4 Απριλίου 2021

Χταπόδι με αγκινάρες, αρακά και μάραθο

 

Αν ρωτούσες τον παππού μου το Χρήστο, γεννημένο το 1900 just,  τι θα έκανε αν είχε μια συσκευή που μπορεί να παγώσει το χρόνο, θα σε κοιτούσε αποσβολωμένος, καθώς στην εποχή του δεν είχαν ούτε ψυγείο να παγώσουν το καρπούζι και το κατέβαζαν στο πηγάδι με δίχτυ περασμένο σε τσιγκέλι.



Τί θα γινόταν τώρα αν εσύ κι εγώ είχαμε μια συσκευή που δίνει αυτή τη δυνατότητα; Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι θα πάγωνα το χρόνο πριν από ένα ατύχημα ώστε ν΄ αλλάξω το ρου της ιστορίας ή πριν από μια βεβιασμένη απόφαση. Όμως θα πάγωνα το χρόνο και σ' ένα φιλί ή μια αγκαλιά που θέλω να κρατήσει παραπάνω. Κι επειδή πάνω απ' όλα είμαι και γυναίκα, σίγουρα στο πρόσωπό μου πριν βγει η πρώτη του ρυτίδα.

Θα πάγωνα όμως το χρόνο και στα παιδικά μου χρόνια στο περιβόλι του παππού Χρήστου, τότε που ήμουν μικρό παιδί και χανόμουν κάτω από τις αναρριχώμενες φασολιές, ανάμεσα στις συστάδες των καλαμποκιών και δίπλα στις μπλε από θειάφι ντοματιές. Τότε που με έστελνε η γιαγιά να μαζέψω φασολάκια, να τα κάνει λαδερά με πατάτες για μεσημεριανό.

Εν έτη 2021 το μηχάνημα που παγώνει το χρόνο έχει βρεθεί! Λέγεται καταψύκτης και προς το παρόν οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες όσον αφορά στη ρυτίδα και στο φιλί, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς πάνω σ΄ αυτό! Το περιβόλι κι ο παππούς δεν υπάρχουν πια, αλλά υπάρχουν τα καλής ποιότητας κατεψυγμένα λαχανικα και με ταξιδεύουν πίσω σ' εκείνη την εποχή κι εκείνες τις φρέσκιες πρώτες ύλες.  

Σήμερα μαγειρεύω το απόλυτο για μένα ανοιξιάτικο φαγητό. Χταπόδι με τρυφερές αγκινάρες, γλυκό αρακά και μάραθο που σου σπάει τη μύτη από τη μυρωδιά ούζου που αναδύει και ταιριάζει τέλεια με τα συγκεκριμένα λαχανικά αλλά και τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι. Φαγητό παιδικών χρόνων που συνήθιζε να φτιάχνει η γιαγιά τη Σαρακοστή, η οποία έπεφτε πάντα άνοιξη. Γιατί τότε φύτρωνε ο μάραθος στο περιβόλι, τότε κι οι άγριες αγκινάρες του παππού.





ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ


Υλικά:

1)     1 μεγάλο χταπόδι περίπου στα 2 κιλά πάνω κάτω

2)     700 γραμμάρια αγκινάρες κατεψυγμένες ΑΙΝΟΣ

3)     250 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο ΑΙΝΟΣ

4)     1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5)     1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του

6)     400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

7)     250 ml ελαιόλαδο

8)     Αλάτι

9)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το χταπόδι αφού πρώτα το έχουμε τεμαχίσει. Δηλαδή έχουμε ξεχωρίσει ένα ένα τα πλοκάμια του και έχουμε κόψει και σε κομμάτια τη σακούλα του κεφαλιού του. Κατόπιν αραδιάζουμε όμορφα τις αγγινάρες και τον αρακά. Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μάραθο, τα ντοματάκια το λάδι, πιπέρι και λίγο αλάτι καθώς επίσης και ένα φλιτζάνι νερό.




Νερό δεν βάζουμε παραπάνω γιατί το χταπόδι θα βγάλει αρκετά υγρά κατά το ψήσιμο. Επίσης αλατίζουμε ελάχιστα γιατί συνήθως τα κατεψυγμένα χταπόδια (αν δεν πάρετε φρέσκο), είναι αλατισμένα οπότε αν χρειάζεται αλάτι το φαγητό καλύτερα να προσθέσουμε προς το τέλος αφού δοκιμάσουμε παρά, να μας βγει παραπάνω αλμυρό, πράγμα το οποίο δεν διορθώνεται.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 2 ώρες. 

Ελέγχουμε κατά το διάστημα αυτό μια φορά το φαγητό μήπως έχει πιεί τα υγρά ώστε να ρίξουμε λίγο ακόμα νερό. Μετά το πέρας του δίωρου αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μισή ώρα ακόμα για να πιεί τα υγρά που έχουν απομείνει και να μείνει με το λάδι του αλλά και να ξεροψηθεί στην επιφάνεια.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε. Ταιριάζει με κρασί ή ακόμα καλύτερα ούζο.

 

Καλή επιτυχία!!


* η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου με την εταιρία ΑΙΝΟΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10