7 Απριλίου 2017

Τούρτα νύφη





A big fat Greek wedding! Να που το κάναμε κι αυτό.  Γάμος δεν τελέστηκε αλλά νύφη υπήρξε! 





Η τούρτα που σίγουρα δεν είχα σκεφτεί ως τώρα να κάνω, ήταν μια πριγκίπισσα ή μια Barbie. Και να τελικά που την έκανα! Το όνειρο κάθε κοριτσιού που σέβεται τον εαυτό του πήρε σάρκα και οστά (συγκεκριμένα βουτυρόκρεμα και κέικ σοκολάτας) μέσα από μια επική τούρτα γενεθλίων που έκαψε καρδιές και χάρισε χαμόγελα. 




Μια Barbie νύφη με τα όλα της. Με ένα μεγαλειώδες φόρεμα, με «τόνους» βουτυρόκρεμας επάνω και με σοκολατένιο κέικ εσωτερικά. Και είναι η πρώτη φορά που δεν θα με ακουσεις να πω πως αυτό που έφτιαξα ήταν εύκολο. Γιατί δεν ήταν! 




Ωστόσο θα πω (όπως πάντα) πως η μεθοδικότητα, η οργάνωση και η μελέτη των παρακάτω οδηγιών που δίνω, μπορούν να γίνουν το σκαλοπάτι που πάνω του θα οικοδομήσετε την τούρτα αυτή. Και όταν μιλάω για ανοικοδόμηση κυριολεκτώ, αφού η κούκλα που βλέπετε αποτελείται από 4 ολόκληρα κέικ τα οποία είναι κολλημένα (κτισμένα θα διορθώσω) το ένα πάνω στο άλλο με βουτυρόκρεμα ενδιάμεσα. 




Ναι λοιπόν, κουράστηκα, αγχώθηκα, μερικές φορές σιχτίρισα αλλά το αποτέλεσμα με έκανε να ξεχάσω ακόμα και τη στιγμή που άφησα την τούρτα στη μέση και «πετάχτηκα» στο σούπερ μάρκετ να αγοράσω επιπλέον υλικά για το φόρεμα, μιας και η κάθε ροζέτα που έφτιαχνα «έτρωγε» απίστευτη ποσότητα βουτυρόκρεμας, κάτι το οποίο, δεν είχα προβλέψει. 




Πρόκειται για μια μεγάλη τούρτα (τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα τα διαβάσεις στο τέλος της συνταγής) που τα υλικά της φαίνονται εξωφρενικά πολλά,  αλλά έτσι είναι τα μεγάλα έργα! 




Σε κάθε περίπτωση, η τούρτα αυτή ήταν μια πρόκληση για μένα και τις ερασιτεχνικές μου γνώσεις και χαίρομαι που το κατέκτησα κι αυτό. 




Αλήθεια, έχω αναφέρει ποτέ ότι τις τούρτες των κοριτσιών αρχίζω να τις σκέφτομαι αμέσως μόλις περάσουν τα γενέθλιά τους? Έτσι έχω έναν ολόκληρο χρόνο για να ψάξω και να βρω τι μου αρέσει περισσότερο, ή τι θα τους ταίριαζε, αλλά πάντα σύμφωνα με αυτά που εγώ μπορώ να φτιάξω και τέλος να διαβάσω, να οργανώσω και να μελετήσω πως θα την υλοποιήσω.




Ας πούμε όμως μερικά πράγματα για την τούρτα νύφη τώρα, που θα διευκολύνουν όποιον θέλει να την επιχειρήσει. Η έτοιμη γνώση είναι πάντα χρήσιμη, γι΄αυτό μην την αγνοήσεις. 




Το πλάνο αρχικά ήταν να φτιάξω μια τούρτα Barbie με φόρεμα ροζ. Απέρριψα όμως πολύ γρήγορα την ιδέα γιατί λόγω των πολλών υλικών και του μεγάλου όγκου βουτυρόκρεμας δεν ήθελα να μπλέξω και με χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρειάζονταν ώστε να βάψω την κρέμα ροζ.  Έτσι, πολύ απλά και εύκολα σκέφτηκα να κάνω μια νύφη. Ούτε βουτυρόκρεμα θα χρειαζόταν να βάψω αλλά επιπλέον θα ήταν κάτι διαφορετικό απ΄όλα όσα κυκλοφορούν. Λευκά και απλά!




Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ωραιότερη τούρτα για ένα γυναικείο μπάτσελορ πάρτι, οπότε επειδή αρχίζει η περίοδος των γάμων σκεφτείτε το μερικές μέλλουσες νυφούλες! Παρένθεση ήταν αυτή και συνεχίζω.


 

Τα υλικά της τούρτας που θα δείτε παρακάτω τα χωρίζω σε κατηγορίες. Τα υλικά για τα 4 κέικ, την βουτυρόκρεμα εσωτερικά και για την επικάλυψη και τέλος τα υλικά για την βουτυρόκρεμα της διακόσμησης. Είναι όντως πολλά αλλά καταμερίζονται όμορφα ώστε να μην μπουχτίζει κανείς όταν τρώει την τούρτα που δεν είναι στην ουσία τίποτ΄άλλο από ένα σοκολατένιο, ζουμερό κέικ. Ενα από τα ωραιότερα κέικ που έχω φτιάξει και φάει σε τούρτα! 




Τέλος,  για όσους αναρωτιούνται...  ναι, πόνεσα. Πόνεσα πολύ όταν έκοψα την τούρτα αυτή, γιατί δε σου πάει η καρδιά! Ούτε το χέρι! Θα ορκιζόμουν πως μια αόρατη δύναμη μου τραβούσει το χέρι για να μην το κάνω. Την ώρα δε που το μαχαίρι έκοψε τελικά το φόρεμά της, ένας λυγμός ανέβηκε στο λαιμό μου που φρόντισα όμως να τον πνίξω με μια μεγάλη μπουκιά τούρτας!!  Κι έτσι γρήγορα το ξεπέρασα κι αυτό!!  




Και κάτι ακόμα πολυ σημαντικό. Πριν την φτιάξεις, σιγουρέψου ότι χωράει στο ψυγείο σου. Εγώ έβγαλα ένα ολόκληρο ράφι για να χωρέσει . Να, δες αν δεν με πιστεύεις!!! 



Το ψυγείο μου φιλοξένησε την παγωμένη νύφη για μια ολόκληρη μέρα και πίστεψέ με δεν έκανα άλλη δουλειά εγώ και τα κορίτσια από το να το ανοίγουμε εκατό φορές την ώρα για να την χαζέψουμε. Μα πες μου τώρα.... μπορείς εσύ να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της? Μπορείς?





Υλικά για 2 κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών: 


Σημαντική σημείωση: 

Η συνταγή χρειάζεται 4 κέικ των 20 εκατοστών, άρα αυτό που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε 2 φορές αυτή την δόση κέικ χωρίζοντάς την κάθε φορά σε δύο ταψάκια των 20 εκατοστών.  Σκοπίμως δεν γράφω την ποσότητα των υλικών όλη μαζί διότι είναι ανέφικτο να φτιάξει κανείς με τη μια 4 κέικ σε μια μη επαγγελματική κουζίνα. Άρα αν θέλετε να πάτε σουπερ μάρκετ κι ενδιαφέρεστε να φτιάξετε την λίστα των υλικών για την τούρτα αυτή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να υπολογίσετε την ποσότητα του κάθε υλικού για το κέικ εις διπλούν. 


     1)      480 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      340 γραμμάρια ζάχαρη

     3)      80 γραμμάρια κακάο

     4)      2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

     5)      1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

     6)      175 ml σπορέλαιο

     7)      2 κουταλιές σούπας ξίδι

     8)      2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     9)      500 ml κρύο νερό


Υλικά για την βουτυρόκρεμα εσωτερικά της τούρτας και για την επικάλυψη:


     1)      250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     2)      400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

     3)      2 τσιμπιές αλάτι

     4)      3 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     5)      4 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο 


Υλικά για την βουτυρόκρεμα της διακόσμησης (τις ροζέτες δηλαδή): 


     1)      875 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     2)      1.400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

     3)      ¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     4)      16 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο 





    Μέθοδος: 
 
    ΒΗΜΑ 1:

    Αγοράζουμε την κούκλα καιρό πριν ώστε να βρούμε αυτό που ακριβώς θέλουμε! Μια Barbie νύφη δηλαδή με λευκό πέπλο. 



    Προσέχουμε να είναι το μπούστο της φτιαγμένο από πλαστικό έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το καλύψουμε με κάτι για να κρύψουμε το στήθος της. Με την πλαστική επικάλυψη είναι ήδη ντυμένη από τη μέση και πάνω η κούκλα. Έτσι εμείς θα χρειαστεί να φτιάξουμε μόνο το κάτω μέρος του φορέματος! 



    Τυλίγουμε τα πόδια της κούκλας με πλαστική μεμβράνη ως τη μέση της έτσι ώστε όταν μπει μέσα στην τούρτα να μην λερωθεί ή εισχωρήσει το κέικ στις πτυχές των ποδιών κι έτσι αχρηστευτεί, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να το αφαιρέσουμε.



    Εδώ σημειώνω επίσης πως αν η κούκλα έχει λυμένα τα μαλλιά της, καλό θα ήταν με κάποιο τρόπο να της τα πιάσουμε ώστε να μην κινδυνεύουν να λερωθούν. 

    ΒΗΜΑ 2:

    Φτιάχνουμε πρώτα τα κέικ: 

    Χρειαζόμαστε δύο βαθιά ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών έκαστο. Τα αλευρώνουμε, τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε στον πάτο τους λαδόκολλα ώστε να αποκολληθεί ευκολότερα το κέικ όταν το αναποδογυρίσουμε. 

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και αυτα τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ που έχει τα στερεά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη ώστε να δημιουργηθεί ένας σκουρόχρωμος χυλός κέικ. 

    Μοιράζουμε ισόποσα τον χυλό του κέικ στα δύο ταψάκια που έχουμε ήδη προετοιμάσει (βουτυρώσει , αλευρώσει και στρώσει με λαδόκολλα) και τα ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για περίπου 45-50 λεπτά. Στα λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και βυθίζουμε μέσα στο κέντρο του κάθε κέικ ένα μαχαίρι. Αν αυτό βγει καθαρό τότε  είναι έτοιμο. Αλλιώς το αφήνουμε άλλα  5 λεπτά μέσα στο φούρνο να ψηθεί λίγο ακόμα. 



    Όταν τα κέικ είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα στα ταψάκια τους να κρυώσουν εντελώς!!! Αυτό είναι απαραίτητο αλλιώς θα σπάσουν όταν τα αναποδογυρίσουμε!! Γι΄αυτό δεν βιαζόμαστε να τα ξεφορμάρουμε! 

    Μόλις κρυώσουν τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και κατόπιν τα τυλίγουμε ξεχωριστά το καθένα μέσα σε αλουμινόχαρτο κλείνοντάς το αεροστεγώς! Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξουν έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστούμε. 




    Στο ψυγείο πρέπει να μείνουν ένα ολόκληρο βράδυ!!

    Κάνουμε την  ίδια διαδικασία για μια ακόμη φορά φτιάχνοντας άλλα δύο κέικ των 20 εκατοστών. Συνολικά η συνταγή θέλει 4 κέικ!!! 

    Τα βάζουμε όλα στο ψυγείο να σφίξουν έτσι ώστε την επόμενη μέρα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την τούρτα μας! 

    ΒΗΜΑ 3:

    Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα κέικ από το ψυγείο. Τα 3 από αυτά θα τα κόψουμε στο πάνω μέρος τους λειαίνοντας την επιφάνεια από την κούρμπα που κάνουν συνήθως όταν ψήνονται. Τα κέικ φουσκώνουν στη μέση όταν ψήνονται μέσα σε ταψί γι΄αυτό εμείς θα αφαιρέσουμε μια λεπτή στρώση από το πάνω μέρος του για να τα κάνουμε επίπεδα. Αυτό το κάνουμε με προσοχή με το μεγάλο πριονωτό μαχαίρι του ψωμιού.

    Το 4ο κέικ το αφήνουμε ως έχει με το φούσκωμα στο κέντρο του γιατί θα τοποθετηθεί τελευταίο πάνω στα υπόλοιπα και θα μας βοηθήσει να έχουμε έναν οδηγό ώστε να σχηματίσουμε πιο εύκολα το φόρεμα της κούκλας. 

    Σημείωση: 

    Μέρος από τα κέικ που κόψαμε τα κρατάμε σε αλουμινόχαρτο καλά κλεισμένα γιατί θα χρειαστούμε μερική από την ποσότητα του κέικ ώστε να σταθεροποιήσουμε την κούκλα για να μην κουνιέται όταν την τοποθετήσουμε μέσα στο φόρεμά της. 

    ΒΗΜΑ 4: 

    Βρίσκουμε ένα στρογγυλό κουπατ το οποίο να έρχεται ίσα ίσα με την περιφέρεια των μπουτιών της κούκλας μας.



    Κεντράρουμε το κουπατ σε ένα από τα κέικ μας ώστε να απέχει το ίδιο από όλα τα σημεία της περιμέτρου του. 



    Το πιέζουμε με προσοχή, ώστε να διαπεράσει απ΄άκρη σ΄άκρη το κέικ, χωρίς αυτό να σπάσει και αφαιρούμε το στρογγυλό κομμάτι που κόψαμε από το κέντρο του. 



    Κάνουμε το ίδιο για όλα τα υπόλοιπα κέικ.  

    ΒΗΜΑ 5: 

    Παίρνουμε μια πιατέλα επίπεδη και τοποθετούμε το ένα κέικ πάνω στο άλλο, κεντραρισμένα. Πρώτα τοποθετούμε τα κέικ που έχουμε ισιώσει με το μαχαίρι του ψωμιού και τέλος πάνω πάνω βάζουμε το κέικ που έχουμε αφήσει όπως είναι με την καμπύλη του φουσκώματος όπως βγήκε από το φούρνο. Τοποθετούμε την κούκλα στο σωλήνα που έχει δημιουργηθεί από τις τρύπες των κέικ που είναι το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε μια πρώτη εικόνα του πως θα είναι η κούκλα με το φόρεμά της. Θα βοηθηθούμε πολύ όταν χρειαστεί να κόψουμε το φόρεμα στη συνέχεια. 






    Τώρα αφαιρούμε την κούκλα από το κέντρο και ξεμοντάρουμε την τούρτα. Αφήνουμε τα κέικ στην άκρη.

    ΒΗΜΑ 6: 

    Φτιάχνουμε την βουτυρόκρεμα για το εσωτερικό της τούρτας και την επικάλυψη.
 
    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 250 γραμμάρια βούτυρο που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη. Τα ανακατεύουμε στη μεσαία ταχύτητα για  2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 3 λεπτά σε πιο δυνατή ταχύτητα. Τέλος ρίχνουμε τις 4 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε στο τέρμα για 1 λεπτό ακόμη μέχρι να δούμε την βουτυρόκρεμα να έχει αφρατέψει. Κλείνουμε το μίξερ και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε. 

    ΒΗΜΑ 7: 

    Κολλάμε τις βάσεις του κέικ. 



    Βάζουμε στην πιατέλα την πρώτη βάση κέικ όπως κάναμε πριν. Στρώνουμε μια λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας πάνω της και την απλώνουμε ομοιόμορφα. 




    Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο κέικ πιέζοντάς τον απαλά για να κολλήσει με τον πρώτο και απλώνουμε και σε αυτόν βουτυρόκρεμα ίση με την ποσότητα που βάλαμε στον προηγούμενο. 



    Κάνουμε το ίδιο και με τον τρίτο δίσκο. 



    Τέλος τοποθετούμε πάνω πάνω τον τέταρτο και τελευταίο δίσκο που είναι αυτός με την καμπύλη.  Έτσι έχουμε έναν πύργο από κέικ κολλημένα καλά το ένα με το άλλο με βουτυρόκρεμα.



    Σημείωση: 

    Προσέχουμε να μην χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη διαδικασία όλη την βουτυρόκρεμα που έχουμε φτιάξει γιατί θα χρειαστούμε και για την επικάλυψη του φορέματος. Δηλαδή σε κάθε δίσκο του κέικ βάζουμε μόνο όση βουτυρόκρεμα χρειάζεται για να κολλήσει ο ένας δίσκος με τον άλλο και όχι παραπάνω.

    ΒΗΜΑ 8: 

    Ήρθε η ώρα που θα κάνουμε «γλυπτική» στην τούρτα μας δίνοντας στα κέικ την μορφή φορέματος.  Σε αυτό το στάδιο θα μας φανεί πολύ χρησιμος (αν έχουμε) ένας περιστρεφόμενος δίσκος. Εγώ χρησιμοποίησα εναν περιστρεφόμενο ξύλινο δίσκο από το ΙΚΕΑ και πραγματικά μου έλυσε τα χέρια καθ΄όλη τη διάρκεια που έκοβα το κέικ σε σχήμα φορέματος. 

    Εδώ χρειάζεται υπομονή και λεπτές και προσεκτικές κινήσεις. Κόβουμε αρχικά λίγο από το κέικ περιμετρικά ξεκινώντας από την πάνω πάνω πλευρά.




    Προσπαθούμε να σχηματίσουμε έναν θόλο. 




    Καλύτερα είναι να κόβουμε λίγο λίγο το κέικ παρά να κάνουμε γρήγορες και βιαστικές κινήσεις που θα μας «κοστίσουν» ένα λάθος κόψιμο το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί. Για να καταλάβετε ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν ώστε να έχετε εικόνα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Όπως θα δείτε αφαιρώ φλοίδες από την περιφέρειά του και όχι ολόκληρα κομμάτια. Η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο κι αφοσίωση. 





    Μόλις είναι έτοιμο το φόρεμα και μας ικανοποιεί στο μάτι, σταματάμε να κόβουμε άλλο. Έχουμε έτοιμο τώρα το φόρεμα!! 



    Τοποθετούμε για μια ακόμη φορά την κούκλα μέσα έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα και αν χρειάζεται κάνουμε κάποια διόρθωση (δηλαδή κόβουμε κι άλλο λίγο το φόρεμα να το φέρουμε στα μέτρα που θέλουμε).



    ΒΗΜΑ 9: 

    Καλύπτουμε το φόρεμα εξωτερικά με βουτυρόκρεμα. Αυτό το κάνουμε για να κολλάνε καλύτερα οι ροζέτες με τις οποίες θα το διακοσμήσουμε! 



    Χρειάζεται να βάλουμε ένα λεπτό στρώμα βουτυρόκρεμας. Καλύπτουμε με προσοχή το φόρεμα γιατί θα διαπιστώσουμε ότι επειδή είναι κομμένο με το μαχαίρι βγαίνουν ψίχουλα από τα κέικ που ανακατεύονται με τη βουτυρόκρεμα και έτσι της αλλάζουν το χρώμα. Αλλά αυτό δεν μας απασχολεί γιατί θα καλυφθεί με τις ροζέτες και δεν θα φαίνεται τίποτα. 



    Σημείωση: 

    Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τυλίξουμε την τούρτα με διάφανη μεμβράνη και να την καταψύξουμε μέχρι και ένα μήνα. Έτσι θα μειώσουμε στο ελάχιστο την κούραση γιατί δεν θα μας πέσει πολύ βαρύ το να φτιάξουμε όλη την τούρτα μονομιάς. Στην περίπτωση που το κάνουμε αυτό, για να συνεχίσουμε την τούρτα την βγάζουμε από την κατάψυξη και την βάζουμε στην ψύξη του ψυγείου το προηγούμενο βράδυ πριν την ολοκληρώσουμε. Έτσι θα καταφέρει να ξεπαγώσει. 


    ΒΗΜΑ 10:

    Τοποθετούμε οριστικά την κούκλα μέσα στην τούρτα.

    Βάζουμε την κούκλα μέσα στην τούρτα και τοποθετούμε στο κενό που υπάρχει μεταξύ  του φορέματός της και του σώματός της λίγο από το κέικ που έχουμε κρατήσει ώστε να την σταθεροποιήσουμε για να μην κουνιέται. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην γέρνει η κούκλα αλλά να στέκεται εντελώς όρθια.  Πιέζουμε όσο κέικ χρειάζεται μέσα στο κενό ώστε να είναι εντελώς ακούνητη. Προσεκτικά μόνο μην δημιουργήσουμε κάποια φθορά στο φόρεμα. 




    ΒΗΜΑ 11: 

    Φτιάχνουμε τις ροζέτες: 

    Χρειαζόμαστε μεγάλο κάδο μίξερ για να φτιάξουμε την ποσότητα της βουτυρόκρεμας που θα χρειαστούμε για τις ροζέτες. Αν δεν έχουμε, τότε καλό θα είναι να την φτιάξουμε σε δύο δόσεις. 

    Την βουτυρόκρεμα την φτιάχνουμε όπως και πριν με τη μόνη διαφορά ότι δεν βάζουμε μέσα εκχύλισμα βανίλιας γιατί είναι πολυ σκουρόχρωμο και θα «σπάσει» το λευκό χρώμα της βουτυρόκρεμας. Το θέμα δηλαδή είναι καθαρά αισθητικό. Θέλουμε το νυφικό να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λευκό!

    Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν και κατόπιν ρίχνουμε το γάλα  χτυπώντας σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά ακόμη. Η βουτυρόκρεμα είναι έτοιμη.

    Την βάζουμε σε κορνέ με μύτη WILTON 1M



    Σηκώνουμε όρθια τα χέρια της κούκλας καθώς και το πέπλο της έτσι ώστε να μην λερωθεί με τη βουτυρόκρεμα.

    Καλύπτουμε το φόρεμα εξωτερικά με ένα ακόμη πολύ λεπτό στρώμα βουτυρόκρεμας ώστε να γίνει εντελώς λευκό.



    Αρχικά κάνουμε περιμετρικά του φορέματος στο κάτω μέρος που εφάπτεται με την πιατέλα μικρές τουφίτσες από βουτυρόκρεμα τη μια δίπλα στην  άλλη. 



    Κατόπιν τυλίγουμε με μια λωρίδα βουτυρόκρεμας την μέση της κούκλας εκεί που ενώνεται με το φόρεμα. 



    Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τις ροζέτες. 



    Η δική μου προτροπή είναι να αρχίσουμε από το πίσω μέρος της κούκλας προς τα μπροστά. Έτσι στην αρχή μέχρι να «ζεσταθεί» το χέρι μας οι ροζέτες δεν θα είναι τόσο τέλειες όσο θα γίνουν στην πορεία που θα έχουμε πάρει το ρυθμό. Καλό λοιπόν είναι, τα όποια λάθη κάνουμε να γίνουν στο πίσω μέρος του φορέματος και όχι στο μπροστινό που θα το βλέπουν όλοι την ώρα που θα παρουσιάσουμε την τούρτα.  



    Τις ροζέτες δεν τις κάνουμε διάσπαρτα στο φόρεμα αλλά σε σειρά αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω. 



    Η κάθε ροζέτα γίνεται σχηματίζοντας έναν κύκλο (σπείρα) από βουτυρόκρεμα αρχίζοντας από μέσα προς τα έξω. Καλό θα είναι πριν επιχειρήσουμε τις ροζέτες να έχουμε συμβουλευτεί το ίντερνετ και να έχουμε δει ανάλογα βιντεάκια που δείχνουν αναλυτικά την τεχνική. Επίσης καλό είναι να κάνουμε μερικές πρόβες  με το κορνέ σε ένα πιάτο σχηματίζοντας ροζέτες από βουτυρόκρεμα πριν αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε πάνω την τούρτα. 



    Η κάθε ροζέτα «τρώει» αρκετή ποσότητα βουτυρόκρεμας. Θα δούμε λοιπόν ότι όταν κάνουμε μερικές θα χρειαστεί να ξαναγεμίσουμε το κορνέ για να συνεχίσουμε. Αυτό θα γίνει αρκετές φορές μέχρι να ολοκληρώσουμε το φόρεμα. 

    Μόλις τελειώσουμε, βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 15 περίπου λεπτά μέχρι να σφίξει λίγο η κρέμα. 

    ΒΗΜΑ 12: 

    Η ώρα του στολίσματος!!! Η καλύτερη ώρα έφτασε!

    Για το στόλισμα χρησιμοποίησα μοβ και ασημένιες μπίλιες από ζάχαρη, ίδιες με τις λεπτομέρειες που είχε το μπούστο της κούκλας. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ότι άλλο θέλουμε αρκεί να έχουμε φαντασία και να ταιριάζει με την κούκλα μας.  Μικρά άνθη αληθινά ή από ζαχαρόπαστα ή ακόμα και πλαστικά, διάφορα ζαχαρωτά στολίδια κλπ. 



    Η τούρτα είναι έτοιμη!!!! 



    Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα την κόψουμε. Μπορεί να μείνει τουλάχιστον μια δυο μέρες χωρίς να πάθει τίποτα μέσα στο ψυγείο.

 

    Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!! 




    Η ώρα που θα κόψουμε την τούρτα ομολογουμένως είναι η πιο δύσκολη ώρα. Κυριολεκτικά δεν σου πάει η καρδιά και το χέρι να κόψεις μια τέτοια τούρτα που κυρίως κατέβαλες τόση προσπάθεια και κόπο για να την φτιάξεις.

    Παρ΄όλα αυτά η τομή της είναι πολυ εντυπωσιακή και η γεύση της πάρα πολύ σοκολατένια. 




    Κι επειδή στην τούρτα αυτή δύσκολα καρφώνεται κερί για να σβήσει κανείς, επέλεξα να αγοράσω ένα μεγάλο επιτραπέζιο κερί στο γράμμα «Κ» που είναι και το αρχικό της Κλειώς για την οποία έφτιαξα και αυτή την τούρτα. 





   ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 

     1)      Συνολικό ύψος τούρτας συμπεριλαμβανομένης της κούκλας: 31 cm
     2)      Καθαρό βάρος τούρτας (χωρίς την πιατέλα): 4 kg 700 gram
     3)      Μέγιστη διάμετρος φορέματος: 20 cm 






             Να ζήσεις Κλειώ μας και χρόνια πολλά!!





14 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια!!!!!! Προσκυνώ απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άφωνη, εντελώς!!! Έργο τέχνης, μπράβο για την τόλμη και την εκτέλεση! Πολύ θα ήθελα κι εγώ -σαν παιδάκι που είμαι, χα χα, χα - μια τέτοια τούρτα!
    Χρυσαυγή μου, μεγαλούργησες! Πράγματι δεν θέλεις να την κόψεις!
    Όμως χαλάλι για την μικρή σου! Να τη χαίρεσαι, να είναι γερή κι ευτυχισμένη! Η ζωή να της δίνει μόνο χαρές! Σας φιλώ και τις δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύχρονη και Πολύχρωμη η Κλειώ σου, Χρυσαυγή μας.
    Νομίζω πως η επόμενη "κατάκτησή" σου θα είναι το Έβερεστ :-))
    Ζωντανό ή σε μορφή τούρτας δεν ξέρω... αλλά για εκεί το πας!!
    Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο, με το καλό στην Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φυσικά πάλι Χρόνια σας Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά αγαπημένη μου εσύ το τερμάτισες! Είσαι φοβερή! Τι να πω; Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OYAOYYYY!!!
    Tην είδα χθες που την ανέβασες το βράδυ απο το κινητό και τώρα την βλέπω απο τον υπολογιστή. Τι να πω τώρα??
    Δεν εχω πολλά να πω.ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!!! Φανταστική τούρτα έκανες Χρυσαυγή μου.
    Εξαιρετική η επιλογή του θέματος, ο στολισμός, η γεύση, ολα!!
    Καλύτερα που δεν χρωμάτισες της ροζέτες. Πιο ωραίες λευκές. Επίσης, μην ξαναπείς ότι δεν τις πετυχες. Είναι όλες άψογες.
    Μπράβο, μπράβο σου!! Γεια στα χέρια σου, την υπομονή σου και την αντοχή σου. Γιατί είχες πολύ δουλειά να κάνεις.

    Να το χαίρεσαι το κοριτσακι σου, χιλιόχρονη να είναι κι εσύ να είσαι γερή να δημιουργείες.

    Φιλιά πολλά πολλά :)

    ΥΓ: Στο κάτω ραφι στο ψυγείο βλέπω κάτι άλλο με άσπρη επιφάνεια...τι είναι?? χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά στα χέρια σου! Σίγουρα θα είναι η καλύτερη τούρτα της Κλειώς - μέχρι την επόμενη :) Να τη χαίρεστε και να είναι όλη της η ζωή τόσο γλυκιά και όμροφρη όσο η τούρτα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ!!! ΜΠΡΑΒΟ!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Καταπληκτική δουλειά έκανες!!!!
    Χρόνια πολλά και στις δυο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι να πω;προσκυνω κυρια μου.να το χαιρεστε το κοριτσακι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να το χαίρεστε το κοριτσάκι σας, να είναι καλότυχο και πολύ ευτυχισμένο!
    Η τούρτα είναι πανέμορφη! Πολλά πολλά μπράβο για την άψογη εκτέλεση και τις τόσο αναλυτικές οδηγίες Αυτό που μου αρέσει είναι ότι το κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο, χάρη στη μεθοδικότητα και τις φωτογραφίες από όλα τα στάδια κατασκευής!
    Φαντάζομαι τον ενθουσιασμό της Κλειώς όταν την είδε ολοκληρωμένη!
    Και τα κομμάτια κόπηκαν άψογα!
    Σε φιλώ και σε συγχαίρω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια Χρυσαυγή μου! Μόνο που τη βλέπω καταλαβαίνω την κούραση σου! Σίγουρα άξιζε τον κόπο μόνο και μόνο για να βλέπεις τα κοριτσάκια σου να τη χαζεύουν!
    Χρόνια πολλά στην Κλειώ και σε σένα! Να είστε πάντα καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν υπαρχεις!!! ουτε κι εσυ αλλα ουτε και η φανταστικη αυτη τουρτα!! καταπληκτικη δουλεια Χρυσαυγή μου!! μπραβο σου!! Σιγουρα εμειναν ολοι με ανοιχτο το στομα!! Να χαιρεστε την Κλειω σας! πολυχρονη και τυχερη!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε Χρυσαυγή, τι να πω? Πες μου τι...Δεν γίνεται όμως να μη σε ρωτησω..πωσ στο καλο καταφερες μες στο τρεξιμο κ στον πανικο να βγαλεις τις φωτογραφιες? κομμενη κ στημενη???? αυτο μου φαινεται ακομη πιο δυσκολο και απο την υλοποίηση της!! χαχα. να χαιρεστε τη μικρουλα παντα υγιης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υποκλίνομαι! Το διάβασα ΟΛΟ. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στις διακοσμητικές τούρτες, λέω ότι το αποτέλεσμά σου είναι υπέροχο. Όσο για την πίκρα όταν την κόβεις, αυτό ξαναπές το. Όλοι το νιώθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χρονια πολλα να την χαιρεστε!! ουαουυυ τελεια ειναι!! εσυ το πηγες ενα λεβελ παραπερα!! εχω κανει μπαρμπι τουρτα αλλα με κεικ στη φορμα του κεικ να παρει το σχημα του φορεματος! ζηλεψα τη βουτυροκρεμα σου φαινεται λαχταριστη!!! οι φωτο κατατοπιστικες κ εξαιρετικες! οντως οταν κοβεις μια τουρτα που εκανες σα μαχαιρια στην καρδια ενα πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10