τα βλέπω τώρα όμορφα-όμορφα με το λιωμένο τυράκι να τα ενώνει, είναι πολύ δύσκολο να τους αντισταθώ!
    Το πυρεξάκι της Βίκυς το έχω προμηθευτεί κι εγώ εις διπλούν μάλιστα, αλλά σε άλλα χρώματα! Και γι' αυτό είναι οι φίλες, όχι μόνο για να ενθουσιάζονται με όσα δοκιμάζουν από τα χεράκια μας :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι το έπαθες και με το ξυνόγαλο, έτσι και με τη ρόκα, έτσι και με τα μανιτάρι. Τι έχει σειρά τώρα???

      Το "πυρεξάκι της Βίκυς" (χαχα) το έχω δει και στο δικό σου μπλόγκ σε μπεζ με άσπρα πουά αν δεν κάνω λάθος. Ετοιμάσου για την επόμενη συνταγή να δούμε και το άλλο χρώμα και να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο από τα 3!! χαχαα

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Χρυσαυγη μου επανερχομαι με ετεροχρονισμενες ερωτησεις..Γιατι βραζουμε το γαλα?Δεν μπορουμε να το ενσωματωσουμε με την κρεμα γαλακτος κατ'ευθειαν?Το συγκεκριμενο ,ομορφο ταψακι που βλεπουμε στην αναρτηση σου τι μεγεθους ειναι?Παρεμπιπτοντος,σε καποια παλια αναρτηση σου ειδα μια υπεροχη τουρτα,αν θυμαμαι καλα φτιαγμενη απο τα χερακια της μανουλας σου.Ισως θα μπορουσες αργοτερα να μοιραστεις την συνταγη αυτης της πραγματικα εντυπωσιακης τουρτας μαζι μας!Χρυσαυγη μου σ'ευχαριστω και παλι ,σου ευχομαι να εχεις ενα ευχαριστο απογευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φωτεινή μου!
      Ήρθα κι εγώ να απαντήσω στις ετεροχρονισμένες σου ερωτήσεις.

      1) Σεφ δεν είμαι. Τη συνταγή την βρήκα πριν από χρόνια (ούτε κι εγώ θυμάμαι από που) και έτσι την έχω φτιάξει αρκετές φορές από τότε. Το γάλα δεν γνωρίζω γιατί το βράζουμε, αλλά υποθέτω ότι μπορείς και να μην το βράσεις. Δεν φαντάζομαι ότι χαλάει το αποτέλεσμα.

      2) Η κρέμα γάλακτος όπως γράφω και στα υλικά είναι προαιρετική, καθώς σε πολλούς δεν αρέσει.

      3) Το πυρεξάκι το επέστρεψα στη Βίκυ και έτσι δεν μπορώ να το μετρήσω. Είναι όμως ένα πολύ μικρό σκεύος. Θα το καταλάβεις από την αναλογία που θα σου βγουν τα μανιτάρια. Είναι περίπου το μισό από ένα κανονικό πυρέξ που έχουμε στην κουζίνα μας.

      4) Η τούρτα που είδες είναι συνταγή της μανούλας μου, αλλά φτιαγμένη από τα χεράκια τα δικά μου. Ότι αναρτάται στο μπλόγκ είναι δικό μου... τουλάχιστον μέχρι τώρα. Τη συνταγή θα την αναρτήσω σίγουρα στο μέλλον.

      Ελπίζω να απάντησα επαρκώς στις απορρίες - ερωτήσεις σου.
      Καλό σου βράδυ Φωτεινή μου!

      Διαγραφή
    2. Καλημερα Χρυσαυγη μου
      Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση στις ερωτησεις μου!Εισαι ιδιαιτερα κατατοπιστικη και δεν αφησες κανενα κενο στις αποριες μου.Ευχομαι ενα ομορφο και οσο το δυνατον δροσερο? μεσημερι.Φιλια πολλα,πολλα.

      Διαγραφή
  10. Χρυσαυγή μου η συνταγή σου είναι υπέροχη, τρελαίνομαι για μανιτάρια αλλά και για ότι άλλο έχεις προσθέσει!
    Όσο για τα σκεύη που λες, δανείζομαι και γω απο μάνα & αδερφή τώρα τελευταία. Μα πόσα να αγοράσω πια, και τι να τα κάνω σε λίγο δε θα χωράνε στα ντουλάπια χαχα!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα δανεικά μου τελειώσανε πια και τώρα τι θα κάνω; χαχα, όλοι τα ίδια κάνουμε:))
    Το ορεκτικό σου είναι πολύ όμορφο και ευτυχώς μας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο βρε Χρυσαυγή που δεν βάζεις μανιτάρια κονσέρβα! Να σου πω, τα κονσερβάτα μου κάνουν λίγο κάπως..
    Η συνταγή εύκολη και ότι πρέπει για τραπέζι αφού 8 στους 10 αγαπούν τα μανιτάρια! ( η στατιστική είναι απόλυτα δική μου..χιχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε παρακολουθώ γενικώς και μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου.Υπέροχο φαγητάκι (χωρίς κονσέρβες..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το λαχτάρησα το φαγάκι σου!
    Υπέροχη πρόταση και υπέροχο σερβίρισμα! Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα μανιτάρια είναι πάθος!!! Η δε παρουσίασή σου εξαιρετική!!! Αναρωτιόμουν τι θα συμβεί αν αντικαταστήσω το εβαπορέ με φρέσκο γάλα... Τι πιθανότητες δίνεις να πετύχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. hermoso gratinado suave al paladar me encanta lindo sus receta me quedo aquí,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10