14 Απριλίου 2021

Τούρτα φράουλας με άρωμα χαμομηλιού

 


Γεννήθηκες Μάιο? Μπράβο! Είσαι τυχερή. Σε τραγουδάει όλη η Ελλάδα. Φρόντισε βλέπεις γι΄ αυτό ο Πασχάλης. Έλα τώρα, μη μου πεις ποιος Πασχάλης! Στην πλάτη ρίχνεις τα μαλλιά, φοράς κορδέλα βυσσινιά και τα λοιπά, και τα λοιπά. Είσαι το κορίτσι του Μάη κι ο τύπος σε έχει στα ώπα ώπα! Αλίμονο σε μας τις τριτοδεύτερες που γεννηθήκαμε σε μήνες άφωνους κι ατάλαντους και δεν μας τραγούδησε ούτε η μάνα μας στην κούνια για νανούρισμα.




Τι να σου κάνει η ατυχήσασα που γεννήθηκε τον αυταρχικό Μάρτη, γδάρτη που τη γδέρνει και την τσούζει όλη μέρα? Ή η άλλη που της έτυχε ο τεμπέλης Αύγουστος με τις παχιές τις μύγες, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι διακοπές με τους φίλους του, το αραλίκι και οι μπύρες?

Ωραιότατος μήνας ο Απρίλιος, δε λέω! Με την πλάκα του την Πρωταπριλιά, με το χαβαλέ και το μέτριο χιουμοράκι. Γοητευτικός και σέξι. Τι να λέει? Εμένα που γεννήθηκα στις 7 του, με τραγούδησε?  Ούτε δίστιχο δε μου αφιέρωσε ο άχρηστος. Μου έδωσε σημασία σαν γυναίκα? Με ξέρει εμένανε κανένας? Ποιανού κορίτσι είμαι? Ο Απρίλης αδιαφορεί παντελώς για την ύπαρξή μου. Με έχει στο φτύσιμο. Ούτε κορδέλες στα μαλλιά, ούτε χαϊμαλιά, ούτε βλέφαρα ζωγραφιστά. Τίποτα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μου κάνει πλάκες κάθε πρώτη του μήνα και να με κοψοχολιάζει και μετά να γελά εις βάρος μου. Κρυάδες με λίγα λόγια!

Ζητώ λοιπόν απ΄ τον Απρίλη να με αποκαταστήσει. Ποτέ δεν είναι αργά! Τ΄ ακούς Απρίλη?? Θέλεις να γίνω το κορίτσι σου?





Ευχαριστώ πολύ που ανέχτηκες την γκρίνια μου αλλά να πούμε και λίγα λόγια για την τούρτα που επέλεξα φέτος να φτιάξω. Μια ωδή στη φράουλα με εσάνς χαμομηλιού. Η άνοιξη σε όλο της το μεγαλείο. Κάθε χρόνο λοιπόν φτιάχνω μια καινούρια τούρτα και πάντα νιώθω πως είναι η ωραιότερη. Κάθε χρόνο νομίζω πως έπιασα το ταβάνι και πως έχω φτιάξει το καλύτερο που μπορούσα και έρχεται η επόμενη χρονιά να με διαψεύσει περίτρανα με κάτι ακόμα καλύτερο.




Η τούρτα αυτή αποτελείται από 3 μεγάλα και ζουμερά κέικ που κρύβουν μαρμελάδα φράουλας μέσα τους. Ανάμεσά στις στρώσεις υπάρχουν επίσης κομμάτια φρέσκιας φράουλας που δροσίζουν τρομερά την κάθε σου μπουκιά και τέλος όλο αυτό δένει γύρω από μια βελούδινη κρέμα με διακριτικό άρωμα χαμομηλιού που ίσα ίσα γίνεται αντιληπτό. Μια τούρτα φίνα και εντυπωσιακή, που σε αφήνει άφωνο με το στολισμό της. Κι επειδή το ύψος της είναι γύρω στα 20 εκατοστά, φρόντισε ν΄ αδειάσεις το μεγαλύτερο ράφι του ψυγείου σου για να χωρέσει!!




ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ

Υλικά για τα κέικ:

1)     250 ml ηλιέλαιο ή μισό μισό με ελαιόλαδο

2)     200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

3)     3 αυγά

4)     400 γραμμάρια ζάχαρη

5)     1 γεμάτη κουταλιά σούπας άρωμα βανίλιας

6)     250 ml γάλα φρέσκο πλήρες

7)     560 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο

8)     1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική

9)     1 κουταλάκι γλυκού baking powder

10)  1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

11)  230 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα

Υλικά για την κρέμα χαμομηλιού:

1)     500 ml κρέμα γάλακτος 35%

2)     6 φακελάκια αφέψημα χαμομηλιού (αυτό που πίνουμε)

3)     225 γραμμάρια τυρί κρέμα

4)     50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Επιπλέον:

1)     Μέλι για το ράντισμα των κέικ καθώς και για πάνω στην τούρτα

2)     2 περίπου φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες κομμένες στα 4 (αυτές είναι για ενδιάμεσα στις στρώσεις των κέικ)

3)     Αρκετές φρέσκιες ολόκληρες φράουλες μαζί με τα κοτσάνια τους για στολισμό πάνω στην τούρτα

4)     Φρέσκα ανθάκια χαμομηλιού




Μέθοδος:

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:

Προετοιμασία για τα κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Ετοιμάζουμε τα ταψάκια που θα ψήσουμε τα κέικ. Χρειαζόμαστε 3 ταψάκια των 20 εκατοστών διαμέτρου έκαστο. Τα βουτυρώνουμε καλά γύρω γύρω στα τοιχώματα και στη βάση τους και στρώνουμε στον πάτο τους ένα κομμάτι λαδόκολλας στρογγυλό, τόσο ώστε να καλύπτει ακριβώς μόνο τον πάτο. Αλείφουμε τώρα και την λαδόκολλα με βούτυρο και την αλευρώνουμε. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα αφήνουμε έτοιμα στην άκρη.




Φτιάχνουμε τη ζύμη των κέικ:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το γάλα και τα χτυπάμε. Μόλις ανακατευτούν προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και σταματάμε το μίξερ. Αποσύρουμε τον κάδο και ρίχνουμε μέσα στον χυλό την μαρμελάδα φράουλα ανακατεύοντας χωρίς να την ομογενοποιήσουμε. Δηλαδή θέλουμε να φαίνεται η μαρμελάδα τόπους – τόπους μέσα στον χυλό. Ουσιαστικά με ένα κουτάλι απλά κάνουμε δυο τρεις απαλές κινήσεις ώστε να ανακατευτεί με τον χυλό κατά το ήμισυ.

Κατόπιν μοιράζουμε το μίγμα του κέικ ισόποσα στα 3 ταψάκια. Στο κάθε ταψί θα μπουν ακριβώς 675 γραμμάρια ζύμης κέικ. Βάζουμε δηλαδή το κάθε ταψάκι πάνω στη ζυγαριά ακριβείας που έχουμε, τη μηδενίζουμε και ρίχνουμε ακριβώς 675 γραμμάρια στο καθένα.

Βάζουμε τα ταψάκια στο χαμηλό ράφι του φούρνου μας και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για περίπου 35-45 λεπτά, ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας (η ώρα ψησίματος άλλωστε διαφέρει από φούρνο σε φούρνο). Στα 35 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο, βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο ενός από τα ταψιά και ελέγχουμε αν βγει στεγνό. Αν βγει καθαρό, τότε τα κέικ είναι έτοιμα, αν όχι, τότε κλείνουμε αμέσως το φούρνο και τα αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά ελέγχοντας πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Όταν είναι έτοιμα τα κέικ, τα βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αναποδογυρίσουμε. Μόλις είναι εντελώς κρύα, κλείνουμε το καθένα ξεχωριστά μέσα σε μεμβράνη για να μην στεγνώσουν και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα που θα στήσουμε την τούρτα μας.




Προετοιμασία για την κρέμα χαμομηλιού:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κατσαρολάκι να ζεσταθεί πολύ καλά, αλλά όχι να κάψει. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τα 6 φακελάκια του χαμομηλιού, ακριβώς όπως θα κάναμε σε ένα φλιτζάνι τσάι. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά εκεί ώστε να αφήσουν όλο τους το άρωμα και τη γεύση. Μετά το πέρας του δεκάλεπτου τα αφαιρούμε στραγγίζοντάς τα όσο μπορούμε και τα πετάμε. Βάζουμε την αρωματισμένη πλέον κρέμα γάλακτος μέσα σε ένα δοχείο, το σφραγίζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο, μέχρι την επόμενη μέρα που θα φτιάξουμε την κρέμα.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:

Φτιάχνουμε την κρέμα με άρωμα χαμομήλι:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε μέχρι ν΄ αφρατέψει. Προσθέτουμε την αρωματισμένη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να δούμε ότι αρχίζουν να πήζουν και να δημιουργείται μια σφιχτή κρέμα. Μόλις γίνει αυτό σταματάμε το μίξερ και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να στήσουμε την τούρτα.

Συναρμολογούμε την τούρτα:

Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το ένα από τα τρία κέικ. Το ραντίζουμε με λίγο μέλι κατόπιν απλώνουμε το 1/3 της κρέμας χαμομηλιού. Πάνω στην κρέμα τοποθετούμε μερικά από τα χοντροκομμένα κομμάτια φράουλας που έχουμε κρατήσει για ενδιάμεσα στις στρώσεις των κέικ.




Πάνω από την κρέμα και τις φράουλες βάζουμε προσεκτικά το δεύτερο κέικ. Το ραντίζουμε και αυτό με μέλι και κάνουμε την ίδια διαδικασία. Δηλαδή απλώνουμε το άλλο 1/3 της κρέμας και τα υπόλοιπα κομμάτια φράουλας.

Τέλος τοποθετούμε το τρίτο και τελευταίο κέικ πολύ προσεκτικά. Το ραντίζουμε και αυτό με μέλι και απλώνουμε το τελευταίο 1/3 της κρέμας όμορφα πάνω του.

Στολίζουμε την τούρτα με ολόκληρες φράουλες μαζί με τα κοτσάνια τους για έξτρα χρώμα και μπορούμε αν θέλουμε μερικές να τις κόψουμε και στη μέση για να φαίνεται πιο όμορφο το αποτέλεσμα.

Τέλος τοποθετούμε παντού περιμετρικά αλλά και πάνω στις φράουλες ανθάκια χαμομηλιού.




Tips:

1)     Το ύψος της τούρτας  φτάνει περίπου τα 18-20 εκατοστά, γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει να κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας.

2)     Καλό είναι να κοπεί την ίδια μέρα που θα την συναρμολογήσουμε. Αυτή που θα περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για να μη στεγνώσει ή μέσα σε κάποιο μεγάλο σκεύος που κλείνει με καπάκι.

3)     Ακριβώς επειδή είναι μια ψηλή τούρτα τα κομμάτια βγαίνουν αρκετά μεγάλα και θέλει προσοχή στο κόψιμο. Χρειάζονται δηλαδή και τα ανάλογα πιάτα. Επίσης δεν πρέπει επίσης να βάλουμε πολλά κομμάτια φρέσκιας φράουλας ανάμεσα στις στρώσεις γιατί θα είναι πιο δύσκολο να την κόψουμε όμορφα. 

4)     Τα 6 φακελάκια χαμομηλιού που χρειάζονται για την κρέμα, μην σε τρομάξουν. Ίσα που θα φανεί το άρωμα μέσα σε όλες αυτές τις γεύσεις. Ίσως εκ πρώτης να φαίνονται πολλά αλλά τελικά δεν είναι. Μπορεί να είναι και λίγα.

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!!!



Η ιδέα και η συνταγή είναι της
Half Baked Harvest

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10