8 Ιουνίου 2014

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο και λάιμ






Μετά την απόλυτα επιτυχημένη συνταγή της κλασικής κοτοσαλάτας που φτιάχνω εδώ και κάτι χρόνια ανακάλυψα  προσφάτως και αυτήν που δείχνω σήμερα.

 Μερικές φορές εκεί που πιστεύεις πως έχεις βρει το απόλυτο ιδανικό και είσαι ευτυχισμένος, έρχεται μια νέα ιδέα, ένας αέρας ανανέωσης για να πάει το ιδανικό περίπατο! Αναφερόμενη σε μαγειρική και μη...



Στην προκειμένη, η κλασική μου κοτοσαλάτα πήγε ένα βήμα παραπέρα. Όχι γιατί ψαχνόμουν να βρω κάτι καλύτερο, καθώς όταν συναντήσω τον "έρωτα" μένω εκεί για πάντα χωρίς τίποτα να μπορεί να με κάνει να βαρεθώ. Παρ΄όλα αυτά, η αναβάθμηση έγινε από μόνη της ως δια μαγείας. Λες και ήταν να γίνει. Ήρθε αυτή και με βρήκε.

Με την προϋπόθεση ότι το αβοκάντο είναι αγαπημένο σου υλικό θα λατρέψεις την κοτοσαλάτα αυτή. Κι αν έτυχε ποτέ να δοκιμάσεις την παλιότερη συνταγή, θα ανακαλύψεις ότι η σημερινή μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη, συνδυασμένη με αβοκάντο και λάιμ, που σίγουρα την δροσίζουν! 

 

Νομίζω ότι βρήκα ΞΑΝΑ, το ιδανικό μου. Και δεν ελπίζω να πάει ένα βήμα παραπέρα!
Πόσο πια?????
 
 


ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ LIME

Υλικά: 

     1)      2 γεμάτες κούπες κοτόπουλο ψημένο και ψιλοκομμένο
     2)      1 πολύ μεγάλο αβοκάντο ή δύο μέτρια ψιλοκομμένα
     3)      ½ κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια)
     4)      ½ κούπα σέλινο ψιλοκομμένο
     5)      ¼ κούπας παρμεζάνα τριμμένη
     6)      1 lime το χυμό του ή και παραπάνω ανάλογα με το γούστο σας
     7)      Αλάτι
     8)      Πιπέρι
     9)      3-4 μεγάλες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα


      Μέθοδος: 

Πριν καθαρίσουμε και κόψουμε το αβοκάντο, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα κρεμμυδάκια, το σέλινο και την παρμεζάνα. 

Στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αβοκάντο. Αν το κάνουμε από πριν θα μαυρίσει. Το προσθέτουμε στο μπολ και στύβουμε από πάνω το lime. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις 3-4 κουταλιές μαγιονέζα. 



Ανακατεύουμε απαλά έτσι ώστε το αβοκάντο να μην λιώσει. Δοκιμάζουμε και ανάλογα με το γούστο μας προσθέτουμε ή όχι λίγο ακόμα χυμό lime. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η κοτοσαλάτα αυτή τρώγεται σκέτη, πάνω από φρυγανισμένο ψωμί καλής ποιότητας αλλά και μέσα σε τορτίγες τυλιγμένες ρολό. 

Καλή επιτυχία!!




34 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... η κοτοσαλάτα σου εξελίσσεται και "ανθίζει"!! Μαζί ανθίζει και η δική μου όρεξη να την απολαύσω μια και λατρεύω τα υλικά που την εμπλούτισαν!!! Υπέροχη η κοτοσαλάτα, υπέροχη η παρουσίαση και οι καταπληκτικές σου φωτό με έκαναν να θέλω να απλώσω το χέρι να πάρω ένα κομμάτι ψωμί... αυτό το προτελευταίο αλλά και για το τελευταίο δεν θα έλεγα όχι (με λίγη ακόμα κοτοσαλάτα)!!! :)
    Καλή σου μέρα και φιλιά από τη ...φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Κική το είπες! Ανθίζει!!!
      Πολύ μου άρεσε!

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!

      Διαγραφή
  2. Μα τι εντυπωσιακή σαλάτα!
    Οι φωτογραφίες και το styling εξαιρετικότατα...!! Τα δε κοντινά πλάνα είναι για να αποπλανήσουν ακόμα και τον πιο εγκρατή τροφολάγνο.

    Για την ίδια τη σαλάτα και τα συστατικά της: είναι στις γεύσεις που μ΄ αρέσουν και θα τη φτιάξω σύντομα, πολύ σύντομα!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου για τα θερμά σου λόγια!
      Περιμένω λοιπόν να μου πεις πως την βρήκες μετά την ανανέωση!
      Νομίζω ότι θα σου αρέσει!

      Σε φιλώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
  3. Το ιδανικό είναι στο μυαλό μας.Νομίζω ότι πάντα υπάρχει ένα σκαλοπάτι που μας πάει στο ιδανικότερο,αρκεί βέβαια να δίνουμε ευκαιρίες.Σε κάθε πτυχή της ζωής μας.Όσον αφορά τις σχέσεις μας,ή την καθημερινότητα μας.Ακόμα και στην επαφή μας με την γεύση ,ή τις άπειρες μικρές χαρές και αναζητήσεις που η μέρα μας επιφυλάσσει.
    Η αναζήτηση του, έχει να κάνει με την προσπάθεια του ατόμου να μην επαναπαύεται.Να επιδιώκει να φέρνει εκπλήξεις στη ζωή του,να αναζητά την περιπέτεια,να προσφέρει εμπειρίες στο μυαλό του,να μαθαίνει από τα λάθη του,να διδάσκεται ,να κάνει καινούργια πράγματα.Εξάλλου όταν κάνεις μόνο αυτά που ξέρεις να κάνεις,τότε δεν κάνεις αρκετά!
    Κάπως έτσι πρέπει να ξεκίνησε και η περιπέτεια της κοτοσαλάτας Χρυσαυγή μου.
    Η αναζήτηση του καινούργιου.Η αποφυγή του πεπατημένου και η ανάγκη της δημιουργίας μιας νέας γεύσης.Η φαντασία που ξεσηκώνει και που καταλαγιάζει την ανία.Το ξεσήκωμα μιας ιδέας που φορτίζεται από τον καθημερινό βομβαρδισμό πληροφοριών και που η δύναμη του νου μας,επιδιώκει να ξεσκαρτάρει το ωφέλιμο από το άχρηστο.Σημαντική διεργασία.
    Η παγίδα στην καθημερινότητα μας, είναι να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να λιμνάζει στα γνωστά.
    Να αναζητούμε το καινούργιο,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το υιοθετούμε πάντα.Να προσφέρουμε την περιπέτεια,για την χαρά της εμπειρίας.Για την γνώση και την σοφία της .
    Και η νέα συνταγή της σαλάτας είναι μια μικρή περιπέτεια.Το περπάτημα προς αναζήτηση της τέλειας γεύσης.Ένα μικρό βήμα,.όχι μετέωρο,προς την χαρά της απόλαυσης.Το άγγιγμα του ιδανικού,μέχρι την επόμενη τελειότερη συνταγή που ανατρέψει την προηγούμενη.Γιατί έτσι λειτουργεί ο περιπετειώδης περιπατητής.Βαδίζει σε γνωστά και άγνωστα ίχνη ,ψάχνοντας.Ιχνηλατώντας τα παλιά,και αναζητώντας τα καινούργια.
    Την προηγούμενη Κυριακή ,σε φιλικό τραπέζι είχα κάνει την κοτοσαλάτα σου.
    Συνόδευσε υπέροχα τα ψητά λαχανικά μας και απέσπασε πολύ θετικές εντυπώσεις.Και εγώ νομίζω ότι είναι από τις πιο ώριμα γευστικές συνταγές που μπορεί κάποιος να προσφέρει σαν επικουρική συνοδεία στα υπόλοιπα εδέσματα.
    Σήμερα διαπιστώνω,ότι υπάρχει και η επόμενη φάση.Η περιπετειώδης.Το νέο μυστικό υλικό που την αναβαθμίζει.Που την ανεβάζει σε υψηλότερο σκαλοπάτι και που σε κάνει εσένα να ισορροπείς στα νέα γευστικά σύνορα που ευτυχώς δεν χρειάζεσαι διαβατήριο για να περάσεις.Εισέρχεσαι στη χώρα της γευστικής ανακάλυψης,ταξιδεύεις και΄΄ οσμίζεσαι ΄΄τα νέα ταξιδιωτικά κριτήρια που σε κάνουν να περνάς όμορφα.Αφήνεσαι με εμπιστοσύνη στην περιπέτεια της γεύσης.Βουτάς με εμπιστοσύνη στο κενό και στο ίλιγγο που η νοστιμιά αφήνει πίσω της,έχοντας στο μυαλό σου την απορία...άραγε ανακάλυψα την τέλεια γεύση?
    Καλή Κυριακή Χρυσαυγούλα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Σου στέλνω τα πιο ζεστά φιλιά μου!!!!!!!!!!!!!Και είναι πολλά πολλά ,όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Φωτεινή!!
      Ωστε την έφτιαξες τόσο σύντομα?
      Α!!! Είδες... εκεί κοντά είχα φτιάξει κι εγώ την ανανεωμένη μου έκδοση και περίμενε υπομονετικά μέχρι να δει το φως της δημοσιότητας χθες.

      Χαίρομαι που την βρήσκεις τόσο καλή!
      Χαίρομαι που ήταν η αφορμή να αποσπάσεις θετικά σχόλια για την μαγειρική σου!

      Σε φιλω και σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως!!

      Διαγραφή
    2. Φωτεινούλα ήθελα να γράψω παραπάνω και το σκέτο Φωτεινή μου φάνηκε ψυχρό καθώς το ξαναδιάβασα.. αλλά είχα ήδη πατήσει τη "δημοσίευση"!

      Φιλιά ξανά!

      Διαγραφή
  4. θα τη δοκιμασω οπωσδηποτε αν και δεν τρελαινομαι πολύ για αβοκάντο... φιλιά πολλά Χρυσαυγή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα!
      Αν δεν τρελαίνεσαι για το αβοκάντο, τότε να φτιάξεις την αρχική συνταγή.
      Θα σου αρέσει πολύ! Στο υπογράφω!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
    Τι καταπληκτικές φωτογραφίες! Ζωντανές και πολύ δελεαστικές, προβάλλουν εξαιρετικά την υπέροχη σαλάτα σου! Εύγε, τα υλικά της είναι του γούστου μου, εκτός της μαγιονέζας!
    Να βάλω γιαούρτι που μου αρέσει με το αβοκάντο;
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου!
      Χμ.. δεν την θες τη μαγιονέζα, ε?
      Λοιπόν νομίζω πως μπορείς να την ανκατέψεις με γιαούρτι αλλά όχι σκέτο.
      Θα σου βγει πολύ γιαουρτένια. Θα ξεφύγει εντελώς από την γεύση της.
      Μήπως να έβαζες μισό μισό γιαούρτι με μαγιονέζα?
      Αν όχι, θα σου προτείνω να βάλεις γιαούρτι με λίγο κατίκι... ίσως για να σπάσει την ξινή γεύση του.

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!1

      Διαγραφή
    2. Έτσι θα το φτιάξω! Με γιαούρτι και κατίκι!!

      Διαγραφή
    3. Ωραία Πέπη! Περιμένω να μου πεις πως σου φάνηκε λοιπόν!

      Διαγραφή
    4. Και εγώ θα δοκιμάσω το κατσίκι που λατρεύω!Ωραια ιδέα Χρυσαυγη μου!!!´
      Και όλα αυτα επειδή δεν αρέσει η μαγιονέζα στην Ελένη .....!

      Διαγραφή
    5. Αν δοκιμάσεις το καΤσίκι Φωτεινή μου, τότε θα φτιάξεις μια ωραιότατη κατσικοσαλάτα με αβοκάντο, την οποία θα πέθαινα να δοκιμάσω μιας και λατρεύω τα αμνοερίφια! χαχαχαχαχα
      Λοιπόν επειδή ο δαίμον του τάμπλετ σου καταλαβαίνω πως ξαναχτύπησε, δοκίμασε αυτή τη φορά την κοτοσαλάτα με ΚΑΤΙΚΙ και βλέπουμε για τη συνέχεια!!!!!!!!!!!!!!!
      Σε πειράζωωω !!!!!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    6. Μόλις την έφτιαξα με κατίκι και γιαούρτι...ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Εντάξει, αύριο επιστρέφω σπίτι και πάω κατευθείαν για αβοκάντο....
    Φιλιά καλοκαιρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ! Μην ξεχάσεις και το κοτόπουλο!!!!!!
      Αν είναι σουβληστό ακόμα καλύτερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά δροσερά!

      Διαγραφή
  7. Δώσε κι εμένα μπάρμπα δε λένε;;;Έ! Αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανανεωμένη, καλοκαιρινή, δροσερή, καταπράσινη ανάρτηση!!!
    Οι φωτογραφίες σου τόσο ζωντανές..τα τελευταία κοντινά πλάνα μ' έχουν ζαλίσει!!!!
    Μπράβο σου έκανες εξαιρετική δουλειά!!
    Το 'χεις και με τις κοτοσαλάτες. Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές τη κλασική σου και είμαι σίγουρη οτι και αυτή θα είναι πεντανόστιμη!!! Εγκρίνω υλικά!!!
    Καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει το πράσινο και το αβοκάντο βοήθησε στο να κάνω τη φωτογράφηση σε αυτές τις αποχρώσεις.
      Φτιάξε την κοτοσαλάτα και τα ξαναλέμε με τις σημειώσεις σου και τις εντυπώσεις σου!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. ΜΜΜΜ παίρνω το ψωμάκι μου με μία γερή δόση κοτοσαλάτας και φεύγω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια κοτοσαλάτα και ειδικά σερβιρισμένη σε φρυγανισμένο ψωμί απογειώνεται! Γειά στα χέρια σου. Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλή εβδομάδα από αύριο μιας και το τριήμερο μόλις τελείωσε!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. E πόσα βήματα να την πας παραπέρα ????
    Δεν πάει...μένει εδώ... στάση για απόλαυση

    Πολύ ωραία συνδύασες το αβοκάντο και το λάϊμ Χρυσαυγή μου. Είμαι σίγουρη για την νοστιμιά της.

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσπαθείς να μου βρεις κι' εμένα το ιδανικό...και να με κάνεις να φάω με μεγαλύτερη ευχαρίστηση το αβοκάντο, Χρυσαυγή μου, μιας και οι φωτογραφίσεις σου με πείθουν να την δοκιμάσω τούτη την "προχωρημένη" εκδοχή σου!!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καλυτερό μου τώρα το καλοκαίρι οι σαλάτες και όσο πιο πλούσιες τόσο πιο νόστιμες... άμα έχουν και μαγιονέζα είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα της νοστιμιας τους!!!! Το άτιμο το αβοκάντο είναι νόστιμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ααα, μπαίνει σίγουρα στα υπό δοκιμήν!!!! Και το κοτόπουλο μάς αρέσει και το αβοκάντο και το λάιμ!!!
    Εντωμεταξύ, πεινάω και η τελευταία φωτογραφία σου με το φρυγανισμένο ψωμί, κάνει το στομάχι να παραπονιέται ακόμα πιο έντονα!!!
    Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, κρίνοντας από τα υλικά (και τις φωτογραφίες φυσικά), άσε που έχει μέσα το νέο πάθος της ζωής μου,(βλέπε αβοκάντο)! Φιλιά γλυκιά μου Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κοτοσαλάτας! Τώρα το καλοκαίρι μπαίνει υπό δοκιμή μιας και οι δροσερές σαλάτες επιβάλλονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπώ πολύ τέτοιου είδους σαλάτες ειδικά το καλοκαίρι! Είναι τέλεια! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πωπω...υπερπαραγωγή η σαλάτα σου!
    Τι καλύτερο για τα καλοκαιρινά μας γεύματα μετά το μπανάκι στην θάλασσα;
    Υπέροχη ιδέα και καταγράφεται φυσικά!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή