10 Μαρτίου 2014

Κέικ με ταχίνι





Πέντε κιλά. Όσο είναι ένα ευτραφές νεογέννητο μωρό, όσο ένα δοχείο με λάδι ή ένα βαράκι γυμναστικής. Αυτό το πεντοκιλο εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια θέλω να ξεφορτωθώ από πάνω μου. Κουβαλάω ένα τεπόζιτο με λάδι που δεν το θέλω, αλλά κάνω τα πάντα για να το συντηρήσω... πιστέψτε με σε αυτό.



Εντάξειιιιιιιιιιιιι... δεν τα λες και πολλά. Μα δεν είναι και ασήμαντα. Είναι πέντε ολόκληρα κιλά που θέλουν κόπο και προσπάθεια για να φύγουν και να με κάνουν να νιώσω καλύτερα μέσα στο τζίν μου.




Ένα βαζάκι ταχίνι που είχα αγοράσει σε μια προσπάθεια να μπω σε πρόγραμμα τελικά μπήκε ευθής αμέσως στα αζήτητα της αποθήκης τροφίμων. Το συνάντησα ξανά προχθές σε μια εκκαθάριση και ευτυχώς δηλαδή που έχει μακρά ημερομηνία λήξης.

Εγινε κέικ. Πλούσιο, νόστιμο, αρωματικό, και πολύ ωφέλιμο. Κέικ όχι για δίαιτα, μα για νηστεία.

Σαρακοστής συνέχεια λοιπόν. Νηστεύετε, δεν νηστεύετε, το κέικ αυτό πρέπει να το φτιάξετε.
Δείτε τι ωραία που φούσκωσε. Έγινε ομοιόμορφα αφράτο, ικανοποιητικό σε μέγεθος και απόλυτα απλό σε διαδικασία. Όλα σε ένα μπολ και απλώς ανακατεύουμε.




  
ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ 

Υλικά: 

     1)      200 γραμμάρια ταχίνι
     2)      250-300 γραμμάρια ζάχαρη
     3)      100 γραμμάρια χλιαρό νερό
     4)      100 γραμμάρια κονιάκ
     5)      200 γραμμάρια φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
     6)      Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
     7)      Το ξύσμα από 1 λεμόνι
     8)      150 γραμμάρια καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
     9)   100 γραμμάρια σταφιδα
    10)      1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
    11)   ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σκόνη
    12)   2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
    13)   400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 


Μέθοδος: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το γαρίφαλο. Τα ανακατεύουμε. 

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ τώρα, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά – σιγά το νερό, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού. Μόλις ενσωματωθούν, γίνουν ένα μίγμα και το ταχίνι λιώσει,  ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δυό δόσεις ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, τα τριμμένα καρύδια και τη σταφίδα. Τα ομογενοποιούμε και αυτά ανακατεύοντας πολύ καλά.


Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα πολύ καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24ων εκατοστών και ψήνουμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει,  για περίπου 45 λεπτά. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς στο αερόθερμο.  Ελέγχουμε αν ψήθηκε στα 40 λεπτά μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει χωρίς υπολλείμματα ζύμης σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε χρειάζεται να μείνει στο φούρνο λίγα λεπτά ακόμα για να συνεχίσει το ψήσιμο. 

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρο και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει.


Καλή επιτυχία!!!





29 σχόλια:

  1. Πολύ αφράτο φαίνεται Χρυσαυγή μου και σίγουρα θα είναι μοσχομυρωδάτο! Υπέροχο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Μαρία ! Είναι και σούπερ αφράτο και μυρίζει τέλεια λόγω των δύο ειδών ξύσματος.
      Μείναμε πολύ ευχαριστημενοι!!!

      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. Χα,χα!Τι πλάκα που έχεις,Χρυσαυγή μου!
    Το κέικ φαίνεται πολύ λαχταριστό!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λένια μου.
      Το κέικ είναι υγιεινό και ήξερα ότι θα σου άρεσε.
      Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα.

      Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  3. Πω πω!! Σα τεράστιο ενισχυμένο καρβέλι φαίνεται!!!
    Μασίφ κέικ!!!
    Μ' αρέσει το ταχίνι και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!!
    Ωραίες φωτογραφίες, ειδκά η τελευταία.....μου 'ρχεται να ορμήξω!!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος σε εμποδίζει να ορμήξεις?
      Εγώ πάντως όχι!!!!!!!!!
      Be my guest!!
      Σερβίρω κομματάρα. Πάρε το πρώτο τρένο και έλα!

      Φιλιααα!

      Διαγραφή
  4. Αχ κι εγώ θέλω να χάσω λιγότερα αλλά...
    Και επίσης έχω στα αζήτητα βαζάκι με ταχίνι. Πως μετά να χαθούν τα κιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....αλλά άστα για αργότερα.
      Εγώ έτσι είπα Ξανθή μου..
      Και έτσι λέω κάθε χρόνο και περνούν και φεύγουν τα καλοκαίρια..
      Το βαζάκι σου να το αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όποιος και να είναι αυτός!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Διαίτης ίσως όχι, μα σίγουρα πολύ λαχταριστό και τέλεια φουσκωτό!
    Πώς τα καταφέρνεις, τι μαγικά και βουντού κάνεις στα κέικ σου και βγαίνουν πάντα επιτυχημένα!?

    Σε φιλώ πολύ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχα
      Μπααα!!! Από μαγικά δεν ξέρω.
      Μάλλον επειδή τους έχω αδυναμία δεν μου χαλάνε το χατήρι και φουσκώνουν.
      Τα αγαπώ και με αγαπούν!!!

      Περνόντας κάποια στιγμή από τα μέρη σου θα σου αφήσω ένα κέικ!!!!!!!!!!
      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Αυτό το πεντόκιλο, αχ αυτό το πεντόκιλο.......
    Και μου γεμίζεις και την οθόνη με αυτό το υπέροχο κέικ, και το τζιν θα συνεχίσει να βογκάει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την οφθαλμοθεραπεία δεν βογκάνε τα τζιν Χρύσα μου.
      Πρέπει μετά να ανοίξει και το στοματάκι. Και το δικό μου ανοίγει πολύ και τρώει τα πάντα.
      Τι να το κάνεις? Συμβιβάστικα πλέον με τις αδυναμίες μου. !!!

      Φιλιά !!

      Διαγραφή
  7. Πολυ φουσκωτο, πολυ καμαρωτο κ πολυ λαχταριστο το κεικ σου Χρυσαυγη μου!!
    Οι φωτος σου τοσο ωραιες!! Σε παρακαλω, κανε κατι, να μπορουμε να δοκιμασουμε ..αντε εστω να μυρισουμε διαδικτυακα!! :-)))) Το εννοω! :-D
    Φιλακια πολλα!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου όταν πέσει στα χέρια μου αυτή η τεχνολογία (της διαδικτυακής οσμής)
      τότε θα γίνω πολύ πλούσια και σίγουρα θα κάνω αυτά που ζητάς και ακόμη περισσότερα.
      Αν είμαι ακόμα εδώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ... Το εννοώ!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχα :-D

      Φιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!
      Ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  8. Τα κέικ με ταχίνι είναι φοβερά, για νηστεύοντες και μη.
    Έχουν πλούσια γεύση και υφή, είναι θρεπτικά και σούπερ χορταστικά.
    Μου αρέσει πολύ και η φωτογράφιση σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα!
      Είναι πολύ νόστιμα κέικ.
      Αξίζει να τα φτιάχνουμε όλο το χρόνο και όχι μονάχα σε περιόδους νηστείας!

      Καλό σου βράδυ Ερμιόνη!!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Το λατρεύωωωω!!!!!!!!!!! Αφράτο, ταχινένιο και αρωματικό... ό,τι καλύτερο για ένα κέικ!! Σε καλό σου Χρυσαυγή μου... το καταλιμπίστικα!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eχει φουσκώσει τέλεια Χρυσαυγή . Πολύ ωραίο, χορταστικό και υγιεινό.
    Ευκαιρια να αξιοποιηθεί το ταχίνι. Αν βάλεις δε και ταχίνι με γεύση πορτοκάλι θα είναι ακόμα πιο τέλειο.

    Το ζήλεψα το κέϊκ σου τώρα...

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ταχίνι εγώ το τρώω με το κουτάλι και ας παχαίνει το άτιμο! Οπότε φαντάσου αυτό το κέικ με πόση χαρά θα το καταναλώσω! Και έχει και καρύδια που λατρεύω και σταφίδες και πορτοκάλι ! Μπράβο Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε λέω ποτέ όχι σε κομμάτι από τέτοιο καταπληκτικό κέικ!!!!! Φουλ σε γεύση και αρώματα!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραιότατα ψημένο το κέικ σου, Χρυσαυγή μου, πρέπει να μοσχοβόλησε ο τόπος!!! Καλή εβδομάδα, ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ αυτά τα περιττά κιλά! Αλλά και πώς να αντισταθείς σ΄ένα τόσο νόστιμο κέικ, σαν το δικό σου;
    Διαίτης δεν το λες αλλά το βλέπω τόσο φουσκωτό και λαχταριστό!
    Τα κέικ σου πάντα βγαίνουν υπέροχα, μπράβο!
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 10 τα δικά μου κιλά........σε ένα χρόνο...............ούτε που τα κατάλαβα......αλλά πεισματικά ο΄τε που φεύγουν.....ορμόνες λέει ο γιατρός...................ουφ λέω εγώ!!!!!!!!!!! Το κεκάκι ιδανικό..........φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρυσαυγούλα πόσο όμορφη και ανοιξιάτικη φωτογράφιση!!!
    Ευτυχώς αγαπάμε ταχίνι σπιτι και το έχουμε σε διάφορες εκδόσεις, κανονικό, με μέλι, ολικής αλέσεως.
    Θα το φτιάξω το κέικ σου οπωσδήποτε. Με εχει πιάσει τελευταία μια μανία να τρώμε πιο υγιεινά και να κόψω όσο περισσότερη ζάχαρη απο τη διατροφή μας.
    Όσο γι'αυτά τα 5 κιλάκια, σου κάνω παρέα!! Εγώ απο τις εγκυμοσύνες τα κουβαλάω. Παλιότερα πιο νέα, τα έχανα αμέσως. Πλέον....άστα γερνάω:)))
    Και αυτό με το τζιν ρε γμτ. Είναι το άτιμο δείκτης κιλών. Στη ζυγαριά δεν ανεβαίνω. Απλά φοράω εκείνο το τζιν που δεν χωράω και κοιτάζομαι στον καθρέπτη απογοητευμένη:)
    Φιλάρες πολλές γλυκό μου κοριτσάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το cake φαίνεται απίστευτα φουσκωτό και αφράτο! :) Πολύ όμορφο!
    Μου αρέσει η ιδέα αντικατάστασης του βουτύρου με ταχίνι. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά μου ακούγεται σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το έφτιαξα και είναι πεντανόστιμο!!!!!!!!!!!!!!!!
    Με μια μικρή παραλαγή μόνο Χρυσαυγή μου γιατι είμαι έγκυος και δεν πρέπει να τρώω πολύ ζάχαρη...Έβαλα 200γρ ζάχαρη και αλέυρι ολικής. Υπέροχο!!! Μόνο που μου θρυμματίζεται όταν κόβω το κομμάτι, λές να είναι από το αλέυρι ολικής ή επειδή δεν έχει αυγά? Μέχρι και η μητέρα μου που δεν τρώει γλυκές γεύσεις δεν μπορούσα να το πάρω από μπροστά της!!! Θα το ξαναφτιάξω σίγουρα, πολύ υγιεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου!!!
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το κέικ αυτό. Σίγουρα είναι πολύ νόστιμο αλλά και θρεπτικό. Ειδικά στην κατάσταση που είσαι τώρα.
      Λοιπον. Ναι, είναι ελαφρώς τριφτό το κέικ. Όχι όμως τόσο όσο μου περιγράφεις. Η απουσία αυγών παίζει ρόλο στο ότι η μάζα του δεν είναι δεμένη μεταξύ της. Όμως πιστεύω ότι στην δική σου περίπτωση πρέπει να άλλαξε και η σύστασή του λόγω του αλευριού ολικής που χρησιμοποίησες. Δεν πειράζει. Έκανες πολύ καλά. Είναι πολύ ποιο υγιεινό. Δεν πειράζει που τριβόταν. Ίσως και να ψήθηκε λίγο παραπάνω. Ξέρεις, μερικές φορές τα κέικ τρίβονται και αν ψηθούν παραπάνω και χάσουν όλα τους τα υγρά.
      Χαίρομαι πάντως που σας άρεσε τόσο πολύ.

      Διαγραφή