23 Ιουλίου 2015

Cookies με μεγάλα κομμάτια σοκολάτας



 



Τα μεγάλα και μαλακά  μπισκότα είναι η αδυναμία μου μετά τα κέικ, όσον αφορά στα γλυκά σνακ που μπορούν να μεταφερθούν πχ στη θάλασσα τώρα το καλοκαίρι.  Αναλογικά με τα κέικ που έχω φτιάξει, τα μπισκότα είναι ελάχιστα και ακόμα  λιγότερα τα δημοσιευμένα εδώ στο blog. Είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί, αρχής γενομένης από αυτή κιόλας  τη στιγμή. Τι άλλο θα μπορούσα να σκεφτώ, από την κλασική συνταγή των «chocolate chip cookies» λοιπόν? 


Μπισκότα με νιφάδες σοκολάτας, χωρίς νιφάδες σοκολάτας αλλά με χοντρά κομμάτια κουβερτούρας. Αποφεύγω να χρησιμοποιώ νιφάδες σοκολάτας αφού στην ουσία δεν νιώθω πως καταλαβαίνω επαρκώς τη σοκολάτα στο στόμα όταν τρώω κάτι που τις περιέχει. Αντίθετα η κουβερτούρα είναι πιο ευέλικτη. Κόβεται σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλω (συνήθως δηλαδή νούμερο large) και δαγκώνω  βρε παιδί μου και το ευχαριστιέμαι. Είναι κάτι που έχω ξαναπεί αλλά το τονίζω γιατί παίζει ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα μιας συνταγής, αν και σαφώς όλα είναι θέμα γούστου.  



COOKIES ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Υλικά για 20 μπισκότα: 

     1)      180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     2)      1 ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
     3)      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     4)      125 γραμμάρια βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
     5)      1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
     6)      100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
     7)      100 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
     8)      1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
     9)      140 γραμμάρια κουβερτούρα χοντροκομμένη



Μέθοδος: 

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρωσε μέτρια φωτιά,  μέχρι να λιώσει και κατόπιν το αφήνουμε να βράσει για ένα περίπου λεπτό.  Το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την καστανή και τη λευκή ζάχαρη. Χτυπάμε τις ζάχαρες με το βούτυρο για 3 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 1 λεπτό ακόμα. 

Σταματάω το μίξερ. Προσθέτω στον κάδο το μίγμα του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύω πολύ καλά αυτή τη φορά με μια σπάτουλα. Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη, ρίχνω και την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύω για να πάει παντού. 

Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι στρογγυλά γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν και θα φτιάξουν ομοιόμορφο σχήμα. Σε αυτό το στάδιο δεν μας ενδιαφέρει αν είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί απλά θέλουμε να τα παγώσουμε. Γεμίζουμε το ταψί λοιπόν με κομμάτια ζύμης και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. 



Την επόμενη μέρα θα ψήσουμε τα μπισκότα.  Τα βγάζουμε από το ψυγείο και κατόπιν τα βγάζουμε όλα από το ταψί τοποθετώντας τα σε ένα πιάτο. Τώρα ξαναβάζουμε μερικά από αυτά πίσω στο ταψί αλλά αυτή τη φορά πολύ αραιά το ένα από το άλλο γιατί θα απλώσουν κατά το ψησιμο.  Προσοχή! Δεν τα βάζουμε όλα γιατί δεν θα χωρέσουν. Θα χρειαστεί να ψήσουμε δύο ή τρεις φουρνιές. 

Ψήνουμε τα μπισκότα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους  180 βαθμούς για 10 λεπτά ακριβώς. 

Μόλις βγάλουμε τα μπισκότα θα δούμε ότι είναι πολυ πολύ μαλακά και θα μας φανούν άψητα. Δεν τα πειράζουμε καθόλου!!!!! Τα αφήνουμε στο ταψί για 5-7 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. Θα δούμε τότε ότι έχουν σφίξει πολύ και είναι πλέον σκληρά.  Τότε τα παίρνουμε και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν απόλυτα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο να ψήσουμε και τα υπόλοιπα. 

Καλή επιτυχία! 



Tips

     1)      Όταν ετοιμάσουμε τη ζύμη των μπισκότων θα χρειαστεί να την βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξουν πριν τα ψήσουμε. Στο ψυγείο μπορουμε να τα αφήσουμε από 3 ώρες έως 2 μέρες. Αυτό σημαίνει πως αν θέλουμε να τα σερβίρουμε σε ένα πάρτι, μπορούμε να τα έχουμε δύο μέρες πριν έτοιμα στο ψυγείο και απλά την προηγούμενη ή  την ίδια μέρα του πάρτι να τα ψήσουμε. 

     2)       Διατηρούνται για μια εβδομάδα περίπου σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων ή για πολύ περισσότερο στην κατάψυξη! 






14 σχόλια:

  1. Έτσι!!!!!!!!!!!!! ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!
    Σούπερ μπισκότα και χορταστικα.....τα δοκίμασα!!!!
    Αν κι έχει ζέστη θα τα τσάκιζα ευχαρίστως...είναι μπισκότα για όλες τις εποχές χαχαχα

    Οι φωτογραφίες σκίζουν!!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπισκότα είναι για όλες τις εποχές και τα κέικ επίσης. Αρκεί να μην τα ψήνεις στο σπίτι σου!
      χαχαχαχχα
      Καλήμέρα Πέπη και ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες του πριν και του μετά.
    ok, με έπεισες, θα δοκιμάσω με κουβερτούρα να τα κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νοτούλα! Αν σου πω ότι κι εμένα αυτές μου αρέσουν???
      Κατά τη γνώμη μου μια δοκιμή θα σε κάνει να μην ξαναχρησιμοποιήσεις ποτέ σταγόνες σοκολάτας μέσα σε μπισκότα. Η κουβερτούρα έχει άλλη χάρη.
      Καλή επιτυχία εύχομαι!

      Διαγραφή
  3. Παρόλο που αυτά τα μπισκότα είναι εύκολα εγώ δεν τα έχω καταφέρει ποτέ κάτι δεν πάει καλά στο ψήσιμο, όχι ότι καίγομαι να τα φτιάξω θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα για 4-5 μόνο τα ζηλεύω όταν τα βλέπω αλλά μόνο για λίγο.Στείλε μου λοιπόν 2-3!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα
      Εγινε Ξανθη!!
      2-3 λοιπον! Φιλια!!

      Διαγραφή
  4. Ναι ναι, έτσι...κομμάτια ολόκληρα σοκολάτας!! Να το νιώθεις και όχι να το ψάχνεις!!
    Αχ,να'χα κάνα 2-5 τώρα που με πιάνει η απογευματινή λιγούρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να το νιωθεις, οχι να το ψαχνεις"!!!
      Τελειο! Σαν συνθημα μου ακουγεται! Χαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. δωσεεεεεεεε!!! ετσι οπως τα βλεπω πυργακι θελω να τα φαω!!! και σε ποιον δν αρεσουν τα μπισκοτα! μ αρεσει που εχει κομματια σοκολατας κ οχι σταγονες να μη καταλαβαινεις τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχεδόν μεταμεσονύκτια η επίσκεψη,αλλά η βραδινή λιγούρα με λύγισε.
    Με γονάτισαν οι κοντινές λήψεις των cookies με την κουβερτούρα να ξεπετάγεται ατίθαση και απειθάρχητη .
    Και να σου πω κάτι?Έχεις απόλυτο δίκιο για το large μέγεθος της σοκολάτας!
    Αν και προσωπικά είμαι του x- large.....
    Πρόσφατα, σε κέικ που έκανα παλαιότερα με σταγόνες σοκολάτας ,τις αντικατέστησα με μεγάλα κομμάτια σοκολάτας,και το αποτέλεσμα με εξέπληξε!
    Άρα....τα cookies θέλουν την σοκολάτα τους να κινείται σε μεγάλα μεγέθη!
    Πολυ ωραία συνταγή Χρυσαυγή!
    Η τελευταία φωτό θα με συντροφεύει στα νυχτερινά μου όνειρα!
    Πάντα τα όνειρα γεύσης είναι τα αγαπημένα μου!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά είναι!!! Με μεγάλα κομμάτια! Τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συμφωνώ για την κουβερτούρα. έτσι ευχαριστιέσαι σοκολάτα!!
    τέλεια μπισκότα!! ποιος μπορεί να αντισταθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα μεγάλα κομμάτια σοκολάτας με έπεισαν αμέσως χαχα Αυτά είναι μπισκότα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή