16 Ιουλίου 2012

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης



Μάνα γιατί με γέννησες φαγού? 

Ξανθιά γκόμενα, με πλατινέ στιλιζαρισμένο μαλλί, νύχι  ακρυλικό, ελαστικό φόρεμα ν’ αποκαλύπτει τους ανορθωμένους γλουτούς, δίνει παραγγελία μετά του πλουσίου συνοδού της σε κοσμικό εστιατόριο. Σαλάτα φυσικά.  Τι πρωτότυπο! Ρόκα παρμεζάνα με γλυκόξινο ντρέσινγκ για να είμαστε και της μοδώς. Βρώμισε και αυτή η σαλάτα πιά. Σε χωριό να πας,  στο καφενείο της πλατείας που ψήνει σουβλάκια και θα σε ρωτήσει ο μπάρμπας αν θέλεις ρόκα παρμεζάνα.  


Αλλά το θέμα μας είναι η πλατινέ κυρία. Τσιμπολογάει 2 μπουκίτσες ρόκα, ένα τοματίνι, πίνει μια γουλιά λευκό κρασί και χόρτασε. Αυτό ήταν. Γέρνει με στιλ στην πλάτη της  καρέκλας και έχει το ύφος του απελπισμένου, «τι με βρήκε μάνα μου», «τράκαρα με τρένο», «το έριξα έξω απόψε», «αύριο θα κάνω 2 ώρες διάδρομο να χάσω τις θερμίδες», «μήπως να φάω και μια μπουκιά σουφλέ σοκολάτας … μπα, άστο καλύτερα, τόσα λεφτά έδωσα για τους γλουτούς»… 

Πολύ θα ήθελα να είμαι η ξανθιά, στιλιζαριζέ, πλατινέ, λαμπάδα γκόμενα. Και μην τα κοιτάτε αυτά που λέω. Ζηλεύω η γυναίκα. Φθονώ που είμαι απλά μια ξανθιά, καθόλου στιλιζαριζέ, ούχί πλατινέ, τσουπωτή στα ψωμάκια, μεσογειακή φαγού. 

Α, ρε μάνα! Φαγού εσύ, φαγού κι εγώ. Γονίδιο κληρονομικό, μου το κότσαρες στο μέτωπο να μην μπορώ ν΄ απαλλαγώ. Να έχω συνέχεια το νού μου στο φαϊ, στις συνταγές, στο μπλόγκ, στο μεσημεριανό, το βραδινό και ενίοτε στο μεταμεσονύχτιο. Ότι έχει να κάνει με το φαγητό σε μένα θα βρείτε τον άνθρωπό σας. Με έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες.

Ως εδώ και μη παρέκει. Από αύριο θα το παίξω κι εγώ στιλιζαριζέ η γυναίκα. Θέλω κι εγώ να νιώσω την γκλαμουριά. Θα βάλω κολάν κι ας φαίνεται η φλούδα πορτοκαλιού, θα κοτσάρω το κοντό μπουστάκι, θα ρουφήξω την κοιλιά, θα καβαλήσω τη δίπατη πράσινη ελεκτρίκ  πλατφόρμα και θα παραγγείλω ρόκα παρμεζάνα. Κι αν φάω ένα μποστάνι ρόκα κι ένα καφάσι τοματίνια, χαλάλι. Θα μου έχει μείνει το πλατινέ μαλλί και το μπουστάκι super extra small.  Και για δεύτερο γύρο ένα ταψί ντοματοκεφτέδες παρακαλώ, κι έχει ο Θεός. Από του χρόνου θα λανσάρω κελεμπία!







ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 

Υλικά: 

    1)   3 μέτριες ή μεγαλούτσικες τομάτες, χωρίς τα σπόρια τους, 
          κομμένες μικρά καρέ.
    2)   1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
    3)   1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
    4)   1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι λιωμένο)!!
    5)   2 κουταλιές του γλυκού πελτέ τομάτας
    6)   1 αυγό
    7)   1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
    8)   Αλάτι κατά βούληση
    9)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   10)   1 τσιμπιά ζάχαρη
   11)   Μεταξύ 1 έως 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
   12)   Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα  



Διαδικασία: 

Κόβουμε τις τομάτες στα 4. Βγάζουμε από μέσα τους τα σπόρια και το εσωτερικό και μας μένει μόνο η σάρκα. - Το εσωτερικό της τομάτας το κρατάμε για να το κάνουμε σάλτσα σε κάποια άλλη παρασκευή μας.- Κόβουμε την σάρκα τους σε λωρίδες και μετά σε καρεδάκια. Τοποθετούμε τα καρεδάκια σε σουρωτήρι.  Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία και έχουμε όλες τις τομάτες κομμένες μέσα στο σουρωτήρι, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις ανακατεύουμε με το χέρι να πάει παντού το αλάτι. Το αλάτι θα βοηθήσει ώστε να χάσουν οι τομάτες τα υγρά τους. Αφήνουμε τις αλατισμένες τομάτες στο σουρωτήρι για 1 περίπου ώρα μέχρι να στραγγίσουν. 

Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι που θα μπουν στο τέλος. Μόλις είναι έτοιμες, προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες τομάτες. Κατόπιν ρίχνουμε για αρχή την μία κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι ένας παχύρευστος χυλός σχετικά σφιχτός. Αν χρειάζεται και άλλο αλεύρι το προσθέτουμε και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το χυλό της τομάτας. Μόλις αποκτήσει το μείγμα μας την επιθυμητή σύσταση το αλατίζουμε. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί οι τομάτες είναι ήδη αλατισμένες από το σουρωτήρι που στράγγιζαν. 

Σε περίπτωση που κατά λάθος μας πέσει στο χυλό περισσότερο αλεύρι και σφίξει παραπάνω απ΄ ότι το θέλουμε, τότε επιτόπου κόβουμε μέσα λίγη ακόμα τομάτα σε καρεδάκια και ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάρει υγρασία και να ξαναγίνει παχύρευστος. 

Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Όταν το λάδι κάψει, ρίχνουμε μέσα με τη βοήθεια δύο κουταλιών τόπους – τόπους τους τοματοκεφτέδες μας και μετριάζουμε τη θερμοκρασία για να μην αρπάξουν. Εδώ χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να μην βάλουμε πολλούς τοματοκεφτέδες στο τηγάνι μονομιάς γιατί πέφτει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού με αποτέλεσμα να ρουφήξουν λάδι.  Είναι προτιμότερο να τηγανίζουμε τους τοματοκεφτέδες λίγους – λίγους. 

Μόλις είναι έτοιμοι από την μία πλευρά, τους γυρίζουμε να τηγανιστούν από την άλλη. Τέλος όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε πιάτο στο οποίο προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί  για να τραβήξει το περιττό λάδι. 

Στολίζουμε το πιάτο μας με φυλλαράκια δυόσμου και απολαμβάνουμε το απόλυτο καλοκαιρινό κεφτεδάκι μας!!

Καλή επιτυχία!!!!
  


29 σχόλια:

  1. Μόλις διάβασα τη συνταγή μαζί με την κόρη μου και τρέχουμε να μαζέψουμε τα υλικά για τους κεφτέδες!!!!!!Απόψε τρώμε ντοματοκεφτέδες!!!!Φιλάκια και ευχαριστούμε για την λαχταριστή συνταγή σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη απόλαυση σας εύχομαι!! Εύκολο και πεντανόστιμο μεζεδάκι Σοφία μου!

      Καλή όρεξη στην κόρη!

      Διαγραφή
  2. Χεχεχε όχι! Μη γίνεις σαν αυτές, σε παρακαλώ! Σε θέλουμε όπως είσαι. Να μας δίνεις κολασμένες συνταγές που χαλάνε τη σιλουέτα μας. Να σκέφτεσαι το φαγητό συνέχεια, όπως κι εμείς άλλωστε. Έτσι είναι, αν ξεκινήσεις food blog την πάτησες. :)
    Φοβεροί ντοματοκεφτέδες. Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ, όλο από άλλους τους τρώω. Θα τους δοκιμάσω όμως. Σ' ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει λοιπόν Μάγδα! Δεν θα γίνω σαν κι αυτές... Δεν χρειάζεται και πολύ για να με πείσεις εδώ που τα λέμε!! χιχιχι
      Και θα συνεχίσω να δίνω κολασμένες, παχυντικές, προκλητικά νόστιμες συνταγές!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Μην την ζηλευεις την πλαστικη γκομενα Χρυσαυγη μου! Το φαι ειναι απολαυση και μην μασας απο τα διαφημιστικα σποτακια της βιομηχανιας του αδυνατισματος. Και οποιος πει το αντιθετο, απλα δεν ξερει να μαγειρευει ή να τρωει...
    Ζητω ο ντοματοκεφτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήτωωωω τα ψωμάκια!!
      Ζήτωωωω τα προκοίλια!
      Ζήτωωωω τα περιττά κιλά!
      Ζήτωωωω οι ντοματοκεφτέδες!!!

      Χαλάλι όλα Μαρίνα μου για μια τηγανιά ντοματοκεφτέδες, για μια πιατέλα μελιτζάνες τηγανιτές και για μια μερίδα πατατούλες σπιτικές (τηγανιτές φυσικά!!)

      Φιλάκιααααααααα!

      Διαγραφή
  4. χαχα, απολαυστική ανάρτηση απο όλες τις πλευρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς δεν έχω αυγό και δυόσμο στο σπίτι, οπότε θα τα δοκιμάσω χωρίς, αλλά δεν κρατιέμαι και θα τους δοκιμάσω αύριο κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυγό δεν θα σου χαλάσει καθόλου το αποτέλεσμα. Δεν θα έχεις κάποια διαφορά στη γεύση. Περισσότερο σαν συνδετικό υλικό λειτουργεί. Μπορείς κάλλιστα και να μην το βάλεις.

      Ο δυόσμος πάλι είναι νόστιμος ο άτιμος και η προσθήκη του θυμίζει καλοκαίρι και φρεσκάδα. Η νοστιμιά των ντοματοκεφτέδων όμως δεν θα χαθεί με την απουσία του.

      Καλή δοκιμή εύχομαι!

      Διαγραφή
  6. Παίρνω τους ντοματοκεφτέδες κι αφήνω τις κελεμπίες για τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ! Το έπιασα το υπονοούμενο!! Θα φορέσω την κελεμπία με τον καύσονα και θα λανσάρω μόδα!!

      Φιλιά Μαρθούλα!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι δεν ζηλεύω καθόλου! ίσα ίσα που οικτίρω αυτές τις γκόμενες που χάνουν μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής!! γι'αυτό και θα τσιμπήσω 2 μερίδες ντοματοκεφτέδες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας! μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τι νομίζεις ότι έκανα Πέλλα μου?
      Για διαμαρτηρία τους τσάκισα, για διαμαρτηρία!!! χιχιχι

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!
    Λοιπόν ένα πράγμα που δεν αντέχω με τίποτα είναι τους ανθρώπους που είναι μίζεροι στο φαγητό! Όχι αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους, αυτοί πολύ καλά κάνουν, αυτούς που έχουν τη νοοτροπία της κοπελιάς που μόλις περιέγραψες!
    Το φαγητό είναι μία από τις υπέρτατες απολαύσεις αυτής της ζωής! Εϊναι ιεροτελεστία και όχι μια απλή ικανοποίηση βασικής ανάγκης!
    Για ντοματοκεφτέδες που λες τρελαίνομαι! Από τότε που μπήκε το καλοκαιράκι τους σκέφτομαι, αλλά θέλω να βρω συγκεκριμένα ντοματίνια Σαντορίνης και άντε να αλλάξεις γνώμη στον περίεργο άνθρωπο!
    Με τις φωτογραφίες σου πείνασα! Παίρνω 2 κριτσίνια από το συρτάρι του γραφείου μου και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ βρε Χρυσαυγή πολύ γέλασα με την στυλιζαριζέ γκόμενα!!! Δεν βαριέσαι έχουμε κι εμείς την χάρη μας, μην πτοείσαι!!
    Ντοματοκεφτέδες θέλω κι εγώ να φτιάξω πολύ καιρό, αλλά τελευταία τα μυαλά μου δεν είναι στην θέση τους!!!έχου ξιφύγ!!!τελείως !!!έχω τον αμάζευτο!!
    Τέλος πάντων, οι δικοί σου είναι λαχταριστοί και με την πρώτη σοδειά από τον μπαξέ θα φτιάξω οπωσδήποτε.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά δεν ξέρεις αυτό που λένε..: Never trust a skinny chef! Ε, και κάτι θα ξέρουν!
    Οι ντοματοκεφτέδες είναι τέλειοι! Και φαντάσου η μαμά μου είναι από Σαντορίνη και δεν μας φτιάχνει..γκρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα Χρυσαυγη μου
    Τι φρεσκια απο καθε αποψη αναρτηση!!Χαμογελασα με το υπεροχο,χιουμοριστικο κειμενο,θαυμασα τον αυτοσαρκασμο σου και γοητευτηκα με τους λαχταριστους ντοματοκεφτεδες!!!Αληθεια ειναι οτι μετα απο ενα ταξιδι πριν χρονια στη Σαντορινη ,ο συγκεκριμενος μεζες, μου ειχε μεινει αξεχαστος.Οπως επισης ειναι αληθεια οτι δεν πολυπροσπαθησα να βρω καποια συνταγουλα για να τους ξαναθυμηθω.Και να που ερχεσαι Χρυσαυγη μου σαν απο μηχανης Θεος , να μου προσφερεις αυτη την πολυτιμη συνταγη με ομολογουμενως καταπληκτικο αποτελεσμα ,αν κρινω απο τις φωτογραφιες και την συσταση των υλικων.Ειδικα αν γινουν μετοματακια Σαντορινης -που να τα βρεις ομως!-θα ειναι φανταστικοι.Προχωρα Χρυσαυγη μου στις διατροφικες απολαυσεις, μην εχεις ενδοιασμους,ολοι ξερουμε οτι ειναι στερημενοι ολοι αυτοι που στον βωμο της -ομορφιας?-απαρνουνται μικρες,καθημερινες χαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχα..η περιγραφή της ξανθιάς γκόμενας με τη ροκα παρμεζάνα απλά φανταστική...σαν να την βλέπω μπροστά μου :)

    Μα είναι δυνατόν να μην απολαμβάνουμε το φαγητό? Είναι η πιο ωραία απόλαυση του ανθρώπου. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ αυτούς που είναι μέσα στη στέρηση και χάνουν τόσες νοστιμιές. Αααα.. εγώ είμαι κοιλιόδουλη στον υπέρτατο βαθμό. Αφού λέω μερικές φορές ευτυχώς που δεν έχω σοβαρό πρόβλημα κιλών γιατι δεν θα το άντεχα. Τώρα τρώω κι άμα ξεφύγω λίγο χαλαρώνω.. :)

    Πάντως οι ντοματοκεφτέδες σου νοστιμότατοι. Δυόσμος και ντομάτα υπέροχος συνδυασμος. Καλοκαιρινός μεζές για ουζάκι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ✿彡✿¸.•°

    Que receita original!
    Tomates com hortelã... muito bom!!!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    (⁀‵⁀,) ✿
    .`⋎´✿✿¸.•°

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εγώ θα συμφωνήσω με την Ερμιόνη μας... πείνασα με τις φωτό...
    Πάω να φάω...
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πως θα γινει να μου στειλεις ενα πιατακι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ΄αυτό το λαχταριστό μεζεδάκι δύσκολα αντιστέκομαι στην επιθυμία απόλαυσης του!
    Αν είναι καλοφτιαγμένο, φρεσκοτηγανισμένο και λαχταριστό σαν το δικό σου, τότε...Ορμάω, χωρίς περιστροφές.
    Τη ρόκα-παρμεζάνα την αφήνω για πιο chic(?) περιστάσεις!:)

    Φιλιά σας Χρυσαυγή μου
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι καστανή σκούρα, με αρκετές "φουσκονεριές", που δεν φορά πλατφόρμες και τοπάκια γιατί της είναι αδύνατον να τα ισορροπήσει και τα δύο εξίσου και όταν δω μπροστά μου λαχταριστώ μεζεδάκι δεν υπάρχει περίπτωση να του πω ΟΧΙ σαν αυτό το Μεταξά!
    Άρα κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι δεν περιγράφεις εμένα με τίποτε γλυκιά μου Χρυσαυγή!!!μιας και μόνον στο ΦΑΓΟΥ έχεις πέσει μέσα :-))))
    Φιλιά πολλά και νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαχαχαχα πέθανα στο γέλιο με την ανάρτησή σου και την ξανθιά γκόμενα... αλλά η ερώτησή σου αφορά κι εμένα... έχω θέμα κι ας έχω μόνον 4-5 κιλά επιπλέον (θα τα χάσω ...μου δημιούργησε τύψεις)... γιατί Χρυσαυγή μου;;;; Εεεεε; τί σου έκανα;;;; και μου μοστράρεις και τους αχτύπητους, λαχταριστούς ντοματοκεφτέδες σου που θέλω να τους καταβροχθίσω μονομιάς!!!!!!! Οκ, θα κάνω δίαιτα από Σεπτέμβριο... προς το παρόν θέλω να απολαύσω τη μεσογειακή λιχουδιά που έφτιαξες!!! Φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τις λάτρεψα πέρυσι στη Σαντορίνη! Πεντανόστιμες! Μου άρεσε όμως επίσης και η εισαγωγή σου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχαχαχαχα κλαιω!!!!!οχι με την συνταγη ειναι τελεια!!!!!!!!αυτα που γραφεις πριν ομως!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πεθαίνω!!!!
    Μέσα ιουλίου ε??? γι αυτο την έχασα αυτή τη συνταγή!!!

    Φοβερός μεζές και άπαιχτες φωτογραφίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχισε να σκαλίζεις Πέπη τις καλοκαιρινές συνταγές των μπλόγκς.
      Εχεις χάσει επισόδια!!!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10