19 Απριλίου 2017

Τζατζίκι






Όταν κανονίζεις το μενού της Κυριακής του Πάσχα, πιθανότατα το τζατζίκι να είναι πάνω και από το αρνί στη λίστα με τα εδέσματα. Γιατί αρνί και τζατζίκι είναι ζευγάρι ταιριαστό όσο ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά! 




Το Ελληνικό αυτό ντιπ γιαουρτιού είναι τόσο δροσερό και νόστιμο που επιβάλλεται με την κρεατοφαγία των ημερών που πέρασαν. Σου ξεπλένει το στόμα βρε παιδί μου, σε δροσίζει, νιώθεις ότι διώχνει το λίπος από τον οργανισμό. Δεν ισχύει βέβαια, αλλά λέμε τώρα...




Όμως το τζατζίκι δεν είναι αγαπητό μόνο το Πάσχα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε! Όλο το χρόνο και κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού  είναι must αφού ταιριάζει γάντι με όλων των ειδών τους καλοκαιρινούς κεφτέδες, τα θαλασσινά (κυρίως τα τηγανητά) και τα μεζεδάκια που συνηθίζουμε να τρωμε την εποχή αυτή. Τι θες να βάλεις δίπλα του και να μην ταιριάζει? Κεφτεδάκια? Ντοματοκεφτέδες? Κολοκυθοκεφτέδες? Πατάτες τηγανητές? Καλαμαράκια? Κολοκυθάκια τηγανητά? Ντολμαδάκια γιαλαντζί? Πες μου τι σκέφτεσαι που να μην του ταιριάζει! 




Το να φτιάξεις βέβαια ένα τζατζίκι καλύτερο από ένα άλλο, κρίνεται πάντα από τις αναλογίες των υλικών και σίγουρα είναι υποκειμενικό το πως το προτιμάει ο καθένας. Πολλοί θέλουν το τζατζίκι, σκορδαλιά (ναι, μπαμπά εσύ είσαι αυτός)! Προσωπικά δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο σκοπός του. Μου αρέσει δροσερό, ήπιο σε σκόρδο αλλά όχι και εντελώς άγευστο, χωρίς να φαίνεται «κομμένο» από τα παραπανίσια υγρά του αγγουριού και τέλος χωρίς άνηθο. Όχι ότι δεν τρώω τον άνηθο, αλλά να, νιώθω πως είναι λίγο περιττός σε αυτή τη συνταγή.  Το τζατζίκι για μένα είναι γιαούρτι, σκόρδο και αγγούρι. Απλά, λιτά και υπέρ αρκετά υλικά! 




Το αγγούρι δεν το καθαρίζω, έτσι ώστε να σπάει την μονότονη ασπρίλα του γιαουρτιού και να κάνει παιχνίδι με το πράσινο χρώμα της φλούδας του, βγάζοντας ένα όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα. Γιατί η εμφάνιση παίζει πάντα και στα πάντα ρόλο και μην μου πεις το αντίθετο. Δεν θα σε πιστέψω! 




Κάντε του μια λακκουβίτσα με την ανάποδη του κουταλιού στο μπολ που θα το σερβίρετε και περιχύστε το με ελαιόλαδο ώστε να φωλιάσει μέσα της  και να δείχνει ακόμα πιο όμορφο. Ρίξτε ανέμελα και 2-3 ελίτσες  και βουρ για το πιο νόστιμο καλοκαιρινό ντιπ που τρώγεται με τα πάντα!


Καλημέρα και χρόνια πολλά!!!! 




ΤΖΑΤΖΙΚΙ 


Υλικά:


     1)      500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό και πλήρες

     2)      3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή τριμμένες

     3)      1 μέτριο αγγούρι (250-300 γραμμάρια περίπου) με τη φλούδα του

     4)      ½ - 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

     5)      2 κουταλιές σούπας ξίδι

     6)      5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο




Μέθοδος: 


Πλένουμε καλά το αγγούρι και το σκουπίζουμε από τα νερά. 




Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο. 




Τρίβουμε το αγγούρι και παίρνοντας λίγο λίγο στις χούφτες μας το πιέζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ώστε να βγάλει όλο το νερό του. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλη την ποσότητα του αγγουριού που έχουμε. 




Προσθέτουμε τώρα μέσα στο μπολ με το γιαούρτι το στραγγισμένο αγγούρι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι! Το αλάτι δεν το βάζουμε όλο εξ΄αρχής. Βάζουμε πρώτα τη μισή ποσότητα για να δούμε αν μας αρέσει και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο στη συνέχεια. 


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Αν νιώθουμε πως χρειάζεται κι άλλο αλάτι, ρίχνουμε λίγο ακόμα (το υπόλοιπο μισό κουταλάκι ή και λιγότερο δηλαδή) και ανακατεύουμε πάλι. 


Βάζουμε το τζατζίκι σε μπολ που κλείνει με καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεί για 1-2 ώρες ώστε να «δέσουν» τα υλικά και η γεύση του να γίνει πιο έντονη! 


Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, το ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και το διακοσμούμε με μερικές ελιές. Τρώγεται δροσερό απευθείας από το ψυγείο!


Καλή επιτυχία!!!!












3 σχόλια:

  1. Ναι! Ναι! Κι εγώ σαν σκορδαλιά το θέλω!!! Καυτερό και δροσερό! Πάει με όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά κορίτσι :)

    Τζατζικάκι λατρεμένο. Με πατάτες τηγανιτές & κολοκυθάκια δεν υπάρχει..για μενα είναι κανονικό γευμα.
    Ωραίο το έφτιαξες, οπως πρέπει. Δροσερό και πικάντικο όσο πρέπει.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τζατζίκι μου δημιουργεί έναν αδιόρατο,ωστόσο υπαρκτό πόνο.
    Νοσταλγικά συνδεδεμένο με τον πατέρα μου,αφού η παρασκευή του στο σπίτι μας,ήταν αποκλειστικά δική του υπόθεση.
    Σε μία κουζίνα που κυριολεκτικα θα ´´ξεκινούσε ´´ για να φύγει,οπως χαρακτηριστικά λέει η μητερα μου για τις ανάστατες κουζίνες σε περιόδους μεγάλων προετοιμασιών,ο πατέρας μου καθόταν στην κορυφή του τραπεζιού για να ασχοληθεί με την ιεροτελεστία της παρασκευής του πιο αγαπημένου ελληνικού ντιπ.
    Η κουζίνα μύριζε σκόρδο και αγγουράκια.
    Μύριζε κι αγάπη,όσο πεζό κι ανακουγεται δίπλα στην έντονη μυρωδιά της σκορδίλας...
    Όλοι μουρμουρίζαμε γύρω του για τις απανωτές εντολές του για τα άπειρα σκεύη που χρησιμοποιούσε,για τους ανθρώπους που χρειάζονταν για να του τα φέρουν,να καθαρίζουν διαρκώς το τραπέζι,να δοκιμάζουν ,να του διοχετεύουν τα υλικά, και τελικά να στεκόμαστε όλοι έκθαμβοι για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα που ομολογουμένως, ήταν άψογο!
    Το τζατζίκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μνήμη του.
    Κι οταν το κανω,αφιερώνω τις αναμνήσεις μου,που αναπόφευκτα με κατακλύζουν,στην αγωνία μου να πετύχω την γεύση που μου τον θυμίζει.
    Και πάντα πετυχαίνει ξέρεις,όχι γιατί τελικά είναι απλή η παρασκευή του ,αλλά γιατί με έμαθε να το κάνω με αγάπη.
    Και όλες οι συνταγες χρειάζονται αυτη την μέθοδο για σίγουρη επιτυχία.
    Αγάπη μόνο.
    Και ξέρω ότι,ότι κάνεις εσύ,το κάνεις με την ίδια αγάπη που φροντίζεις την οικογένεια σου.
    Με περισσή αγάπη και μέριμνα.
    Με διάθεση να δημιουργείς κι εσύ με την σειρά σου μνήμες στα παιδιά σου.
    Και άριστη εικόνα στους αγαπημενους σου.
    Να είσαι πάντα έτσι Χρυσαυγή μου!
    Να ενώνεις πάντα το παρελθόν με το μέλλον,χωρίς να τα διαχωρίζεις από το παρόν.
    Χριστός Ανέστη!!!
    Πάντα να είσαι χαρούμενη!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10