2 Ιουνίου 2014

Κέικ Μαυροδάφνης







Καλό μήνα! 

Επισήμως καλοκαίρι. Ο αέρας μας  ταλαιπωρεί εδώ και μια περίπου εβδομάδα, οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν φθινοπωρινές, κατά τόπους πέφτουν και βροχές... αλλά παρ΄όλα αυτά έφτασε  το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι. 


Βλέπω κοπάδια απο άσπρα προβατάκια στην επιφάνεια της θάλασσας και είναι ακριβώς αυτό που σιχαίνομαι σε αυτήν. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν τη θάλασσα «λάδι». Χαλαρώνω όταν τη βλέπω ήρεμη και αναστατώνομαι όταν είναι φουρτουνιασμένη. 

Για το λόγο αυτό νομίζω ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να έχω σπίτι κτισμένο ακριβώς δίπλα της. Ο αέρας είναι ο εχθρός μου, αφού εκτός από μελαγχολικά συναισθήματα μου φέρνει και ημικρανίες.

Για να "μην πάρουν τα μυαλά μου αέρα" λοιπόν, κλείστηκα μέσα. Εφτιαξα ένα αγαπημένο κέικ με έντονη την παρουσία του  γλυκού κρασιού, με σοκολάτα και κανελογαρίφαλο  που δημιουργούν έκρηξη γεύσης  δημιουργείται ένα κέικ σπογγώδες και υγρό, εξαιρετικής νοστιμιάς.

Τρώγοντας γαλήνεψα...





ΚΕΙΚ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗΣ 

Υλικά: 

     1)      250 γραμμάρια ζάχαρη
     2)      250 γραμμάρια βούτυρο
     3)      5 αυγά
     4)      230 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     5)      20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
     6)      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
     7)      ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
     8)      140 γραμμάρια γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
     9)      200 γραμμάρια μαύρη τρούφα 




Μέθοδος: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο. 

Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν. Κατόπιν ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν και το  1/3 από το αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και ταυτόχρονα προσθέτουμε εναλλάξ και σε δόσεις τη Μαυροδάφνη και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν και τα δύο απόλυτα στο μίγμα. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τελευταία και την τρούφα και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε τη ζύμη μέσα σε αυτήν.  Βάζουμε το κέικ στο φούρνο και το ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς, στο αερόθερμο. Στα 40 λεπτά ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν το κέικ μας είναι έτοιμο. Το μπήγουμε σε ένα – δύο σημεία του και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να ψηθεί για μερικά λεπτά ακόμα. Ελέγχουμε πάλι να δούμε αν ψήθηκε και όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα του και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο. 

Καλή επιτυχία!! 

 


35 σχόλια:

  1. Τι ωραία εισαγωγή γι' αυτό το υπέροχο κεικ της Ζαμπίας!!!
    Η παρουσίαση και οι φωτογραφίες σου εντυπωσιακές!!!!
    Για τη γεύση του....ξέρω....το έχω φτιάξει κι εγώ....πολύυυυυυυυυ νόστιμο!!!!!!!!!!!
    Μπράβο σου! Ωραία ανάρτηση!
    Καλημέρα και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω ότι ξέρεις τη γεύση!!!
      Ήσουν η πρώτη απ΄τις δυό μας άλλωστε που το έφτιαξες. Μετά ακολούθησα κι εγώ.
      Καταπληκτική γεύση.
      Σε ευχαριστώ για τα υπόλοιπα!

      Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα με τρομάζει.Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να ασκώ κάποιο επάγγελμα που να με ανάγκαζε να είμαι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτήν.Ή το χειρότερο ,μέσα σε αυτήν.Τα μεγάλα κύματα τα φοβάμαι.Τρέμω τον βυθό και αυτά που κρύβονται σε αυτόν.Γι΄αυτό και οι θάλασσες που κολυμπώ πρέπει να είναι απάνεμες,με τυρκουάζ νερά και σχετικά αβαθείς....να ελέγχω αυτό που υπάρχει κάτω από τα γυμνά πόδια μου.
    Οι θάλασσες ΄΄λάδι΄΄που προτιμάμε να κολυμπάμε Χρυσαυγή μου,η καθεμιά για τους λόγους της,μπορεί να έλεγε κάποιος ότι είναι το ΄΄σιγουράκι΄΄στη ζωή.Η ασφάλεια και όχι η αναζήτηση της περιπέτειας.Ο φόβος του αγνώστου και η αποφυγή της συναισθηματικής τρικυμίας.Έτσι τουλάχιστον με πληροφόρησαν.Κάποιοι φίλοι ,που θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα σαν σέρφερ σε ακτές της Αυστραλίας,των οποίων τα κύματα φθάνουν και τα είκοσι μέτρα.Αυτοί που ηδονίζονται ,όταν το σκαφάκι τους ισορροπεί στην κορυφογραμμή τεράστιων κυμάτων και κατόπιν βουτά στο μαύρο υδάτινο κενό με την ίδια συμπεριφορά ενός φελλού που τον παρέσυρε ένα ρέμα.
    Και μόνο που το σκέφτομαι παθαίνω ίλιγγο.
    Ελαφριά ζάλη βέβαια έχω και στην πρωινή θέα του κέικ.Η πρώτη εικόνα μετά τον αχνιστό-ακόμα!-καφέ μου.Τον σκέτο καφέ μου που τον πίνω αργά και παράλληλα σκέφτομαι πόσο όμορφα θα τον συνόδευε το φουσκωτό κέικ Μαυροδάφνης.
    Συγχρόνως χαμογελώ.Γιατί είναι πολύτιμο να σκέφτεσαι δύο πολυαγαπημένα πρόσωπα με κοινούς στόχους,αλλά παράλληλες δράσεις,τουλάχιστον όσον αφορά τις δημιουργικές δραστηριότητες.
    Να αναλογίζεσαι την φαντασία τους και να επιθυμείς την καλαισθησία τους να διακοσμεί πάντα αυτόν τον υπέροχο κόσμο της παρουσίασης γαστρονομικών προτάσεων.
    Να προβάλλεται το ήθος τους μέσα από τη γεύση.
    Να σου δίνεται η σπάνια χαρά να αισθάνεσαι αγάπη μέσα από την απόσταση και εκτίμηση μέσα από το άγνωστο.
    Να βιώνεις την ανυπομονησία στο πάτημα ενός κουμπιού του PC,για να ανακαλύψεις την έμπνευση της στιγμής ,την εκτέλεση και την την τελική παρουσίαση σε εικόνες και κείμενα που σου κρατούν παρέα.
    Να ανακαλύπτεις άγνωστες γεύσεις σε θαυμάσιες προτάσεις και να ΄΄ξεσηκώνεις΄΄συμβουλές αισθητικής ευπρέπειας ,χωρίς αυτές οι κυρίες να έχουν μπει στον κόπο να το κάνουν.Είναι απλά έτσι.
    Έχω γευτεί υπέροχα πιάτα και από τις δύο.Σερβιρίστηκα και σέρβιρα προτάσεις τους, που με έκαναν να αισθάνομαι περηφάνεια που ασχολούμαι με την κουζίνα.Στόλισα,διακόσμησα,μαγείρεψα,έκανα τούρτες και παγωτά,έφαγα,νοστιμεύτηκα και χαμογέλασα στην ικανοποίηση τη γευστική.
    Τίποτε όμως δεν φτάνει την συναισθηματική πληρότητα που μου χαρίζουν ,η καθεμιά με τον δικό της τρόπο.Αυτές το ξέρουν .
    Ζαμπία και Χρυσαυγή[επίτρεψέ μου Χρυσαυγή...οι φιλοξενούμενες πάντα προηγούνται...]είμαι πολύ χαρούμενη που σας γνώρισα.Πολύ περήφανη που σας συγκαταλέγω στις λιγοστές και πολύτιμες φιλίες που έχω σε αυτή τη ζωή.Στην ουσία της γεύσης που μου δίνετε να γεύομαι,αλλά κυρίως στο νόημα της φιλίας που εσείς με χαρά προσφέρετε.
    Και τώρα ,μετά από την απόλυτα ειλικρινή μου εξομολόγηση,δικαιούμαι νομίζω ένα μεγάαααααλο κομμάτι κέικ με το καφέ μου.Κρύωσε ,αλλά δεν πειράζει.Την άλλη φορά θα τον πιούμε παρέα.
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό μήνα Χρυσαυγούλα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, ως άριστη χειρίστρια της γλώσσας μας, καταφέρνεις πάντα να αγγίζεις την ψυχή και την καρδιά των αναγνωστών σου.

      Η φιλία σου, με την οποία με περιβάλλεις και μού κάνεις τη χάρη να με συγκαταλέγεις σε αυτήν, με τιμά όλως ιδιαιτέρως!

      Φιλιά από τα Νότια
      Ζ.

      Διαγραφή
    2. Οι φίλοι σου έχουν δίκιο! Είναι ψαγμένοι μάλλον και ξέρουν! Έτσι είναι.

      Όσο για τα υπόλοιπα...

      Δεν θέλω να ξεσηκώνω αλλά έλα που η φράση της προλαλλήσασας Ζαμπίας με αντιπροσωπεύει πλήρως!! Θα κάνω λοιπόν την εξαίρεση μόνο για μια φορά.

      "Η φιλία σου, με την οποία με περιβάλλεις και μού κάνεις τη χάρη να με συγκαταλέγεις σε αυτήν, με τιμά όλως ιδιαιτέρως!"

      Καλό και ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς φουρτούνες καλή μου Φωτεινή!
      Φιλιά πολλά πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Υπέροχες φωτογραφίες και φανταστικό κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα μου !
      Καλημέρα και καλό καλοκαίρι θα σου πω εγώ! χα!
      Σε ευχαριστώ πολύ !!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη εισαγωγή για ένα λατρεμένο κέικ Χρυσαυγή μου!!! Η παρουσίασή του εντυπωσιακά όμορφη!!!! Νοστιμότατο κέικ! Γεια στα χέρια σου και μπράβο στη Ζαμπία για την υπέροχη συνταγή!!!
    Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα γεμάτη χαρές!!
    Φιλιά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Το ευχαριστηθήκαμε πάαααρα πολύ!
      Καλό καλοκαίρι να έχουμε!!!
      Φιλιά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα!

    Επεφύλαξες εντυπωσιακή παρουσίαση στο πιτσιλιστό κέικ μαυροδάφνης, τόσο καλαίσθητη, όσο μόνον εσύ ξέρεις!
    Οι κόκκινες φράουλες του πρόσθεσαν χρώμα και χάρη!

    Οι Ιστορίες Κουζίνας και εγώ αυτοπροσώπως σε ευχαριστούμε, ε;!; :)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επρεπε να το γιορτάσουμε χικ, μιας και η Μαυροδάφνη είχε κυρίαρχο ρόλο στο γλυκό αυτό.
      Γι΄αυτό και τα κρυστάλινα ποτήρια χικ.

      Οι φράουλες εκτός από χρώμα έδωσαν και πολύ δροσιά. Ναι, του πηγαίνουν πολύ στο σερβίρισμα.

      Η χαρά δικιά μου λοιπόν!! Σε φιλώ και ελπίζω πάντα σε τέτοιες συνταγές!!!!

      Διαγραφή
  6. Ουφφ ουφφ! Τα κέικ μάλλον στο έχω ξαναπεί, δεν τα πολυπάω αλλά αυτός ο συνδυασμός γλυκού κρασιού και σοκολάτας καθώς και οι λαχταριστές σου φωτογραφίες με βάζουν σε σκέψεις πως θα έπρεπε να το δοκιμάσω ;)
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι Χρυσαυγή. Άνευ φουρτούνων (εντός ή εκτός)! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ... Εδώ θα τα χαλάσουμε! Τα καλά κέικ είναι μεγάλη μου αγάπη.
      Αλλά τα βρήσκουμε αλλού εμείς (βλέπε ασιατικά), κι έτσι no problemo!

      Τσίμπα μια φραουλίτσα για το καλό !!
      Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι κι από μένα όπως εσύ το αγαπάς και θέλεις να το περάσεις!

      Σε φιλώ!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Α, αφού δεν το θες εσύ το παραθαλάσσιο σπιτάκι, να το πάρω εγώ, μου αρέσει πολύ ένα ανεμοδαρμένο, θαλάσσιο σκηνικό......
    Και αυτό το κέικ, δεν μπορώ να πω, το παίρνω και φεύγω όπως είναι, τόσο πλούσιο σε γεύση, και μεθυστικό σε άρωμα!
    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τυλίξουμε ένα παραθαλάσσιο σπίτι για την Κυρία Χρύσα παρακαλώ και γρήγορα!!!!!
      Και το κέικ δώρο από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Καλό καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. λαχταριστο το κεικ σου Χρυσαυγή μου.. Και πολύ ωραία η συνταγή της Ζαμπίας.. πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου είναι πολύ νόστιμο.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!

      Φιλιαααααα

      Διαγραφή
  9. Γαλήνεψες εσύ κοπελιά και ταραχτήκαμε εμείς από τις φωτογραφίες και την παρουσίαση!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το είχα σκοπό!!! Μα αν συνέβη αυτό, ένα είναι το αντίδοτο! Κέικ Μαυροδάφνης!!
      Πιάνει πάντα και στις πιο δύσκολες στιγμές!

      Καλό μήνα!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. Η μαυροδάφνη είναι αγαπημένο μου κρασί οπότε πιστεύω ότι και το κέικ αυτό θα είναι καταπληκτικό! Πολύ αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω φτιάξει ένα παρόμοιο το οποίο λατρεύω και το φτιάχνω σε γιορτές. Είναι πολύ νόστιμο και μεθυστικό. Μας ξεσήκωσες κούκλα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω το δικό σου για να δω διαφορές.
    Ευχαριστούμε εσένα και τη Ζαμπία για τη συνταγή!
    Φιλιάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντυπωσιακότερο και νοστιμότερο κέρασμα για "καλό μήνα" δεν θα μπορούσες να διαλέξεις!
    Πάντα με εκπλήσσεις ευχάριστα, Χρυσαυγή μου, με το γούστο και τις επιλογές σου! Εύγε, κορίτσι μου!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία ανάρτηση!!!! Όσο για την θάλασσα κι εγώ λάδι την θέλω αλλά ο θεός Ποσειδώνας δεν μας κάνει πάντα τη χάρη. Φοβερό θα πρέπει να είναι το κέικ αν και εμπιστεύομαι την Ζαμπία σε ότι κάνει.
    Να είσαι καλά Χρυσαυγή μου γεια στα χέρια σου.
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγγυημένα...γευστικό!

    Για μένα τουλάχιστον που η κανέλα και το γαρύφαλλο, προσδίδουν ακαταμάχητο άρωμα όπου κι' αν προστεθούν.

    Καλό καλοκαίρι κι επισήμως...δεν το λες, πάντως μ' αυτόν τον καιρό Χρυσαυγή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ αρωματικό και γευστικό κέικ Χρυσαυγή! Ιδιαίτερα πρωτότυπο με τη Μαυροδάφνη, το γλυκό αυτό κρασί του χάρισε πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Αν κι ο καιρός λίγο μας τα χάλασε αυτές τις μέρες, σίγουρα η θάλασσα θα ξαναγίνει λάδι όπως την αγαπάς σύντομα :) Καλή συνέχεια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H θάλασσα όπως και να είναι μου αρέσει να την βλέπω και πολύ θα ήθελα να είχα ένα σπίτι στη θάλασσα. Με ηρεμεί.
    Για βουτιές και μπανάκι την θέλω λάδι πάντως όπως κι εσύ.

    Κι επειδή με τέτοιο καιρό ... άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε, καλύτερα να κλειστούμε και να φτιάξουμε το σούπερ υπερ-μυρωδάτο και μεθιστικό κέικ σου (& της Ζαμπίας βεβαίως, βεβαίως..).

    Τέλειο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φαίνεται πολυ ωραίο!!!! μιας και δεν ειμαι φαν του κρασιου ειναι ωραια ιδεα γιακεικ!! και γω φαν της ηρεμης θαλασσας ειμαι!! αλλα προτειμω τα σπιτια στο βουνο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρυσαυγή μου καλημέρα!!!Έφτιαξα το κέικ το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ μα μου κόλλησε στη φόρμα και δεν έβγαινε με αποτέλεσμα το επάνω μέρος να είναι σαν φαγωμένο.Βουτύρωσα και αλεύρωσα τη φόρμα κανονικά.Δεν ξέρω τι έφταιξε.Μήπως έχεις κανένα tip για το συγκεκριμένο κέικ;Το μπλογκ σου τέλειο.Το διαβάζω σχεδόν κάθε μέρα κι έχω κάνει αρκετές συνταγές σου. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ιωάννα!!!!!!!!!!!!
      Λοιπόν αυτά που μπορώ να σκεφτώ ως πιθανά ενδεχόμενα είναι τα εξής.
      Δεν ξέρω αν η φόρμα σου είναι αντικολλητική (καλό θα ήταν αφού το κέικ είναι αρκετά σπογγώδες). Εγώ για παράδειγμα το έκανα σε φόρμα σιλικόνης.

      Πιθανόν να μην κρύωσε απόλυτα και έτσι ζεστό όπως ήταν να κόλλησε ένα μέρος του στη φόρμα. Μου έχει συμβεί στο παρελθόν με κάποια κέικ αλλά όχι με αυτό.
      Μήπως το βουτύρωμα δεν ήταν επαρκές? Μήπως δεν είχε δηλαδή βουτυρωθεί σε αυτά τα σημεία πολύ καλά η φόρμα? Και σαν τελευταίο ενδεχόμενο έχω το να το έβγαλες λίγο νωρίτερα από το φούρνο ώστε δεν είχε ψηθεί απόλυτα καλά σε όλα τα σημεία με αποτέλεσμα να μην αποκολλάται από τη φόρμα άψογα.

      Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω!
      Εύχομαι η επόμενη φορά να είναι ιδανική για το κέικ σου!

      Φιλιά πολλά και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σε μένα και τις συνταγές μου!

      Διαγραφή
    2. Χρυσαυγή μου κατ'αρχάς σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου στο σχόλιό μου και συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω.Εποχή διαγωνισμάτων για τα Γυμνάσια και πολλά διορθώματα. Μάλλον είναι θέμα φόρμας. Πρέπει να προμηθευτώ φόρμα σιλικόνης.Το ξαναέφτιαξα σε αντικολλητική μα μου ξανακόλλησε,ελάχιστα βέβαια αυτή τη φορά. Περιττόν να σου πω απέσπασε τα καλύτερα σχόλια.Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Ωραία! Αφού βρήκαμε την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, δεν έχεις παρά να κάνεις μια καλής ποιότητας φόρμα σιλικόνης δώρο στον εαυτό σου!!!

      Εγώ σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου κάνεις να φτιάχνεις τις συνταγές μου!
      Καλή συνέχεια Ιωάννα!!!!!!!!

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα! Το έφτιαξα χτες. Υπέροχο κέικ! Η συνταγή μπαίνει στα αγαπημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Νοτούλα?
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!!!!!
      Την επόμενη φορά στείλε μου φωτογραφία να ποστάρω!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή