15 Σεπτεμβρίου 2022

Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος σιγοψημένος στο φούρνο με κρεμμύδια, καρότα και μήλα




Επέλεξα έναν κάπως πιο περιγραφικό τίτλο γι΄αυτή τη συνταγή και τελικά ο τίτλος μοιάζει με σιδηρόδρομο. Αν θέλουμε να κυριολεκτούμε βέβαια, γι΄ αυτό ακριβώς πρόκειται. Συνταγή με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο και τίτλο μακρύ σαν σιδηρόδρομο. Ω Θεοί… πάλι τα ΄μπλεξα.



Σιγοψημένο για κάμποσες ώρες το μοσχαρίσιο κρέας μέσα στους «χυμούς» του και σε κρασί, πλαισιωμένο από κρεμμύδια που καραμελώνουν, καρότα και κομμάτια μήλου γλυκά σαν λουκουμάκια. Φαγητό που ενώ φαίνεται πολύ, ταΐζει λίγους. Ο σιδηρόδρομος έχει πολλή φύρα οπότε δεν τον λυπάσαι. Αγοράζεις πολλά κομμάτια για να μπορέσεις να χορτάσεις και τελικά συνειδητοποιείς ότι κι άλλο αν είχες θα το έτρωγες.




Το κρέας που βρίσκεται δίπλα σε κόκκαλο είναι το πιο μαλακό. Το κοιτάς και λιώνει. Το πιάνεις και ξεκολλάει από το κόκκαλο χωρίς καν να το προσπαθήσεις. Είναι μελωμένο και πεντανόστιμο.

Μην κάνεις δοκιμές. Το φαγητό αυτό σερβίρεται μόνο με πουρέ! Οτιδήποτε άλλο τολμώ να πω πως θα το υποβαθμίσει. Η συνταγή μου για τον πιο κρεμώδη πουρέ πατάτας που έχεις φάει ποτέ είναι ΕΔΩ! 




ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΙΓΟΨΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ

Υλικά:

1)     1800 γραμμάρια ή 2 κιλά μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (βγαίνουν περίπου 10-12 κομμάτια)

2)     Αλάτι

3)     Πιπέρι

4)     2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5)     2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κυβάκια

6)     2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

7)     2 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες

8)     2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα

9)     500 ml κρασί ροζέ ή λευκό ξηρό

10)  250 ml ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κύβο από ζωμό λαχανικών

11)  Τα φύλλα από 2 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο




Μέθοδος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα.

Σε ένα βαθύ ταψί που χωράει τα κομμάτια κρέατος ακριβώς, αλλά αφήνει και λίγο περιθώριο για τα υπόλοιπα υλικά, τοποθετούμε τον σιδηρόδρομο. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Με το χέρι μας βάζουμε αλεύρι όσο το δυνατόν γίνεται σε όλες τις μεριές του κρέατος. Με λίγα λόγια το αλευρώνουμε καλά. Το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά ή και λίγο παραπάνω, μέχρι να το δούμε να καψαλίζεται, σαν να έχει σοταριστεί.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε στα κενά ανάμεσα στο κρέας τις φέτες κρεμμυδιού και τα κομματάκια βουτύρου διάσπαρτα. Βάζουμε πάλι το ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να δούμε τα κρεμμύδια να έχουν μαραθεί λίγο και να έχουν μαλακώσει.

Βγάζουμε το ταψί πάλι από το φούρνο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα καρότα και τα κομμάτια μήλου διάσπαρτα, το κρασί, το ζωμό λαχανικών που διαλύσαμε στο νερό και το δενδρολίβανο.




Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν με αλουμινόχαρτο δημιουργώντας έτσι μια αυτοσχέδια γάστρα και βάζουμε πάλι το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς αυτή τη φορά. Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες. Στο δίωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο και ψήνουμε άλλη μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να δούμε να παίρνει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα το φαγητό. Αν θέλουμε στη μέση του 40άλεπτου γυρνάμε τα κομμάτια του κρέατος ώστε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές, κάτι το οποίο είναι ακόμα καλύτερο.

Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί περίπου 10 – 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Τρώγεται πάντα ζεστό με συνοδεία απαραιτήτως πουρέ πατάτας.

Όταν σερβίρουμε ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε τον πουρέ και δημιουργούμε μια λακκούβα στη μέση. Τοποθετούμε εκεί το σιδηρόδρομο και άφθονη σάλτσα καθώς και κρεμμύδια, κομμάτια καρότου και μήλου. Σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10