25 Ιουλίου 2013

Λαχανικά Ψητά



              Πραγματικά είναι ότι πιο καλοκαιρινό μπορώ να φανταστώ για συνοδευτικό γεύματος ή σαλάτα. Τα καλοκαιρινά λαχανικά ψήνονται ελαφρά έτσι ώστε να κρατησουν τη ζωντάνια και τις βιταμίνες τους και σερβίρονται με ένα απλό αλλά νοστιμότατο dressing.






ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΨΗΤΑ

Υλικά: 

1)      Διάφορα λαχανικά όπως καρότο, μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές, μανιτάρια κλπ
2)      Λάδι για την επάλλειψή τους
3)      Αλάτι κατά βούληση
4)      ½ ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί (προαιρετικά)
Υλικά για το dressing:
1)      1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γλάσο μπαλσάμικου
2)      1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικου
3)      50 γραμμάρια ελαιόλαδο
4)      ½ κουταλιά του γλυκού μέλι
5)      1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού μουστάρδα 



Διαδικασία:

                Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα λαχανικά από τα κοτσάνια τους. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ότι σχήμα επιθυμούμε (ραβδάκια, φέτες, ροδέλες) και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για μία ώρα να ξεπικρίσουν. 

                Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε  και τα υπόλοιπα λαχανικά σε ομοιόμορφα σχήματα και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ μαζί με τις μελιτζάνες. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να είναι κομμένα τα λαχανικά με παρόμοιο τρόπο και σε ίσο πάχος έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. 

                Ραντίζουμε τα λαχανικά με λάδι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα έχουν λαδωθεί απ΄ όλες τις μεριές. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι μέχρι να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να «κολυμπάνε» σε αυτό, απλά να είναι όλα επαρκώς λαδωμένα.

                Τα απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Πρέπει ο πάτος του ταψιού να είναι όλος καλυμμένος από τα λαχανικά, αλλά να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να ψηθούν σε σύντομο χρόνο. 

                Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε να έχουν μαλακώσει, αλλά να μην έχουν λιώσει. Τα θέλουμε να είναι τραγανά και να κρατούν τη ζωντάνια τους. Σε περίπτωση που απορροφήσουν τα υγρά που τα ίδια θα βγάλουν κατά το ψήσιμο και δούμε ότι χρειάζονται κι  άλλο χρόνο, ρίχνουμε μέσα στο ταψί, το πολύ μισό ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μείνουν τελείως στεγνά. 

                Την ώρα που τα λαχανικά είναι στο φούρνο, εμείς φτιάχνουμε το dressing.  Σε ένα βαζάκι  που κλείνει με καπάκι, βάζουμε όλα τα υλικά, το σφραγίζουμε και ανακινούμε έντονα για να αποκτήσει το μίγμα ομοιογένεια. 

                Σερβίρουμε τα λαχανικά ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με το dressing

                **Αν περισσέψει dressing το κρατάμε στο ψυγείο για μια επόμενη φορά. Απλώς όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία περίπου ώρα (πχ. στον ήλιο), έτσι ώστε να αναλιγώσει το λάδι που πιθανότατα θα έχει παγώσει μέσα στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!


 


32 σχόλια:

  1. Αυτή η σος ειναι όλα τα λεφτα!
    Ταιριάζει τέλεια με όλες τις σαλάτες νομίζω!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι ετσι ακριβως. Ταιριαζει ωραια με ολες τις πρασινες σαλατες. Αν και το χρωμα της δεν ειναι θελκτικο ειναι πολυ νοστιμη.

      Καλη σου μερα!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Πολύ ωραία σαλάτα!Τα ψητά λαχανικά είναι η αδυναμία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα μαγειρισσα. Νομιζω πως στους περισσοτερους αρεσουν εστω και ορισμενα απο αυτα. Ειναι πολυ δροσερα κι ευχαριστα τωρα το καλοκαιρι.

      Διαγραφή
  3. Πεθαίνω για ψητά λαχανικά, ειδικά για τις πιπεριές φλωρίνης που βλέπω ότι εχεις!!!
    Κρασάκι δεν έχω βάλει ποτέ!
    Θα το δοκιμάσω!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπα να βαλω και κατι ελαφρυ γιατι τωρα τελευταια πολυ στη σοκολατα το ριξαμε. Κι εγω Πεπη μου πεθαινω για αυτα. Κρασακι βαλε λιγο... να μην βρασουν μεσα σε αυτο. Να ψηθουν μοναχα.

      Διαγραφή
  4. Ότι έχω γυρίσει από το σούπερ μάρκετ και πήγα να κάνω τούμπες από τη χαρά μου που έχω όλα τα υλικά. Αμ δε! Αυτό το γλάσο του μπαλσάμικου με έστειλε! Δεν έχω τέτοιο... Δεν πειράζει, θα το φτιάξω χωρίς αυτό! Πάντως φαίνεται πεντανόστιμο συνοδευτικό Χρυσαυγή μου! Αν και τώρα το καλοκαίρι και σκέτο θα το έτρωγα.
    Πολλά πολλά φιλιά και όμορφες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Σε καταλαβαινω... Φτιαξ το και χωρις το γλασο μπαλσαμικου. Θαγινει εξισου νοστιμο το ντρεσσινγκ.

      Σε φιλω πολυ κοριτσακι. Χαιρομαι που σε βλεπω τωρα τελευταια.

      Διαγραφή
  5. Τη λατρεύω αυτή τη σαλάτα, Χρυσαυγή μου, χρυσοχέρα! Κι έτσι όπως την παρουσιάζεις εσύ, τη βλέπω άκρως ελκυστική! Πιατάκι μπορώ να ζητήσω;

    Πολλά φιλάκια από την Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητα οσα πιατα θες Ελενη μου. Απουσιαζες τοσο καιρο που δεν μπορω να στο αρνηθω.

      Φιλακια πολλα πολλα!!!

      Διαγραφή
  6. Tι έγινε σήμερα????Δεν πήγαμε θάλασσα και ψήνουμε λαχανικά????Είσαι τιμωρία για κάποιο λόγο ή στρίμωξες ανάμεσα στο χουζούρι της ξαπλώστρας,το παγωμένο ρόφημα και το ονειροπόλο βλέμμα,την υποχρέωση να μας κάνεις και το τραπέζι εξ αποστάσεως???????
    Έχω ένσταση..πέρα από την αδιαμφισβήτητα νοστιμιά της συγκεκριμένης πρότασης,πέρα από την επικουρική γευστική αναδόμηση των ψημένων λαχανικών από το απίθανο ντρέσσινγκ,πέρα από τις ΄΄ζουμερές΄΄ φωτογραφίες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το απλό γίνεται ελκυστικό ,ανάλογα με τον τρόπο που το παρουσιάζεις,θα πω μάλλον με βεβαιότητα ότι τα δικά σου! λαχανικά είναι ψημένα στα κάρβουνα και όχι στον φούρνο.....οι ραβδώσεις που αποκτούν τα λαχανικά όταν ψήνονται στα κάρβουνα είναι χαρακτηριστικές,όπως επίσης και η αλησμόνητη νοστιμιά τους!!!!
    Εγώ πάντως θα τα κάνω στον φούρνο,μιας που το μαγκάλι στο χωριό είναι μακριά....και ο ψήστης απουσιάζει!!Θα χωθώ στην κουζίνα μου με τους 45 βαθμούς και θα ψήνω....
    Έξω,η πρωϊνή δροσιά των μόλις 40 βαθμών θα με αποπλανεί...
    Θα ψήνω,θα περιλούζω...θα τρώνε,θα ζητάνε και άλλο[γιατί τα ρημάδια΄΄ πέφτουν΄΄στο ψήσιμο],θα υπομένω το εσωτερικό λουτρό και θα στέλνω τις ..ευχές μου στην Χρυσαυγή που με τιμωρεί καλοκαιριάτικα΄!!
    Μου χρωστάς πολλές βουτιές τώρα!!!!!!!!Θα απευθυνθώ και στη Ζαμπία που είναι πιο πρόθυμη!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα είπα μετά την σοκολατοεπιδρομή με την οποία σας βομβάρδισα τις τελευταίες ημέρες να σας κάνω λίγη δίαιτα, γιατί ακολουθούν κι άλλα "πρόστιχα" και "αμαρτωλά" εδέσματα....

      Αναψε λοιπόν μαγκάλια, κουζίνες ηλεκτρικές, γκάζια, φουφούδες, τζάκια ή ότι άλλο σε διευκολύνει τέλος πάντων Φωτεινή και ρίξε επάνω τα κολοκύθια και τις πιπεριές σου να ψηθούν. Η γεύση θα σε αποζημιώσει παρά το χαμηλό των θερμίδων. Τόσο ώστε να στερηθείς ακόμα και τη θάλασσα προκειμένου να απολαύσεις μια πιατέλα, να (με το συμπάθειο) από αυτά τα τραγανά λαχανικούλια.

      Ασε τους άλλους που προθυμοποιούνται, να κάνουν βουτιές και μακροβούτια. Εγώ είμαι της τάβλας. Κοινώς της ξαπλώστρας και της ταβέρνας και ότι ήθελε προκύψει!!

      Ζαμπία οι βουτιές όλες δικές σου! Θα πίνουμε τις μπύρες στην αμμουδιά και θα σε απολαμβάνουμε με τις ώρες!!!

      Κορίτσια σας φιλώ και τις δύο ιδιαιτέρως πολύ! χα!!

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένο πιάτο, από αυτά που με κάνουν να ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι!
    Απλά δεν χορταίνω να το τρώω και να το ξανατρώω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τρώς ένα σωρό από αυτά και να μην νιώθεις χορτασμένος ή βαρύς.
      Η αλήθεια είναι πως τα λαχανικά αυτά στην εποχή τους είναι ιδιαιτέρως νόστιμα και απολαυστικά.

      Καλή σου μέρα Ερμιόνη!

      Διαγραφή
  8. Δεν εχω φτιάξει ποτέ ψητά λαχανικά παρόλο που μου αρέσουν πολύ. Με πειράζουν περισσότερο δυστυχώς. Ειναι ομως γαργαλιστικά τα άτιμα. Οταν τα πετύχω σε ταβερνάκι τα επιλέγω!!!!
    Τι ειναι το γλάσσο μπαλσάμικου; Ξεχωριστό προιόν που πωλείται στο ΣΜ ή το φτιάχνουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα το γλάσσο μπαλσάμικου είναι ένα αρκετά πηχτό υγρό που φτιάχνεται με βάση το ξύδι μπαλσάμικο. Είναι γλυκόξινο και υπάρχει σε μπουκάλι σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα ξύδια, τα λάδια κλπ. Ουσιαστικά δίπλα στα ξύδια θα το βρεις.
      Δοκίμασέ το. Μπορείς με αυτό να συνοδεύσεις και άλλες σαλάτες πράσινες ή να στολίσεις τα πιάτα σου με ζικ ζακ (μιας και είναι πηχτό) όπως κάνουν οι σέφ!! Για επιπλέον εφέ!! χαχα

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. Σάλτσα δεν έχω υλικά εδώ να φτιάξω αλλά λαχανικά θα ψήσω αύριο έκανα σήμερα προμήθειες από κοντινό κήπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου και με απλό λαδόξιδο μια χαρά θα είναι τα λαχανικά.
      Σταθερή αξία!! Ειδικά αν είναι από κήπο χωρίς φάρμακα!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχα τα ψητά λαχανικά σου. Είμαι σίγουρη ότι γίνανε πεντανόστιμα συνοδευμένα με το καταπληκτικό dressing. Σίγουρα θα λατρέψω τη πικάντικη πινελιά που δίνει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα πιάτο που παρόλο που είναι τόσο απλό, παράλληλα το απολαμβάνεις πολύ κάθε φορά που το τρως. Το dressing σίγουρα ενισχύει τη νοστιμιά των ήδη υπέροχων λαχανικών!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Πολύ νόστιμα είναι έτσι τα λαχανικά αλλα και η σως που πρόσθεσες φαίνεται φανταστική!!!
    Φιλια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ρούλα. Σε προτρέπω να τα δοκιμάσεις ως ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό κρέατος ή ακόμα καλύτερα ψαριού, τώρα το καλοκαίρι!!

      Σε φιλώ πολύ!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία σαλάτα καλοκαιρινή! Με κάτι ψητό δίπλα είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Βέρα μου.
      Τα φτιάχνει και ένα αγαπημένο μου εστιατόριο σε μια εξαιρετικά πετυχημένη εκδοχή τους και συνιθίζω να τα παραγγέλνω μαζί με ψητό μπιφτέκι!! Υπεροχα!!!!

      Καλή συνέχεια στις διακοπές σας!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  13. Μ'αρέσει, μ' αρέσει, μ' αρέσει!!! Τα λατρεύω κι εσύ Χρυσαυγή μου, τα έφτιαξες τέλειααααα!!!! Και το dressing τους είναι ...απόλαυση μοναδική!!!!
    Να είσαι καλά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ.
      Με έπεισες με το σθένος και την ζωντάνια σου!


      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Τα ψητά λαχανικά είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά συνοδευτικά! Συνήθως βάζω μόνο μπαλσάμικο, αλλά τώρα που μας έδωσες συνατγή για dressing, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι Χρυσαυγούλα!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για αυτό λατρεύω το καλοκαίρι! Γιατί με πολύ απλά υλικά μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πιάτα όπως αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τρελαίνομαι για ψητά λαχανικά!Υπέροχη η σαλτσούλα σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχα, ότι πρέπει για το καλοκαιράκι! Και η σαλτσούλα τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10