9 Απριλίου 2021

Πίτες για σουβλάκι

 


Πολλοί φοβούνται τις ζύμες. Το ξέρω γιατί και εγώ κάποτε είχα το φόβο αν θα πετύχει, αν θα φουσκώσει και χίλια δύο «αν». Τελικά όμως οι ζύμες θέλουν απλά εξοικείωση και δοκιμές. Σε λίγο καιρό, και έχοντας φτιάξει μερικές, θα ξέρεις πως να συμπεριφερθείς σε μια ζύμη χωρίς να βλέπεις κατά γράμμα τη συνταγή. Θα το ελέγχεις. 



Το κάθε αλεύρι διαφέρει και μπορεί να θέλει λίγο υγρό πάνω ή λίγο κάτω ή μια ζύμη να θέλει λίγο αλεύρι πάνω ή λίγο κάτω. Γενικά αυτό θα είσαι σε θέση να το κρίνεις χωρίς να πελαγώνεις αν δεν «βγαίνει» με την πρώτη έτσι όπως λέει η συνταγή. Άσε που οι περισσότερες ζύμες κατά βάση μοιάζουν μεταξύ τους. Τα βήματα είναι ένας μπούσουλας λίγο πολύ, τα υλικά σχεδόν πάντα ίδια και αυτό που αλλάζει είναι οι ποσότητες. Οπότε go for it χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σχετικά με τις πίτες για σουβλάκι που βλέπεις εδώ τώρα. Είναι μια ζύμη που την έχω φτιάξει πολλές φορές και μοιάζει με την ζύμη της κλασικής πίτσας που έχω στο μπλόγκ εδώ και άπειρα χρόνια, σε διαφορετικές απλά αναλογίες. Είναι μια πολυχρησιμοποιημένη συνταγή που βγαίνει καταπληκτική. Αν φτιάξεις αυτές τις πίτες δεν θα ξαναγοράσεις. Είναι τόσο απλό.




Ζυμαράκι εύπλαστο, που λυγίζει κλείνοντας μέσα του όλα τα υλικά που θα βάλεις, χωρίς να σπάει. Βασικό!! Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα αν και δεν θα μείνει ψίχουλο. Πίτες νόστιμες που δεν ξεραίνονται και μεγάλες σχετικά σε μέγεθος. Τουλάχιστον μεγαλύτερες από τις αγοραστές!!!

Δύο πράγματα να σημειώσω μόνο. Αν είσαι σε περίοδο νηστείας ή θέλεις να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά, απλά αντικαθιστάς το γάλα με νερό. Αν όχι, μην το κάνεις γιατί πραγματικά το γάλα παίζει σημαντικό ρόλο. Δεύτερον οι πίτες καταψύχονται μία μία σε σακουλάκι τροφίμων και μπορείς έτσι να τις έχεις έτοιμες, ψημένες για όταν τις θελήσεις. Τέλος, μπορεί να τις γράφω "πίτες για σουβλάκι" θέλοντας να γίνει κατανοητό για τι συνταγή πρόκειται αλλά εσύ τις γεμίζεις μέσα με ότι θελήσεις. Εγώ σήμερα τις ήθελα με χούμους και λαχανικά!!!

 



ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Υλικά για 6 πίτες:

1)     360 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

2)     150 ml γάλα φρέσκο χλιαρό

3)     100 ml νερό χλιαρό

4)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

5)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

7)     1 φακελάκι (9 γραμ) ξηρή μαγιά

8)     6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο (μια κουταλιά για κάθε πίτα)




Μέθοδος:

Σημείωση: Σε περίπτωση που νηστεύετε ή δεν τρώτε γαλακτοκομικά, αντικαθιστάτε το γάλα με νερό σε ίση ποσότητα.

 

Φτιάχνουμε το ζυμάρι:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά το μίγμα αυτό μέχρι να αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα στο μίγμα της μαγιάς το αλεύρι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάτζο, για περίπου 1 λεπτό. Μόλις σχηματιστεί μια μπάλα ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε για άλλα δύο λεπτά το ζύμωμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Σταματάμε το μίξερ και πιάνουμε τη ζύμη στα χέρια μας δίνοντάς της σχήμα μπάλας. Θα δούμε ότι έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που όμως δεν κολλάει στα χέρια μας.

Λαδώνουμε τον κάδο του μίξερ με δυο τρεις σταγόνες λάδι και τοποθετούμε πάλι μέσα την μπάλα της ζύμης. Κλείνουμε την επιφάνεια με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό θα πάρει περίπου μιάμιση με δύο ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει το περιβάλλον κι αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Φτιάχνουμε τις πίτες:

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 6 ίσα μέρη. Κατόπιν πλάθουμε με κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια ζύμης ομοιόμορφα μπαλάκια. Χρησιμοποιώντας αλεύρι για να μην κολλήσουν στην επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ένα από τα μπαλάκια αυτά σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 20 εκατοστών!

Ψήνουμε τις πίτες:

Σε ένα τηγάνι κατά προτίμηση αντικολλητικό ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε ένα ζυμαράκι και το αφήνουμε να ψηθεί σε ΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΣΙΓΑΝΗ φωτιά για ένα με δύο περίπου λεπτά (ελέγχοντάς το πάντα) και κατόπιν το γυρνάμε κι απ΄ την άλλη πλευρά για άλλο τόσο. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε δίπλα σε πιάτο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες. Κάθε πίτα την ψήνουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξουν και θα γίνουν σκληρές, ενώ κανονικά πρέπει να είναι μαλακές κι εύκαμπτες.

Οι πίτες τρώγονται το ίδιο καλά και την επόμενη μέρα. Τις κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου τυλιγμένες αεροστεγώς με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10