31 Μαρτίου 2014

Ομελέτα με συκωτάκια






Μάλλον καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα! Πριν λίγες μέρες ένας φίλος ανέβασε στο face book μια φωτογραφία από φωλιά πουλιών που βρήκε πάνω σε δέντρο, στον κήπο της αυλής του. Σκαρφάλωσε και είδε ότι μέσα υπήρχαν τρία σκουρόχρωμα αυγά. Εντυπωσιακό! Η άνοιξη ήρθε για τα καλά και η ζωή γεννιέται από παντού.


Αυτά είναι τα 3 αυγουλάκια ..!

Αμέσως έπεσαν οι σχετικές φωτογραφίες και αναρτήσεις στο προφίλ του. Τόλμησα να κάνω "like" κι άρχισε να λαμβάνει μηνύματα ότι πρέπει να προσέχει τα αυγά, καθώς ψάχνομαι για περίεργες συνταγές... Τα κοτσύφια δεν θα γεννιούνταν ποτέ!

Τς, τς, τς!!!

Η απάντηση σε αυτές τις κακοήθειες και τις λασπολογίες που δέχομαι είναι αυτή η ομελέτα φίλοι μου! Από βιολογικά αυγά και συκωτάκια κότας. Τα κοτσύφια θα δουν τον ήλιο και πολλά στόματα θα κλείσουν.... μπουκωμένα από αυτή την τέλεια ομελέτα!



ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ 

Υλικά: 

     1)      350 γραμμάρια συκωτάκια από κοτόπουλο (μόνο συκωτάκια)
     2)      1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     3)      1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
     4)      ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
     5)      ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
     6)      ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
     7)      70 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
     8)      8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     9)      7 αυγά
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι 



Διαδικασία: 

                Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε τα συκωτάκια ολόκληρα και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά (πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι).  Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 40 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να τα δούμε να έχουν ψηθεί ως μέσα και να μην έχουν καθόλου αίμα. Στο διάστημα αυτό τα γυρίζουμε μία φορά.

                Εν το μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας λάδι και όταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά και να γυαλίσει. Προς το τέλος του σοταρίσματος ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε, ετσι ώστε να μην καεί και πικρίσει. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μίγμα. 

                Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα εβαπορέ. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε  όλο το περιεχόμενο του τηγανιού που είναι πια σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε. 

                Όταν τα συκωτάκια είναι πια ψημένα, βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και τα τεμαχίζουμε με ένα μαχαιροπίρουνο σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και βάζουμε πάλι το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι η ομελέτα να πήξει  και να αποκτήσει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. 


Καλή επιτυχία!




22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... άστους να ...λασπολογούν!!!! Τα κοτσύφια την ...γλύτωσαν (!!!!!! :))))) κι εσύ έφτιαξες μια ιδιαίτερα νόστιμη ομελέτα!!! Πολύ ωραίο πιάτο!!!! Μην τους δίνεις να δοκιμάσουν για να ...μάθουν να σε κακολογούν!!!! χαχαχαχα
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα κάνω Κική μου!
      Την έφαγα όλη μόνη μου. Όχι σε μια μέρα όμως! χαχαχα Εντάξει... είπαμε!
      Ήταν τέλεια!
      Σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Πωπώ.. και θα ήταν αυτό για πρωινό τώρα....μούρλια!!!!
    Πολύ μου αρέσουν τα συκωτάκια στην ομελέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσουν τα συκωτάκια στην ομελέτα Βέρα, από μικρό παιδί!!!!
      Και τηγανιτά ακόμα καλύτερα!!!

      Διαγραφή
  3. Αχ βρε Χρυσαυγή, πως αντέχεις την μυρωδιά από τα συκωτάκια κοτόπουλου; Είναι από τις μυρωδιές που δεν αντέχω καθόλου, όσο λαχταριστή κι αν μου φαίνεται η ομελέτα σου!!!

    Υ.Γ. Πολύ ανοιξιάτικο το σχέδιο του πιάτου σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου φαίνεται άσχημη καθώς ψήνονται με τα μπαχαρικά τους και τα μυρωδικά που βάζω πχ. το θυμάρι ή τη ρίγανη. Νομίζω ότι δεν σου αρέσουν. Από 'κει ξεκινάει το πρόβλημα.

      Το πρόσεξες το πιάτο, ε?
      Μπορεί η ομελέτα να μην σου έκανε κλικ, αλλά βρήκες ένα στοιχείο διακοσμητικό που κόλλησες. Σε ευχαριστώ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερη η ομελέτα σου. Δεν μπορώ να φανταστώ την γεύση της. Υποθέτω θα είναι πολύ νόστιμή!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να τη φανταστείς... Πρέπει λοιπόν να τη δοκιμάσεις Νοτούλα.
      Είναι όντως νόστιμη. Αν σου αρέσουν τα υλικά δηλαδή...
      Φιλιά και καλό μήνα από αύριο σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  5. αυγά και κοτο-συκωτάκια!!!! Τρελαίνομαι!! Θα την κάνω μέσα στην εβδομάδα!! Έφερε κι η μάνα μου φρέσκα αυγά από το χωριό!!! Γιαμ γιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα Εντάξει λοιπόν!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Δεν στέλνεις και καμία από τις τέλειες φωτό που βγάζεις με την ομελέτα, για να την ποστάρω στην ανάρτηση με λινκ προς το μπλόγκ σου ???
      Φιλιά πολλά Ελπίδα μου!

      Διαγραφή
  6. Απίθανη, εξαιρετική, μοναδική ομελέτα...κι ας μην είναι αυγά από κοτσύφια! :)

    Τα συκωτάκια πουλιών είναι πεντανόστιμα. Ήταν ο αγαπημένος μου μεζές, όταν στο σπίτι υπήρχε κότα, ξεχώριζαν το συκωτάκι για δικό μου μεζεδάκι τηγανητό!

    Όπως τα έβλεπα ψημένα στο pyrex και το φρυγανισμένο σου ψωμί δίπλα, μού ήρθε η ιδέα ενός πατέ συκωτιού απλωμένου επάνω στην ψημένη φέτα ψωμιού!
    Θα ήταν τέλειος συνδυασμός. μαζί με κόκκινο κρασί, μπρούσκο!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες κι άλλα! Πες κι άλλα!!! Μ' αρέσουν τα σχέδια σου!!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!
      Πήρες την ιδέα και την πήγες ένα βήμα ποιό πέρα.
      Τα συκωτάκια μου άρεσαν κι εμένα από μικρό παιδί.
      Πάντα τα διάλεγα από το ταψί και πάντα τα κρατούσαν για μένα.
      Αδυναμίες βλέπεις...

      Εντάξει.. θα το πιούμε το μπρούσκο!!
      Θα πιώ κι εγώ αυτή τη φορά!

      Φιλιά πολλά !

      Διαγραφή
    3. χαχαχαα Εσύ από κάτω... μη δεις αλκοόλ.. στριμώχνεσαι, να πάρεις σειρά!

      Διαγραφή
    4. Το πατέ σε συνδυασμό με το μπρούσκο μου έκανε κλικ!!!
      Είμαστε της γαλλικής φινέτσας... εμείς!χαχαχαχα

      Διαγραφή
  7. Μου άρεσε πολύ έτσι όπως ξεροψήθηκε στο φούρνο και έκανε αυτή τη χρυσαφένια κρούστα!
    Μπορεί να μην είμαι τόσο φανατική του κοτο-συκωτακίου (;) αλλά μου έδωσες πολύ ωραία ιδέα για τέτοιου είδους ομελέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ, λοιπόν! Βάλε λαχανικά, αλαντικά, τυριά, ότι εσύ αγαπάς και φτιάξε κατ΄αυτό τον τρόπο μια δικιά σου ομελέτα φούρνου να την ευχαριστηθεί η ψυχή σου!
      Εχει τα πλεονεκτήματά της.
      Καλύτερη εμφάνιση, ποιό όμορφη παρουσίαση στο σερβίρισμα και λιγότερο σαφώς κόπο και προσοχή κατά το μαγείρεμα.

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ συκωτάκια πουλιών και ούτε και ήθελα ποτέ!
    Οι φωτογραφίες σου όμως είναι τόσο ωραίες και προκλητικές που θέλω η ομελέτα σου να μπει στη λίστα επόμενου τσιμπουσίου!!!χαχαχαχα
    Μη το ξεχάσεις!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε τόσα πολλά να δοκιμάσουμε στο επόμενο brunch που πρέπει να αρχίσω από τώρα να σημειώνω τις επιθυμίες σας!!!
      Αντε να δούμε που θα μας βγάλει και αυτό!!! χαχαχχαχαχαα
      Φιλιααα!

      Διαγραφή
  9. Μας αρέσουν πολύ τα συκωτάκια πουλιών! Πολύ όμορφη η ομελέτα σου Χρυσαυγή μου! Πραγματικά λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άστους να λένε ότι θέλουν, εμείς δεν δίνουμε σημασία.
    Λατρεύω τα συκωτάκια και ο τρόπος που μας τα παρουσίασες είναι λαχταριστός! Το βλέπω, θα με κάνεις να τρέχω να αγοράζω υλικά να τα φτιάξω!!Φοβερή ομελέτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eίναι να μην σου βγει το όνομα... κακοήθειες..χιχι.

    Πολύ ωραία ομελέτα. Και μου θύμησες πως έχω πάρα πολύ καιρό (δηλαδή χρόνια) να φάω συκωτάκια κοτόπουλου. Παλιά θυμάμαι μας τα τηγάνιζε η μαμά μου. Τι μου θύμησες...

    Τώρα που τα κοτόπουλα δεν έχουν τα συκωτάκια μέσα τα έχω ξεχάσει τελείως.
    Μπράβο Χρυσαυγή πολύ ωραία ομελέτα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή