28 Μαρτίου 2016

Μπουκιές πρέτσελ με σάλτσα τυριού






Τα πρέτσελ τα είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά όταν πριν χρόνια είχα ταξιδέψει στο Βερολίνο. Δεν ήξερα τι ήταν αλλά ανάμεσα σε όλα τα υπέροχα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα που υπήρχαν σε ένα μαγαζί που επισκεφθήκαμε, αυτά μου τράβηξαν την προσοχή. Το σχήμα τους που ήταν σαν φιόγκος με γοήτευσε, όπως επίσης και ο ανθός αλατιού με τον οποίο ήταν διάσπαρτα πασπαλισμένα. Η πρώτη μπουκιά που έφαγα επιβεβαίωσε την ορθή επιλογή μου να αγοράσω ένα απ΄αυτά. Έκτοτε όπου τα βρίσκω τα προτιμώ εγώ αλλά και η Μεγάλη μου που είναι εθισμένη στην γεύση τους κι εδώ ταιριάζει απόλυτα το ρητό που λέει για εκείνο το μήλο και τη μηλιά. Βέβαια θα μου πεις, μήλο σου δεν είναι και η Μικρή που δεν θέλει ούτε να τα βλέπει? Αλλά οκ, ας μιλήσουμε για πρέτσελ και μόνο για πρέτσελ.


Διαβάζοντας πολλές συνταγές πριν αποφασίσω να τα φτιάξω, διαπίστωσα ότι όλες είναι πάνω κάτω ίδιες.  Οι διαφορές ήταν σε μικρολεπτομέρειες χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση στη γεύση. Διάλεξα λοιπόν μια συνταγή μετά από πολύ ψάξιμο και δοκιμές και την προσάρμοσα όπως πίστευα ότι ήταν καλύτερο. Τελικά κατέληξα πως αυτά είναι τα ωραιότερα πρέτσελ που έχω φάει ποτέ. Μπουκιές πρέτσελ για την ακρίβεια, μιας και βολεύουν πολύ περισσότερο στο να φαγωθούν μαζί με την υπέροχη τυρένια σάλτσα από τσένταρ. Βουτάς και απολαμβάνεις. Απλά πράγματα. 




Η ζύμη τους είναι βελούδινη. Φουσκώνει υπέροχα και αυτό φαίνεται από τη σχετική φωτογραφία παρακάτω, που βάζω το χέρι μου πάνω της και την πιέζω. Είναι αφράτη σαν βαμβάκι και απαλή σαν μετάξι. Οι αναλογίες σε αλάτι και ζάχαρη πραγματικά ιδανικές ώστε να τη νοστιμίζουν χωρίς να την γλυκαίνουν ή να την κάνουν αλμυρή. Και το καλύτερο? Καθώς ψήνεται κάνει αυτά τα τόσο θελκτικά για μένα σκασίματα που δείχνουν ακόμα περισσότερο το πόσο αέρινη είναι.




Οι μπουκιές πρέτσελ είναι εύκολο να φτιαχτούν αλλά χρονοβόρες. Η  διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος μαζί με το φούσκωμα που απαιτείται για τη ζύμη μου πήρε περίπου 2,5 ώρες αλλά πιστέψτε με, θα το έκανα ξανά και ξανά και ξανά από την αρχή προκειμένου να απολαύσω τη γεύση τους. 




Τέλος μια σημείωση για απόλυτη επιτυχία. Μην λυπηθείτε το χοντρό αλάτι με το οποίο θα τις πασπαλίσετε. Δεν προτρέπω να το ρίξετε με τις χούφτες, αλλά πραγματικά χωρίς αυτό δεν θα είναι τίποτα, μιας και αποτελεί το «άγγιγμα» που θα εκτοξεύσει τις μπουκίτσες στην τελειότητα. Άλλωστε την αλμύρα τους θα εξισορροπήσει με την γλυκύτητά της η σάλτσα τυριού με την οποία επίσης θα εθιστείτε. Εκτός από τις μπουκίτσες πρέτσελ δοκιμάστε να βουτήξετε μέσα σε αυτήν νάτσος και θα με θυμηθείτε! Με τα δύο χέρια παρακαλώ όπως βλέπετε παρακάτω!!


ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΠΡΕΤΣΕΛ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ


Υλικά για τα πρέτσελ: 


     1)      1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

     2)      2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

     3)      1 φακελάκι (9 γραμμάρια) ξηρή μαγιά

     4)      75 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

     5)      2 ½ κουταλάκια γλυκού αλάτι

     6)      4 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     7)      Λίγο ελαιόλαδο

     8)      10 φλιτζάνια νερό

     9)      2/3 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

     10)   1 αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό

     11)   Χοντρό θαλασσινό αλάτι


Υλικά για την σάλτσα τυριού: 


     1)      250 γραμμάρια γάλα ζεστό

     2)      30 γραμμάρια βούτυρο

     3)      15 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     4)      120 γραμμάρια τυρί τσένταρ τριμμένο

     5)      ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

     6)      Αλάτι





Μέθοδος: 


1ο  στάδιο: Φτιάχνουμε τη ζύμη των πρέτσελ. 


Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.  Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και το αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με το βούτυρο που έχουμε λιώσει (χωρίς αυτό να έχει καεί), τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη για 5-7 λεπτά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 


Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς μέσα στη λακκούβα που έχουμε δημιουργήσει στο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μια μπάλα. Βάζουμε στη χούφτα μας λίγο ελαιόλαδο και λαδώνουμε το μπολ περιμετρικά για να μην κολλάει, αλλά επίσης και εξωτερικά την μπάλα της ζύμης «χαϊδεύοντάς» την. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα. 


 Την βάζουμε σε ζεστό και ξηρό μέρος για μια ώρα για να φουσκώσει. 




Όταν η ζύμη είναι έτοιμη και όμορφα φουσκωμένη την παίρνουμε και την βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας μας την οποία έχουμε αλευρώσει ελαφρά για να μην κολλάει. 
 

Την κόβουμε σε 8 όσο το δυνατόν ίσα κομμάτια. 


Παίρνουμε ένα – ένα τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια 50 εκατοστών περίπου το καθένα. 


Κατόπιν κόβουμε το κάθε κορδόνι σε κομματάκια 2,5-3 εκατοστών το καθένα. Δηλαδή σε μέγεθος μπουκιάς. 


Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλη την ζύμη. 




2ο  στάδιο: Βράζουμε τα πρέτσελ.


Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 10 φλιτζάνια νερό και την μαγειρική σόδα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό. 


Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα πρέτσελ και τα αφήνουμε να βράσουν ακριβώς 30-45 δευτερόλεπτα. Θα δούμε ότι τα ζυμαράκια σε λίγα δευτερόλεπτα θα έρθουν στην επιφάνεια του νερού που βράζει. Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος τα «ψαρεύουμε» με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. 




Αυτή τη διαδικασία την έκανα σε 5 δόσεις. Δεν πρέπει να βάλουμε πολλά πρέτσελ μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και θα σταματήσει ο βρασμός. Το νερό στην κατσαρόλα πρέπει συνεχώς να κοχλάζει. 


Προσέχουμε επίσης όταν στραγγίζουμε τα πρέτσελ να μην τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους. 




Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά. 


3ο  στάδιο: Ψήνουμε τα πρέτσελ. 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.


Παίρνουμε δύο – τρία μεγάλα ταψιά φούρνου και τα στρώνουμε με λαδόχαρτο.

Τοποθετούμε πάνω τους τις μπουκιές των πρέτσελ προσέχοντας να μην κολλάει η μια με την άλλη. Τις βάζουμε όμως κοντά – κοντά γιατί δεν πρόκειται να φουσκώσουν περισσότερο απ΄ότι έχουν ήδη φουσκώσει. 




Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολάκι με ένα πιρούνι το αυγό με την μια κουταλιά της σούπας νερό. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα πρέτσελ και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. 




Ψήνουμε την κάθε λαμαρίνα με πρέτσελ για περίπου 12-13 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι αυτά έχουν χρυσίσει. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 




4ο στάδιο: Φτιάχνουμε την σάλτσα τυριού. 


Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει και έχει ζεσταθεί πολύ ρίχνουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 1 λεπτό. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε αδιάκοπα το ανακάτεμα μέχρι να δούμε να «δένει» η σάλτσα  και να δημιουργούνται στην επιφάνειά της φουσκάλες. Δεν χρειάζεται να πήξει πάρα πολύ γιατί με το τυρί που θα ρίξουμε θα σφίξει. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την πάπρικα και το τριμμένο τσένταρ ανακατεύοντας, έτσι ώστε αυτό να λιώσει. Τέλος αλατίζουμε τη σάλτσα ανάλογα με το γούστο μας. 




Σερβίρουμε τα πρέτσελ σε μια μεγάλη πιατέλα, στη μέση της οποίας έχουμε τοποθετήσει το μπολ με τη σάλτσα τυριού έτσι ώστε να βουτάμε τις μπουκίτσες μέσα σ΄αυτήν. 


Καλή επιτυχία!!!! 

 


Τη σάλτσα τυριού που ίσως περισσέψει, μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο και να την ζεστάνουμε ελαφρά στα μικροκύματα ή στο μάτι της κουζίνας πριν την σερβίρουμε. 







23 σχόλια:

  1. Ελεος!!!!!
    Δεν μας λυπάσαι????
    Μου τρέχουν τα σάλια απο την αρχή του προλόγου...δεν αντέχω άλλο!!!
    Φανταστικό μεζεδάκι!!!!
    Οι φωτογραφίες σου είναι ξελιγωτικές!!
    Στείλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβαλα την συνταγή στο μπλόγκ βράδυ την ώρα που βλέπω ταινίες και σκεφτόμουν πόσο ιδανικό σνακ είναι για tv dinner!!
      Δεν στέλνω!! Να τα φτιάξεις, να τα φας όοοοολα με την ισυχία σου! Κανείς ποτέ δεν σταμάτησε μόνο σε 2-3 πρέτσελ!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Όχι Πέπη μου δεν μας λυπάται. Εμένα μου τρέχουν τα σάλια από χτες που τα είδα το Instragam. Πρέτζελ έχω δοκιμάσει σε αλυσίδα SM & δεν μου άρεσαν καθόλου, κάτι είχαν μέσα που τα έκανε πολύ αλμυρά και η ζύμη τους μόνο αέρινη δεν ήταν. Η δική σου εκδοχή μου αρέσει, δεν είμαι όμως και τόσο αντικειμενική γιατί ότι φτιάχνεις μου αρέσει. Θα τα δοκιμάσω στην επόμενη συγκέντρωση και θα σου πω εντυπώσεις. Η σάλτσα τυριού όμως δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι την επόμενη συγκέντρωση, μπορεί να συνοδέψει τις πατάτες μας, τα burger μας και ότι μπορεί να φανταστεί ο κάθε κοιλιόδουλος like me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Νοτούλα, ξέρω για τι πράγμα μιλάς. Τα πρέτσελ αυτά που λες τα έχω φάει και εγώ. Βλέπεις, όπου δω πρέτσελ πάω και το αγοράζω. Όντως ήταν κάπως σαν λάστιχο... Δεν ήταν μαλακά.
      Αυτά εδώ όμως ουδεμία σχέση έχουν. Είναι φανταστικά και στο λέω μετά λόγου γνώσης. Όσο για το αλάτι... Κοίτα, μερικά πράγματα τα τρως επειδή είναι έτσι. Πχ τα πατατάκια τα τρώμε (όταν τα τρώμε) γνωρίζοντας ότι είναι αλμυρά, αλλά παρ΄όλα αυτά αν δεν ήταν έτσι δεν θα ήταν τα πατατάκια που ξέρουμε. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα πρέτσελ. Οταν όμως τα φτιάξεις εσύ, μπορείς να μετριάσεις το αλάτι αλλά σε καμία περιπτωση μην το παραλείψεις. Οι αλμυρές νότες που θα σκάνε στο στόμα σου όταν τα τρως είναι το τελειότερο απ΄όλα. Φτιάξ΄τα. Πιστεύω ότι θα σου αρέσουν πάρα πολύ!!!!!!!!!

      Κοιλιόδουλοι όλου του κόσμου ενωθείτε πάνω από μια πιατέλα με πρέτσελ και σάλτσα τσένταρ!!! Κάνω εγώ την αρχή!! χαχααχαχχαχα

      Διαγραφή
  3. Χα χα, έχει δίκιο η Πέπη ... Τι φωτογραφίες είναι αυτές;! Είναι και πολλές, είναι και κοντινά! Πιο λαχταριστό δεν υπάρχει :-)

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω! Σου αρέσουν κι εσένα τα πρέτσελ Άρη?? Πολύ χαίρομαι!!
      Τα κοντινά πλάνα ήταν επιβεβλημένα... Να ξέρεις μόνο πόσες φορές έβαλα τη Μεγάλη να βουτήξει το πρέτσελ μέσα στη σάλτσα για να πετύχω την τέλεια σταγόνα.... χαχαχαχαχα

      Καλημέρα και ευχαριστώωωωωωω!

      Διαγραφή
  4. Τι να πω!! Με το που τις είδα ροδοψημένες τις μπουκίτσες στο instagram κάτι έπαθα.
    Δεν υπάρχουν πιο τέλειες μπουκιές. Η επόμενη μέρα δεν τις βρίσκει (αυτό είναι καρατσεκαρισμένο ;) ). Φανταστικές έγιναν Χρυσαυγή μου. Και η σάλτσα τυριού άπαιχτη. Ειναι δυνατόν να μην βουτάς και με τα δυο χέρια? Ξέρει η μικρή σου.

    Τη σάλτσα την σημειώνω ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πρετσελ τα εχεις ηδη. Σημειωσε και τη σαλτσα και φτιαξ'τα ξανα απ'την αρχη. Αχχχχ.... Τα ειπες ολα πολυ σωστα Μαριον!! Δεν εχω να προσθεσω κατι!

      Φιλιααααααα

      Διαγραφή
  5. ουαου!!!!!! τι υπεροχες φωτο κ τι υπεροχο σνακ!!! κλικ μ εκανε ησαλτσα τυριου! πωπω μου τρεχουν τα σαλια! επετρεψε μ αν κανω τη συνταγη να κανω λιγο μπαμπατσικα τα πρετσελ να χορτασω παπαρα στη σαλτσα!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Κανε μπουκιες γιγας και φαε τη σαλτσα με το κουταλακι. Η κανουμε την γουρουνια η οχι.. Θα παθεις εθισμο. Πιστεψε με!!!! Αντε, να μου πεις και τις εντυπωσεις σου, ε;;;

      Διαγραφή
  6. Κοίτα,το ομολογώ...δεν θα τα φτιάξω γιατί : 1ο. θα φαγωθούν όλα σε χρόνο μηδέν και 2ο. κρίμα τον κόπο...
    Κάθε φωτογραφία και λίγο σαλάκι που τρέχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχα
      Οντως...πολυ μεγαλος κοπος για λιιιιγα λεπτα απολαυσης!!! Χαχαχα

      Φιλια πολλα!
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  7. Δείχνουν πάρα πολύ δελεαστικά και η πρόταση για χειροποίητη σάλτσα τυριού είναι απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ!!
      Η σαλτσα ειναι απο τις απλουστερες αλλα ταυτοχρονα και πολυ νοστιμες που κυκλοφορουν. Με την προυποθεση βεβαιως οτι σου αρεσει το τσενταρ.

      Διαγραφή
  8. Εεεε, αααα, οοοο.... ωχ Παναγίτσα μου...
    Γιατί ρε κορίτσι μου, και είπαμε να κρατηθούμε λίγο...
    Κι εγώ κάποτε σε ταξίδι στη Γερμανία τα έφαγα πρώτη φορά, μικρό κορίτσι και τα ερωτεύτηκα σφόδρα! Αλλά κι αυτή η σάλτσα... Κλαίω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι να πω κι εγώ..... με κάλυψαν οι προλαλήσαντες....
    φαίνονται υπέροχα! κι αυτή η σάλτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα pretzel είναι πραγματικά εθιστικά! Ειδικά όταν είναι ζεστά και αφράτα, είναι δύσκολο να μην παρασυρθείς.
    Οι δε μπουκιές σου είναι απλά καταστροφικές, γιατί έχοντας μια τόσο προκλητική και ότι πρέπει για φάγωμα μορφή, κάνεις την υπέρβαση και δεν το καταλαβαίνεις καν!
    Η σάλτσα εγγυάται την απογείωση.
    Τώρα θέλω να οργανώσω movie night με τα pretzel, τη σάλτσα και παγωμένη μπύρα.
    Πολύ μου αρέσει το κάπως αινιγματικό χαμόγελο της Μεγάλης :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν υπαρχεις!! τι τελειοτητα ειναι αυτη που δημιουργησες πάλι!!!!ΑΞΙΑ ΑΞΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φοβερή ιδέα και για πάρτυ!!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΄Ελεος!!! Είμαι σε διατροφή κι όσο κι αν δεν έχω τρέλλα με τα πρέτζελ οι φωτό σου με ξελίγωσαν πρωινιάτικα... ειδικά εκείνη με την κρέμα να στάζει από το πρέτζελ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρα πολύ ωραιο τσιμπολόγμα για να προσφερεις ή να τσακίσεις μπροστα στην τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μόνο που τα βλέπω δηλαδή...είναι καταπληκτικά κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η τέλεια σταγόνα είναι σαν τα σάλια μου που τρέχουν αυτή την στιγμή και δεν μπορώ να τα συμμαζέψω.Αχ, τι μου κάνεις και είναι και βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10