Η σημερινή συνταγή αποτελεί μέρος της οικογενειακής μας παράδοσης.
Για να πω την αλήθεια, σκεφτόμουν χρόνια να την καταγράψω εδώ, αλλά μιας και την φτιάχνουμε (εγώ ή η μητέρα
μου) μονάχα μια φορά το χρόνο (χωρίς πραγματικά να ξέρω το γιατί), κάτι γινόταν
πάντα και χανόταν η ευκαιρία.
Η μελιτζανόπιτα θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται και
κιμαδόπιτα, όμως αν προσέξει κανείς την αναλογία κιμά και μελιτζάνας θα αντιληφθεί
γιατί πήρε το όνομα αυτό. Μπορεί η μελιτζάνα να μην φαίνεται στην όψη, αλλά
είναι εξαιρετικά αισθητή στη γεύση.
Πρόκειται για μια πλούσια, πολύ ζουμερή και χορταστική πίτα,
με λίγα ωστόσο υλικά (κιμά, τυριά, μελιτζάνες και αυγά), που εμείς
την τρώμε πάντα ως κυρίως γεύμα.
Δύο κομμάτια είναι αρκετά για να καταλαγιάσουν ένα πολύ πεινασμένο στομάχι, μα
αν θες και τρίτο, φρόντισε να έχεις χρόνο για ξεκούραση και καλή χώνεψη.
Αυτή η πίτα, έχει
συγκεκριμένο παραλήπτη. Φτιάχτηκε με
αγάπη για να σταλεί μέσα από τούτο εδώ
το blog, εκεί, στα
Βόρεια, στην καλη μου φίλη Φωτεινή, που γνωρίζω πόσο εκτιμά τις πίτες!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Βγαίνουν 20 μεγάλα κομμάτια
Υλικά για τον κιμά:
1)
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2)
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο
3)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
4)
1 ξύλο κανέλας
5)
400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
6)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
7)
Αλάτι
8)
πιπέρι
Επιπλέον υλικά:
1)
2,5 κιλά μελιτζάνες φλάσκες (κατά προτίμηση
μικρές και χωρίς σπόρια)
2)
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι (ήπιο) τριμμένο
3)
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
4)
200 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
5)
5 αυγά
6)
1 πακέτο φύλλο κρούστας
7)
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Μέθοδος:
Για την πίτα θα
χρειαστεί προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ ή αρκετές ώρες πριν.
Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες.
Τις πλένουμε καλά, τις σκουπίζουμε και τις τοποθετούμε ολόκληρες σε
ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα,
για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς! Τις πατάμε με το δάκτυλό
μας και όταν δούμε ότι η σάρκα τους υποχωρεί προς τα μέσα τότε είναι έτοιμες
ψημένες.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν
και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας μονάχα τη σάρκα τους.
Τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι τις κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι
και τις αφήνουμε εκεί ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ για να στραγγίσουν από τα υγρά τους!
Φτιάχνουμε τον κιμά.
Καλό θα είναι να τον έχουμε
έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, παράλληλα με τις μελιτζάνες που στραγγίζουν,
έτσι ώστε να έχει κρυώσει απόλυτα για να τον ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά
της πίτας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό,
τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν έχει
αλλάξει πλέον το χρώμα του, προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, τα πολτοποιημένα
ντοματάκια, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, καθώς και μισή κούπα
νερό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει όση ώρα χρειαστεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι
να πιει εντελώς τα υγρά του. Δεν πρέπει να μείνει με υγρά. Να είναι εντελώς
στεγνός. Όταν είναι ο κιμάς έτοιμος, τον
δοκιμάζουμε και τον διορθώνουμε στο αλάτι. Πρέπει να είναι αλατισμένος κανονικά
καθώς δεν θα μπει άλλο αλάτι στο φαγητό.
Την επόμενη μέρα ολοκληρώνουμε την πίτα.
Στην κατσαρόλα που έχουμε φτιάξει τον κιμά, προσθέτουμε τις
τεμαχισμένες μελιτζάνες που έχουν στραγγίσει, τα τυριά και τα αυγά ελαφρώς
χτυπημένα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα της γέμισης.
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα
ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκ.
Στρώνουμε στον πάτο του τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντας το κάθε
ένα πάρα πολύ καλά πριν τοποθετήσουμε το επόμενο πάνω του!! Φύλλο, λάδωμα,
φύλλο, λάδωμα μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα κρούστας.
Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση μέσα σε αυτά και την λειαίνουμε με την
ανάποδη μεριά ενός κουταλιού ώστε να στρωθεί παντού ομοιόμορφα.
Τέλος συνεχίζουμε τοποθετώντας τα υπόλοιπα φύλλα με τον γνωστό
τρόπο, λαδώνοντας δηλαδή το κάθε φύλλο! Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία,
κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που ίσως εξέχουν από το
ταψί και χαράσσουμε προσεκτικά τα επάνω φύλλα της πίτας σε κομμάτια.
(Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και
να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη).
Ψήνουμε την μελιτζανόπιτα
στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα, για 45 -50 λεπτά ή μέχρι να δούμε να
ροδοκοκκινίζει και να ξεροψήνεται το φύλλο της!
Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να
σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψουμε.
Καλή επιτυχία!!!!
Tips:
1)
Μια λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη
μελιτζανόπιτα επιτυχημένη ή εντελώς αποτυχία είναι το στράγγισμα της μελιτζάνας
μετά το ψήσιμο για όλο το βράδυ!! Είναι άκρως απαραίτητο, καθώς η μελιτζάνα
έχει αρκετά υγρά τα οποία πρέπει να φύγουν για να μην χαλάσει η πίτα!!!!
2)
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε και τον κιμά ώστε να
έχει το χρόνο να κρυώσει μέχρι το επόμενο πρωί που θα τον ανακατέψουμε με τα
υπόλοιπα υλικά της πίτας.
3)
Η ποσότητα της γέμισης είναι αρκετή και η πίτα
βγαίνει παχιά. Αν σας αρέσουν οι λεπτές
πίτες τότε μπορείτε να χωρίσετε την ποσότητα της γέμισης στη μέση και να
φτιάξετε δύο ταψιά μελιτζανόπιτας χρησιμοποιώντας άλλο ένα πακέτο φύλλο
κρούστας! Ένα πακέτο δηλαδή για το κάθε ταψί.
4)
Μπορείτε να ετοιμάσετε την μελιτζανόπιτα, να
την στρώσετε στο ταψί, να την χαράξετε σε κομμάτια και να την διατηρήσετε στην
κατάψυξη ώστε να την ψήσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, ακόμα και μετά από πολύ
καιρό.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατι σαν πίτα-μουσακά, θα εχει σιγουρα ωραια γευση ;)
Καλημέρα Beauty!
ΔιαγραφήΕχει όντως ωραία γεύση αν και το γούστο είναι υποκειμενικό!! Σε ευχαριστώ!
Καλή εβδομάδα!!
Όντως σαν πίτα μουσακά θα είναι, κάτι που την κάνει ακόμη πιο δελεαστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Ναι, κάτι τέτοιο!!! Χωρίς τη μπεσαμέλ αλλά με τυριά !!
ΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα Αγγελική!
Πολύ πρωτότυπη και πλούσια η πίτα σου Χρυσαυγή μου! Τη όποια παραπάνω δουλίτσα που έχει στην αποζημιώνει με νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ!!!!
Ε, ναι! Σωστά το πρόσεξες Μαρία. Την έχει την δουλίτσα της, αλλά βγαίνει μεγάλο ταψάκι και χορταστική. Είναι από τα φαγητά που τα φτιάχνεις τη μια μέρα και έχεις και για τις επόμενες!!!!
ΔιαγραφήΜία ή άλλη δηλαδή! χαχα
Σε ευχαριστώ πολύ !!!!!!!!!!
Καλό απόγευμα!
Καλημέρα! Τι ωραία πίτα είναι αυτή! Και τι δεν έχει μέσα, μελιτζάνες, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κιμά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες κλέβουν την παράσταση!
Γειά σου Νοτούλα μου! Παραδοσιακή για μας πίτα ή αποδόμηση του μουσακά όπως είπαν οι κυρίες πιο πάνω!!! χαχα
ΔιαγραφήΟι φωτογραφίες και μένα μου άρεσαν, μιας και πέτυχα το ιδανικό φως της ημέρας!
Καλό απόγευμα σου εύχομαι!!
Φιλιά!
καλημερα!!! αν και εγω δεν τρωω μελιτζανες την λιμπίστικα!!! ειναι κ αγαπημενη της μανας μου!!! γεια στα χερια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη μαμά λοιπόν!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Ντολμά μου!
Η γέμιση φαίνεται λαχταριστή Χρυσαυγή (όπως κατάλαβες δεν είμαι οπαδός του φύλλου...). Οπότε εξωτερικά για τον Γεώργιο, εσωτερικά για μένα..... χεχεχεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες & καλή εβδομάδα :**
Ε, οχι!!! Και αυτό δεν σου αρέσει???
ΔιαγραφήΣυνήθως το φύλλο είναι αυτό που τρώνε όλοι.
Μα τι λέω τώρα???? Εσύ δεν μπορείς να συγκριθείς με τους όλους! χαχαχαχαχα
Δίκαιη μοιρασιά βλέπω με τον Γεώργιο αλλά ρίξε και λίγο στο Τέρας... κρεατάκι έχει μέσα. Θα το εκτιμήσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά Δήμητρα! Καλή και ήρεμη εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ πρωτότυπη πίτα με γνώριμο συνδυασμό γεύσεων! Θα πρέπει να κάνει θραύση σε κάθε τραπέζωμα! Θα την έχω στα υπόψη για το επόμενο! Φιλιά πολλά καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά όντως είναι από τα φαγητά που εκτιμόνται στα μεγάλα τραπέζια.
ΔιαγραφήΧορταίνουν πολλά στόματα με αυτή την πίτα!
Ελπίζω να την φτιάξεις λοιπόν κάποια στιγμή!!
Καλό σου απόγευμα!
Μαμαδίσιο φαγητό που κρύβει πολύ μεράκι και αγάπη, γιατί η προετοιμασία του είναι λίγο χρονοβόρα, μου κάνει και λίγο κυριακατικο τραπέζι ή εορταστικό τραπέζι... πολύ ωραίο ψήσιμο έκανες, ακαταμάχητο το χρώμα του φύλλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντελώς μαμαδίστικο. Παλιάς κοπής που λέμε. χαχαχαα
ΔιαγραφήΤο τραγανό φύλλο ήξερα πως είναι η αδυναμία σου!!
Σε ευχαριστώ λοιπόν για τα θετικά λογάκια!
Φιλιά Τάνια μου!
Αχ να είχα κομματάκι. Σταμάτησα να φτιάχνω πολλές πίτες γιατί οι δυο μας πόση να φάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Εχεις δίκιο Ξανθή. Η πίτα θέλει πολλά στόματα για να φαγωθεί.
ΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα.
Ωραία πίτα Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελιτζάνα δίνει νοστιμιά. Ασε που την καμουφλάρεις μεσα στον κιμά ;)
Ωραία ιδέα για τραπέζι ή όπως λες και για κυρίω γεύμα.
Την καταγράφω ;)
Φιλιά & καλή εβδομάδα
Χμ, δεν ξέρω πόσο μπορεί να καμουφλαριστεί στη γεύση μιας και σίγουρα κάποιος όχι και τόσο έμπειρος θα την καταλάβει αμέσως. Ωστόσο για τα παιδιά ...κάτι γίνεται πιστεύω!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ Μάριον !!!!!!
Θα χαρώ να την δοκιμάσεις!
και συνεχιζεις να με εκπλησεις και να με ξεσηκωνεις! μετα τη φετα με το μελι, τωρα και μελιτζανοπιτα με κιμα???? ναι!!! γιατι οι μελιτζανες ειναι σουπερ, αν ξερεις να τις φτιαχνεις καλα...ακους αντρουλη μου? και ναι ειναι ενα αγαπημενο λαχανικο που μπαινει συχνα στην ελληνικη κουζινα...ακους αντρουλη μου? και την τρως και γλυκο και σε πίτσα και ειναι απιστευτη...ακους αντρουλη μου?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όπως καταλαβες ακουει δεν ακουει, εγω θα την κανω. αλλα μην τον δω να τρωωει και δευτερο κομματι, θα του κοψω τα ποδια! :)
φιλακια
Ωπα!!! Τι έχουμε εδώ Ζήνα?? Ενδοοικογενειακές σπόντες? χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΒλέπω να τον μπουκώνεις και να του αρέσει στο τέλος!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ειρήνη αδέλφια μου!!!!!! Μην του κόψεις τα πόδια του καψερού. Κόψε δεύτερο κομμάτι και σέρβιρέ τον!
Ωωωωωω......αφιερωματική πίτα!Αισθάνομαι μια μεγαλοπρέπεια να το πω......μια περηφάνεια,μια ακαταμάχητα λιγούρα......
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πραγματικά, για ένα απο τα ωραιότερα και νοστιμότερα πιάτα αφιέρωσης που έχω λάβει.
Πρόκειται για το αγαπημένο μου πιάτο.
Οι πίτες είναι η αδυναμία μου και ίσως είναι η μοναδική λιχουδιά στην οποία δεν μπορώ να αντισταθώ.
Και η συγκεκριμένη είναι μία πολυδαίδαλη πίτα.
Εννοώντας την πολύπλευρη νοστιμιά της λόγω των εποχιακών καλοκαιρινών υλικών.
Επισημαίνοντας το δυσθεώρητο ύψος της γέμισης που αποζημιώνει το μάτι κσι μετα την όρεξη.
Ο απόλυτα πετυχημένος συνδυασμός του χρυςαφένιου τραγανού φύλλου με την πολυδιάστατη νοστιμιά μιας σπαρταριστής εσωτερικής γευστικής καλοσύνης.
Ναι,είναι η υπερβολή της απόλαυσης για μένα!
Και όταν προέρχεται απο πολυαγαπημένο πρόσωπο,λαμβάνει άλλες διαστάσεις γεύσης και ευδαιμονίας.
Θα την τιμήσω ,έστω και εικονικά,ώσπου τουλάχιςτον να την κάνω....και λιάν συντόμως μάλιστα!
Και μόλις το μούδιασμα απο τον οδοντοιατρικό τροχό,στο οποίο αφέθηκα ομολογουμένως με δυσαρέσκεια,περάσει,θα αφήςω χωρίς αιδώ την μεγαλόστομη πεηφάνεια,την ομολογειθείςα μεγαλοπρέπεια και θα αςπαςτώ την ακαταπόνητη λιγούρα μου,για να αποδείξω πόσο στα γόνατα μπορω να πέσω για ένα κομματάκι πιτούλα!!
Φιλια πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το να σου την αφιερώσω ήταν μονόδρομος γνωρίζοντας πόσο αγαπάς όλων των ειδών τις πίτες. Όπως μονόδρομος είναι και να την φτιάξεις για να την φάτε όλοι μαζί (γιατί όχι?) στην υγειά μας εδώ κάτω!!!!!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πρώτα απ΄όλα εγώ για τα όσα μου έχεις δώσει και μετά εσύ! Επέτρεψέ μου!!!
Φιλιά πολλά! Πάρα πολλά και περαστικά!!
Δηλαδή, να είναι τα περαστικά πολύ γρήγορα μιας και τα δοντάκια τα χρειάζεσαι για να τραγανίσεις το ροδοκόκκινο φύλλο!!!!!!!!!!
Καλό βραδυ με αγάπη!
Τρώω μελιτζάνες, τρώω κιμά, τρώω τυριά...είμαι ο άνθρωπός σου χαχα Όχι σοβαρά τώρα, είναι τόσο τέλεια αυτή η πίτα που νομίζω πως την μυρίζω κιόλας...πω πω δεν πάω καλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!!
Μια χαρά πας Αγγελική!!! Αν δεν φας τώρα τον Ιούλιο μελιτζανόπιτα πότε θα την φας?
ΔιαγραφήΝαι, λοιπόν, είσαι και εσύ ο άνθρωπός μου!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχα
Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!
Λαχταριστή πιτούλα με πολύ ωραία γέμιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη μας εβδομάδα!
Φιλιά :)
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
ΔιαγραφήΕπίσης!!!!!!!!!!!!!!! Καλό βράδυ!
Καλησπέρα. Αφού η πίτα είναι αφιερωμένη στη Φωτεινή, να της πω ότι αυτή η γέμιση αλλά πάνω σε αράβικη πίτα σερβιριζόταν σε γνωστό ταβερνείο της πόλης της στη Βενιζέλου με Φιλίππου, και από κει τη ζήλεψα και την έφτιαχνα και γω σε κλασσική πίτα με φύλλο. Έχω πολλά χρόνια να πάω αλλά αν το σερβίρει ακόμα αξίζει να το δοκιμάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω θα εκτιμήσει το σχόλιό σου Κλεομένη.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κλεομένη για τις συμβουλές σου,που ειπναι βέβαιη οτι θα με οδηγήσουν σε περιπετειώδη γευστικά μονοπάτια!
ΔιαγραφήΤην συγκεκριμένη περιοχή δεν την γνωρίζω πολυ καλα,αν και σηματοδοτώ στο μυαλό μου όλες αυτές που προσφέρουν ικανοποίηση στον ουρανίσκο.....
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάν το συγκεκριμένο ταβερνείο που περιγράφεις τόσο γλαφυρά....
Αν και βαθιά μέσα μου,έκρυψα την λαχτάρα μου για την πίτα της Χρυσαυγής....
Βλέπεις είναι αφιερωμένη ....και σίγουρα η νοστιμιά της θα είναι ανυπέρβλητη,αφου προέρχεται απο την καρδιά της!
Ευχαριστώ!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πίτα με μελιτζάνα αλλά πραγματικά με έκανες να μπω στη σκέψη να τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ δεν έχω φάει ποτέ πίτα με μελιτζάνα.. πως μου ξέφυγε άραγε??
ΑπάντησηΔιαγραφήτην αποθηκεύω γιατί θα την δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή! φαίνεται υπέροχη και καθότι έχουμε μια αδυναμία στις πίτες, δεν θα μας ξεφύγει!!
φιλιά!
Πάλι με χάρακα έκοψες τα κομμάτια????????χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια σου έγινε!!!!!!!
Το ξεροψημένο φύλλο άπαιχτο, οι φωτογραφίες, ειδικά η πρώτη με τη πρασινάδα στο βάθος σούπερ!
Τρελλαίνομαι για μελιτζάνες αλλά όχι για κιμαδόπιτες.....θα τη δοκίμαζα όμως ευχαριστώς από τα χεράκια σου!!!!!!!!
Ωωωωωωωω!!!!!!!!!!!! Φανταστική πίτα!!!!!!!!! Την λατρεύω!!!!!!!!!!!!!! Είναι η εκδοχή της μελιτζανόπιτας που κάνει η μαμά μου και σε καταλαβαίνω απόλυτα Χρυσαυγή όταν λες ότι την είχατε για κυρίως γεύμα μια και είναι άκρως χορταστική!! Αν και η μαμά μου... την έχει για ...πρωινό, κυρίως γεύμα, απογευματινό και βραδινό!!! Γεια στα χέρια σου!!! Όσο για τις φωτό σου τί να πω;;;; Όπως πάντα δεν με αφήνουν να ξεκολλήσω... απλά ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Όμορφη ιδέα να αξιοποιήσουμε τις μελιτζάνες !! Φαίνεται τόσο τέλεια η πίτα σου Χρυσαυγή !!
ΑπάντησηΔιαγραφή